Slovenija

Kuštrin: Vlada očitno noče nobenih sprememb, volitve pa so zelo blizu

Ljubljana, 17. 11. 2016 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Izstop iz enotnega plačnega sistema je bila alternativa, je odločitev vlade, da ne podpre te zahteve, komentiral predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Tako vlada kot Fides ugotavljata, da so nekatera stališča že zbližali, zato se bodo še pogajali.

Fides ostal brez podpore vlade glede izstopa iz enotnega plačnega sistema.
Fides ostal brez podpore vlade glede izstopa iz enotnega plačnega sistema. FOTO: POP TV

Vlada ne podpira zahteve Fidesa po izstopu iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, je sporočila ministrica za zdravje. "Hkrati pa je vlada dala mandat glavni pogajalski skupini, da se v nadaljevanju pogajajo o vseh drugih stavkovnih zahtevah Fidesa," je povedala Milojka Kolar Celarc. Pogajanja se bodo verjetno nadaljevala jutri. Sicer pa vlada predlaga, da se stavka zaključi v dobro bolnikov in zdravstvenega sistema.

Razlogi vlade za zavrnitev predloga so v tem, da zgolj izstop zdravnikov iz sistema plač v javnem sektorju ne bi avtomatično pomenil več denarja za zdravnike, je pojasnila Kolar Celarčeva.

Poleg tega je pri enotnem sistemu zagotovljena transparentnost in primerljivost delovnih mest. Takšen sistem nudi tudi celovit pregled in nadzor nad maso plač v javnem sektorju, kar je zelo pomembno za vodenje fiskalne vzdržanosti in stabilnosti financ.

Argument vlade proti zahtevi je bil tudi v tem, da bi s podobnimi predlogi prišle tudi druge sindikalne skupine, ki so nezadovoljne s takšnim plačnim sistemom. 

Kuštrin: Zahteva po izstopu je bila alternativa

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je odločitev vlade komentiral z besedami, da je bila ta zahteva alternativa in da so se pripravljeni pogajati naprej. "Pri drugi točki stavkovnih zahtev so bila glavna vertikalna napredovanja, odprava stropa pri plačnem sistemu in dodatek za terciar. Ta zahteva je še vedno na mizi, mi smo se še vedno pripravljeni pogajati," je dejal Kuštrin.

Opozoril je, da bi se lahko pogajali tudi v sredo in danes in ne razume, "zakaj si vlada vsak teden vzame tri dni časa". Vlada jih je povabila na pogajanja v petek ob 16. uri, Fides pa predlaga začetek ob 10. uri.

Glede ocene, da bi izstop Fidesa iz enotnega plačnega sistema lahko vodil razgradnjo tega sistema, je Kuštrin dejal, da vsi strokovnjaki vedo, da je ta plačni sistem slab. Po njegovih besedah je tak plačni sistem tudi kriv, da je javni sektor neučinkovit in zelo obširen, prebivalstvo pa z njegovimi storitvami ni zadovoljno. "Vlada noče očitno nobenih sprememb. Volitve pa so zelo blizu," je dodal.

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo po odločitvi, da obnovijo pogajanja, ta nadaljevali v petek popoldne. Tokrat bodo izhajali iz zadnjega predloga vlade, ki je glede na njene prejšnje ponudbe finančno nekoliko izboljšan. Neuradno je vlada za prihodnje leto ponudila 22 milijonov evrov.

Vlada in Fides korak bliže

Ministrica je sicer poudarila, da so v pogajanjih s Fidesom blizu dogovora v številnih točkah. Ocenjuje, da je še vedno mogoč dogovor, zato v tem trenutku ne razmišlja zaostritvi stavke. Kot je povedal Kuštrin, bodo o morebitni zaostritvi odločili jutri na odboru.

Tudi Kuštrin je priznal, da so z vladnimi pogajalci na načelni in teoretični ravni prišli skupaj. "A to pomeni, da vam nekdo ponudi vrabca na strehi, kako pa priti do njega, pa druga stvar. Marsikaj je vezano na neke nedoločljive roke in obveze vlade, na kar mi ne moremo pristati," je dejal.Tako se denimo strinjajo, da bi zdravnikom, ki bi presegali standarde in normative, dali dodatek. Ampak zakon o tem bi sprejeli šele drugo leto. To je obljuba v zraku, je dodal.

Združenje zdravstvenih zavodov podpira prizadevanja ministrice za zdravje.
Združenje zdravstvenih zavodov podpira prizadevanja ministrice za zdravje. FOTO: POP TV

Kolar Celarčeva je tudi navedla, da se uspešno dogovarja z ministrico za finance Matejo Vraničar Erman glede deleža proračunskih sredstev za zdravstvo. Tako je napovedala, da bodo že v prihodnjem letu kot enkratni ukrep zagotovili za zdravstvo sredstva iz državnega proračuna.

V letu 2018 pa bodo po njenih navedbah stopili v veljavo tudi sistemski ukrepi, v okviru katerih bo iz državnega proračuna financirano izobraževanje specializantov, pripravnikov in del terciarja.

Ministrica: Če bo volja, bomo leta 2018 imeli stabilnejši sistem financiranja

Kolar Celarčeva verjame, da bo do takrat sprejet ključen zakon, to je zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, blizu tega pa naj bi bila tudi dolgotrajna oskrba.

"Če bo politična volja na vseh ravneh, bomo leta 2018 že z novim sistemom financiranja, ki bo bolj stabilen," je dejala na novinarski konferenci po seji vlade.

Združenje je najbolj neuporabna, kontraproduktivna in parazitska inštitucija v tej državi. Naj povedo, kakšen proračun imajo in kaj so v teh letih svojega obstoja naredili. Razen tega, da vemo, da obstajajo, od njih ni popolnoma nobenega rezultata. Konrad Kuštrin o očitkih Združenja zdravstvenih zavodov

Daljša ko bo stavka, manj bo realiziranih programov

Medtem pa so iz Združenja zdravstvenih zavodov sporočili, da podpirajo prizadevanja ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Pričakovanja in zahteve sindikata, da se bodo težave, ki so se v zdravstvu kopičile desetletja, rešile v kratkem času, so po mnenju združenja nerealna.

"Verjamemo in upamo, da bo v procesu usklajevanja in dogovarjanja prevladal razum, iskrena želja po dogovoru in razumevanje, da bo za končni dogovor potrebno popuščanje na vseh straneh," je zapisal direktor združenja Metod Mezek.

V združenju opozarjajo, da se o problematiki pomanjkanja zdravnikov in njihove neenakomerne razporejenosti po državi pogovarjajo že več kot desetletje. Velik problem pa je tudi podfinanciranost zdravstvenega sistema.

"Kakšen bo rezultat pogajanj med sindikatom in vlado, še ne vemo, vemo pa, kdo bo največ izgubil. To so v prvi vrsti bolniki, ki bodo deležni še daljših čakalnih dob,« opozarjajo.

Dlje kot bo stavka trajala, več bo nerealiziranega programa, ki ga do konca leta več ne bo mogoče nadomestiti, kar bo vodilo v dodatne izgube in težave v poslovanju zdravstvenih zavodov, so dodali v sporočilu medijem.

Poudarjajo, da bo izgubil tudi managment v zdravstvenih zavodih, ki je že vrsto let izpostavljen kritiki, čeprav je tudi njegova zasluga, da je zdravstveni sistem v času krize nemoteno deloval in da kljub kadrovskim težavam še vedno deluje. Prav tako pa je managment tako kot zdravniki nestimulativno plačan.

Navsezadnje bodo po mnenju združenja izgubili tudi zdravniki, ki sia "zaradi nekaterih nerazumnih zahtev spodkopavajo ugled in s tem zaupanje javnosti v njihovo nedvomno pomembno in ugledno poslanstvo zdravniškega poklica".

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (470)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan.z Doba
18. 11. 2016 17.00
+3
Se Primc še ni oglasil?- "Za plače gre!" Hebe se koštrunu za paciente. Če dohtarji nočejo urediti organizacijskega kaosa v zdravstvu, ga nobena vlada ne bo, ker ji dohtarji tega ne bodo pustili. Takole stanje je idealno za njih in vse prisklednike, ki se napajajo iz zdravstvene blagajne.
piljan
18. 11. 2016 12.33
+3
Mogoče se bo le premaknilo,eden od posrednikov,Furlan je firmo zaprl,sigurno ne ,ker ne bi hotel več služiti.
dostojevski II
18. 11. 2016 12.45
+4
To je pričakovano. Lani so postavili novo direktorico v bolnišnici, kjer je bil Furlan dvorni dobavitelj. Kjer so za 50-80% preplačevali zdravstveni material.
mallonge
18. 11. 2016 12.32
+2
Taki Kuštrini in in Štruklji rastejo premosorazmerno z nesposobnostjo nadrejenih. Ministrice in predsednika vlade.
mallonge
18. 11. 2016 12.33
+2
V njegovi bolnišnici v njegovi specialnosti, na njegovem delovnem mestu so polnili bolnike s smejalnim plinom. Namesto, da bi se pogreznil v zemljo od sramu pa raste in leti kot ptič feniks
mallonge
18. 11. 2016 12.47
+1
Kuštrin ni v stanju ovrednotiti smrti na svojem delovnem mestu, na svojem delovnem področju??????????????Kdo naj zdravnikom ureja delovno mesto???? Oni so plačani ne glede na rezultate.
dostojevski II
18. 11. 2016 12.50
+4
Včeraj smo na TV lahko tudi videli primerjave cen zdravil, zdravstvenega materiala med slovenskimi bolnišnicami. Kuštrinova bolnišnica je že leta in leta kupovala po najvišjih cenah. Furlan pa je bil njihov dvorni dobavitelj.
mallonge
18. 11. 2016 12.50
+0
Sedaj so to mali trgovčiči in posredniki, ki zaradi intelektualne lenobe in negativne kadrovske selekcije javnega sektorja lepo odnašajo rit nabavnim službam in izjemno dobro služijo (seveda dajejo tudi nagrade in provizije posameznikom).
sinhron
18. 11. 2016 13.52
+2
Tudi z malim se da veliko zaslužiti in ne tako kot tvoj lider , ko je prekupčeval na veliko , kar s kamioni so vozili orožje v Bosno in na Hrvaško !
FoglofffTunekkk
18. 11. 2016 12.17
+3
Še enkrat fprašam...ste gledali Tarčo?... Nam ne bo preostalo drugega kot, da gremo na ulice in rečemo DOST JE... in dokler ne očistijo zdravstva korupcije, naj se ne oglašajo več s svojimi zahtevami !!!... Ad acta !!!... Seveda, pa ne smemo fseh zdravnikof metat v isti koš !!!
FoglofffTunekkk
18. 11. 2016 12.23
+3
Bravo za Tarčo, vendar!?!?... A ste o tem začeli pisati zaradi stafke ali zaradi telefonskega klica ali...? Zanimivo, da ne omenjate nikogar z imenom in priimkom, ki bi bil povezan z dobavitelji oziroma, ki je odgovoren za nabavo materiala? ...Temu se reče finančni terorizem... s teroristi se pa ve kako postopati? A ne?
dostojevski II
18. 11. 2016 12.56
+3
Zelo dobra oddaja. Upam samo, da bodo držali besedo in čez 3 mesece ponovili oddajo, z vsemi akterji, gosti. Tako bomo videli ali se je res kaj premaknilo na bolje.
FoglofffTunekkk
18. 11. 2016 12.14
+3
Kakšna neverjetna aroganca...češ, plačaj ali cr..kni... in praf v tej združbi je naveč korupcije in hkrati strokovne šlamparije. Država takim ne sme popuščati.... Mene pa zanima, ali Kuštrin za svoje sindikalno delovanje dobiva plačo zdravnika, plačo sindikalista ali pač koristi svoj dopust?
mallonge
18. 11. 2016 12.19
+0
V njegovi bolnišnici v njegovi specialnosti, na njegovem delovnem mestu so polnili bolnike s smejalnim plinom. Namesto, da bi se pogreznil v zemljo od sramu pa raste in leti kot ptič feniks.
prašek
18. 11. 2016 12.35
+2
malonge ....... In seveda je Kuštrin zadolžen za priklapljanje plina , kajneda ??????? Uboga si Zemljica .....
mallonge
18. 11. 2016 12.38
+0
Na svojem delovnem mestu si ne smem dovoliti, da ne vem kakšen reagent dovajam v človeka. Ne smem!!!!!!!!!!!!!!!
caspera1
18. 11. 2016 11.57
+4
Ta veleum najprej za tri dni zablokira pogajanja, ker se vsi ukvarjajo z zahtevo po ozstopu. Ko jo utemeljeno zavrnejo, pa zablefira, da to sploh ni bila zahteva. Pa vsi smo jo imeli možnost slišati po TV.
mallonge
18. 11. 2016 12.20
+0
Taki rastejo premosorazmerno z nesposobnostjo nadrejenih. Ministrice in predsednika vlade.
piljan
18. 11. 2016 12.28
+2
Vedno pozabiš povedati ,da že od leta 91. Namerno,ali ne veš tega?
mallonge
18. 11. 2016 11.44
+0
Po liniji najmanjšega napora in upora do novih volitev. Hudič je, ko je od vseh vpletenih ministrica najmanj sposobna, najmanj delovna in najbolj glupa. Za vse ukrepe pa sprašuje še Cerarja, ki pa še njej ni dorasel.
caspera1
18. 11. 2016 11.48
+3
Še večji hudič pa je, da korupcija v zdravstvu ni čisto nič mlajša od naše države. Tako lahko čisto utemeljeno trdim, da se je nobena vlada ne bo nikoli konkretno lotila. Tudi tisti, ki ga boš ti volil, ali pa jaz.
piljan
18. 11. 2016 11.52
+2
O to pa ne govorit,melotovi bodo v trenutku vse zrihtal,samo poštene volitve potrebujejo,da zmagajo.
caspera1
18. 11. 2016 11.54
+1
mallonge
18. 11. 2016 11.56
+2
Včasih smo bili zaprta ekonomija. Za uvoz in izvoz so bila registrirana posebna zunanje trgovinska podjetja in Evropa je bila tujina. Ta podjetja so za svoje poslovanje zaračunavala provizije, ki so bile na izvozu nizke 5-10% ; na uvozu pa že takrat tudi 50 d 100 in več%. Bile so tudi šticunge za odkup deviz od izvoznikov za uvoz. No nekateri so sedaj te sisteme personizirali in jih prenesli v osebne račune.
caspera1
18. 11. 2016 11.58
+3
mallonge
18. 11. 2016 12.14
+1
Sedaj so to mali trgovčiči in posredniki, ki zaradi intelektualne lenobe in negativne kadrovske selekcije javnega sektorja lepo odnašajo rit nabavnim službam in izjemno dobro služijo (seveda dajejo tudi nagrade in provizije posameznikom).
caspera1
18. 11. 2016 11.43
+4
Nimajo kaj štrajkat. Vse je njihova odločitev, tudi korupcija.. Nekateri so konkretno udeleženi, drugi se ves čas obračajo stran. Tako milijarde baše v žep tisti del elite, ki si domišlja, da je nedotakljiv. Ostali dobijo v primerjavi z njimi bedne delovne pogoje in bedne mesečne prilive. Mi je pa žal mladih zdravnikov, se strinjam s tistim, da jim ne dovolijo priti niti do operacijskih miz, kaj šele do česa drugega.
mallonge
18. 11. 2016 11.37
+3
Razmišljanja Kuštrina, Štruklja, Mramorja, Cerarja so popolnoma ista: vpliv nadljudi na ulico in malega človeka...............
piljan
18. 11. 2016 11.43
+1
Hm,Melo,je tako.Sigurno pa tudi veš kako razmišlja o tem ivanček?Nam poveš?
mallonge
18. 11. 2016 11.44
+1
caspera1
18. 11. 2016 11.45
+2
Janša ni nobena izjema. Možno je tudi, da je celo pristranski glede na poklic v družini.
piljan
18. 11. 2016 11.47
+1
Melo,nisem vprašal sebe,ampak tebe.Bo šlo,ali boš spet zatrokiral?
mallonge
18. 11. 2016 11.50
+1
Morda bi te zanimalo tudi kaj o angleški kraljici????Ti radoznalo dete. Misliš, da si stvari izmislim tako kot ti???????
caspera1
18. 11. 2016 11.52
+2
Pa kaj si ti tako živčen s temi vprašaji? Mogoče je pa samo mislil, da si pozabil, da te je nekaj vprašal.
piljan
18. 11. 2016 11.53
+1
Spet menjaš temo.Zakaj?Ti vprašanje ni jasno?Kar povej.
Slovencek1
18. 11. 2016 11.27
+5
Kuštin in ostala "bela elita" nehajte se igrati z našimi življenji in se igrati nadljudi.....za študij medicine ste se odločili sami (tako kot smetar, ki ni želel v šolo) zato ne stokajte in si po drugačni poti izborite izboljšave sistema....vi lahko v vikendu zaslužite tudi po 500E kar je plača ene delavke za mesec dni v Muri. Torej neko ravnovesje za vas "nadljudi" obstaja.....strinjam se da je sistem slab in da potrebuje korekcije....ste kdaj predlagali da bi funkcionirali kot gospodarstvo (delovna uspešnost, učinkovvitost, lastni angažma) ste že slišali te izraze?????? Vse to se lahko meri in plača. Torej delaš več, delaš bolje dobiš več in bolje...leostavna ogika ane...Ampak ne, vi si lahko privoščite da štrajkate in s tem svojimi dejanji še poslabšujete sistem za nas državljane, ki pozabljate vzdružejemo finnačno ta sistem. Naj mi dajo brutto brutto plačo bom sam prišparal za penzijo, si plačal neko zdravstveno zavarovanje itd....pa se meni xebe za vaš sistem. Tako pa enostavno nehate opravljati svojo dožnost, ki je v največjem nasportju z vašimi moralnimi načeli, ki so čitno samo teoretična (Dr. Doplihar je lepo povedal pretekli teden kaj je poslanstvo zdravnika) in da čestitke vaš ugled in zaupšanje sta močno načeta in v strmoglavem upadanju, ker ste učinkoviti izključno za svoje žepe. Ko pa se vam zgodi Bor, Neža, Rene, napačno obsevan bolnik, umorjen pacient v reanimacijski sobi.....to pa nima več veze z vami, tam se vaše poslanstvo konča #zlovenistan #bruhasemi
caspera1
18. 11. 2016 11.20
+5
Kuštrin naj lepo umolkne. Za dolgo časa. Dokler ne bodo osvojili in upoštevali poklicni moralni kodeks. In uredili kazniva dejanja posameznih zdravnikov, ki mečejo slabo luč na vse zdravnike. Posledično bi bilo za zdr. zavod ceneje, da začnemo hodit na operacije na Finsko, v Švedsko. Oni bodo pa imeli mir pred nami in jim bo treba vedno manj delati.
Slovencek1
18. 11. 2016 11.29
+4
edino kar je uspel demantirati je to, da je njegova mečka vredna slabih 30 jurjev ne 170... #bolnik
helter skelter
18. 11. 2016 11.14
+4
Kaj pa o včerajšnjem razkritju RTVSLO o preplačanih zdravniških pripomočkih ne smete pisati??? Zaradi nabavno-zdravniške mafije jih plačujemo enkrat dražje kot npr. Finci, Švedi. Aja, ti dobavitelji vam plačujejo oglase, razumem ....
piljan
18. 11. 2016 11.16
+3
Verjetno si blizu resnice,mogoče te celo zbrišejo.
caspera1
18. 11. 2016 11.22
+4
Se pa včasih zmotijo. Enemu so nakazali 800 evrov premalo, je bilo treba takoj ukrepat.
helter skelter
18. 11. 2016 11.27
+3
Zakaj pa mislite da ima Janez Zemljarič eno pisarno kar v Kliničnem centru?
caspera1
18. 11. 2016 11.34
+2
Je pa najbolje to, da taki interesi združujejo ljudi. Od vsepovsod so - beli, rdeči, verujoči, ateisti....
Frane Šajn
18. 11. 2016 11.10
+3
Koštrun zakaj raje ne čistiš svoje jahte zdaj na zimo ali rabiš povišico, menda, da se je privez podražil al kaj!?Kaki reveži ste vi doktorji zakaj vas nihče ne vpraša od kje vam taka, pri tako majhnih plačah vozila hiše obleke, da ni za zdravnike fuš uzakonjen v tej deželici. Plače dol vsaj za 50% saj so popoldanski zaslužki več kot dovolj za bogatenje.!
prašek
18. 11. 2016 11.09
+3
Še enkrat bom ponovil že napisano : zavarovalnice ne smejo več prejemat denarja za dopolnilno zavarovanje in v javnih zavodih je treba vzpostaviti močno kontrolo nad naročanjem zdravil ............. etc !
mallonge
18. 11. 2016 11.14
+3
Izpolnite obljubo in ukinite dodatno zavarovanje. Eno samo sprenevedanje in prelaganje krivde in odgovornosti. Edino kar je Cerar naredil v dveh letih je, da si je iz prvega viška dvignil plačo.
prašek
18. 11. 2016 11.16
-1
jaz že izpolnjujem obljubo , he, he, he. ............. LOL
prašek
18. 11. 2016 11.16
+0
piljan
18. 11. 2016 11.17
-1
Zanimivo,pa ,da so bili tvoji enoglasno ZA....a po tvojih podatkih niso?
staridida
18. 11. 2016 10.55
+4
Banda pokvarjena-dobro vejo, za kaj se bojijo, da bi prišel Janša na vlado...
piljan
18. 11. 2016 10.56
+2
Hehehehehehehehehe,oni si ga želijo,da bodo še naprej goljufali.
mallonge
18. 11. 2016 10.58
+3
A seveda! Edini varčevalni program je še vedno ZUJF. Vsi ga kritizirajo, nihče pa ga ne upa spremeniti, ukiniti ali zamenjati s svojim. Nesposobni pač.
piljan
18. 11. 2016 11.03
-1
Ki je pa zanič,ne menjajo ga pa zato,ker odgovarja državi,ne državljanom.Te še kaj zanima?
prašek
18. 11. 2016 11.03
-2
@levi bo zahteval interpletacijo, klinkerje in povilinil ☺
prašek
18. 11. 2016 11.05
-2
piljan ..... Če ne zameriš , te bom samo malo dopolnil ; ZUJF je varčevalni program katerega se MORAMO držati zaradi pufov , ki nam jih je nakopal Ivan s svojo vlado !!!!!!!!!!!!!!!!
mallonge
18. 11. 2016 11.06
+4
Država so državljani in ne izkoriščevalski posamezniki. Če te ravno zanima.
prašek
18. 11. 2016 11.06
-1
Kredite za katere je jamčila država , je treba plačati . Poleg tega pa še 1,3 milijarde obresti letno !!!!!!
prašek
18. 11. 2016 11.07
-2
malonge ....... Točno to je razlog , da ne boste NIKOLI več prišli niti blizu vlade !
piljan
18. 11. 2016 11.07
-1
mallonge
18. 11. 2016 11.07
+4
Prašek, je pa zadnji, da bi se norčeval iz slovenščine komentatorev. Ne obvlada stopnjevanja pridevnikov, uporabe drugega sklona pri zanikanju in navajanja avtorja pri citiranju, bolje, prepisovanju.
prašek
18. 11. 2016 11.11
-1
he, he, he. Jaz imam prav veliko srečo , da imamo slavista @malonge - ja na forumu. Kajti on nam bo popravljal izraze ......
prašek
18. 11. 2016 11.11
-1
piljan
18. 11. 2016 11.11
-1
Zakaj spreminjaš temo?Pri pisanju tukaj lahko vsakemu najdemo kakšno napako,celo tebi.Drži se teme debate,ki si jo sam načel,ali pa utihni.Boš izpadel bolj verodostojen.
prašek
18. 11. 2016 11.14
-1
malonge ....... Pa še nekaj je : je že minilo preko 50 let , kar sem se jaz učil ..................
mallonge
18. 11. 2016 11.17
+2
Temo je izkrivil prvi Prašek, in nato ti.
prašek
18. 11. 2016 11.18
-1
malonge ......... Te bom interpletiral .....
piljan
18. 11. 2016 11.20
-2
Malo zberi se,pa počasi,ampak res počasi preberi,še enkrat.ZUJF si ti omenil.Je tako?
mallonge
18. 11. 2016 11.29
+3
Prašek@ bolje bi bilo, če bi se kompletiral (z znanjem namreč - ekonomskim in drugim.)
piljan
18. 11. 2016 11.49
+0
Melo,si se zbral in počasi prebral,nisem zasledil odgovora,si pa spet zamenjal temo.
mallonge
18. 11. 2016 12.29
Da si zaslužiš moj odgovor moraš imeti pozitiven iq.
piljan
18. 11. 2016 12.52
+1
Razumem,ker pa imaš ti negativnega ne moreš odgovoriti.Tudi prav.
provni
18. 11. 2016 10.41
+10
Zadeva: je fides ob zdravo pamet? Tanja Lesničar - Pučko 15. november 2016 15. november 2016 0:00 Danes sem sklenila direktorju napisati naslednjo zahtevo: »Ker me delo na Dnevniku tako obremenjuje, da bi bili članki, ki bi jih po službi pisala za Delo, precej zanič, zahtevam dodatek, ki mi bo povrnil izgubljeni popoldanski zaslužek pri konkurenci.« Morda se mu bo zdelo, da se mi je zmešalo. Morda se tudi vam, ki se izčrpani od službe ne utegnete, ne zmorete popoldne še pri konkurenci malo pomatrati za priboljške, zdi, da z mano nekaj ni v redu. A se vsi skupaj motite. Natančno takšno zahtevo je namreč sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides poslal ministrici za zdravstvo. Takole so zapisali v dodatnih zahtevah pred pogajanji: »Če delodajalec zdravnika toliko obremeni, da bi postalo njegovo delo pri drugem delodajalcu zaradi tega nevarno, mu mora zagotoviti enak finančni položaj, kot če bi delo drugje opravil. Slednje naj se uredi v kolektivni pogodbi za zdravnike ali v aneksu h kolektivni pogodbi.« Zdaj se je torej treba resno vprašati: ali so v Fidesu popolnoma ponoreli in ne nadzirajo več svojih pohlepnih instinktov ali pa se je zmešalo vsem zdravnikom, ki jih Fides zastopa? Zahteva namreč kaže, da se zdravnikom zdi, da jim enostavno pripadata dve plači. Da so kasta nad vsemi drugimi kastami. Da zanje ne morejo veljati pravila kot za vse druge enako izobražene v javnem sektorju, da so nad znanstveniki, šolniki, kustosi, nad vsemi, da ne živijo v istem svetu kot mi in ne pristajajo na pravila ne glede plačila ne glede konkurenčne klavzule. V varni javnosektorski službi z vsemi ugodnostmi bi torej radi delali le toliko, da bi bili majčkeno utrujeni. Po okrepčilnem kosilu jim zato ne bi bilo težko stopiti do zasebne ambulante in še tam preživeti nekaj ur. Želijo si skratka javno službo, ki jim bo omogočala hranjenje moči za popoldanski »fuš«. Če jim država tega ne more zagotoviti, če morajo delati toliko, da popoldan le še omahnejo na kavč, potem naj jim država povrne izpadli dohodek. Ta fuš ima v očeh Fidesa očitno status neodtujljive človekove pravice. Pustimo ob strani absurd, ki ga skriva ta zahteva: ali bi vsi zdravniki prejemali neki pavšal za neko morebitno delo, ki bi ga morebiti popoldan opravili, če ne bi bili preveč utrujeni? Ali pa bi to potencialno, nikoli opravljeno delo ocenil potencialni zasebni delodajalec (ki je pogosto ravno ta isti zdravnik)? In ali to ne spominja na zahtevo SDS, da naj ji država povrne denar, ki bi ga morebiti dobila, če bi jo na volitvah pred dvema letoma morebiti volilo toliko in toliko volilcev? Poglejmo si stvari z drugega zornega kota: zdravniki nenehno zaostrujejo tudi normative. Res je: treba je ugotoviti, kolikšno število bolnikov na enega zdravnika bi bilo optimalno, in tiste, ki jih imajo več, dodatno plačati, hkrati pa že danes, ampak res danes, začeti zaposlovati nove zdravnike. S tem bi se postopoma položaj uredil in bi zdravniki popoldne lahko počivali. In se pač vozili s takimi avtomobili kot vsi mi. Toda Fidesove zahteve so popolnoma drugačne. Od države zahtevajo, naj TAKOJ spremeni sistem tako, bodo zdravniki lahko bolnike, ki sežejo čez normativ, odklonili; hkrati pa naj država njihove plače izvzame iz javnosektorskega plačnega sistema! Fidesu gre res za veliki met: poleg klasične privatizacije hočejo zdaj tudi »privatni« otok znotraj javnega sektorja, takega, ki bo posebej za njih vzpostavil mošnjiček velikih plač, a ohranil vse lepote javnega sektorja, od varnosti zaposlitve do dopustov itn. Ki bo služil le njihovim interesom, ne pa bolnikom. Za te cilje so torej pripravljeni pahniti na tisoče in tisoče ljudi v stanje, ko ob sedanjem pomanjkanju zdravnikov enostavno ne bi imeli in tudi ne bi mogli dobiti svojega zdravnika. Enostavno bi jih pustili crkniti pred vrati ambulante. Tako nekako, kot je predsednik sindikata Konrad Kuštrin skomignil z rameni ob vprašanju, kaj se bo zgodilo z bolniki, ki bodo zaradi stavke utrpeli nepopravljive zdravstvene posledice. Ne bom
mallonge
18. 11. 2016 11.01
+3
Kuštrin ni v stanju ovrednotiti smrti na svojem delovnem mestu, na svojem delovnem področju??????????????Kdo naj zdravnikom ureja delovno mesto???? Oni so plačani ne glede na rezultate.
krmeki
18. 11. 2016 10.40
+11
Namesto, da se zdravnikom plačuje nadure naj se za ta denar zaposli nove mlade zdravnike.
krmeki
18. 11. 2016 10.43
+10
Ampak starejši zdravniki verjetno tega nočejo in ovirajo mlade kolege pri vstopu v poklic. Oni želijo delati nadure in s tem mastno služiti.
mallonge
18. 11. 2016 11.03
+4
Seveda1 Zato pa imamo ministrstvo, vlado in parlament, da take bolne želje uravnotežijo.
krmeki
18. 11. 2016 10.38
+5
Se strinjam, da bi bilo treba najprej ukiniti dopolnilno zavarovanje in ga prenesti v obvezno oziroma vsaj v upravljanje ZZZS.
Darko32
18. 11. 2016 10.27
+8
V konkretnem primeru ne podpiram stavke, saj gre za potuho malomarnemu delo in korupciji. To pa izrabljajo tako, da mečejo naprej poštene zdravnike, k iso z dušo in srcem pri delu. Ali je KUŠTRIN že ugotovil, da je v njegovi bolnici bilo umorjenih več pacientov, k ose je malomarno pregledalo inštalacije. A je kaj pojasnil okrog tega. Potem so napačne zdravili z napačnim pristopom. Torej kdo se dela norca iz koga. Sam osebno odločno podpiram MILOJKO zato, ker v zdravstvu nimajo pravice določati zdravniki kako se bo denar delil. Tudi koncesije vsem zdravnikom, ki imajo pogodbo za nedoločen čas v javnem zdravstvenem sistemu in sočasno v istem času fušajo še v privat ambulantah je potrebno porezati peruti in jim dati ultimat, da izberejo kje bodo delali. Sedaj se sklicujejo kako veliko delajo in k opreverjaš njihov delovnik prej navedenih članov pa vidiš, da med delovnim časom porabijo čas za delo v privat ambulantah in za vožnjo. Torej dobijo plačano potovanje. Sočasno pa se nabirajo čakalne vrste in si tako zagotavljajo delo za naprej. Zato menim, da FIDES sedaj izsiljuje vlado z ciljem, da legalizira dokončno te anomalije, katere so glavni krivec za čakalne vrste. Zato naj prvo počistijo sistemsko korupcijo med zdravniki.
prašek
18. 11. 2016 10.21
+7
Treba je samo iz dodatnega zavarovanja izključiti zavarovalnice in vzpostaviti kontrolo nad nabavo !
prašek
18. 11. 2016 10.23
+7
Po eni strani si zavarovalnice kujejo enormne dobičke (60 milijonov) , po drugi strani se okoriščajo ekonomi iz bolnišnic ......... Čakalne vrste pa ostajajo !
piljan
18. 11. 2016 10.26
+6
Pozdravljen,pa tudi disciplinirati Fides in zdravniško zbornico,ki jim držijo štango.
mallonge
18. 11. 2016 10.30
+3
Lepo, da imaš dobro mnenje o svojih tupovanjih in si vedno sam pritisneš edini plusek.
piljan
18. 11. 2016 10.46
+2
Za razliko od tebe imam tako mnenje do vseh lopovov.Spet ti na pamet,ker pač začutiš potrebo ,da nekaj poveš,pa čeprav mimo.Poglej,poglej,plusov pa imam celo več,ne samo svojega.S i opazil?Seveda pa tudi minuzov od takih kot si ti,pa se ne sekiram.
mallonge
18. 11. 2016 10.51
+0
Res si potreben mojega pomilovanja ker imaš toliko skrbi kateri so moji in kateri tvoji in kateri so lahko kriminalci in kateri ne smejo biti.
piljan
18. 11. 2016 10.53
+2
Tvojega pomilovanja pa res ne rabim,če ti je pa zato lažje pri srčku,pa naj bo.Kar se pa lestvice tiče kateri so kaj lahko in kaj ne,si pa v piko opisal svojo.