Slovenija

Že odvržena vžigalica lahko povzroči požar

Ljubljana, 25. 03. 2011 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za večji del severne Slovenije in skrajni vzhod države velja srednja požarna ogroženost. V četrtek je bilo kar 12 požarov v naravi. Pred nedeljo padavin ne pričakujemo, zato posebna previdnost v teh dneh ne bo odveč.

Gasilci imajo te dni polne roke dela.
Gasilci imajo te dni polne roke dela. FOTO: Aleš Krebl

Samo včeraj je bila uprava za zaščito in reševanje obveščena kar o 12 požarih v naravi. Okoli 13.30 je zagorelo v bližini naselja Banjšice v občini Nova Gorica. Požar na površini približno šest hektarjev so pogasili poklicni gasilci iz Nove Gorice in prostovoljni gasilci iz Čepovana. Nekaj pred 14. uro je zagorelo ob železniški progi pri naselju Gorenje pri Divači v občini Sežana. Požar so pogasili poklicni gasilci iz Sežane, zgorelo je okoli dva hektara trave, grmičevja in podrasti ob robu gozda.

Nekaj minut pred tem je zagorelo tudi na Gmajnicah v Ljubljani. Gorela je trava in podrast. Požar na površini približno 300 kvadratnih metrov so pogasili ljubljanski poklicni gasilci.

V dveh požarih na Baču in Počku je zgorelo okoli 250 hektarjev podrasti.
V dveh požarih na Baču in Počku je zgorelo okoli 250 hektarjev podrasti. FOTO: POP TV
Pooblačilo se bo šele v nedeljo, ko bodo rahle padavine od severa zajele vso Slovenijo. Meja sneženja se bo v vzhodnih krajih spustila do nadmorske višine okoli 500 m.

Že včeraj smo poročali o dveh požarih na vojaškem vadbišču. Najprej je zagorelo na vadbišču Bač v občini Ilirska Bistrica, nato pa še na vadbišču Poček v občini Postojna. Zagorelo je med samo vojaško vajo zaradi streljanja, v požaru pa je bilo uničenih okoli 250 hektarjev trave, grmičevja in nekaj borov. To je le nekaj večjih požarov v naravi.

Velja srednja požarna ogroženost

Za večji del Slovenije velja srednja požarna ogroženost.
Za večji del Slovenije velja srednja požarna ogroženost. FOTO: ARSO
Večina je že začela s čiščenjem okolice in deli na polju. Ostanke, ki pri tem nastanejo, najpogosteje zažgejo. Pri kurjenju na prostem bodite še posebej previdni, da vam ogenj ne uide izpod nadzora.

Danes za večji del Gorenjske, Bovške, Zgornjesavske doline, Ljubljane z okolico, Koroške, Savinjske, Brkinov, Bele krajine in Pomurja velja srednja požarna ogroženost. To pomeni, da lahko že vžigalica povzroči požar. V gozdu je širjenje požara srednje hitro, na odprtem prostoru kar hitro. Ogenj gori na površini s srednjim plamenom, pri tem zgori nekaj kompaktnega organskega materiala. Kontrola požara ni težka, požar se pogasi s srednje velikimi napori. Za ostali del Slovenije velja majhna požarna ogroženost, kar pomeni, da lahko požar nastane pri stalnem ognju, kot je ogenj pri kampiranju, širjenje je počasno, na odprtem prostoru pa srednje hitro.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pupa_od_anbot
25. 03. 2011 13.02
kaj pa razbite flaše???
ajevazn
25. 03. 2011 11.40
jst to ne razumem.. 1 tedn je sonce in je takoj nevarnost požarov, 1 teden je dež in so poplave, zapade 10cm snega in je panika.. a je res use drugač kot 15 let nazaj al tuki mediji nardijo svoje?
santamaura
25. 03. 2011 11.17
Ma kdo pa še danes uporablja vžigalice
zupancic 17
25. 03. 2011 11.04
Sem probal a mi ni uspelo.
Comster
25. 03. 2011 11.00
Ja, že odvržena vžigalica povzroči požar, ko pa hočem žar zakurit pa celo škatlico vžigalic porabim predno zagori !?