Zemlje ne dajo, niti za štirikratno ceno

Gradnja smučišča nad Bohinjsko Bistrico se zapleta. Denar – kar 50 milijonov evrov – imajo, a se zapleta pri zemlji. Nekateri domačini namreč nočejo podpisati pogodb za uporabo njihovih zemljišč za smučarske proge.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Gradnja smučišča nad Bohinjsko Bistrico se zapleta. Denar – kar 50 milijonov evrov – imajo, a se zapleta pri zemlji. Nekateri domačini namreč nočejo podpisati pogodb za uporabo njihovih zemljišč za smučarske proge.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 307
vikendaš 25.03.2013 15:08:09
Od kod Čoklu 20 mil. ko ima vseh 5 računov na MPM podjetju blokiranih že od decembra. Ali je mogoče to denar, ki je bil prenesen v tujino, na čudne načine pridobjen, sedaj pa se vrača v Slovenijo???Novinarji nasedajo že celo leto lažnivim izjavam Čoklovih. Če bi želel imeti smučišče, bi kupil Koblo tudi za 2 mil. če bi bilo potrebno, dal karte lastnikom, ki si želijo zastoj smučati, ter pritisnil na občino, da bodo naredili na Ravnah pravi razvoj - zazidljive parcele. Vendar Čokel je suh, kot potepuški pes in bohinjske podgane komaj čakajo da crkne - beri zbeži iz Bohinja. So pa vsi Bohinjci zelo razočarani, da se zaradi neumnih potez Čokla sesuva upanje v Bohinju.Rešitev je ustanoviti d.d. družbo, kjer naj se da možnost vsakemu kupiti delnico, na tak način zbrati denar in potem kandidirati za EU sredstva ter poiskati še druge investitirje v tujini. Upam, da odgovorni v Bohinju to vedo in da ko bo Čokel šel zadevo peljali naprej. Nihče od lastnikov - kmetov ter Koble žtg d.o.o. ne želi ne vem kaj, vse se lahko reši, če se rešiti hoče !!!!???? Tisti, ki pa govorijo o razlastitvi, pa me zanima, če bo Čokel upal smučati na razlaščenih zemljiščih, ker bo to odprt lov, saj je lovcev na Ravnah kar nekaj.
Klasik 25.03.2013 13:58:29
Malce sem pregledal komentarje.. Razen tega, da se zdijo domačini mnogim ovira pri razvoju, nisem zasledil kaj pametnega..Se pa ne čudim besnemu odporu domačinov. Čudim se le, da ni še večji..

Če si lastnik zemlje ta prehaja iz roda v rod..O tem, kaj boš nekomu dovolil na svoji zemlji mora vsak zelo resno premisliti..Če ni nobene resne in dolgoročne koristi, potem je najboljši odgovor odločen NE. Izkušnje tistih, ki so dovolili potek smučarske proge preko svojih zemljišč namreč niso ravno bleščeče..Kdor ni vedel, proga se vpiše v zemljiško knigo kot služnost..Ko pa kmet ali lastnik želi kaj spremeniti, mu ta vpis (poleg TNP zakonodaje) naredi sive lase, ker prav nič ni možno spremeniti. .Ampak res nič..Običajno se konča s kakšnimi odvetniki in izgubljeno tožbo. Povsem druga zgodba je, če se za investicijo odločijo domačini, ki imajo od nje korist in so se sposobni tudi dogovoriti v dobro vseh..Naša izkušnja pa je žalostna..Lastnik (običajno iz mesta ali celo tujec) želi poslovati z dobičkom za sebe, vsi ostali pa so samo sužnji. Občina mora skrbeti za čist kraj, poti, infrastrukturo, prebivalci morajo to občino plačevati s temi turisti pa razen redkih izjem večina ugotavlja samo škodo, zakonodaja pa domačinom greni življenje in mnogokrat celo onemogoča razvoj. In če potem premisliš izkušnje 50 - 100 let nazaj, nimaš kaj misliti. Vprašanje se ti porodi avtomatično. Zakaj bi moral prenašati škodo zato da si bodo drugi delili dobiček? Če niste pomislili, neokrnjena narava je dolgoročno dobičkonosna če ne glede drugega vsaj pri ohranjanju zdravja..
sto na sto 25.03.2013 15:08:15
Klasik "Če si lastnik zemlje ta prehaja iz roda v rod."

The rodov ne bi več, se bodo izselili s trebuhom za kruhom, ker ne bo od čese živeti v Bohinju.

4 kratnik cene za služnost zemljišč ko le-ta niso uporabna za kmetijstvo se mi zdi dober deal.
 
Bosht 25.03.2013 12:03:33
Bohinj ima največi potencial športnega turizma daleč naokoli.. Tako poleti kot pozimi. Samo problem je da nas iz ene strani* TNP iz druge pa taki salabajzerji kot v tem primeru..
Penzionistov, ki se pasejo okoli jezera je pomoje dovolj in končno bi lahko naredil nekaj, kar bi v Bohinj pripeljalo tudi mlajše adrenalina željne goste in valda posledično tudi nova delovna mesta...
Če nočejo prodat, bi jim blo treba pa vzet!!!
wolfterier 25.03.2013 16:28:06
Če svoje zemlje ne prodajo,je ne sme nihče vzet.Če ne marajo turizma,nej pa ovce pasejo,ejga.
topolino54 25.03.2013 10:39:14
Ok..poglejte si primer Pačnik in kam je pripeljalo Bohinj.. da ne omenjam prejšnjo županjo..pred njo ,pa samega aktualnega župana!!!
ata_jez 24.03.2013 19:26:31
Ma kaj bi smučišče, če cela dolina živi poleti od parkirnine in pozimi od kazni za pozabljene čolne :-P
MB-FC 24.03.2013 18:26:02
popolnoma pravilno,ker lopovi bi radi poceni kupli pol pa služli mastne dnare e pa nečete tako lako!!!!!!!!
Dr_imbecil 24.03.2013 18:33:34
Smučišče samo ni nikjer rentabilno!
vikendaš 25.03.2013 15:13:53
je samo upravljat ga morajo sposobni ljudje.
big_foot 24.03.2013 18:05:41
Čisto po slovensko, ko se pa eden najde da bi celo kaj investiral v tole od česar bi imeli VSI Bohinjci korist, se najde en ali dva ki temu nasprotijeta ali iz principa, ali pa zaradi tega ker bi rada izsilila nevem kako finančno korist. (Podobno kot lastnik parcele na dolenjskem preko katere bi tekla avtocesta)

Kaj drugega kot da ovce pasemo in se kregamo vsak za svoj m2 ter zganjamo fovšijo kaj ima sosed si tako niti ne zaslužimo.
big_foot 24.03.2013 23:11:33
Ti si pa malo smešen, če boš ovce pasel na metru snega...
Tudi če je ovca bele barve to ni Jeti da veš.

Sicer pa lahko še vedno upravlja z svojo posestjo in pase ovce kakor mu paše ampak po koncu zime.
bemtandem 31.03.2013 22:03:56
Točno, ovce lahko pasejo kljub smučišču, saj bo njihova ljuba zemljica za namen smučišča v uporabi samo pozimi. Ampak za tistih par problematikov je očitno to že višja matematika. Briga jih za razvoj in preživetje celotne občine, samo na svojo rit gledajo.
 
TROIKA 24.03.2013 17:59:54
ne dat....za nobeno ceno.....zemlja je zemlja......ogoljufani boste......
 
hikelhokel 24.03.2013 17:14:33
povej "direktor" kaj ste vložili v Koblo
mislili ste da se vam bo zavalilo kup denarja, imeli ste vse z minimalnimi sredstvi bi lahko vzdrževali smučišče
pa delavce je treba plačat, pa elektriko prav tako
do sedaj najemniki niso dobili praktično nič proti sedanji ponudbi.
iz prve roke vem, da so nekateri ljudje na Ravnah zelo neugodni, cela vas pa bi lahko imela korist od smučišča
ski servis zakrajšek, nastanitve tubej marko, janez, dodatna ponudba poleti , smučarska šola zdravko, gostinska ponudba, janez marko
TELEBAJSKI
vikendaš 25.03.2013 15:19:21
Se strinjam, samo Čokel kože imeti vse sam - šolo, servis,hotele, gostilne.Domače sploh ne spusti zraven. Kmetje bi lahko samo opazovali kako služi na njihovi zemlji. Najemnina - za gondolo je enkratna 20 eur na 10000m2. Ja to je 400% več - ne me basat???? Ja kmetje so telebajski, ker jih je Čokel v medijih zaznamoval, sedaj pa se vprašaj, če bo še kdo od telebaskov kaj podpisal????
 
kitzbil 24.03.2013 16:09:49
v tem primeru pride v poštev samo RAZLASTITEV, ker eni nasprotujejo vsaki rešitvi, sam zato da nasprotujejo
Več komentarjev