Slovenija

Zdravniški sindikat jezen na ministrico, napoveduje zaostritev aktivnosti

Ljubljana, 02. 03. 2015 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V zdravniškem sindikatu Fides napovedujejo stopnjevanje aktivnosti in pritiskov. Opozarjajo, da so dosedanja prizadevanja sindikata za izboljšanje zdravstvenega sistema ostala brez odziva in da pri zdravstveni oblasti doslej ni bilo pripravljenosti na dialog. Ministrica odgovarja, da je temu namenjen sredin sestanek.

Stavke za zdaj v Fidesu ne napovedujejo, a če bo vlada za socialni dialog še naprej gluha, je kot sredstvo pritiska ne morejo izključiti, je pojasnil predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides opozarjajo, da se v obstoječem zdravstvenem sistemu nihče ne počuti dobro, ne uporabniki ne izvajalci zdravstvenih storitev. Prepričani so, da je sistem potreben korenitih sprememb.

A na predloge strateških usmeritev za izhod zdravstva iz krize, ki so jih pripravili skupaj z ostalima zdravniškima organizacijama in so že približno leto dni objavljeni na njihovih spletnih straneh, pri zdravstveni oblasti ni bilo odziva. Veliko mesecev niti ni bilo zdravstvenega ministra in tudi za zdajšnjo ministrico Milojko Kolar Celarc ne vedo, kaj pripravlja, če sploh kaj, saj z njo ne poteka nikakršen dialog. Datum za sestanek s predstavniki Fidesa se po besedah predsednika sindikata Konrada Kuštrina venomer spreminja in prepričan je, da jim nima kaj povedati, saj bi sicer do srečanja prišlo.

Ministrica se bo s predstavniki sindikata in Zdravniške zbornice sestala v sredo.
Ministrica se bo s predstavniki sindikata in Zdravniške zbornice sestala v sredo. FOTO: Damjan Žibert

Ministrica je sicer za sredo sklicala sestanek z vsemi zdravstvenimi sindikati. Kuštrin pravi, da se bodo sestanka udeležili, a ugotavljajo, da je dnevni red ozko zastavljen, in se boji, da gre bolj za medijsko potezo. Ministrica odgovarja, da je sestanek namenjen temu, da predstavniki zdravnikov povedo svoja stališča, argumente, postavijo vprašanja in dileme ter se dogovorijo, kako bodo v prihodnje sodelovali. Kot še pravijo na zdravstvenem ministrstvu, se je ministrica z njimi že srečala. Ministrica je tudi zagotovila, da na ministrstvu za zdravje že "strokovno sodelujejo z zdravniškimi organizacijami in pripravljajo predloge".

V boj za višje plače

Kot je poudaril, v Fidesu ne mislijo "stati križem rok". Se bodo pa zdaj v prvi vrsti posvetili delu na področjih socialno-ekonomskih pravic in položaja zdravnikov, ki so po Kuštrinovih besedah sicer v zdravstvu tista prva fronta, ki požanje negodovanje in kritike. Glavnemu odboru sindikata, ki se bo sestal 10. marca, bodo po Kuštrinovih besedah predlagali stopnjevanje aktivnosti in pritiskov. Kot zahtevi je navedel implementacijo standardov in normativov ter linearni dvig osnovnih plač vseh zdravnikov do vzpostavitve razmerja 1:3 med povprečno bruto plačo v državi in med povprečno bruto osnovno plačo zdravnika. To razmerje se namreč po navedbah sindikata že vse od leta 2000 znižuje in znaša zgolj 1:2,1. Niti najvišja zdravniška plača (57. plačni razred) pa ne dosega treh povprečnih plač, ampak je razmerje 1:2,4.

Predsednik sindikata pravi, da ne mislijo stati križem rok.
Predsednik sindikata pravi, da ne mislijo stati križem rok. FOTO: Kanal A

V Fidesu poudarjajo tudi potrebo po fleksibilizaciji plačnega sistema in nagrajevanju po učinkovitosti. Predlagali so spremembe plačnega sistema in prepričani so, da je potrebna nova in sodobna kolektivna pogodba. A glede na srečanje, ki so ga imeli z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem, se Kuštrin boji novega obdobja "Virantovanja" oz. novih večmesečnih ali večletnih pogajanj za minimalne oz. nikakršne spremembe.

Ministrica Kolar Celarčeva medtem poudarja, da mora kot ministrica za zdravje skrbeti za "bolnika, vse udeležence v zdravstvenem sistemu, pa tudi za finančno vzdržnost". Zato bo treba k zdravniškim zahtevam po višjih plačah pristopiti zelo pazljivo in z argumenti, ker Slovenija žal še ni iz krize. Zahteve za vzpostavitev razmerja 1:3 med povprečno bruto plačo v državi in med povprečno bruto osnovno plačo zdravnika za zdaj še ni želela komentirati, saj nima ne izračunov ne podatkov. Kot je dejala, pa je že večkrat povedala, da se zavzema za uvedbo variabilnega dela plač, ki mora temeljiti na kazalnikih kakovosti, varnosti in učinkovitosti.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Opazujemvas
03. 03. 2015 15.18
+1
FIDES : Opozarja, da so dosedanja prizadevanja sindikata za izboljšanje zdravstvenega sistema ostala brez odziva............. Gospodje, roko na srce, požvižgate se vi na izboljšanje zdravstvenega sistema. Recimo temu to, kar pomeni v pravem pomenu besede, nočejo vam zvišati plač. Zato se nehajte sprenevedati in ne mečite javnosti pesek v oči. se pa strinjam, da bi plače morali imet v razmerju 1:3, vendar izhodišče ne bi smelo biti povprečna plača, temveč minimalna.
Las Vegas
08. 03. 2015 00.17
Enmajstr
03. 03. 2015 12.31
+2
pa kaj ta fides živi v Sloveniji al v vesolju, prav čudim se, da skupina največjih intelektualcev v potapljajoči se državi zahteva 50% višjo plačo. 3X povprečna plača za njihovo osnovo...naj rajši povedo kolko znaša povprečna plača zdravnika, pa boste vidl, da je že sedaj sigurno vsaj 4x Tu so zdej zares pokazal, kakšen je njihov glavni namen- čimbolje zaslužit, med tem ko jih za čakalne vrste in pacienta boli....
Enmajstr
03. 03. 2015 12.38
+2
pa še to, ob kakršnem koli zvišanju plač, je potrebno obvezno vzeti tudi dopust, tudi tega imajo zdravniki 2x več kot povprečen slovenec
Enmajstr
03. 03. 2015 13.43
+1
pa še en hitri izračunček, če bi zdravnikom za tolk povišal plače, bi moralo cca 15 ljudi s povprečnimi plačami plačati vso razliko med bruto in neto plačo, da bi plačli enega zdravnika, torej je to popolnoma nedopustno, sploh če pomislimo, da je to vsaj 40x razlika pri minimalni plači
Darko32
03. 03. 2015 09.01
+2
Pokvarjenost do konca. Tukaj bi morali prej rešiti konflikt interesov, kjer sodelavec daje strokovno mnenje za sodelavca in za nameček pa sta še ob zaposlena v isti ustanovi. Potem imamo konflikte intereseov med zdravniki, kateri delajo kot osebni zdravniki in so sočasno tudi zdravniki za podjetja in da je mera polna inmajo glavni vir dohodka od tega podjetja. POtem imamo zdravnike, k idelajo za nedoločen čas v javnem zavodu in med delovnim časom ali pa popoldne še privat. Tako je sporna njihova kvaliteta dela tudi pri operacijah. Ni kaj je pa sprženo početje do konca. SAm sicer zagovrajam pravično in pošteno plačilo, vendar tukaj so šli reševat probleme, k is jih tudi samo povzročili kakor tudi škodo v zdravstvu tako, da so kriminal šli prikrivat. To pa je napaka.
Biofanatik
03. 03. 2015 06.33
+2
A tem ki so zafural zdravstvo kar jurja € gor, upokojencem pa 5€. Bravo zblojenci.
Balki30
02. 03. 2015 20.28
+10
Pogrebne storitve-zaključna dela v zdravstvu.
mabreg
02. 03. 2015 20.23
+8
Le kako bodo zdravniki plačani po učinkovitosti, saj se bodo pobili med seboj zaradi nevošćljivosti.
zimzelen 1
02. 03. 2015 20.14
+11
Torej nobenega niso nagradili, kaj pa so kdaj nagnali kakšnega slabega zdravnika. Pa ne mi reč, da takšnih ni.
soba666
02. 03. 2015 21.28
+6
butalistan
02. 03. 2015 20.01
+11
Leglo kriminalcev v belih haljah
tron3
02. 03. 2015 19.32
+3
Kolarjeva je ena največjih kur, ki se potika po politični sceni pri nas, še v Vzajemni jo niso maral in so jo nagnali, postavlja se vprašanje, kdo to kokico poriva na položaje, ter da ima od tega koristi!!
FC Chelsea2
02. 03. 2015 18.42
+3
tako same obljube tolk da medije odvrnejo od te teme nato pa se seveda nič ne zgodi ljudem bo pa počasi tega dovolj
anjerd
02. 03. 2015 17.41
+13
Se strinjam, da je treba stanje prilagoditi zmogljivosti gospodarstva, ki vse skupaj plačuje. Nagrajevanje dobrih in kaznovanje slabih delavcev je pravtako nujno, vendar je prej potrebno urediti notrmative, kontrolo delovnega časa in ocenjevanje uspešnosti zaposlenih, ne pa kar tako čez palec povečevati plače. Tu je še veliko dela, tudi na strani sindikatov, ki gledajo le eno stran medalje, ki je za njih ugodnejša.