Slovenija

'Ukinitev programa otroške srčne kirurgije v Sloveniji bi bila nedopustna'

Ljubljana, 07. 10. 2015 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zdravstveni svet, ki je razpravljal o možnostih, ki jih je UKC Ljubljana predlagal glede prihodnje poti otroške srčne kirurgije, je podprl ohranitev programa otroške srčne kirurgije v Sloveniji. Ugotovili so, da je trenutni program kakovosten in varen.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Otroška srčna kirurgija ostaja pri nas
    02:59
    Iz 24UR: Otroška srčna kirurgija ostaja pri nas
  • Iz SVETA: 'Program naj ostane'
    01:58
    Iz SVETA: 'Program naj ostane'
  • Iz 24UR ZVEČER: Mati otroka s srčno napako: 'Očitno so držali fige v žepih'
    11:14
    Iz 24UR ZVEČER: Mati otroka s srčno napako: 'Očitno so držali fige v žepih'
Srce
Srce FOTO: Thinkstock

Zdravstveni svet, ki je posvetovalno telo ministrice za zdravje, je danes razpravljal o usodi otroške srčne kirurgije na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC). Svet je podprl ohranitev programa otroške srčne kirurgije v Sloveniji. Kot pravijo, bi bila ukinitev programa nedopustna. Ugotovili so tudi, da je trenuten program kakovosten in varen. Delovna skupina pa bo pripravila vizijo in dolgoročen načrt razvoja programa v prihodnje.

Poročilo o izvajanju programa v preteklem letu in letos mora ljubljanski klinični center pripraviti v dveh tednih. O izvajanju programa pa morajo poglobljeno seznaniti starše otrok, ki imajo prirojene srčne napake. To je od UKC zahtevala tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Klokočovnik: Umrljivost primerljiva z ostalimi centri po Evropi

Tomislav Klokočovnik, ki program otroške srčne kirurgije vodi leto in pol, je sicer na seji sveta orisal trenutno stanje v programu. Po njegovih besedah je umrljivost 2,3-odstotna, s čimer se lahko primerjajo z ostalimi centri po Evropi.

Čeprav v Sloveniji ni 250 otrok letno, kolikor bi jih skladno z minimalnimi pogoji morali v okviru centra operirati, pa Klokočovnik poudarja, da tuji kirurgi, ki operirajo pri nas, letno opravijo več operacij, kot pa jih morajo skladno s smernicami za kakovostno in varno delo.

Prav tako so se po njegovih besedah umirili odnosi v programu, v tem času so tudi ugodili vsem staršem, ki so želeli, da jim otroka operira izraelski kirurg David Mishaly – ta je namreč med leti 2007 in 2014 operiral v Ljubljani. Tuji kirurgi iz dveh centrov v Evropi prihajajo v UKC operirati dvakrat na mesec, skupaj so v Ljubljani prisotni osem dni. Tako je po njegovih navedbah program varen, ni pa optimalen, saj kirurgi niso ves čas prisotni v UKC.

Klokočovnik je prepričan, da si ne bi smeli dovoliti, da bi program ukinili, saj je v Sloveniji otroška srčna kirurgija stara 57 let. Zato je z današnjo podporo zdravstvenega sveta zadovoljen.

Kako naprej?

Delovna skupina, ki jo bodo poleg predstavnikov UKC sestavljali še drugi strokovnjaki, kot je denimo strokovnjak za kakovost v zdravstvu Andrej Robida, mora zdaj pripraviti natančno vizijo in načrt, kako bodo razvijali program otroške srčne kirurgije v prihodnje. Rok za to sta dva meseca.

Na seji sveta so bile prestavljene tudi nekatere možnosti, kako bi lahko v naprej razvijali program. Strokovni direktor UKC Sergej Hojker, ki je v ponedeljek ministrstvu za zdravje poslal pismo, v katerem je med drugim omenjal ukinitev programa pri nas, je dejal, da se že dogovarjajo za sodelovanje z nekaterimi evropskimi centri. Kateri so ti centri, ni želel razkriti.

Je pa potrdil, da želijo sodelovati s centrom, ki ne bo le dal na voljo kirurgov, ki bi operirali v Ljubljani, ampak bi tudi pomagali organizirati celoten program.

Robida je tako predlagal, da bi se s sodelujočim centrom dogovorili, da bi naša kirurga lahko tudi pri njih operirala. Ni važno kje kirurg dobi izkušnje, važno da dobi izkušnje, je opozoril.

Po mnenju Robide program ne bi smel biti razdrobljen tako kot sedaj, ko je del ekipe spadal pod pediatrično kliniko, del pod kirurško itd., ampak bi ga morala voditi "ena glava". V takem primeru so namreč odnosi in profesionalno obnašanje v ekipi popolnoma drugačni, je dodal.

Srce
Srce FOTO: Thinkstock

Nasploh pa Robida poudarja, da ne bi bilo dobro začasno ukiniti programa, kot je Hojker omenjal v ponedeljkovem dopisu. Treba pa je po njegovih besedah narediti načrt, kako naprej, če bi se program podrl. A UKC tega ne more narediti sam, pač pa v sodelovanju s plačnikom, to je Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in z ministrstvom za zdravje, ki je tudi odgovorno za zdravje državljanov, je izpostavil.

Ministrica Kolar Celarčeva je ob današnjem iskanju zelene luči programu na zdravstvenem svetu opozorila, da je zanimivo, da UKC ni prišel po takšno soglasje tudi leta 2007, ko je vzpostavljal program.

Poudarila je, da ukinitev programa ni možnost. Slovenija, ki ima zelo kakovostno zdravstveno varstvo, si tega ne more in ne sme privoščiti. Ministrica verjame, da je kakovosten center za otroško srčno kirurgijo mogoče vzpostaviti v prihodnosti, a zahteva, da se pripravi celovit in natančen načrt razvoja programa, ki bo deloval "pod eno glavo".

Zdravstveni svet preučeval dve možnosti

Zdravstveni svet je razpravljal o možnostih, ki jih je Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana predlagal glede prihodnje poti otroške srčne kirurgije. Predlagajo dve možnosti – ustavitev programa otroške srčne kirurgije v Ljubljani ali pa ohranitev programa v sodelovanju s partnersko institucijo.

Iz UKC Ljubljana so namreč v ponedeljek ministrstvu za zdravje in Zdravniški zbornici sporočili, da zahtevam mednarodnih standardov za zagotavljanje varnih storitev na področju izvajanje programa otroške srčne kirurgije trenutno ne morejo slediti.

V Sloveniji namreč trenutno ni izšolanih otroških srčnih kirurgov, ki bi lahko tvorili ekipo stalnih operaterjev. Prav tako se na leto izvede v UKC manj operacij na otroških srcih od zahtevanih minimalnih pogojev, to je najmanj 250 operacij letno.

"Zato je po naši skrbni presoji trenutno edina smiselna odločitev, da izvajanja programa otroške srčne kirurgije ustavimo do dokončne odločitve," menijo v UKC, pri čemer si želijo skupne končne odločitve o usodi programa z ministrstvom in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Kot možnost so navedli tudi ohranitev otroške srčne kirurgije v Ljubljani. Zato so poiskali partnersko institucijo, ki bi v UKC Ljubljana s svojimi operaterji redno zagotavljala izvajanje operacij tako za slovenske otroke kot tudi za otroke iz širše regije. Obenem bi izobraževali slovenske zdravnike, ki naj bi pozneje samostojno nadaljevali delo v okviru UKC Ljubljana. A tudi pri tem poudarjajo, da je treba sprejeti širši konsenz.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je zdravstveni svet zaprosila, da v najkrajšem času obravnava predlagane možnosti, saj gre za strokovna vprašanja. Vsebinsko pa na ministrstvu dopisa UKC niso komentirali. 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
08. 10. 2015 08.55
Zdaj se bojo pa ene tri leta okoli tega pregovarjal, otroci bojo pa umiral. Ni tko velke metle da bi pospravla po slolandiji.
Bojan-F
08. 10. 2015 07.24
Slovenija je ujetnica zdravniskega in pravniskega lobija.
NoviceResnice
08. 10. 2015 07.57
EMINENT
07. 10. 2015 23.55
+1
Ne me glih za vsako črko ; Ali ni bil ta inštitut včasih tatamata???
NoviceResnice
07. 10. 2015 23.13
+2
BANANA BOLNICA IN KOLARJEVA JE TUD ENA BANANA...VSE JE BANANA....SPOKITE...
Banion
07. 10. 2015 21.20
Glede na plaz kritk ki leti na zdravnike je njihova reakcija razumljiva. Zakaj bi se izpostavljali, le da bi bilo morda bolj pošteno kot užaljenost povedati da pač ne znajo delati ćudežev. Nudijo operacije in kdor se odloči mora vedeti da ni 100% garancije za uspeh. Vprašati se je kakšno garancijo ima tak otrok za preživetje.Rresnica je grozna in kdor ni doživel groze ob rojstvu pohabljenega otroka tega ne more razumeti, le da je nerazumno zaradi nekaj nezadovoljnežev prikrajšati za upanje vse ostale
Yokte
07. 10. 2015 22.14
+2
Zdravniška zbornica in neodvisna komisija sta podali svoje mnenje. Odgovornost je treba prevzeti in zanjo tudi odgovarjati, pa malo manj sprenevedanja!
proletarec1
07. 10. 2015 19.28
+9
OTROCI SO NAŠE NAJVEČJE BOGASTVO.ZA OTROŠKEGA KIRURGA, KI BI REŠEVAL OTROŠKA ŽIVLJENJA PA NI DENARJA.ZA ŠVEDA, KI PRIPRAVLJA TEREN ZA NADALJEVANJE KRIMINALNIH DEJAN NA SLABI BANKI PA GA JE VEDNO DOVOLJ.TA VLADA IMA ISTE INTERESE, KOT JIH JE IMELA JANŠEVA.NEBRIGA JIH ŽIVLJENJE IN ZDRAVJE OTROK, BRIGA JIH SAMO TO, KAKO BODO ČIM BOLJE NAPOLNILI ŽEPE. DRŽAVLJANI ZGANIMO SE DOKLER ŠE NI PREPOZNO!!!!!!
BlackLotuss
07. 10. 2015 19.31
+1
pmx
07. 10. 2015 21.12
+0
V tem trenutku se lahko najbolj zganemo, da damo glas ZL. Kljub velikem nestrinjanju in idealiziranju pri begunski problematiki, jih pa še vedno vidim kot edino pravo levico, ki bo delala končno za narod, kot je bilo to par desetletij po vojni.
BlackLotuss
07. 10. 2015 19.26
+3
Torej imeli smo kirurga v samemu vrhu, smo ga malo manj da ne medijsko zatolki, sedaj tujce iz EU plačujemo več ker ostanejo v LJ 1--2 dni več kot prejšnji z tem da imata statistiko slabšo. Samo Slovenska logika tukaj deluje. Res bravo. Zdaj se bo treba samo še malce spomnit da bi mogoče lahko imeli že dva slovenska kirurga ki veselo operirata v tujini izobraževanje pa plačala slovenija, odšla preposto ker se jima ni dalo ubadati s slovensko politiko, en je v Nemčiji drug v Izraelu. Kapo dol....
Banion
07. 10. 2015 21.21
+1
Dokler se v vse skupaj ni vtaknil Klokočovnik je bil mir
kiboko
07. 10. 2015 18.34
+0
Ali ni smiselno, da imamo zdravnike tam kjer smo močni, za druga področja pa pošiljamo v EU. Tako bi imeli vse, vse je pa podhranjeno in nevarno. Od otroške srčne kirurgije do navideznega vesoljskega programa. Gre za sprenevedanje zaradi tiste peščice strokovnjakov, ki bi pač imeli službo v domačem okolju, pa se ukvarjajo z dejavnostjo za katere pogojev ni. Malo manj sprenevedanja in več zdravega razuma.
BlackLotuss
07. 10. 2015 19.31
+1
Kako boš pa operiral otroke, ki transporta ne bi preživeli? Črna magija? Vsaj nek del programa tukaj mora ostati. Iskat strokovnjake 1h po porodu vsakega, ki ne bi preživel transporta je šele nesmisel, ker namesto da bi imeli izobražen kader čakamo kdaj bomo koga našli, potem še ta dodatek da niši zrihtajo papirologijo (ki vsi vemo da traja) potem letalsko karto in nato še asistentni kader. Če bi morali to čakat pri nujnih primerih se bo slišalo grdo ampak najbolje da v porodnišnici kar talajo letake iz Žal.
HoS
07. 10. 2015 18.18
+8
Vi bi VRHUNSKEGA strokovnjaka z VRHUNSKIM znanjem in VRHUNSKIM izkušnjam plečevali po VRHUNSKIH slovenskih plačah a??? No vidte to pa ne bo šlo
jg57
07. 10. 2015 19.27
+1
kiboko
07. 10. 2015 18.15
+4
Ugotovili so, da je trenutni program kakovosten in varen. ---- Kako je lahko varen, če so ugotovili, da je nevaren. Pa še nerentabilen je, ker imamo premalo bolnikov. Ceneje in bolj varno je, če jih pošljemo v München.
Biofanatik
08. 10. 2015 08.58
Uporabnik113189
07. 10. 2015 10.23
-1
V svetu zelo dobro poznajo slovenske zdravnike in imajo do njih in njihovega znanja visoko spoštovanje. Imel sem opravka s temi mednarodnimi svetovalci..Njihov cilj je v glavnem spoznati slabosti našega sistema in jih izkoristiti v svoj prid. Njihovi nasveti se vedno glasijo v smislu zapiranja, ukinjanja češ da smo premajhni nekonkurenčni itd. Jih lahko razumem, na ta način bodo sami imeli več dela, razvoj, in s tem povezano tudi multiplikacijo s potrebo po izobraževanju in drugih povezanih strokovnih služb. Ne morem pa razumeti da so naši tako neumni da jim verjamejo. Je pa res težko zbrati 250 pacientov kajne? Greš v bivše republike, ki imajo prav tako premajhno število pacientov, skleneš pameten sporazum in glej glej, neverjetno kar naenkrat lahko posluješ.. Zdravstvo je pač prav tako nekakšna obrt, ki zahteva znanje, kapital, prostore, izobrazbo itd..Povsem jasno je , kako bomo drago plačevali vsak pregled v tujini ( če bo sploh dostopen) , ko bomo ukinili svoje. Žal, kolikor poznam naše politike, bodo vse uničili tako kot so dosedaj večino gospodarstva..Bi me hudo presenetili, če bi se zgodilo drugače.
zaenotnost
07. 10. 2015 11.48
+0
...kapitalizem, ki smo ga hoteli in ga imamo je takšen kolikor denarja toliko muzike v bivši državi je bilo drugače, boljše
kiboko
07. 10. 2015 18.17
-1
Saj smo tudi sami ugotovili neverjetne šlamparije in nerentabilnost poslovanja. Kaj zdaj kvasate nacionalno romantične zgodbice. Gre zgolj za to, da bi domači zdravniki imeli več dela in več moči. Saj smo del EU, lahko pošljemo na operacijo v Nemčijo ali Avstrijo. V čem je problem?
Terezinka
07. 10. 2015 18.43
+1
V ceni operacije v EU, ki je nase socialno ne bo zmoglo placati