Slovenija

Združevanje bolnišnic odloženo do konca leta, kranjska porodnišnica pa prosi za posojilo

Celje, 24. 07. 2017 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rok za združevanje bolnišnice Topolšica s celjsko bolnišnico je preložen, in sicer do konca leta. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pojasnjuje, da je projekt zelo zahteven in bo treba napraviti celovite korake.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je podpisala predlog, da se rok za združevanje bolnišnice Topolšica s celjsko bolnišnico preloži do konca leta, saj je projekt zelo zahteven in bo treba napraviti celovite korake. Glede kranjske porodnišnice pa je dejala, da je podprla njihovo prošnjo za premostitveno posojilo pri državni zakladnici.

Predvideno je namreč bilo, da bo ministrstvo za zdravje do poletnih počitnic vladi posredovalo predlog za združitev Bolnišnice Topolšica, ki se že nekaj časa sooča s hudimi likvidnostnimi težavami, s Splošno bolnišnico Celje. A ker je projekt po ministričinih besedah zelo zahteven, potrebujejo več časa.

Bolnišnica Topolšica
Bolnišnica Topolšica FOTO: POP TV

Poleg tega na ministrstvu predvidevajo združitev kranjske porodnišnice s Splošno bolnišnico Jesenice. Kolar Celarčeva je opozorila, da glede te združitve niso sprejeli sklepov ali časovnice. "Pri Kranju bomo najprej pristopili k novelaciji investicijskega programa, kjer bomo uspeli zagotoviti dodaten denar za obnovo porodnega bloka," je dejala. Znova je poudarila, da ne ukinjajo porodnišnice, kvečjemu obratno. Zato tudi težko razume peticije na to temo.

Je pa kranjska porodnišnica zaprosila za premostitveno posojilo v višini 700.000 evrov v državni zakladnici, s čimer bi rešili likvidnostne težave do konca leta, kar je Kolar Celarčeva tudi podprla. Ministrstvo za finance bo predvidoma v avgustu odločalo o tem posojilu, kot tudi o prošnji za posojila pri državni zakladnici še za nekatere druge bolnišnice, je dejala ministrica.

Bo pa vlada v četrtek po njenih besedah obravnavala celovito analizo, ki kaže na vzroke za finančne težave v bolnišnicah. Še pred zadnjo sejo vlade pred počitnicami pa se Kolar Celarčeva namerava sestati z ministrico za finance Matejo Vraničar Erman, da bi se dogovorili o rešitvi za likvidnostne težave v bolnišnicah.

O tem, kakšen znesek pričakuje še letos za reševanje tega problema, Kolar Celarčeva ni želela govoriti. "Prepustimo stvar dogovoru, v analizi pa piše, kakšno je dejansko stanje zapadlih neporavnanih obveznosti, kakšne so bile izgube in kakšno se predvideva poslovanje do konca leta," je dejala.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grozjak
25. 07. 2017 13.40
+1
projekt je zahteven, ker se komplicira..tako kot v vsej javni upravi...........če bi jih dal jarke kopati, bi ga skopali ravno meter na leto....pa še to narobe....
piko2263
24. 07. 2017 21.20
+1
Če pa bumbar-celerčeva opozarja pol pa je že zaskrbljujoče....
proofreader
24. 07. 2017 18.32
+10
Narod pomni: "Plačni rekorder zdravnik iz Bolnišnice Topolšica - Marca je tamkajšnji zdravnik, gre za predstojnika oddelka, z rednim delom in dežurstvi zaslužil 13.245 evrov bruto". Zdaj pa prosjačijo pri ministrici.
komarec
24. 07. 2017 20.11
+1
Za uspešno zdravstveno reformo moramo poskrbeti mi sami, malček vprašat tudi bogove po zdravju.
komarec
24. 07. 2017 20.20
+2
Na podoben prispevek sem napisal komentar, da se veliko zdravnikov obnaša kot bogovi v belem in jim je mar samo za denar, kar še vedno trdim, se je nekdo oglasil in dejal, da so res bogovi saj so mu rešili otroka. Prav, otroku želim vse naj, sprašujem pa se ali ni to njihova dolžnost že po službeni plati. Če mi mehanik slabo popravi avto imam možnost reklamacije, kaj pa v slučaju neuspešnega zdravljenja? Račun za zdravljenje pa napišejo kljub temu, da je bilo neuspešno. Nekdo ki je na Šempeterski urgenci nestrokovno zamenjal cevi, bo hudo odgovarjal za smrt lahko tudi več ljudi za borih 600-700€, bogovi pa preprosto rečejo, se ni dalo pomagati.
Morana7
25. 07. 2017 08.32
+1
pipaneleze ja to je pa razlika med storitvijo na trgu in pa to, ki jo financiramo praktično vsi državljani s prispevki. Očitno zdravstvo ne ve od kod jim dinarčki. Nedavno so imeli pobudo, da se jih izloči iz sistema plač, kaj to pomeni v praksi? Glede na insolventnosti itak niso v stanju preživet na trgu...če potrebujejo 1 mio tu 1 mio tam, da sploh do konca leta prilezejo...
trdovrat
25. 07. 2017 10.29
+1
Gospod proof(esordrek), ko pa vaši idoli, brez dela in dežurstev vlečejo debele denarce, se pa ne spotikaš! Zrcalo, zrcalo gospod!
grozjak
25. 07. 2017 13.42
o bonitetah v javni upravi, lahko zaposleni v industriji samo sanjamo.....