Alenka Bratušek: Če nove vlade ne bo, se bo za Slovenijo nadaljevala agonija z Janševo vlado

Čeprav je sprva kazalo, da so potencialne koalicijske partnerice že skoraj usklajene o ključnih usmeritvah morebitne nove vlade in da so blizu čistopisa koalicijske pogodbe, zdaj kaže nekoliko drugače. Virant je jasen: "Ni nobene obljube, da bomo vstopili v koalicijo.'' Bije se boj tudi za energetiko.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Čeprav je kazalo, da bo četverček, ki naj bi sestavljal novo koalicijo, že danes parafiral koalicijsko pogodbo, se je zgodil preobrat. Državljanska lista Gregorja Viranta do srede ne bo podpisovala ničesar, je povedal prvak stranke, ki pravi, da bodo o vstopu v vlado Alenke Bratušek takrat odločali organi DL. Kot pravi Virant, se bodo o tem odločili na podlagi vsebine koalicijske pogodbe, kandidatov za ministre in vloge Zorana Jankovića v Pozitivni Sloveniji.

Jabolko spora je energetika oziroma bitka za nadvlado v najbrž edinem sektorju, kjer je še kaj denarja, gre namreč za 4 milijarde evrov vredno premoženje.

Alenka Bratušek

(Foto: POP TV)

Pozitivna Slovenija želi energetiko na gospodarskem ministrstvu, ki naj bi ga prevzela ta stranka. To pomeni, da bi Virantovi, če bi prevzeli resor za infrastrukturo, ostali brez nje.

Medtem ko je prišlo do novega zapleta, pa se čas izteka. Bratuškova ima le še šest dni časa, da parlamentu predloži seznam ministrov, in če ne dobi zelene luči vseh treh koalicijskih strank, se obeta padec projekta njene vlade.

Kot je Bratuškova povedala za 24UR ZVEČER, upa, da vsi vedo, da to za Slovenijo pomeni nadaljevanje agonije oziroma nadaljevanje aktualne vlade Janeza Janše, saj pot do predčasnih volitev v Sloveniji ni enostavna in tudi ob padcu projekta te na sporedu ne bi bile jutri.

O vlogi Jankovića v stranki PS, nekateri v DL namreč zahtevajo, da odstopi tudi kot ljubljanski župan, pa je Bratuškova dejala, da upa, da je med pogajanji tudi Virantove prepričala o tem, kako stojijo stvari v Pozitivni Sloveniji, navsezadnje so se pogajali z njo, Jankoviča na pogajanjih ni bilo.

Po njenem mnenju je Janković dal stranki prosto pot, pogajanja z bodočimi koalicijskimi partnericami pa je ocenila kot dobra, saj so uskladili tudi nekatere programske razlike, ki so se še pred nekaj dnevi zdele nepremostljiva prepreka.

Na vprašanje, kdo bo Pozitivno Slovenijo popeljal na predčasne volitve, če bi do njih prišlo, pa je Bratuškova dejala, da bo stranka predsednika dobila na kongresu, Janković pa da ima pravico do kandidature kot vsi drugi člani stranke. A za vrnitev na čelo stranke mora biti na kongresu seveda izvoljen.

Svet DL - 4

Virant je jasen: "Ni nobene obljube, da bomo vstopili v koalicijo." (Foto: Aljoša Kravanja)

Sestankovali brez Viranta

V državnem zboru so se v vladnih prostorih sicer danes sestali vodje treh možnih vladnih partneric, mandatarka in vodja PS Alenka Bratušek, predsednik SD Igor Lukšič in prvak DeSUS Karl Erjavec. Na srečanju ni bilo predsednika DL Gregorja Viranta. Ta je pojasnil le, da na sestanek ni bil povabljen. Lukšič in Erjavec sta srečanje zapustila brez izjav.

Kot pravi Karl Erjavec, težko reče, ali je zaradi odločitve DL, da do sredine seje sveta ne bo parafiral koalicijske pogodbe, nova vlada pod vprašajem. A upa, da ne.

Je pa po njegovih besedah dobro vprašanje, ali bi bilo smiselno sestaviti vlado tudi brez DL. "Težko v tem trenutku na to odgovorim. A menim, da bi imela takšna vlada velike težave pri tem, da bi lahko pripeljala Slovenijo iz krize. Vlada namreč potrebuje kar močno podporo v DZ," je opozoril.

 Obljube, da bo DL vstopil v koalicijo, ni

Prvak DL Gregor Virant je po usklajevanjih o programu verjetne vlade dejal, da ni nobene obljube, da bo DL vstopil v koalicijo. Ponovil je, da bo odločitev stranke o tem padla na seji sveta v sredo, pri čemer sta tako odločitev za predčasne volitve kot za vstop v vlado "povsem legitimni". Zagotovil je, da zato do srede ne bo "ničesar podpisoval".

Virant je spomnil, da so konstruktivno nezaupnico v DL podprli zlasti zato, da se razreši vlada Janeza Janše, v pogajanja pa da so vstopili "brez fige v žepu". Svetu stranke bo tako v sredo predstavil potek pogajanj, svoje poglede ter argumente za in proti, nakar bo svet stranke sprejel dokončno odločitev.

Ponovil je, da so od dne izvolitve mandatarke Alenke Bratušek "zelo jasno povedali, da izglasovanje konstruktivne nezaupnice oziroma izvolitev mandatarke ni bianco menica za oblikovanje vlade". "Ničesar ne bom podpisoval, ker odločitev ni samo v rokah predsednika stranke," je poudaril in dodal, da je DL demokratična stranka.

Kdo bodo ministri?

Potencialne koalicijske partnerice bodo morale v prihodnjih dneh dokončno doreči še listo kandidatov za ministre. Neuradno naj bi se že dogovorile, da bo PS pripadlo pet resorjev, SD in DL po trije resorji, DeSUS pa dva. Alenka Bratušek mora kandidatno listo predložiti najkasneje do 14. marca, o imenih pa še ne želi govoriti.

Alenka Bratušek izvoljena za predsednico vlade - 6

Kdo bo Bratuškovi rekel da, ko mu bo ponudila vodenje finančnega ministrstva? (Foto: Miro Majcen)

V javnosti so kljub temu že zakrožila ugibanja o imenih posameznih ministrskih kandidatov, še največja neznanka pa ostajata kandidata za dva od ključnih resorjev – kandidat za ministra za infrastrukturo in prostor, ki naj bi ga predlagal DL, in kandidat za ministra za finance, ki bi ga predlagal PS.

Z iskanjem primernega ministra za finance naj bi imeli tudi največ težav. V igri je bilo že več imen, a nihče kandidaturi še ni rekel da. Koalicijsko četverko so že zavrnili Mojmir Mrak, Dušan Mramor, Aljoša Tomaž in Tomaž Kuntarič. Po poročanju 24UR naj bi se zato pojavila razmišljanja, zakaj ne bi bil spet minister Janez Šušteršič. A ta je to popolnoma jasno zavrnil.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 2909
 
liskub 13.03.2013 18:02:07
Bolje Janševa vlada kod pa Jankovičeva ti so šele pravi skrbet za svoj žep.Virant pa ima slab spomin zakaj je zrušil prejšnjo vlado
Več komentarjev