Slovenija

Eni so se izživljali, drugi, neprepoznavno poslikani, upali na všečke

Ljubljana, 04. 09. 2013 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
832

Obredi iniciacije, kamor spada tudi fazaniranje, so lahko koristni, saj starejši dobijo potrditev svoje odraslosti, zrelosti, meni psiholog. Zaplete pa se, ko po mnenju drugega strokovnjaka takšni obredi postanejo "izgovor za slabo prikrit sadizem".

Fazanka
Fazanka FOTO: POP TV
Prvi letošnji šolski dan je tokrat postregel s podobami dijakov, ki so srednješolski prag prestopili prvič. Številni "fazani" so, potem ko so z njimi opravili dijaki starejših letnikov, spominjali na udeležence bojnega plesa kakšnega starodavnega plemena, spet drugim so se z las in oblačil cedili jajčni rumenjaki in beljaki, tretji pa so se pritoževali nad slabostjo zaradi pitja zvarkov iz kisa, olja, mleka, medu, popra in podobnih dodatkov.

Medtem ko se starejše generacije sprejema v srednjo šolo pogosto spomnijo po koruzi, štampiljki črke F na roki ali po tem, da je bilo treba pred občinstvom peti bolj ali manj čudne pesmi, je tokrat marsikdo ob gledanju fotografij dobil občutek, da se "fazani" niso ravno zabavali, ko so jih starejši škropili z barvo za kovine, spet drugi so se pod težo vrstniškega pritiska pač vdali v usodo in kasneje na spletu iskali nasvete, kako s kože odstraniti posledice alkoholnih pisal, razpršil za grafite in kovino. "Že celo popoldne drgnem, pa ne gre dol," je na enem od forumov tarnala dijakinja.

Gre torej le za nedolžno zabavo ali za zabavo, kjer se v imenu tradicije v resnici zabava večinoma izvajalec iniciacije, tisti na drugi strani pa se mu ne upa upirati, ker bi bilo to v nasprotju s tradicijo?

Obredi, kot je fazaniranje, so v današnji družbi nadomestilo za klasične iniciacije, ki jih poznamo z začetkov civilizacije in dokler vse ostane znotraj meja, ki ne tlačijo nikogaršnjega dostojanstva, so lahko koristni. Starejši v tem primeru dobijo nekakšno potrditev svoje odraslosti, zrelosti ... Bogdan Žorž, psiholog
Iniciacije so lahko izgovor za slabo prikrit sadizem

Zoran Pavlović iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše v Ljubljani meni, da gre pri tovrstnih "obredih" predvsem za kulturološko in civilizacijsko zadevo.

"Bil pa bi že čas, da se odpovemo tovrstnim iniciacijam, ki so lahko izgovor za slabo prikrit sadizem. Ni mogoče predpostavljati, da se bo vsakemu brucu oziroma "fazanu" tak sprejem zdel zabaven in duhovit, kar pomeni, da se bodo nekateri počutili prisiljene v neprijetno izkušnjo, ki jo je težko, če ne nemogoče, odkloniti – tudi zaradi moči vrstniškega pritiska," pravi Pavlović in dodaja, da če ni mogoče zagotoviti res prostovoljnega sodelovanja v bolj gledališki uprizoritvi nekdaj tradicionalnega rituala, potem se mu je treba odpovedati. "Šola bi morala nove dijake zaščititi pred nasiljem starih, kot ceremonijo sprejemanja pa razviti bolj prijateljske modele," zaključuje.

Ob javnih še prikriti, dolgotrajni in nasilni "obredi"

Da iniciacije niso tako nedolžne, kot morda kdo misli, pravi tudi svetovalec Bogdan Žorž. "Sam tovrstne pojave delim v dve veliki skupini. V eni skupini so "obredi", ki se dogajajo skrivaj, prikrito, v tajnosti. Običajno ne gre le za enkratne pojave, ampak kar za dolgotrajnejše izkazovanje moči nad novinci. Neredko se tovrstno izkazovanje moči sprevrže v pravo nasilno izživljanje, z vsemi možnimi oblikami poniževanja, izkoriščanja, in včasih že primesmi sadizma. Meja med mladostniško razposajenostjo in nasiljem je tu še posebej nejasna, stvari veliko lažje uidejo izpod nadzora, ker se dogajajo daleč od pogledov odraslih. Druga velika skupina pa so obredi, ki se dogajajo v javnosti, kot bolj ali manj organizirani, pripravljeni, včasih celo v obliki pravih javnih prireditev. Meja med mladostniško razposajenostjo in nasiljem je tu lažje prepoznavna. Prestopanje te meje pa je praviloma povezano z objestnostjo posameznikov," pravi Žorž.

Kot razlaga, je družba te obrede uvedla kot nadomestilo za klasične iniciacije, ki jih poznamo z začetkov civilizacije in dokler vse ostane znotraj meja, ki ne tlačijo nikogaršnjega dostojanstva, so lahko celo koristni. "Starejši v tem primeru dobijo nekakšno potrditev svoje odraslosti, zrelosti ..." pravi Žorž.

Šola
Šola FOTO: Thinkstock

Izvajalci: eni z lastnimi ranami, drugi menijo, da si lahko dovolijo prav vse

Prav tako pa velja, da je v primeru prestopanja meje škoda obojestranska – pri čemer pa je škoda, ki jo utrpijo žrtve, neprimerno večja, poudarja. "In tu prihajajo do izraza osebnostne značilnosti udeležencev. Kot storilci, ki z večjo lahkoto prestopajo meje, se pogosteje pojavljajo mladi z lastnimi bolečimi izkušnjami iz preteklosti, ki so bili sami v preteklosti žrtve – bodisi doma bodisi od starejših vrstnikov. Gre za ponavljanje in stopnjevanje vzorca. Vedno pa se kot storilci pojavljajo tudi mladi brez lastnih bolečih izkušenj – a tudi brez privzgojenih občutkov za meje. Torej mladi, ki odraščajo z občutkom, da jim je vse dovoljeno," razlaga Žorž.

Na dogajanje pa močno vpliva tudi mladostniška želja po ugajanju in sprejetosti in to na obeh straneh. Izvajalci postanejo bolj pogumni, "žrtve" pa se težje uprejo. "V mladostniški dobi so vrstniški vplivi najpomembnejši. Mladostnik vedno želi pripadati skupini vrstnikov, se identificirati s skupino, biti sprejet v skupino. In za to pripadnost skupini je pripravljen narediti zelo veliko – včasih celo preveč!" pravi Žorž.

Poveličevanje "junaštev" na Facebooku zamegljuje občutek za meje še sprejemljivega

Na stopnjevanje "poguma" pa vse bolj vplivajo tudi sodobni elektronski mediji, med njimi spletna omrežja kot na primer Facebook.

"Preko teh sodobnih družbenih omrežij se ne širijo le vrstniški vplivi, ampak se dojemljivost za vrstniške vplive tudi zlorablja. Osebno sem prepričan, da je vpliv teh medijev veliko večji, kot na splošno priznavamo. Je sicer res, da ti mediji nimajo neposrednega vpliva na tiste, ki tega vpliva niso pripravljeni sprejeti – ampak ne pozabimo na odprtost mladih za vrstniške vplive. Pri tem ne gre le za širjenje idej, gre tudi za to, da se s takšnim širjenjem idej in poveličevanjem "junaštev" dodatno zamegljuje občutek za meje še sprejemljivega in dopustnega."

Kako pa naj vem, koga lahko porišem?

Meja sprejemljivega se sicer ne zabriše le pri izvajalcih inicijacij. Za nekaj vrstniškega odobravanja so namreč nekateri pripravljeni storiti marsikaj. "Nekaj jih je vpilo, da naj jih porišem, ker bodo "carji" na FB," razlaga dijak, ki pravi, da je potem težko ločiti med tistimi, ki jih iniciacija ne moti, in tistimi, za katere je neprijetna.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (832)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

masai mara
05. 09. 2013 09.53
+7
vse kar nekomu storimo proti njegovi volji je nasilje oz. sadizem in temu je treba odločno reči NE !!!
Boštjan M
05. 09. 2013 10.44
+3
Ali je to 5000 šudentov, ki so jih porisali proti njihovi volji ? piše kje ta številka ? NEEEEEEEEEEEEEEEEEE potem pst! Če objavi na FB sliko kako je porisana pomeni, da se je želela porisat in ne, da so jo porisali OKKKK!! in teh slik je uf veliko samo v moji okolici kje je pa še cela slovenija! Sploh nevem kaj pišete nekateri nasilje in nevem kaj vse in potem objavi sliko na FB p|zda ste neumni! In vse to rišejo prijatelji kdo bo pa drug!!!!!!!!!!!!!!!
posiljatelj
05. 09. 2013 21.12
general 1
05. 09. 2013 09.39
-6
A sm vm ze omenil kako smo mi to delal glava wc scanje in potegnl smo vodo heeeehreee
general 1
05. 09. 2013 09.53
-6
Hvala za lepe odgovore ze vnaprej za skupno dobro m
general 1
05. 09. 2013 09.54
-7
general 1
05. 09. 2013 10.06
-6
Heeeheee moja generacija se je tega spomnila prej ni blo tega ej probi je fajn heeehe
general 1
05. 09. 2013 11.35
-5
Seveda da nas more bit vec matr kje pa ti zivis heeeheee
Klicaj?ek
05. 09. 2013 08.38
+7
Hja, tako to je. Prej ko se bodo mladici navadili, da celotni družbeni sestav prežema edino moč nasilja (je Janša poslal policaje, da so tolkli protestnike ali pa se je z njimi civilizirano pogovoril?), vse ostalo pa je iluzija neke "demokracije", prej bodo dojeli da življenje ni hec.. Vsaj ne bodo postali naivneži kot so teli naši "vstajniki", ki mislijo, da bodo z rožicami in floskulami premagali psihopate v politiki in gospodarstvu (popovci, naredite raziskavo, kdo od telih naših liderjev je bil v preteklosti za take "tradicije", verjetno vsi, da sploh ne govorimo o prikritih sadističnih praksah, kot so bile Baričevičeve "happy hours" v garaži). Najboljši nasvet za vse fazane, ki jim ni bilo všeč, da so bili na ta način (s tihim žegnom odraslih) maltretirani, da se utrdijo, nabildajo in da se nikdar več ne pustijo. To niso heci, te stvari boste do konca življenja nosili v duši in po čemer boste znani v srednji šoli, se vas bo držalo celo življenje.. Še čez 20 let se vam bo nekdo na ulici smejal, ker vas je videl takrat sesutega. Nihče ni vaš prijatelj, sami ste na svetu, ki je neizprosen in krut. Oblast si zatiska oči za te stvari. Prijatelji vas bodo izdali, starši so preveč ujeti v obveznosti, da bi vas varovali, učitelji so slepi za vse, razen za namere vlade, da poseže v njihove plače. Življenje ima samo dve pravili: 1) vedno je nekdo žrtev. 2) NE BODI TI TA ŽRTEV.
Kunar
05. 09. 2013 10.02
+3
Kolko jaz vidim so vsi kaj so mene maltretirali danes totalne propalice brez srednješolske izobrazbe in malo plačano ali brez službe, medtem ko jaz že drvim proti magistrski nalogi in imam fajn službo.
c3c
05. 09. 2013 07.28
+1
pa to je bolano kako lahko to profesorji pustijo.aja sej res nimajo jajc.je treba mulcke navadit samoobrambe.
zemljemerec
05. 09. 2013 07.17
+6
že fantovščine so se sprevrgle v tragedijo,nato smo brali o srhljivih podatkih iz maturantskih izletov, sedaj so na vrsti fazani...zaradi medijske samohvale po FB...kdo bi jim zameril, če zakon dovoli že staršem da žigosajo dojenčke z krstom, veroukom, obhailom, birmo itd...nekatere obrezujejo, druge zašijejo...
zemljemerec
05. 09. 2013 07.17
+4
c3c
05. 09. 2013 07.28
+2
ZokyZoki
05. 09. 2013 06.57
+13
pacienti ne pa tradicija
Boštjan M
05. 09. 2013 06.35
+7
Mislim, da samo današna mladina malo šoknna :) Ko sem šel v prvi letnik 11 let nazaj lih tako so me popisali oz. ne popisali kot.... ampak simpl F in v 2 min si bil že čist še robčke so ti prinesli in napisali F ti jih dali si se počistil 2 min to je to!!!!!!!!!!!!! Ni nič kriva tradicija ampak današna mladina, ker je Facebook in vsi želijo bit frajerji to je to in tisti kr riše spet, da se potem hvali sem te porisal.... Prej pa tega ni bilo in ni nobegena nič zanimalo ampak je šla tradicija normalno naprej sedaj pa je drugače ker je tudi mladina drugačna!!! ->>>>>> Vidim na facebook-u veliko slik objavljenih vse popisano in spodaj v komentarji "sem te lepo popisal" itd. frajerji nič drugega današna mladina je drugačna!
marko03
05. 09. 2013 06.16
+8
Krokar , sirota uboga....kakšne pa kvasiš!? Starejši ne komentirajte , ne razumete , gre za tradicijo...... Oslarija sama po sebi.Tradicija , ki traja šele 5-10 let?Ali je to že kakšna tradicija?Še dobro , da nisi zapisal da gre za folklorni pojav , ki bi ga kazalo predstaviti turistom.... Ja od kod pa misliš da si pricapljal na ta svet , , ki gre sicer žal v maloro tudi zaradi tako širokega toleriranja takšnih pojavov....? Tole iznakaževanje novih sošolcev je samo prerazbohoteno divjaštvo, prej atavizem , kot tradicija.Je navadno strahopetno nasilništvo s tihim soglasjem , ali zatiskanjem oči šol in učiteljstva.Upoštevati moramo seveda , da je viden le majhen del tega , kar ob zatiskanju oči učiteljstva uprizarjajo ti kleni , mladi, bodoči člani slovenske intelektualne smetane.Vedeti moramo , da je večina teh nedolžnih izkazovanj nadvlade skritih.In VEČINA se dogaja v šolah.V učilnicah , na hodnikih , v straniščih...med odmori , in včasih celo med poukom....po mestnih ulicah jim že uideš.....špricati pouk preventivno v prvih dneh pa je težavno. V ponedeljek je prišla iz šole moja hči.....prvi dan-prvi vtis o kolektivu in prvi vtis o srednješolski ustanovi.Katastrofa.....posebno ker ni razumne razlage o potrebnosti takega odkritega pljuvanja v obraz novim sošolcem. Posameznikova svoboda seže samo do tja , kjer se sreča s svobodo sočloveka.In ko so ustvarjene razmere , ko je družbeno sprejemljiva kakršna koli oblika nasilništva nad sočlovekom , se ve , kam gremo. Zadeve se bodo s tako darežljivo tolerantnostjo , kot jo zasledim iz teh jezikovno in duhovno revnih komentarjev , zagotovo stopnjevale .Ta žalostni, nesmiselni pojav pa bo žal prepoznan kot sociopatsko vedenje šele , ko bo s kakšnim od žrtev kaj hudo narobe.Kot večina na videz nedolžnih splošno razširjenih" tradicionalnih" igric. Šolniki , vtis je , kot da se zares trudite samo obdržati prerazkošne normative in udobne službice , Le glejte še naprej stran....tudi ob tem pojavu , ki ga komentiramo, se kaže vaše strokovno pedagoško znanje , profesionalizem ter (ne)učinkovitost skrbeti za urejenost in pozitivno vzdušje in počutje VSEH , ki prestopijo prag pri vašem aktualnem delodajalcu.....
Boštjan M
05. 09. 2013 08.09
+0
Em lahko špricas in nevem kaj vse :) Ali sploh veš kdo koga popiše? Prijatelji kdo pa drug kaj misliš, da vsi spremljajo kdo je nov na šoli ja pa ja de :D Na Faceboku vidim komentarje "sem te lepo popisal" itd. samo od prijateljev in šola nima nič s tem in tudi tega se ne bo rešilo tako je že xxx let in tako bo, ker to se dogaja več ali manj na avtobusih, vlakih itd. po šoli bolj malo :) Tako, te lahko popišejo samo prijatelji, ki te poznajo in si upajo, ker te poznajo :D nekdo, ki te ne pozna se ne bo ubadal s tabo in te porisaval 20 min mislim kakšno razmišljanje!!! Samo starejši prijatelji vedo, da greš v prvi letnik prvič že zato ker se piše po Facebook-u "ooo jutre pa 1 letni" in zdraven slika kam češ lepše :D 10 let nazaj pa tega ni bilo in so ti samo napisali F ali kaj izi in to je vse! Sedaj pa je mladina šoknna in se delajo frajerje po internetu! -> Tradicija traja najmanj 20 let že!! <- od mojega prvega letnika je že 13 let tako, da PST
Krokaar
05. 09. 2013 16.03
PHAHAHAHAHA marko03; you don't know nothing sploh pa govorimo samo o fazaniranju ne pa o nasilstvu med dijaki
johnymas
05. 09. 2013 05.22
+12
Če pogledam tole sliko, je to kar mularija počne res bolano.
suziiiika
05. 09. 2013 03.52
+17
Pa js pa ne vem a sem js šla v prvi letnik 10 let nazaj, na drugem planetu al kaj? Kakšna tradicija neki? So tud nas strašli starejši kak bo prvi dan, pa sem dejansko bla prestrašena, ampak je šlo vse to mimo mene? Kej več kot koruze pa kakšnega frrr se sploh ne spomnem. Pa nisem šla po šoli takoj domov, js res ne vem od kje mulariji takšne ideje? Ampak ne morjo rečt, da je iz tradcijie vzeto, ker se takrat to ni dogajal pa fertik.
BEEF-TECH
05. 09. 2013 09.10
Bog ne daj da bi se pred 10imi leti v prvi letnik vozila z vlakom - rogačanom po možnosti! Tam so Fantje iz Šmarja poskrbel za šov ko so moral fazani s šibico merit vagon vlaka, ko je bil skor fertik mu je pa šibico zlomu. Pa dokler ni zmeru ni šel iz vlaka pa čeprav je šla postaja že zdavnaj mimo... + ustrahovanje in še in še.. Js sm pa na primer pel himno na WCju (cca 15let nazaj)
whocares
05. 09. 2013 00.05
-7
Povem iz prve roke... Prvi letniki "fazani" sami po večini hodijo okoli s flumastri, alkoholci in prosijo za popis... Potem se pa pritožujejo da so jih popisali. Ne vem kako je v okolici Ljubljane in drugod, a okoli Novega mesta velja "bolj si počečkan bolj si car" naslednji dan pa žalujejo, starši kličejo na šole in podobno... Nikogar ne popišejo če zelo nasprotuje!
krnekilojz
05. 09. 2013 01.47
+8
kernc
05. 09. 2013 02.30
+1
res je to. nikogar, ki ima željo in karakter, da vztraja, ne popišejo ekscesivno, če tega noče. :)
mraxxx
05. 09. 2013 08.39
In kako naj verjamemo komentarju, ki ima v avatarju kvazi svastiko. Za info, narobe je obrnjena. V desno mora biti.
BEEF-TECH
05. 09. 2013 09.11
Nč kvazi svastiko. To je vetrnica za lovljenje sreče. Hitler jo je pač kontra obrnil ker je mel kontra ideje, ne. Drugač pa.. a niso brihtni.. če si sami na faco narišejo F jih mogoče ne bojo starejši še enkrat češ.. sej so jih že. Mogoče.
BananaPoslanec
04. 09. 2013 23.56
+17
V dijaških letah se obmetavajo s hrano v študenstkih pa protestirajo da so lačni....Narobe svet!!!!!
flaker828
04. 09. 2013 23.06
+6
ma dej najprej jih popisejo pol pa te slikce sami objavlajo na facebook.
Yugoslovan 1
04. 09. 2013 23.03
+16
Se spomnim frajerjev ko sem bil se fazan, ki so se spravlal fizicno in psihicno na fazane sedaj mi ne sezejo do malega prsta na nogi, sami klosarji
nsiirhilnil
04. 09. 2013 23.10
+0
Scorpionus
04. 09. 2013 22.29
+21
Se spomnim,ko sem bil fazan v srednji in je en iz 3.letnika hotu pokazat enem fazanu..In ga je ta vpričo vseh tko narezal,da je šou cel zelono/plav na vlak.
coko12lada
04. 09. 2013 22.28
+14
Ne zagovarjam tovrstnih ''obredov'', ker to, kar se je dogajalo v ponedeljek, je bilo vse prej kot smešno in zabavno - sploh za fazane. Vendar pa so si fazančki sami krivi, kajti nihče ni prisiljen v to, da se po končanem prvem šolskem dnevu odpravi v center na Čopovo, kjer se fazančkanje izvaja. Drugače pa je metanje jajc, moke, kečapa in podobnih stvari preveč... Peace.
lelfaggot
04. 09. 2013 22.27
+6
Sam sem prot temu,oz.-nej faše po faci un ki hoče,une ki rečejo ne,naj jih pustijo,tole z jajci pa nevem kašno sran.je je pa bolano,ma da mi umaže kos perila mu nardim pizd.arijo. Jst sm ravno začel,prvi letnik,prvi dan sm se pustil ene brke in nekej,drugi dan je nek prišel do mene,sm mu reku da tega ne rabim in je lepo odpeketal. Od pondelka oz.prvega dneva,mi ni noben moril,slušalke mam pa drugim mir dam,to je pa to,no ja-teli vrjetno mal izivajo al pa se nastavljajo,da je pol ''ena za fejsbuk hurrr''. Anyways,jutr je ''fazaniranje'' na naš šol,bomo vidl kaj bo.
legokockax
04. 09. 2013 22.16
+3
Ursshie
04. 09. 2013 22.15
+8
jaz nisem niti enkrat maljših letnikov porisavala, ali kaj podobnega... Tudi sama sem v 9. razredz dobila jajce v glavo.. Nic kaj prijeten obcutek. Lahko bi se mulci malo zamislili:) No, razen tiste ki komaj cakajo na F-je, naj jih pa porisejo :)
posiljatelj
04. 09. 2013 22.15
+6
..., so lahko celo KORISTNI. "Starejši v tem primeru dobijo nekakšno potrditev svoje odraslosti, zrelosti ..." pravi Žorž. Tale rabi popolnoma isto potrdilo, v pisni obliki, od določene ustanove.
Drejc MB
04. 09. 2013 22.28
+11
Tako je ..... mučenje šibkejših je potrditev za slabiče, ki se skrivajo za množico in si zdravijo furstracije nepomebnosti..... ena na ena se pa tako ne upajo.....