Slovenija

'Težave se vrstijo že 34 let'

Celje, 13. 03. 2009 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
14

Inšpektorat za okolje in prostor je pobudnike prijav o škodljivih izpustih iz Cinkarne Celje opozoril, da je podajanje lažnih prijav prekršek, ki se kaznuje z globo v višini 500 evrov.

V torek smo poročali o pismu, ki ga je v uredništvo 24ur.com  poslal Franc Cajhna iz Civilne iniciative Teharje. 6. marca naj bi po njegovih besedah prebivalci Bukovžlaka, ki stanujejo tik ob ograji Cinkarne Celje, zaznali močan vonj po žvepleni kislini. Zaprli so se v stanovanja in poklicali na številko 112 in v Cinkarno. O dogodku so obvestili tudi Nino Mašat, zaposleno na oddelku za okolje in prostor na celjski občini.

V nadaljevanju je zapisano, da je 8. in 9. marca zelo smrdelo po gnilih jajcih. "Zopet smo se zapirali v stanovanja, nismo mogli dihati, bolela so nas pljuča, sililo nas je na bruhanje, peklo v grlu, pekle so nas oči,“ so naštevali predstavniki civilne iniciative in dodali, da so jih v o pekočem smradu obvestili tudi prebivalci Gajev.

Takrat so nam iz Cinkarne in s celjske občine sporočili, da "so bile koncentracije žveplovega dioksida nizke, torej daleč pod dovoljenimi vrednostmi“.

Inšpektorat za okolje in prostor: Lažna prijava je prekršek

Cinkarna Celje
Cinkarna Celje FOTO: Kanal A

Za komentar dogodkov smo povprašali tudi Inšpektorat RS za okolje in prostor. V odgovoru na naša vprašanja so zapisali, da inšpekcija za okolje in naravo območne enote Celje v omenjenih dneh ni prejela prijave v zvezi s povečanimi emisijami snovi v ozračje iz Cinkarne Celje, zato tudi ni opravila nobenega inšpekcijskega pregleda. "Preverili smo trditve, da naj bi civilna iniciativa dala telefonično prijavo na Center za obveščanje oziroma na telefon 112. Zagotovili so nam, da takšne prijave med 5. 3. 2009 in 11. 3. 2009 niso prejeli, kljub temu da se vsi pozivi snemajo,“ so zapisali.

"Prijavo o domnevno povečanih emisijah snovi iz Cinkarne smo prejeli 20. januarja. Ravno tega dne se je opravljal redni monitoring emisije snovi v zrak iz razklopa. Iz Poročila o meritvah emisije snovi v zrak, ki ga je izdelal pooblaščenec, je razvidno, da so bile emisijske koncentracije skupnega prahu in SOx (izražen kot SO2) iz proizvodnje TiO2 tudi tistega dne v zakonsko dovoljenih mejah,“ poudarjajo na inšpektoratu in dodajajo, da želijo pobudnike prijav seznaniti, da je podajanje lažnih prijav prekršek, ki se kaznuje z globo v višini 500 evrov.

Ker pa prebivalci navajajo resne zdravstvene težave, ki jih čutijo zaradi, po njihovih besedah, strupenih izpustov iz cinkarne, opravlja celjski zavod za zdravstveno varstvo različne študije in raziskave.

'Že 34 let se sprenevedajo'

Za komentar smo prosili tudi Cajhna, ki pravi, da so trditve Civilne iniciative Teharje podkrepljene z dokazi. "Meritve bi morali opraviti pri nas. Naj pridejo sem. Videli bodo, da ne moremo dihati in da bruhamo. Težava je v tem, da si ne upajo priti sem in opraviti meritve," je za 24ur.com povedal Cajhen. S celjske občine so nam namreč sporočili, da so meritve opravili pri celjski bolnišnici, Cinkarna pa jih je opravila na lokaciji vzhodno od Cinkarne in na drugih merilnih napravah v Celju.

"Že 34 let se sprenevedajo in nas postavljajo na laž," je še dejal in dodal, da okoliški prebivalci ničesar ne govorijo brez uradnih analiz. "Imamo zdravniška potrdila o zdravstvenih težavah," pravi Cajhen in dodaja, da več ne vedo, koga naj kličejo. "Če pokličemo na 112, nam velikokrat pravijo, da nimajo kaj zabeležiti. Mi kljub temu zahtevamo, da prijavo zabeležijo. Na policiji nam pravijo, da niso pristojni. To je že noro," zaključi Cajhen.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

h2s
13. 03. 2009 20.30
Saj ne trdim, da je blazno strupen, ga je pa zato 200 ton na leto. Po mnenju mag. kemije pa je H2S tako strupen, da sploh ni treba, da kaj drugega še spuščajo v zrak. Ker ne izpolnjujejo okoljskih standardov bodo raje zaprli proizvodnjo cinkovega sulfata, kjer zanimivo sedaj priznavajo tudi težke kovine. Do pred nedavna pa so zanikali sploh obstoj težkih kovin in tudi kadmija v proizvodnji. Kadmija pa je vsaj 1.2 tone na leto v odpadni sadri in neugotovljena količina izpuščena v zrak pa ARSO sploh ne skrbi uveljavitev previdnostnega načela, da bi merili izpuste kadmija v zrak, ko le tega ne merijo,ker tudi ni prepisan v zakonodaji. Kadmij pa spuščajo tudi v odpadne vode. Kadmij pa je tudi ena najbolj strupenih snovi za človeško telo in vse negativne učinke še raziskujejo. Je tihi ubijalec človeka in res nas bodo iztrebili. Pa jim ne odrekam da je bilo včasih še slabše vendar sedaj je 21.stoletje in znanost ve mnogo več kot je pred tridesetimi štiridesetimi leti, ko so izgradili tio2 in že takrat smo vedeli da so to strupi in da bi morali omejiti proizvodnjo tio2 na 25 000 ton na leto pa jo sedaj menda brez "papirjev " izdelujejo 56 000 ton. Zdravje ljudi pa ni važno samo da so delovna mesta pa, če vsi crknemo.
sebasebaseba
13. 03. 2009 19.39
SO2 ni blazno strupen... H2S pa je precej.
h2s
13. 03. 2009 19.30
Žal je to še eno sprenevedanje celo inšpektorata ARSO. Ljudje jih bodo slej ko prej odnesli iz teh pisarn saj nas ne zaščitijo pred smradom, ki je tretino leta, ko je temperaturna inverzija v Celju in ni vetra, hudo obremenjujoča za ljudi. V časnikih je izjava teh. direktorice, ki priznava, da spuščajo H2S ali žveplov vodik iz proizvodnje in do dvesto ton na leto spustijo SO2, ki je tudi strupen in nevaren plin. H2S pa sploh ne merijo in tudi meritve SO2 so na drugem koncu mesta Celja.Takšna proizvodnja v urbano središče ne sodi in 352 tožb na sodišču Evropskih skupnosti je dokaz, da ljudje ne morejo živeti več s takim onesnaženjem.
Indigo Pingvin
13. 03. 2009 19.00
Sam, če bi men smrdel 34 let bi si nabavil napravce, ki bi tole meril, a so res tako drage, da si ne morejo nabavit? Potem bi pa vsakodnevno/večkrat dnevno rezultate objavil na internetu. Pol bi pa lahko tožu vse zapovrstjo...
sebasebaseba
13. 03. 2009 18.52
Amoniak (NH3) in žveplovodik (H2S, vodikov sulfid) nimajo kaj dosti veze, niti v vonju. Drugače SO2 (žveplov dioksid) ima vonj po petardah, čisto drugačen vonj torej.
sebasebaseba
13. 03. 2009 18.49
Amoniak (NH3) in žveplovodik (H2S, vodikov sulfid) nimajo kaj dosti veze, niti v vonju. Drugače SO2 (žveplov dioksid) ima vonj po petardah, totalno drugačen vonj torej.
sebasebaseba
13. 03. 2009 18.48
Amoniak (NH3) in žveplovodik (H2S, vodikov sulfid) nimajo kaj dosti veze, niti v vonju. SO2 (žveplov dioksid) pa ima drugače vonj po petardah, totalno drugačen.
Xspot
13. 03. 2009 18.48
Kazen za sistematično zastrupljanje in uničevanje zdravja je dosmrtna ječa ali več. Temu se pridružuje reka rib, ki so iz Celja plavale, s trebuhi navzgor.
mikiz
13. 03. 2009 18.29
Civilna iniciativa pravi da je smrdelo po gnilih jajcih, to žveplovodi oz. amoniak, ki ga ne meri nobena merilna naprava v Celju. Žveplov dioksid pa meri naprava. Tako da se ne bo mešalo hrušk in jabolk. Žveplovodik je čisti strup in bi bilo prav, da bi ga merili. Pa da bi se nehali sprenevedati, da so merili žveplov dioksid, pa nobena merilna naprava ni pokazala presežnih vrednosti. Pa ni bilo govora da je smrdelo po žveplovem dioksidu, ampak po gnilih jajcih, torej je smrdel žveplovodik.
sebasebaseba
13. 03. 2009 18.27
Vonj po gnjilih jajcih je H2S, tako da normalno da niso izmerili, če so merili SO2.
odbogaposlan
13. 03. 2009 18.09
Lahko tako srat. In plačat 500 EUR kazni. Kolko bo pa onesnaževalec plačal, če ogroža življenja? 300 EUR? Gamad.
goso
13. 03. 2009 17.51
Ene inšpektorje je treba zamenjat, pod nujno.
grdavs
13. 03. 2009 17.33
Tako, ja: Zajebat podložnike "vele-politikov", jih oglobit, zastrupit, da bodo, končno, TIHO!!
urkom
13. 03. 2009 17.32
nej si k seb spuščajo