Slovenija

Zelena luč ukrepom za blažitev podražitev energentov. Opozicija: Gre za predvolilne bonbončke

Ljubljana, 16. 02. 2022 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je z dopolniloma podprl vladni predlog zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov. Ta prinaša 150 evrov enkratnega dodatka za ranljive, začasno oprostitev plačevanja prispevkov in omrežnin ter izenačitev pravic vseh gospodinjskih odjemalcev, tudi etažnih.

Ukrepi, ki jih predvideva predlagani zakon, so po pojasnilih državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Blaža Košoroka skupaj vredni približno 210 milijonov evrov.

Zaradi izboljšanja socialne varnosti ranljivih skupin bo izplačan enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov. Prejeli ga bodo upokojenci, ki so imeli decembra največ 1000 evrov pokojnine, upravičenci do denarne socialne pomoči, varnostnega dodatka ali nadomestila za invalidnost, pa tudi prejemniki otroškega dodatka od prvega do šestega dohodninskega razreda, rejniki in prejemniki dodatka za veliko družino, ki bodo prejeli še dodatnih 50 evrov. Gre za okoli 710.000 upravičencev.

Izplačila bodo po Košorokovih besedah izvedena najkasneje do 15. aprila, sredstva, teh bo približno 106,5 milijona evrov, bodo iz sklada za podnebne spremembe.

Za tri mesece bodo vsi odjemalci oproščeni plačevanja prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije. Izpad prihodka je ocenjen na okoli 18,2 milijona evrov. Enako začasno bo za vse odjemalce zamrznjeno plačevanje tarifnih postavk omrežnin za obračunsko moč in prevzeto delovno energijo ter donosnost distribucijskega operaterja. Zaradi tega bodo po njegovih pojasnilih odjemalci prejeli povprečno za 30 odstotkov nižje položnice.

Manko s tega naslova, ki je približno 85 milijonov evrov, se pokrije tako, da agencija za energijo za letos zniža priznani regulirani donos na sredstva elektrodistributerjev, kar bo moral upoštevati tudi Slovenski državni holding pri pričakovanih donosih, je navedel Košorok.

Ukrepi, ki jih predvideva predlagani zakon, so po pojasnilih državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Blaža Košoroka skupaj vredni približno 210 milijonov evrov.
Ukrepi, ki jih predvideva predlagani zakon, so po pojasnilih državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Blaža Košoroka skupaj vredni približno 210 milijonov evrov. FOTO: Dreamstime

Godina: Znižanje omrežnin na nič v nasprotju z evropskim pravom

Direktorica agencije za energijo Duška Godina je znižanju omrežnin na nič odločno nasprotovala, saj da je v nasprotju z evropskim pravom, na kar je sicer opozorila tudi zakonodajno-pravna služba. Omrežnine in tarifne postavke določajo izključno regulatorni organi, ki so neodvisni in samostojni, je poudarila in dodala, da agencija ni bila seznanjena z ukrepom niti ni bila povprašana za morebitne analize ali posledice takšnega ukrepa.

Ta ukrep je po njenem mnenju nepremišljen in neuravnotežen. Podjetja, ki upravljajo s to kritično infrastrukturo in so zadolžena za zagotavljanje varne, zanesljive in kakovostne oskrbe z energijo, v treh mesecih ne bodo prejele niti evra za pokrivanje svojih stroškov, je dejala in dodala, da smo edina država EU, ki bo sprejela tak ukrep. Po njenem bo izpad prihodkov za distribucijo okoli 70 milijonov evrov, skupaj s prenosom pa blizu 95 milijonov evrov.

Godina je opozorila tudi, da so med lastniki elektrodistributerjev tudi manjšinski delničarji in v njihovem imenu se država ne more odpovedati donosu.

Tudi za predsednika društva Mali delničarji Slovenije Rajka Stankoviča je to nedomišljen ukrep in je predlagal, da bi veljal le za gospodinjske odjemalce. Društvo malih in manjšinskih delničarjev, ki so okoli 20-odstotni lastniki v petih elektrodistributerjih, bo sicer v primeru sprejema zakona pravico iskalo na ustavnem sodišču in bo predlagalo začasno zadržanje zakona do odločitve. Tudi predstavnik GIZ distribucije električne energije Roman Ponebšek je predlagal, da bi razbremenitev veljala le za gospodinjstva, hkrati pa bi se zagotovilo plačevanje opravljene storitve distribucij iz skladov, ki so posredno ali neposredno ustanovljeni v te namene.

Predlog zakona predvideva tudi izenačitev vseh gospodinjskih odjemalcev zemeljskega plina, torej z individualnimi kurišči in skupnimi kotlovnicami. Medtem ko je vlada izenačitev predlagala od začetka februarja do konca aprila, pa je odbor podprl dopolnilo Levice, ki izenačuje pravice za nedoločen čas od 1. januarja dalje. Direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS Boštjan Udovič je pozdravil, da je vlada prepoznala potrebe na tem področju, opozoril pa je na problematičnost izvedbe. Izpuščeno je namreč področje električne energije, ki je identična zemeljskemu plinu, ob tem pa poudaril, da izenačitev pravic daje že obstoječa zakonodaja in da bi bilo treba le prepoznati pravico etažnim lastnikom.

Direktorica agencije za energijo znižanju omrežnin na nič odločno nasprotuje.
Direktorica agencije za energijo znižanju omrežnin na nič odločno nasprotuje. FOTO: Dreamstime

Opozicija: Gre za predvolilne bonbončke, pomoč je nepravično porazdeljena

V več kot štiriurni razpravi so poslanci opozicije večinoma opozarjali, da do pomoči prihaja prepozno, da gre za predvolilne bonbončke in da je pomoč nepravično porazdeljena, medtem pa so poslanci koalicije poudarjali, da je pomoč potrebna in pravočasna. Nepovezana poslanka Janja Sluga je med drugim poudarila, da je prav, da se pomaga najšibkejšim, a da je treba pomoč usmeriti bolj ciljno. Z enako količino denarja bi lahko naredili bistveno več, tistim, ki so najbolj prizadeti, bi lahko dali 300 evrov, izplačila bi lahko bila prej, nesprejemljivo se ji zdi tudi, da se denar jemlje iz podnebnega sklada, priti bi moral iz proračuna.

Tudi Edvard Paulič (LMŠ) je bil kritičen, da si je vlada vzela štiri meseca časa za pripravo, zato bi danes pričakoval, da bodo ukrepi pravični, da bodo naslovili vse skupine, ki pomoč potrebujejo, pomoč bi bilo treba vezati na dohodek gospodinjstev. Poudaril je še, da se je pozabilo na dijake in študente, ki imajo začasno prebivališče v kraju izobraževanja, in na rejniške družine z več kot štirimi otroki.

Nataša Sukič (Levica) je ocenila, da ima vlada veliko lopato, ko zajema sredstva iz državnega proračuna, ko pa gre za nekaj tako urgentnega, ko so ljudje v stiski, takrat se čaka in zavlačuje, nekatere se izpušča, drugim, ki tega ne rabijo, pa se daje. Če ima vlada resne namene, naj pomaga čim prej, v 15 dneh po uveljavitvi zakona, to pa naj stori na pravičen način.

Po oceni Soniboja Knežaka (SD) je izplačilo pomoči tik pred volitvami že malo norčevanje in da bi lahko ime zakona spremenili tako, da vabi na volitve. Alenka Bratušek (SAB) je bila kritična do porabe sredstev iz podnebnega sklada, ki so namenjena zeleni prihodnosti. Zakaj se niste odločili za znižanje DDV ali trošarin, je vprašala. Določeni ukrepi so po njenem potrebni, a denar bodo dobili tudi tisti, ki niso nič prizadeti. Verjame, da sistem omogoča, da se ugotovi, komu se je položnica povišala.

Za koalicijo pomoč pravočasna

Za Borisa Doblekarja (SDS) je pomoč še kako dobrodošla in tudi pravočasna, spomnil pa je, da je bilo s protikoronskimi zakoni sprejeto že veliko ukrepov pomoči. Ne boji se, da bi zaradi začasnega neplačevanja omrežnin nastali problemi, če pa bodo, se bodo sproti reševali. Janez Moškrič iz SDS pa je dodal, da je individualno ugotavljanje, kdo pomoč res rabi, v praksi neizvedljivo, zato predlagani zakon temelji na osebah, ki so že zdaj po sklopih v sistemu, ki dobiva pomoč.

Tudi Mojca Žnidarič (Konkretno) je ocenila, da je skoraj nemogoče izračunati poračun na družinskega člana, da so želeli čimprejšnjo pomoč in da bodo dodatki izplačani zraven pokojnin in drugih dodatkov, tako ne bo dodatnega dela denimo z vlaganjem vlog. Na očitek, da je pomoč prepozna, pa je tudi ona ocenila, da se je najranljivejšim že pomagalo tudi s protikoronskimi zakoni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marleneroya
17. 02. 2022 06.54
+4
ABSURD desni se borijo za boljše življenje malih ljudi večje plače ( LEVNIUHI ) rdeča soldateska pa temu nasprotuje. Saj zaradi njih upokojenci še za protezo nimajo, zaradi njihove logike da je ne potrebujejo saj še za jest nimajo )) To je politika tiste rdeče barabe Moše Pijade in našega Kidriča..za nas štejejo samo reveži.
VirusX
17. 02. 2022 07.17
-1
Upokojenci se še spomnite kaj je vaš JANEZEK naredil ko je bil nazadnje na vladi? Takoj je znižal pokojnine. Bo treba bilobil vzeti.
Cogo
17. 02. 2022 06.47
+1
Tokrat se moram prvič strinjati s to opzocijo. Vendar iz drugega razloga. Vsakršno razdeljevanje denarja vodo v razpad sistema in podporo tistim, ki ne delajo in so nespodobni.
Kam to pelje.....
17. 02. 2022 06.20
+0
Zakaj velike družine, predvidevam da tisti , ki ima 3 otroke ali več, si jih lahko tudi privošči (razen uvoženi), finančno mislim. Potem naj dajo vsem ali pa samo tistim, ki so resnično na pragu revščine...
Uporabnik1899572
17. 02. 2022 06.09
+1
Opozicija bo ze pocasi dobila sladkorno.
snip
16. 02. 2022 21.36
+0
Bencin in nafta pa skyhigh! Še malo pa bo 2€
Betuul
16. 02. 2022 21.08
+1
To pomeni da obstaja denar za podnebne spremembe! In zakaj ob nalivu dežja konfliktne vodostaje ne popravijo! Recimo min zdravko bi pod tivolskim mostom skoraj utonil& morali so ga reševati !
Betuul
16. 02. 2022 21.02
+0
Najbolj se je poližnica zvišala stanovalcem v večstanovanjskih hišah( 10 nad.stolpnice ; bloki; itd)!
SAKOSAKO
16. 02. 2022 20.56
+2
Vse spet dobi sociala, upokojenci, velike družine ki so predvsem iz Balkana... Mi, ki pa pošteno delamo za mal denarja si pa lahko ri... obrišemo!!!!
zajebant2
16. 02. 2022 20.34
+1
Levaki spomin giric mozganov po manj ko kura
zajebant2
16. 02. 2022 20.35
+1
Po replikah sodeč so se našli v komentaru
TolstojV
16. 02. 2022 20.34
+2
Slovenija je zelo krivična država! V kateri vedno samo nekateri dobijo pomoč države ne tako kot v Avstriji ali Hrvaški, kjer je vsaka družina prejela 1000€ zaradi podražitve energentov! Pri nas se delajo razlike enim se daje drugi pa zato plačujejo višje prispevke in davke! Koliko družin je malo nad cenzusom in zato ne prejme pomoči! Drek vredna država!
13klu?
16. 02. 2022 20.29
+6
Me pa zanima koliko zdravih ljudi ki bo prejelo pomoč bi hotelo v zameno za drva it k kmetu v gozd in si jih zastonj samih pripravit
tornadotex
16. 02. 2022 20.27
+2
To niso nobeni predvolilni bombončki, pač pa pomoč ljudem.Tako se odzivajo vse države po Evropi.Celo Hrvati so uvedli bone, znižanje ddv... Vendar Levaška pamet ne premore intelegence v presojanju...
motorist_mb
16. 02. 2022 20.27
+3
zjolah
16. 02. 2022 20.24
-1
Mogoce RES toda od vas se se to nismo dobili lapaci....
VirusX
16. 02. 2022 20.15
+5
Kako lahko nekdo napiše, vlada je dala? Meni ni dala ne leva ne desna vlada nikdar nič, kar ni bilo tudi moje.... Danar v državni blagajni je od vseh... Ne od vlade
zjolah
16. 02. 2022 20.30
+3
To je mogoce RES vse je relativno.....je pa res denar kateri je v blagajni ( nasi davki in drugi prispevki ) niso vec nasi moji tvoji......to je isto povsot. mogoce tebi in meni ni dala je pa dala upam potrebnim .
VirusX
17. 02. 2022 07.15
-2
Imajo pa moč, da razpolagajo z temi sredstvi. Kaj je poanta tega? mi ne rabimo oklepnih vozil, transportnih avionov......Če bi se že katera država odločila napasti nas, lahko to stori z lokalnim lovskim društvom, ki šteje več članov kot naše vojska. Da bi se dodatna bolnica zgradila za to ni denarja, da bi zobozdravstvene storitve bile lažje dostopne, ne to ne... in en kup... Gradile tudi prejšnje vlade niso, samo ni se kupovalo takih bedarij, in zraven tega še koruptivno delovanje celega procesa.
PomisliNaSonce
16. 02. 2022 20.11
+1
Me pa prav zanima, kam bodo šle cene elektrike ... Mislim kaka logika, naprej omrežnino podražit...medtem onega ki noče cene elektrike zvišat vštric z drugimi odstavit....pol dat gratis za tri mesece omrežnino...le kaj lahko pričakujemo poleti...podobna zgodba k pri gorivu, znižanje na euro med korona krizo, pol pa 10 posto gor od prekoronskega v šusu...in kaj nej bo narod medtem napredoval v povprečju...aia penzinisti bodo in to je za trenutne povprečje....
Jožajoža
16. 02. 2022 20.06
-4
ne verjamite tem janšistom.dražijo,dvigajo trošarine, DDV......če bi znižali DDV , če bi znižali trošarine,......bi bili energenti lahko cenejši za 40%.
Brakedirt
16. 02. 2022 20.13
-2
jank
16. 02. 2022 20.23
-2
zjolah
16. 02. 2022 20.32
+2
V celi EU je isto draginja Svetovna kriza zatone bluzi ce bi bili tvoji na vladi bi se na...i.
zajebant2
16. 02. 2022 20.33
+3
PomisliNaSonce
16. 02. 2022 20.04
+2
Bodo pri ddv-ju pr toplotnih poračunal...sistem ne no v minus nč bat
User1832247
16. 02. 2022 20.03
-3
povejte kako se ugasnete oz.izklopite ker vas imamo že poln kufer!
Thunderstorm
16. 02. 2022 19.56
+0
Kok mečkajo bumbharji, to bi že moglo biti na računih!