Slovenija

Marušič: Ukrepi ZZZS neprimerni in škodljivi za bolnike

Ljubljana, 04. 10. 2011 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Zdravniški zbornici Slovenije opozarjajo, da bo namera Zavoda za zdravstveno varstvo, da zmanjša akontacijo bolnišnicam, močno prizadela celotno slovensko zdravstvo. Z njimi se strinja tudi minister Marušič.

Zdravniška zbornica Slovenije opozarja, da bo zaradi napovedanih ukrepov do poslabšanja prišlo na vseh nivojih javnega zdravstva. Na fotografiji Gordana Živčec Kalan.
Zdravniška zbornica Slovenije opozarja, da bo zaradi napovedanih ukrepov do poslabšanja prišlo na vseh nivojih javnega zdravstva. Na fotografiji Gordana Živčec Kalan. FOTO: POP TV
Po besedah Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) bodo bolniki ''nesprejemljive ukrepe'' občutili zato, ker se bo morala znižati dostopnost zdravstvenih storitev, obstajala pa naj bi tudi utemeljena bojazen, da bodo morali bolniki storitve plačevati iz lastnega žepa.
Da bolnikom ni treba skrbeti, da konec letošnjega leta ne bodo dobili zdravil, zatrjuje generalni direktor ZZZS Samo Fakin. Po njegovem mnenju "tako hudo in tako daleč še ni, da bi prišlo do resnih motenj pri preskrbi zdravil".

Opozorila ZZS se po eni strani nanašajo na uveljavitev spornega aneksa št. 2, ki ga je vlada sprejela na predlog ministrstva za zdravje. Ta glede na izjavo Zdravniške zbornice ''od izvajalcev zdravstvenih storitev zahteva vedno več izvedenih storitev za realno celo manj denarja''.

Po drugi strani ZZS Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) očita, da v času krize ''v breme izvajalcev zdravstvene dejavnosti ter tako posredno na račun bolnikov'' uvaja ''nove računalniške programe za poročanje o izdatkih zdravstveni zavarovalnici''.

Ministra za zdravje Dorjana Marušiča zato ZZS poziva, da še enkrat ''odgovorno premisli o predlaganih in uvedenih ukrepih'' ter da jih ''v tvornem sodelovanju z zdravniško stroko spremeni''. Po besedah ZZS je v rokah ministra, da prepreči ''kolaps v financiranju slovenskega zdravstva, ki bi imel daljnosežne posledice v dostopnosti zdravstvenih storitev''.

Ministrstvo za zdravje je v ponedeljek poslalo v javno razpravo predlog sprememb pravilnika o cenah zdravil, ki bi na letni ravni lahko prinesel 15 milijonov evrov prihrankov. V prihodnjih dneh pa bo objavljen javni razpis za zdravila v bolnišnicah, s katerim bi lahko konec prihodnjega leta privarčevali šest milijonov evrov.

Marušič: 'Ukrepi ZZZS neprimerni in škodljivi za bolnike'

Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Dorjan Marušič je pojasnil, da z ministrstvom za finance ter vladno službo za zakonodajo trenutno potekajo intenzivna medresorska usklajevanja glede rebalansa finančnega načrta ZZZS. Ob tem je ponovil svojo oceno, da so ukrepi ZZZS znotraj rebalansa finančnega načrta neprimerni in škodljivi za bolnike.

Marušič težko verjame, da zniževanje sredstev v takšnem obsegu ne bi omejilo dostopa do zdravstvenih storitev. Po njegovem mnenju ti ukrepi zmanjšujejo zdravstveno varstvo državljanov, kar pa se morda ne bo še poznalo letos, zanesljivo pa v prihodnjih letih.

Z rebalansom, ki ga je skupščina ZZZS sprejela konec avgusta, je med drugim predvideno zmanjšanje sredstev za akutno bolnišnično obravnavo za dva odstotka, zniževanje sredstev za dežurno službo in znižanje sredstev za terciarno dejavnost za pet odstotkov.

Glede razprave okrog aneksa dva k splošnemu dogovoru pa Marušič ocenjuje, da "gre za pogovarjanje gluhih in slepih", zato bodo na vladi pripravili ustrezno obrazložitev, "da bomo govorili enak jezik".

Dorjan Marušič
Dorjan Marušič FOTO: Damjan Žibert

V aneks so po njegovih besedah zapisali, da izvajalec zdravstvene storitve pripravi načrt porabe zdravil za prihodnje leto na podlagi realizacije porabe v tekočem letu in ne načrtovane porabe. Tako trdi, da ukrepi znotraj aneksa ne pomenijo dodatnih odhodkov za ZZZS.

Trda pogajanja o novem pravilniku o cenah zdravil

Če bo pravilnik o cenah zdravil uveljavljen v predlagani obliki, bo po besedah Marušiča na letni ravni prinesel 15 milijonov evrov prihranka.

Sicer pa sedaj Marušič pričakuje bistveno trša pogajanja kot ob prejšnji spremembi pravilnika. Tako ni gotovo, da bodo spremembe pravilnika uveljavljene v tej obliki, saj bi lahko usklajevanja in dogovarjanja s farmacevtskimi podjetji pokazala na to, da bi spremembe povzročile umik zdravil iz financiranja v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja ter s tem zamejile dostopnost do zdravil.

Ministrstvo za zdravje bo v prihodnjih dneh tudi objavilo javni razpis za zdravila, s katerimi želijo optimizirati izdatke za bolnišnice na področju zdravil. Minister pojasnjuje, da se kakovost farmakoterapije po zagotovilih stroke ne bo znižala, prav tako se zaradi tega ne bo zmanjšala avtonomnost stroke, se bo pa povečala konkurenčnost med ponudniki zdravil. Prav tako je Marušič prepričan, da ukrepi ne pomenijo pomembnega tveganja za umik zdravil s tržišča.

Javni razpis predvideva 77 učinkovin v 205 jakostih, je navedel. Celotna današnja poraba zdravil na nivoju bolnišnic, ki so v razpis vključene, znaša 66 milijonov evrov, z razpisom pa bi predvidoma znižali cene zdravil za 10 odstotkov oz. s tem privarčevali šest milijonov evrov. Vendar pa bodo po njegovih napovedih učinki tega razpisa vidni v drugi tretjini prihodnjega leta.

ZZZS del problema, ne del rešitve?

Simon Vrhunec, generalni direktor UKC Ljubljana
Simon Vrhunec, generalni direktor UKC Ljubljana FOTO: Blaž Garbajs

Že včeraj je ZZZS k varčevanju pozval generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec, ki pravi, da je UKC Ljubljana v letošnjem letu na razpisu za zdravila dosegel nižje cene, kot so tiste, ki jih ta trenutek plačuje ZZZS.

''Pozivamo ZZZS, da tudi oni prilagodijo cene, ki jih plačujejo za zdravila, cenam, ki jih mi. Na ta račun lahko ZZZS na letni ravni doseže nekaj milijonov evrov prihrankov," je dejal Vrhunec. Po njegovih besedah so bolnišnice v zadnjih letih privarčevale že 10 odstotkov, sedaj pa da je čas, da se varčevanja drugače loti tudi ZZZS.

"ZZZS lahko za enak odstotek in na enak način, kot je nam znižal akontacije, tudi zniža cene in akontacije svojim dobaviteljem. Tako bi lahko ZZZS prihranil tudi 50 milijonov evrov na letni ravni," je dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brado
04. 10. 2011 14.33
Redno plačevali raznorazna zdravstvena zavarovanja....a sedaj smo ostali brez vsega...KAM JE ŠEL DENAR...???????????....očitno smo plačevali koristi drugim,višjim......kaj nam preostane drugega.....homeopatija.šarlatanstvo,mazaštvo,zdra... se bo treba pozdraviti.....šnopčki,medičke,borovničke,čajčki..... je velik...!!!!
Trgovina Burja
04. 10. 2011 13.13
lahko bi privarčevali pri njihovih plačah ki jih imajo zdravniki ki krepko presegajo povprečno plačo državljanov.
scipio
04. 10. 2011 13.00
nekaj dni je nekdo tukaj gor na podobno temo napisal: "sanja svinja kukuruz a kukuruza nema..." tole obmetavanje kdo naj špara me najbolj spominja na dogajanja na ladji norcev, ko zapluje v vihar... resnica pa je ta, da bi vsak, prav VSAK, ki je kot dobavitelj ali izvajalec, plačnik ali zavarovanec vključen v ta sistem, lahko pri sebi našel 10-20% rezerve. od tistih, ki so vsak dan pri dohtarju, do veletrgovcev z zdravili, do profesorjev na kliniki, do podjetij, ki ne plačuejo prispevkov, do vseh vitezov sive ekonomije, ki tako zmanjšujejo prilive v to skupnjo vrečo. Slovenija, pridrži so tole zrcalo in sooči se sama s sabo.
wsharky
04. 10. 2011 12.44
... a tale gordana se ni v zaporu ??? ...
Milan Koleznik
04. 10. 2011 12.42
gospa Živič Kalan stiske gotovo ne bo občutila,mi jo pa tudi v zdravstvu občutimo že nekaj časa.