Alenka Bratušek: Če nove vlade ne bo, se bo za Slovenijo nadaljevala agonija z Janševo vlado

Čeprav je sprva kazalo, da so potencialne koalicijske partnerice že skoraj usklajene o ključnih usmeritvah morebitne nove vlade in da so blizu čistopisa koalicijske pogodbe, zdaj kaže nekoliko drugače. Virant je jasen: "Ni nobene obljube, da bomo vstopili v koalicijo.'' Bije se boj tudi za energetiko.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Čeprav je kazalo, da bo četverček, ki naj bi sestavljal novo koalicijo, že danes parafiral koalicijsko pogodbo, se je zgodil preobrat. Državljanska lista Gregorja Viranta do srede ne bo podpisovala ničesar, je povedal prvak stranke, ki pravi, da bodo o vstopu v vlado Alenke Bratušek takrat odločali organi DL. Kot pravi Virant, se bodo o tem odločili na podlagi vsebine koalicijske pogodbe, kandidatov za ministre in vloge Zorana Jankovića v Pozitivni Sloveniji.

Jabolko spora je energetika oziroma bitka za nadvlado v najbrž edinem sektorju, kjer je še kaj denarja, gre namreč za 4 milijarde evrov vredno premoženje.

Alenka Bratušek

(Foto: POP TV)

Pozitivna Slovenija želi energetiko na gospodarskem ministrstvu, ki naj bi ga prevzela ta stranka. To pomeni, da bi Virantovi, če bi prevzeli resor za infrastrukturo, ostali brez nje.

Medtem ko je prišlo do novega zapleta, pa se čas izteka. Bratuškova ima le še šest dni časa, da parlamentu predloži seznam ministrov, in če ne dobi zelene luči vseh treh koalicijskih strank, se obeta padec projekta njene vlade.

Kot je Bratuškova povedala za 24UR ZVEČER, upa, da vsi vedo, da to za Slovenijo pomeni nadaljevanje agonije oziroma nadaljevanje aktualne vlade Janeza Janše, saj pot do predčasnih volitev v Sloveniji ni enostavna in tudi ob padcu projekta te na sporedu ne bi bile jutri.

O vlogi Jankovića v stranki PS, nekateri v DL namreč zahtevajo, da odstopi tudi kot ljubljanski župan, pa je Bratuškova dejala, da upa, da je med pogajanji tudi Virantove prepričala o tem, kako stojijo stvari v Pozitivni Sloveniji, navsezadnje so se pogajali z njo, Jankoviča na pogajanjih ni bilo.

Po njenem mnenju je Janković dal stranki prosto pot, pogajanja z bodočimi koalicijskimi partnericami pa je ocenila kot dobra, saj so uskladili tudi nekatere programske razlike, ki so se še pred nekaj dnevi zdele nepremostljiva prepreka.

Na vprašanje, kdo bo Pozitivno Slovenijo popeljal na predčasne volitve, če bi do njih prišlo, pa je Bratuškova dejala, da bo stranka predsednika dobila na kongresu, Janković pa da ima pravico do kandidature kot vsi drugi člani stranke. A za vrnitev na čelo stranke mora biti na kongresu seveda izvoljen.

Svet DL - 4

Virant je jasen: "Ni nobene obljube, da bomo vstopili v koalicijo." (Foto: Aljoša Kravanja)

Sestankovali brez Viranta

V državnem zboru so se v vladnih prostorih sicer danes sestali vodje treh možnih vladnih partneric, mandatarka in vodja PS Alenka Bratušek, predsednik SD Igor Lukšič in prvak DeSUS Karl Erjavec. Na srečanju ni bilo predsednika DL Gregorja Viranta. Ta je pojasnil le, da na sestanek ni bil povabljen. Lukšič in Erjavec sta srečanje zapustila brez izjav.

Kot pravi Karl Erjavec, težko reče, ali je zaradi odločitve DL, da do sredine seje sveta ne bo parafiral koalicijske pogodbe, nova vlada pod vprašajem. A upa, da ne.

Je pa po njegovih besedah dobro vprašanje, ali bi bilo smiselno sestaviti vlado tudi brez DL. "Težko v tem trenutku na to odgovorim. A menim, da bi imela takšna vlada velike težave pri tem, da bi lahko pripeljala Slovenijo iz krize. Vlada namreč potrebuje kar močno podporo v DZ," je opozoril.

 Obljube, da bo DL vstopil v koalicijo, ni

Prvak DL Gregor Virant je po usklajevanjih o programu verjetne vlade dejal, da ni nobene obljube, da bo DL vstopil v koalicijo. Ponovil je, da bo odločitev stranke o tem padla na seji sveta v sredo, pri čemer sta tako odločitev za predčasne volitve kot za vstop v vlado "povsem legitimni". Zagotovil je, da zato do srede ne bo "ničesar podpisoval".

Virant je spomnil, da so konstruktivno nezaupnico v DL podprli zlasti zato, da se razreši vlada Janeza Janše, v pogajanja pa da so vstopili "brez fige v žepu". Svetu stranke bo tako v sredo predstavil potek pogajanj, svoje poglede ter argumente za in proti, nakar bo svet stranke sprejel dokončno odločitev.

Ponovil je, da so od dne izvolitve mandatarke Alenke Bratušek "zelo jasno povedali, da izglasovanje konstruktivne nezaupnice oziroma izvolitev mandatarke ni bianco menica za oblikovanje vlade". "Ničesar ne bom podpisoval, ker odločitev ni samo v rokah predsednika stranke," je poudaril in dodal, da je DL demokratična stranka.

Kdo bodo ministri?

Potencialne koalicijske partnerice bodo morale v prihodnjih dneh dokončno doreči še listo kandidatov za ministre. Neuradno naj bi se že dogovorile, da bo PS pripadlo pet resorjev, SD in DL po trije resorji, DeSUS pa dva. Alenka Bratušek mora kandidatno listo predložiti najkasneje do 14. marca, o imenih pa še ne želi govoriti.

Alenka Bratušek izvoljena za predsednico vlade - 6

Kdo bo Bratuškovi rekel da, ko mu bo ponudila vodenje finančnega ministrstva? (Foto: Miro Majcen)

V javnosti so kljub temu že zakrožila ugibanja o imenih posameznih ministrskih kandidatov, še največja neznanka pa ostajata kandidata za dva od ključnih resorjev – kandidat za ministra za infrastrukturo in prostor, ki naj bi ga predlagal DL, in kandidat za ministra za finance, ki bi ga predlagal PS.

Z iskanjem primernega ministra za finance naj bi imeli tudi največ težav. V igri je bilo že več imen, a nihče kandidaturi še ni rekel da. Koalicijsko četverko so že zavrnili Mojmir Mrak, Dušan Mramor, Aljoša Tomaž in Tomaž Kuntarič. Po poročanju 24UR naj bi se zato pojavila razmišljanja, zakaj ne bi bil spet minister Janez Šušteršič. A ta je to popolnoma jasno zavrnil.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 2909
 
liskub 13.03.2013 18:02:07
Bolje Janševa vlada kod pa Jankovičeva ti so šele pravi skrbet za svoj žep.Virant pa ima slab spomin zakaj je zrušil prejšnjo vlado
 
kopalnice11 11.03.2013 12:38:57
Slamnata plagiatorka bo rešila Slovenijo????????????Če se to zgodi gremo takoj na ulice!!!!!!
Buena Vita 12.03.2013 20:29:01
še jaz grem,
jagoda02 10.03.2013 19:27:00
Za kakšen bordel bi pa bila mogoče kratek čas sposobna voditi .Dokler ji ne bi obrnili hrbet.
Andreja Springer 12.03.2013 06:18:33
Se strinjam :) Bi imela svojih ljubimcev dovolj za napolnit vse prostore....
Flenca 10.03.2013 15:00:16
UPAM DA VIRANT VE KAJ DELA ,DRUGAČE BO ŠE BOLJ OSOVRAŽEN KOKR JE,LJUDJE GA BODO SLEKLI DO GOLEGA.
25letluzerjev 10.03.2013 11:40:17
ČE BO BRATUŠKOVA SESTAVILA TO NAPOVEDANO VLADO, POTEM JE BOLJŠE, DA SE PRESELIMO V ALBANIJO, BO BOLJ PRIJAZNO IN DEMOKRATIČNO. SAMI SPOSOBNEŽI Z JANKOVIČEM NA ČELU- KRAJA ZASE IN ZA SVOJE-TO SE BO NADALJEVALO. PKP PA BO LAHKO OBJAVLJALA SVOJA POROČILA V NEDOGLED-BREZ VSAKEGA POMENA.
Flenca 10.03.2013 14:56:41
AH KAKŠNO KLATENJE ,ZAKAJ JO PA NEBI MOGLA ?
nnanna 09.03.2013 23:32:19
nova vlada da in čimprejšnje volitve, sicer bodo kmalu imeli službe le še sds-ovci.
arafat9 09.03.2013 20:21:59
Do voltve bolš janšizma kot jankovičizma , hočemo volitve ne slamnate mandatarke
25letluzerjev 10.03.2013 11:30:48
bravo-samo ljudje naj odločajo o sestavi nove vlade.
kratkovidni 09.03.2013 19:57:15
VPRAŠAJTE SE, ALI KOMU V DRŽAVI SPLOH ŠE ZAUPATE?Dvignimo glas skupaj in ustavimo politike in njihove prijatelje, ki so
nam ukradli in uničili podjetja. Zaradi njih nimamo zaposlitve,
zaradi njih v bolnišnicah ni prostora za nas, zaradi njih nam nižajo
plače in zmanjšujejo že tako nizek standard življenja, zaradi njih si
ne moremo privoščiti stanovanja, zaradi katerih varčujemo 10 in več
let, da si privoščimo avtomobil nizkega srednjega razreda, zaradi
njih ni prostora v vrtcih za naše otroke, zaradi njih naši otroci
nimajo subvencionirane prehrane v šolah,

ZARADI NJIH ŽIVIMO TAKO KOT ŽIVIMO.

VPRAŠAJTE SE, ALI SMO V SLOVENIJI RES VSI PRED ZAKONOM ENAKI?

VPRAŠAJTE SE, ZAKAJ SO AROGANTNI LAŽNIVI ČEFERINI, SENICE TAKO VSEMOGOČNI?

VPRAŠAJTE SE, KOGA IN ZAKAJ PREDSEDNIK ŠČITI GOLOBJE GLAVE?

VPRAŠAJTE SE, KAM JE IZGINIL DENAR IZ GRADBENIH LOBIJEV?

NE SPRAŠUJTE V NEDOGLED !!! LJUDSTVO ZBUDI SE !!!

Ob teh dejstvih smo razočarani in besni. Namen te pobude je, da se nas
zasliši, spoštuje in upošteva. Zahtevamo enak zakon za vse, zahtevamo,
da se oblasti ne zlorablja in da se take zlorabe dosledno,
brezkompromisno in učinkovito sodno preganjajo.

Razmišljate komu sploh še zaupati, da se ne ponovi zgodba, ko se bo
nova oblast spet brezskrbno okoriščala na račun davkoplačevalcev?
Razmišljate koga boste volili na naslednjih volitvah? Če je vaš
odgovor ZA NIKOGAR, potem je čas, da UKREPATE.
 
Slavc75 09.03.2013 18:18:03
TEŽKA BO DOKLER JANKOVIČ NE ZMRZNE....
 
ecnarf 09.03.2013 16:38:39
Najbol da se priključimo nemcem ,pa da Merklova red naredi ,saj ni slovenca ki bi bil sposoben vodit državo.
Več komentarjev