Slovenija

Od 100 do kar 830 evrov več izdatkov iz lastnega žepa. To naj bi prinesla nova ureditev dolgotrajne oskrbe

Ljubljana, 14. 11. 2017 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
825

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so pripravili izračune, kaj za oskrbovance prinaša predlog zakona o dolgotrajni oskrbi. Ti so šokantni. Opozarjajo, da oskrbovanci za storitve dolgotrajne oskrbe že sedaj iz lastnega žepa plačujejo preveč, saj delež plačil iz lastnega žepa narašča mnogo hitreje kot javni izdatki.

Sredi oktobra je Skupnost socialnih zavodov Slovenije (SSZS) sprejela odločitev, da toži Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ker ne zagotovi dovolj denarja za zdravstvene storitve v domovih za starejše. Po odpravi anomalij do 26. plačnega razreda so se namreč plače zdravstvenega kadra v domovih dvignile, zdravstvena blagajna pa ni prilagodila cen storitev, kar pomeni, da breme sedaj nosijo oskrbovanci in njihovi svojci.

A to breme bo kmalu še višje. In to precej. Država namreč sprejema nov zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga čakamo že neverjetnih 16 let. Dolgotrajna oskrba je namreč niz storitev, ki jih potrebujejo ljudje z zmanjšano stopnjo telesnih in kognitivnih sposobnosti in so posledično v daljšem časovnem obdobju odvisni od pomoči pri izvajanju osnovnih oziroma podpornih dnevnih opravil. Ker se populacija stara, prav tako trendi kažejo, da se bo ta populacija srečevala z oviranostjo in tako potrebovala podporo pri temeljnih dnevnih aktivnostih, bo področje dolgotrajne oskrbe predstavljalo vedno večji izziv.

Jaka Bizjak (SSZS) opozarja, da bo zakon o dolgotrajni oskrbi, kakršen je trenutno v javni razpravi, škodljiv za vse odvisne od tuje pomoči.
Jaka Bizjak (SSZS) opozarja, da bo zakon o dolgotrajni oskrbi, kakršen je trenutno v javni razpravi, škodljiv za vse odvisne od tuje pomoči. FOTO: Osebni arhiv/Mankica Kranjec

Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je v javni razpravi, je po mnenju predstavnikov skupnosti slab, saj bo na svojce prenesel še večje breme. Opozarjajo, da bodo domovi za starejše zaradi visokih vstopnih pragov za zavarovance dejansko postali hiralnice, oskrbnine pa še dražje. "To je korak nazaj proti hiralnicam," je že pred časom opozoril Jaka Bizjak, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. 

Osnutek zakona v celoti zavračajo

Predstavljeni osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi skupnost zavrača v celoti in zahteva, da ga ministrstvo za zdravje umakne iz javne obravnave.

Opozarjajo, da oskrbovanci trenutno preveč plačujejo za storitve dolgotrajne oskrbe iz lastnega žepa. Kot pravijo, po vseh statistikah delež plačil iz lastnega žepa narašča mnogo hitreje kot javni izdatki. Zato zahtevajo vzpostavitev preglednega in solidarnega sistema, ki bo vsakemu starejšemu, ne glede na njegovo premoženjsko stanje, omogočil dostop do storitev dolgotrajne oskrbe, ki jih potrebuje. Pristojnim so poslali več kot 30 strani pripomb na ureditev dolgotrajne oskrbe, a kot pravijo, odgovora niso dobili. "Predlog zakona, ki mu zaradi nedodelanosti težko rečemo predlog, ne le, da ne odgovarja na ključne izzive, temveč bi ob morebitni uveljavitvi celo poslabšal položaj velikega dela današnjih in bodočih uporabnikov storitev dolgotrajne oskrbe – starejših in njihovih svojcev," opozarjajo v skupnosti in dodajajo, da predstavlja velik korak nazaj v doseženem razvoju skrbi za starejše in druge ranljive skupine v Sloveniji.

Premalo sredstev iz javnih virov

Ključni razlogi za zavrnitev so v prenizkem financiranju storitev iz javnih virov (za tovrstne storitve iz javnih virov dajemo samo 0,9 odstotka BDP). "V luči demografskih sprememb, ki jih bo Slovenija občutila nadpovprečno, brez dodatnih sredstev za dolgotrajno oskrbo ne bomo zmogli dostojno poskrbeti za starostnike, ki bodo tako še bolj kot danes prepuščeni debelini lastnih denarnic in zmožnostim svojcev," opozarjajo.

Kritični so tudi do predstavljenih finančnih vidikov, ki jih v osnutku zakona predstavijo na zgolj dveh straneh. "Pri tem ni jasno, kaj tabeli sploh pomenita in kakšna je povezava med njima, kaj šele kako je predlagatelj prišel do številk v njih," opozarjajo in dodajajo, da osnutek ne obrazloži niti tega, kako je predlagatelj prišel do višine pravic, ki bodo pripadale posameznemu upravičencu. Več kot očitno je, da bo o tem odločal podzakonski akt. "Definitivno pa višina pravic ni stroškovno utemeljena, saj po projekcijah, ki jih je izračunala Skupnost socialnih zavodov Slovenije, vsak od dosedanjih stanovalcev domov za starejše plača več kot do sedaj. Podobno smo ugotovili tudi za uporabnike pomoči na domu, ki potrebujejo večji obseg pomoči mesečno," še navajajo.

Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je v javni razpravi, je po mnenju predstavnikov skupnosti slab, saj bo na svojce prenesel še večje breme.
Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je v javni razpravi, je po mnenju predstavnikov skupnosti slab, saj bo na svojce prenesel še večje breme. FOTO: Thinkstock

Oskrbovanci bodo morali iz svojega žepa plačati bistveno več

Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da se dosedanje uporabnike čez noč prestavi v sistem dolgotrajne oskrbe in se jim plačila čez noč povečajo. Pojavlja se nam resna moralna dilema, kako poskrbeti za popolnoma od tuje pomoči odvisnega uporabnika, ki bo čez noč moral plačati 245 evrov več. Opozorila predstavnikov SSZS

Da bi pokazali, kaj novi zakon pomeni za ljudi, so opravili nekaj izračunov oziroma primerjavo cen po ’novem’ zakonu glede na sedanje stanje. Številke so šokantne. Kljub dodatku 30 evrov, kolikor naj bi znašalo novo obvezno zavarovanje, iz katerega bi se financirala dolgotrajna oskrba, bodo morali zavarovanci za oskrbnine plačati od 103 do 836 evrov več na mesec, odvisno od tega, kakšno oskrbo in nego bodo potrebovali. 

Skupnost je napravila izračune na stanovalcih, pri katerih se je testiralo ocenjevalno orodje. "Ugotovili smo izredno zaskrbljujoče rezultate, ki še potrjujejo, da zakon tlakuje pot k poceni hiralnicam. Izračuni temeljijo na predpostavki, da bomo stanovalcem zagotovili podobno storitev z enakim obsegom kadra," pojasnjujejo.

Poglejmo izračune, ki so jih pripravili v skupnosti:

Prvi primer: domska namestitev, oskrba I

Oskrbovanec je v dom prišel zaradi zloma kolka in osamljenosti, ker je živel sam. Po uspešni rehabilitaciji kolka je ostal v domu in bil uvrščen v osnovno oskrbo. (oskrba I, nega III, dodatka za pomoč in postrežbo nima)

Trenutni strošek znaša 1.164,60 evra, kar pomeni, da v sedanjem sistemu plača uporabnik 699,30 evra, ZZZS 465,30 evra. Po novem pa uporabnik ne bo upravičen do dolgotrajne oskrbe, zato bo moral sam plačati celoten znesek (1.164,60 evra), kar pomeni 465,30 evra več.

V SSZS zahtevajo vzpostavitev preglednega in solidarnega sistema, ki bo vsakemu starejšemu, ne glede na njegovo premoženjsko stanje, omogočil dostop do storitev dolgotrajne oskrbe.
V SSZS zahtevajo vzpostavitev preglednega in solidarnega sistema, ki bo vsakemu starejšemu, ne glede na njegovo premoženjsko stanje, omogočil dostop do storitev dolgotrajne oskrbe. FOTO: Thinkstock

Drugi primer: domska namestitev, oskrba IV

Uporabnik ima napredujočo demenco. V domačem okolju ne more sam živeti, svojcem nima, zato namestitev v domu. ( oskrba IV, nega IIT, dodatek v višini 146,06 evra)

Trenutni strošek znaša 1.465,80 evra, kar pomeni, da v sedanjem sistemu plača uporabnik 854,44 evra, ZZZS 465,30 evra ter dodatek 146,06 evra. V sistemu dolgotrajne oskrbe uporabnik prejme 508 evra, sam plača 957,80 evra. Razlika je 103,36 evra, plačal pa jo bo oskrbovanec.

Tretji primer: domska namestitev, oskrba IIIA

Oskrbovanka je živela sama, postala nepomična, nima svojcev. Iz bolnišnice je bila nameščena v dom. (oskrba IIIA, nega III, dodatek v višini 292,11 evra)

Trenutni strošek znaša 1.404,60 evra. V sedanjem sistemu plača uporabnik 647,19 evra, ZZZS 465,30 evra, dodatek znaša 292,11 evra. Po novem pa uporabnik prejme 639 evrov, sam pa plača 765,60 evra, kar je 118,41 evra več kot sedaj.

Četrti primer: domska namestitev, oskrba IIIB

Po kapi nameščen v dom. Nepomičen. Na sondi. Odvisen od pomoči. (oskrba IIIB, nega III, dodatek 418,88 evra)

Trenutni strošek znaša 1.518,90 evra. V sedanjem sistemu plača uporabnik 634,72 evra, ZZZS 465,30 evra, dodatek je 418,88 evra. Po novem pa uporabnik prejme 639 evrov, sam pa plača 879,90 evra, kar znaša 245,18 evra več kot sedaj.

Peti primer: živi doma in je uporabnik pomoči na domu

Uporabnik oboleva za Parkinsonovo bolezen, zaradi napredujoče bolezni je popolnoma odvisen od pomoči pri osnovnih in podpornih dnevnih opravilih. (upravičen je do pomoči na domu, mesečno v obsegu 78 ur, dodatek ima v višini 146,06 evra)

Trenutni strošek znaša 1.476,54 evra. V sedanjem sistemu plača uporabnik 220,54 evra, občina 1.109,94 evra, dobi pa še dodatek v višini 146,06 evra. Po novem pa bo uporabnik prejel 420 evrov, sam pa bo moral plačati kar 1.056,54 evra oziroma neverjetnih 836 evra več kot sedaj.

Razlika v plačilu oskrbe je v tem primeru največja.
Razlika v plačilu oskrbe je v tem primeru največja. FOTO: 24ur.com

Šesti primer: živi doma in je uporabnik pomoči na domu ter dnevnega varstva

Uporabnik oboleva za demenco, zaradi bolezni nujno potrebuje podporo za varno življenje v domačem okolju. Zaradi tveganj begavosti in nezmožnosti samostojnega opravljanja dnevnih in podpornih opravil, je vključen del dneva v dnevno varstvo, v popoldanskem času in čez vikend prejema pomoč na domu. (pomoč na domu v obsegu 26 ur mesečno, hkrati je uporabnik dnevnega varstva in koristi organiziran prevoz v dnevno varstvo, in sicer 12 obiskov mesečno, prejema dodatek v višini 146,06 evra)

Trenutni strošek znaša 771,14 evra. Trenutno plača uporabnik 159,58 evra, občina 369,98 evra, ZZZS 95,52 evra, dodatek znaša 146,06 evra. V sistemu dolgotrajne oskrbe pa uporabnik prejme 508 evrov, sam pa plača 263,14 evra. Razlika v škodo oskrbovanca znaša 103,56 evra.

'Zgornji primeri jasno kažejo, kako škodljiv bo ta zakon za vse odvisne od tuje pomoči'

Nemogoče se je izogniti zaključku, da je cilj pripravljavcev, da iz obstoječih domov za starejše naredijo poceni negovalne ustanove /.../ Še več, glede na v osnutku namenjena sredstva lahko tovrstnim ustanovam mirno rečemo kar hiralnice. Vsi ostali, ki bodo še pokretni, pa naj poskrbijo zase kar doma in – to je ključno – z lastnimi sredstvi. Jaka Bizjak, sekretar SSZS

Če povzamemo izračune skupnosti, potem je jasno, da se bo oskrba po predlogu novega zakona o dolgotrajni oskrbi za oskrbovance v domovih zelo podražila. V določenem primeru celo za 836 evrov. "Zgornji primeri jasno kažejo, kako škodljiv bo ta zakon za vse odvisne od tuje pomoči," opozarjajo v skupnosti. A to so zgolj izračuni, ki pa bi v končni verziji lahko bili še slabši, saj se zadnja leta nižajo cene zdravstvenih storitev. Te so letos na ravni 91,74 odstotka cene pred 1. aprilom 2009, opozarja Bizjak.

V skupnosti še opozarjajo, da osnutek zakona izničuje skoraj 30 let razvoja skrbi za starejše v Sloveniji. "Predlog namreč ne nameni niti besede socialnim vsebinam, ki v domove vnašajo življenje ter so nepogrešljive za dostojno in kakovostno življenje. Zato lahko že sedaj napovemo, da bi pripeljal do kadrovsko, finančno in programsko podhranjenih domov za starejše. Ti bi bili polni nepokretnih starostnikov – sicer umitih in nahranjenih, ki pa bi dneve preživljali v dolgočasju in osamljenosti," opozarjajo v skupnosti.

V skupnosti še opozarjajo, da so pripravljavci največjo pozornost namenjali temu, kako oklestiti morebitne izdatke glede na vsakokratno stanje proračuna in javnih blagajn ter jih v največji možni meri prevaliti na same starostnike in njihove svojce – pa četudi bodo ti vseskozi redno plačevali predviden prispevek za dolgotrajno oskrbo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (825)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skunk Works
16. 01. 2018 09.30
Neizpodbitno dejstvo, ki se kaže sedaj po izkušnjah 25 let samostojnosti Slovenije , je sledeče: korenitejše spremembe v političnem življenju, v delovanju države in njenih podsistemov in posledično gospodarskem življenju in življenju navadnih ljudi, so mogoče le v naslednjih treh primerih: 1. - Ko bo (če bo kdaj) desnica osvojila 60 +% glasov na parlamentarnih volitvah,......2. - Ko bo zaradi naraščajočega javnega dolga (sploh v primeru ponovitve globalne krize, ki jo nekateri že napovedujejo) prišlo do zloma javnih financ, bankrota države in ponovitve grškega scenarija v Sloveniji, in 3. - v primeru širše mednarodne nestabilnosti, vojaškega konflikta ali elementarne nesreče večjih razsežnosti......Do takrat pa se bo tale satus-quo bojl ali manj nemotemo vlekel naprej, med drugim torej porazno stanje v bolnišnicah in zdravstvu, nizke penzije in plače navadnih ljudi izven JS + nižji sloj JS, delovanje pravne države za vse "enako", izseljevanje desettisočev mlajših sposobnih slovencev, ki jih bodo nadomeščali prišleki - koristniki socialnih transferjev, itd, itd, ......kljub deset in deset tisočev komentarjev tukaj...
bema1201
15. 11. 2017 12.44
+4
Predlagam da tistim ki bomo dočakali starost in bomo nebogljeni, država vsaj omogoči dostojno smrt z evtanazijo če nam že dostojnega življenja ne bo omogočila. Mislim da bi se marsokdo odločil da v miru zaspi ne pa da kje v kašem domu ali pa doma ves shiran čaka na smrt ker si ne mora privoščiti dostojne oskrbe.
srebrnibreg
15. 11. 2017 15.09
-1
Predrago za davkoplačevalce. Iz preventivnih razlogov si kar sam zaveži kravato čim prej kravato iz štrika.
bema1201
15. 11. 2017 16.12
+4
Da si je ne bo tebi treba, nič ne veš kaj te še čaka, kar drugemu slabega privoščiš lahko potem doleti tebe, pazi malo na svoje besede ki jih pišeš v svojih komentarjih, so velikokrat zelo neprimerne.
wolfterier
16. 11. 2017 09.57
+2
Pokojnine bodo dvignili za 1,1%...pa ti se norca delajo iz ljudi.Se moramo v rjuho zaviti in na cesto uleči,da nas bodo tovariši opazili,nje.
bema1201
15. 11. 2017 12.22
+1
Za rdeče revolucionarje in njihove naslednike bo država že poskrbela, itak pa imajo dobre penzije ker so se postavili na pravo stran in so bivši imetniki rdečih knjižic, za ostale pa državi itak ni mar, saj so stari in bolni, od njh ni več nobenih koristi.Spet bodo hiralnice kot so bile v bivši Jugi.
srebrnibreg
15. 11. 2017 13.00
+3
Kdo le je kriv tabelim, ker so se postavili napačno stran? So res morali izdati lasten narod, lastno domovino in se boriti proti skupaj z Dolfijem ne pa za?
bema1201
15. 11. 2017 13.03
-1
A zate so vsi tabeli kateri se niso strinjali z komunističnim režimom, daj malo razčisti pojme.
srebrnibreg
15. 11. 2017 14.15
+1
Tisti kateri so se strinjali s komunističnim režimom so bili proti Dolfijevim ne z njimi.
bema1201
15. 11. 2017 16.07
+1
Kaj pa tisti ki se niso strinjali ne z nacističnimi ne z komunističnimi zločinci, ker oboji so dokazali s svojimi dejanji da so to bili.
slovenskidelavec
15. 11. 2017 11.44
+9
Prvo naj porihtajo penzije, da bomo lahko plačevali.
Uporabnik565636
15. 11. 2017 12.14
+8
Naj porihtajo plače, da se porihtajo penzije. Ne pa da se 75% populacije drži med minimalno pa povprečno plačo. Od tega ne moreš šparat.
korintos23
15. 11. 2017 10.47
+1
Mlade upokojenke te pridejo na dom porihtat in oprat, kaj bi pa še radi?
bema1201
15. 11. 2017 12.32
+4
Mogoče boš pa to dočakal, pa boš videl kako je super ko ti drugi perejo rit.
korintos23
15. 11. 2017 10.35
+0
Eni imajo Slovenijo tako radi da bi se otrokom odpovedali, če bi se dalo, samo zaradi tega, da za njih na stara leta ljuba domovina poskrbi.
StašaLoko
15. 11. 2017 10.40
+6
Problem je zgolj v tem da se ti država potem usede na tvoje premoženje če ti kaj plača. V končni fazi država to poravna z denarjem nas državljanov, ne vem zakaj potem pobere še premoženje pokojnega saj je bil davkoplačevalski denar tudi njegov.
CyberWorm90
15. 11. 2017 10.41
+4
jankowič s tem nima problemou : ))) mu odpiše držawa miljone : ))) tut z penzijo nebo meu problemou : ))) kak miljonček mu bojo čez prste pogledali pa zbrisali kak dokaz pa rešen problem : )))
korintos23
15. 11. 2017 10.43
-1
stašustašar, zakj bi morala država na stara leta zame poskrbeti? Spodaj pišeš kako dobro živimo, naj si gredo eni malo vun pogledat, na to si pozabil? Vse kar bo za mano ostalo bodo otroci dobili, potem pa še naj mesec ali dva nekaj primaknejo, Tisti kateri pa nimajo nič, bodo otroci ravno tako plačevali.
korintos23
15. 11. 2017 10.44
-1
Cyber, kaj se cele dneve s totim Zokijem ponavljaš, omaš mačka?
StašaLoko
15. 11. 2017 10.44
+3
To je problem ja nismo vsi enaki pred zakonom pa čeprav nam to politiki skoz govorijo. Dvorazredna družba !!
korintos23
15. 11. 2017 10.46
+0
stašustašar, nimam jaz problema, ti ga imaš, jaz bom zase že poskrbel.
CyberWorm90
15. 11. 2017 10.47
+1
jankowič je mentor wašga nowga aduta šarca : )))
korintos23
15. 11. 2017 10.47
+2
korintos23
15. 11. 2017 10.48
+3
CyberWorm90
15. 11. 2017 10.48
+1
korintos bi z weseljem prodau hišo pa nakazu keš kameradom w wladi da si mal opomorejo po dawčnih oazah : )))
CyberWorm90
15. 11. 2017 10.49
+0
zakaj misliš da delam sam še na črno : )) pa lopowski wladi nedam weč keša : ))) mal mislim na starost : )))
korintos23
15. 11. 2017 10.49
+0
Jaz jo lahko prodam ker jo imam, ti si tega ne moreš privoščiti.
korintos23
15. 11. 2017 10.50
+2
Lopovska vlada pa tebi mora na mesec nakazati 320 Evrov?
CyberWorm90
15. 11. 2017 10.50
+0
korintos23
15. 11. 2017 10.53
+3
Kdaj boš ti svojo hišo prodal? Mislim na tisto katero si zaslužil z delom na črno?
CyberWorm90
15. 11. 2017 10.55
+4
mi jo nebo treba ne se bat keš wlagam drugam : ))) držawi 40 let plačuješ od plače keš nakonc morš pa še hišo prodat : ))) to je twoja ljuba domowina : ))))
korintos23
15. 11. 2017 11.03
+3
CyberWorm90
15. 11. 2017 11.04
+1
srebrnibreg
15. 11. 2017 12.07
Kočevc ne sekiraj se za stanje v državi, ker nič ne pripomoreš k boljšemu stanju. Ne mahaj s stujimi jajci po koprivah ampak svojimi.
srebrnibreg
15. 11. 2017 10.29
+3
Vidim, da so nekateri spet histerično nastrojeni zaradi te vlade in kar lepo tolčejo po Cerarju zato imam za te samo eno vprašanje. Za koliko so se v času Cerarja znižale pokojnine?
happyrainbow
15. 11. 2017 10.41
+0
če seštejemo 2 jabolka in 2 hruški - dobimo 4 "srebrnebregove"
srebrnibreg
15. 11. 2017 12.06
+3
Čakam pravi odgovor ne pravljice, ker so v nasprotnem primeru špravljice pljunkio po Cerarju.
lemur
15. 11. 2017 13.20
Oprosti ampak dvig pokojnine na 500€ nikakor ne opravici tega kar je v clanki, se posebej ko se planirajo nove obdavcitve ravno za urejevanje tega podrocja!
DAEMONIUM
15. 11. 2017 10.26
+0
levi fašizem je dosegel, da lahko napravimo žurko, če nam tastare kap pobere, ker to hiranje si lahko le bogati privoščijo, konec pa je itak enak pri obeh. Ne le da sopobrali pogrebnine sedaj hočejo še na crkovanju naroda zaslužiti. Mater ti prefarbani LDS v SMC pa so res podjetni!
srebrnibreg
15. 11. 2017 10.30
+3
Levi fašizem imaš na Trstenjakovi. Levi so tam v glavi fašizem jim je pa v krvi.
DAEMONIUM
15. 11. 2017 10.23
+2
Ta vukojebina od države je tako pokvarjena da je sedaj začela tržiti smrt, to je davek ki ga bomo plačevali za crkovanje na obroke. To ninobena država, čimrej najcrkne da gremo pod Avstrijo, dosti je 26 let nategovanja kaj vse bomo, realnost pa je taka da je 90% revežov in 10% bogatih, ki zaradi lastnega blagostanja poneumljajo večinski revni del prebivalstva kako je to dobra država, kakšno gospodarsko rast ima inkako bo kmalu bolje. Da bruhaš!
srebrnibreg
15. 11. 2017 10.32
+1
Ne pozabi si tudi pod tem nickom ponarejati pluse.
StašaLoko
15. 11. 2017 10.33
+2
Pa kaj pišeš. Si že kdaj odletel na kako drugo celino in si ogledal kako ljudje živijo. Slovenija je Paradiž v primerjavi z ostalim svetom. Problem je le da se stanje slabša in to je treba preprečit.
DAEMONIUM
15. 11. 2017 10.40
+1
Torej podpirata nove dajatve vsem in še 400 eur ali koliko že podražitev v hiralnicah???? Ja potem pa prav, mene prav nič osebnoto ne tangira in lahko plačujete 2000 eur če želita.
StašaLoko
15. 11. 2017 09.40
+4
A kdo ve kako se lahko svojim otrokom zakonito odpovem. Da potem nimam do njih nobene obveze in ne oni do mene ???
mikpiki191
15. 11. 2017 09.57
Uporabnik565636
15. 11. 2017 12.16
razocarani
15. 11. 2017 09.30
+9
nic lepega nas ne caka na starost ,,imam pa predlog za te pokvarjene politike ,,,dajte vsakemu starejsemu drzavljanu tisto pravo tabletko ,,ko pac ne bo mogel vec sam skrbeti zase bo pa ta CUDEZNA TABLETKA RESILA VSE TEZAVE ,,VI SE BOSTE RESILI NAS MI PA VAS ,,,IN VSI BOMO SLI V VECNA LOVISCA ,,,Bbanda politicna tudi vi boste stari a kaj ko ste si nagrabili miljone tako da si lahko placate najboljso oskrbo ,,,in to z denarjem ki ste ga ukradli ljudem ki zaradi vas crkujejo na obroke ,,,,joj kako cakam na dan ko vam bomo sodili ,,pa da dobimo vsaj zadoscenje ,,,mogoce se kak zapor kjer bomo imeli vsaj hrano in spanje pa se zastonj ,,,,
hotchilipoper
15. 11. 2017 08.57
+15
Cilj države je dosežen.Ljudem ki so delali 40 let in si naredili svoje stanovanje,ga bo zdaj država pobrala nazaj,ker so jim dali tako majhno penzijo,da ga niti vzdrževati ne morejo,kaj šele da bi si plačali polno oskrbo v domu upokojencev.Zato mladina še volite vašega manekena al pa cmerarja,boste videli kaj vas še čaka na starost
razocarani
15. 11. 2017 09.26
+3
Uporabnik565636
15. 11. 2017 12.17
Ali pa koga iz desnega pola, pa bomo lahko zraven dali še za banke.
290ktober
14. 11. 2017 23.20
+34
Cerar Anti RobinHood nadaljuje z krajo revnim ,da lahko nagradi bogate..sramota za Slovenijo je!
razocarani
15. 11. 2017 09.31
+3
ja tile pravniki z doktorati to dobro obvladajo ,,,,
Uporabnik113089
14. 11. 2017 22.34
+49
Država v kateri je sirski migrant šef varnostne službe v Državnem zboru, sodnica ki stanuje v črni gradnji glavna pri pregonu črnograditeljev, oskrbovalec kavnih avtomatov pa glavni administrator čakalnih vrst za operacije v najbolj elitni državni zdravstveni ustanovi, ni vredna da jo sonce obsveti. Želim vso srečo tistim 28.000 mladim Slovencem in Slovenkam ki so morali v letošnjem letu zapustiti to vukojebino in srečno vsem skupaj, ki nimajo nobene druge izbire in so žal, v tej vukojebini ostali....
srebrnibreg
15. 11. 2017 09.38
-3
In sedaj misliš, da si pomemben, ker si sam sebi s ponarejanjem natolkel pluse? Ubožček eden, ko si moraš tako pozornost nabirat.
Uporabnik113189
14. 11. 2017 22.26
+6
Ena od dobrih rešitev je dnevno varstvo starejših, ki se organizira v bližini kjer živijo. Mnogi do tja lahko pridejo kar sami, dokler so še sposobni gibanja, druge pripeljejo pred službo in prevzamejo po službi. Oblike so zelo različne inovativne, od slabih pa do zelo dobrih. So pa lahko zelo poceni. Tisti ki so vitalni lahko celo priskočijo na pomoč drugim. Vsak dan, ko ni potrebno plačevati računa instituciji je pomemben. Prej ali slej posebej če gre za hude bolezni, demenco itd se to neizogibno zgodi, ali pa ima človek srečo in prej umre.
jablanka
14. 11. 2017 22.15
+24
Bravo... čestitke vsem, ki se delate iz nas norca in še vedno sedite na svojih stolčkih. Bravo ministrica in bravo vsi, ki ste forsirali dolgotrajno oskrbo, predvsem tisti doktorji iz faksa za socialno delo in FDV-ja.
Uporabnik981904
14. 11. 2017 22.13
+13
Najpomembnejsa je dolgotrajna oskrba dobaviteljev zdravstvenih in socialnih sluzb, ter vseh tam delujocih in ali prisesanih
MonicaSeles
14. 11. 2017 21.54
+29
Katastrofa. V tej državi je veliko napak: 1. slabe plače 2. slabe pokojnine 3. mladi brez sluzb 4. posten in zaposlen delavec ne more vzeti niti kredita 5. draga stanovanja 6. draga hrana 7. delavci brez zasluzenih pogodb- razne agencije, ljudje morajo delati na črno, da preživijo mesec 8. drzava pobere zelo veliko davkov- smo na vrhu europe po davkih 9. dragi vrtci 10. veliko dokumentacije za stvari, katere bi lahko lažje in hitreje uredili 11. zdravstvo....premalo zdravnikov, dolge čakalne dobe, in se bi lahko pisala... kako naj delavec s 600€ neto preživi svojo družino? otroke? plača položnice? kupi hrano? privat šole obstajajo, obstajajo tudi privat zdravniki, obstajajo privar sluzbe, obstajajo privat vrtci in očitno bodo kmalu še začeli odpirati privat dom za ostarele....ki bo ponujal manjse stroške ker to ni vec normalno.. vsi samo govorijo...jah tko je kaj čmo...jah tko je ne mores nic naredit... jah tko je ni sluzb.. ni denarja za to pa za to ...jah tako je .....jah tko je so dolge vrste...jah tko je....za vse je isti odgovor. jah tako je........kr nekiiiiiiiiiiiiiiiii....to je njihov odgovor moj odgovor je da to ni res........... denar je...samo pravilno ne kroži..ni pravilno raporjen...ni prioritete kaj mora biti na prvem mestu in kaj na zadnjem....... to je tako ker nekdo drug hoce da je tako. vse se da če se hoče. in država očitno hoče druge stvari ne pa tistih ki so nujni za prebivalce
El Koronito
14. 11. 2017 21.56
-3
MonicaSeles
14. 11. 2017 22.07
+11
predlagam da znizajo stroške za hrano,,stanovanja,,,bencin,,,vrtce...dom za ostarele..odprejo nove tovarne za nase delavce,,,,izobrazijo več zdravnikov....predlagam naj mislimo na narod in na pravico...ker to si vsi zasluzimo. postenost. naj prestavijo načrt kam gre vsak cent, ki nam ga vsak mesec odbijejo pri plači..kam koliko in zakaj,...naj mislijo kaj lahko izboljšajo ne pa samo kontra.....
Uporabnik565636
15. 11. 2017 12.19
Vse kaj je do povprečne plače je samo za sproti.
Uporabnik113189
14. 11. 2017 21.51
+27
Sem precej časa preživel v domovih starejših ko sem delal na investicijah in sem marsikaj videl. O tem sploh ni mogoče pisati, ker če bi napisal svoja doživetja tako nazorno ( kot jih znam) bi za računalniki komentatorji vsi bruhali, to vam zagotavljam.. Zato imam utrjen želodec in marsikaj prenesem. Naj dodam samo to, vse kar boste storili svojim bližnjim boste doživeli tudi sami, le malce kasneje. Danes se mnogim zdi to oddaljena prihodnost, pa bo prišlo prehitro. Upam da se boste takrat spomnili na usodo svojih staršev, prednikov, ki ste jim jo namenili. Kdor misli da je institucija dobra rešitev za njegove bližnje, naj se sam prepusti oskrbi za kakšen mesec. Rad bi potem slišal komentar. In več denarja ne bo rešilo ničesar. Institucija je pač institucija, to niso tvoji bližnji ampak ljudje ki odbrenkajo svoj delavnik in gredo, briga njih za vaš bolečine.
matdej
14. 11. 2017 22.39
-4
Prosim naziv tega doma!Ce tega nisi sposoben razkriti,potem bodi raje tiho.
Uporabnik113189
14. 11. 2017 22.46
+8
Pridi tja ob 5 uri zjutraj.. Nisem bil v enem samem ampak v mnogih. Vsi so si podobni. Nekateri se za nekaj časa poboljšajo, potem se poslabšajo, odvisno od zaposlenih in nadzora. Vedno se kaj najde. Pri vseh pa je kot sem napisal. To so INSTITUCIJE. Niso tvoji bližnji, vem da nekateri teh podrobnosti ne razumejo, moraš pač poskusiti besede preprosto niso dovolj.
izpolni polje vzdevek
14. 11. 2017 21.34
-3
Pa še tole....taktika SDS....izničit moralo prebivalstva glede volitev, izbit zaupanje v vlado in politiko, da lahko oni svoje člane pošljejo na volišče in še naprej sedijo v parlamentu, edina stranka, ki je 25 let na sceni!
pop greznica
14. 11. 2017 21.36
+10
izpolni polje vzdevek
14. 11. 2017 21.38
-6
ja, no...torej...nove obraze, da se malo razredči tole, ali pa vodit manjše zlo, kar je po mojem mnenju trenutna vlada
Uporabnik113089
14. 11. 2017 21.38
+6
Stranka SDS je edina v samostojni Sloveniji ki nikoli ni spremenila imena. Vse LDS - stranke so v povprečju stare tri leta in pol.....Ljudstvo enostavno ne ve koga voliti. Komunisti vedno servirajo: "Le hudičevega Grosupeljčana ne, ker je tabel! Mi smo vaši!"
izpolni polje vzdevek
14. 11. 2017 21.38
+0
Brezskrbi, spremeba imena ne spremeni ljudi v njen. Vsem je jasno kdo je kdo.
El Koronito
14. 11. 2017 21.38
-3
Na srečo njihovo število iz leta v leto upada ... Itak jih lahko premaga vsak ki ima 15 min da naredi svojo stranko.
El Koronito
14. 11. 2017 21.39
-3
skladnost se strinjam ... sam da ni janša
izpolni polje vzdevek
14. 11. 2017 21.41
-3
A se bo kdaj nehalo vsakega ki pride v politiko metat na eno ali drugo stran? Kot da smo leta 45.
El Koronito
14. 11. 2017 21.48
-1
To ni zaradi politične usmerjenosti ampak enostavno zato, ker je preveč zabit, da bi lahko vodil kako resnejšo politiko. Tiste hlapce, ki jih ima v sds pa lahko nateguje kolk če.
Uporabnik113089
14. 11. 2017 21.49
+17
Stranka SDS si pred vsakimi državnozborskimi volitvami sama prežaga vejo na kateri sedi. Oni jasno in pošteno povedo s kom bi šli v koalicijo, s kom ne bi. Če dobiš 15% glasov volilnega telesa je jasno da ne boš v vladajoči koaliciji. Zato imamo v Sloveniji vsako leto večjo bedo in enormno povišanje BDP. Poglejte LDS ali DESUS. Nakeljski hlačman bi k sodelovanju povabil tudi črnega hudiča, le da je sam vedno podpredsednik vlade in minister za karkoli. Narod vedno pade na finto državotvornosti in sodelovanja in potem na vsaka štiri leta enako: LDS, SD in DESUS nagnetejo vso svojo žlahto v vseh mogočih državnih organih. Najzaslužnejše celo v Bruselj. 25.000 eur. plače ni majhna reč...Država pa je totalno v moškem spolovilu. Sirci se ti sprehajajo po Državnem zboru mimo vseh varnostnih kontrol (še dobro da jih brivec ni vrgel v luft, ker ga nihče ni pregledal). Oskrbovalci kavnih avtomatov ti urejajo čakalne vrste za vse mogoče operacije v UKCL in.... ne da se mi več pisati....
El Koronito
14. 11. 2017 21.52
+3
žan je tud šou u bruselj a ne ... ati zrihtal. Da ne dila več po Grosuplem ...
Fifi 24
14. 11. 2017 22.06
+1
Skladnost stranka SDS je do sedaj 3 (trikrat) spremenila ime
Uporabnik113089
14. 11. 2017 22.39
+4
SD pa ni nadaljevanje stranke ki jo je imel Ivan Maček Matija?