Slovenija

ZEMLJEVID: Dela na Dunajski predčasno končana, promet bo potekal nemoteno, zagotavljajo na MOL

Ljubljana, 29. 08. 2016 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA/J.S.
Komentarji
117

Ljubljana je zadnje dni videti kot veliko gradbišče. V mestu je trenutno aktivnih kar 51 zapor, največ hude krvi pa je povzročala popolna zapora odseka Dunajske ceste. A so iz MOL sporočili, da so dela na tem odseku končana pred rokom, tako da bo v torek promet potekal nemoteno, tudi avtobusi bodo vozili po običajnih trasah.

Več videovsebin
  • MOL o obnovi ljubljanskih ulic: Dunajska bo do začetka šole brez zapore
    02:32
    MOL o obnovi ljubljanskih ulic: Dunajska bo do začetka šole brez zapore
  • Izjava Darsa glede poteka obnove severne obvoznice
    00:51
    Izjava Darsa glede poteka obnove severne obvoznice
  • Iz SVETA: Prometni kolaps v Ljubljani
    00:56
    Iz SVETA: Prometni kolaps v Ljubljani
  • Iz 24UR: Prometni kolaps
    03:21
    Iz 24UR: Prometni kolaps
  • Iz 24UR: Delavci so delali pospešeno
    01:56
    Iz 24UR: Delavci so delali pospešeno

Ljubljana, zelena prestolnica Evrope, trenutno zaradi razkopavanja cest na več različnih koncih mesta bolj spominja na veliko gradbišče kot na idilično mesto za kolesarje in pešce. Vozniki, ki so se komajda navadili na zaprtje mestnega središča za promet, se te dni le počasi in prek številnih obvozov pomikajo skozi mesto, zaradi dvojnega gradbišča na severni vpadnici v mesto pa je bila ta na odseku med Linhartovo cesto in Trgom OF, vključno s križiščem z Vilharjevo cesto, popolnoma zaprta. 

Dela predčasno končana

Sprva je MOL sporočil, da bo zapora Dunajske ceste trajala do 31. avgusta, kar je ujezilo številne voznike, a so danes zvečer sporočili, da so obnovitvena dela na delu Dunajske ceste, v križišču z Vilharjevo cesto, končana pred rokom, tako da bo promet od torka tam potekal neovirano. Na svoje običajne trase se vračajo tudi mestni avtobusi, ki so zaradi zapore vozili po obvozih.

"Delavci KPL-ja in LPT-ja so dela opravili kakovostno in hitro, končali so jih dva dni pred rokom, za kar se jim zahvaljujemo. Hkrati se zahvaljujemo tudi vsem udeležencem v prometu za današnje potrpljenje in razumevanje, da z obnovami višamo prometno varnost in kakovost vožnje po naših cestah," so sporočili iz MOL. 

Z novo urejenim križiščem Dunajske z Vilharjevo cesto pa smo še dodatno poskrbeli za večjo pretočnost prometa na eni izmed glavnih vpadnic v Ljubljano, so dodali. 

Številne zapore v prestolnici Slovenije jezijo marsikaterega voznika.
Številne zapore v prestolnici Slovenije jezijo marsikaterega voznika. FOTO: MOL

V Ljubljani kar 51 aktivnih zapor

Vozniki pa imajo težave tudi bolj severno na Dunajski cesti. Zaradi rekonstrukcije cestišča so namreč zaprta križišča z Dunajsko cesto na Baragovi in Dimičevi ulici ter Tolstojevi in Posavskega ulici.

Gradbišče na Dunajski ulici, kjer do srede predvidena popolna zapora prometa.
Gradbišče na Dunajski ulici, kjer do srede predvidena popolna zapora prometa. FOTO: POP TV

Sočasno obnovitvena dela še vedno potekajo na Šubičevi ulici, na odseku med Beethovnovo ulico in Slovensko cesto. Delno zaprta prav tako ostaja Slovenčeva cesta na odseku med Bevkovo cesto in Gorjančevo ulico.

Dela potekajo tudi na Kajuhovi cesti, kjer širijo cestišče. Vse je pripravljeno za začetek del na Letališki cesti med križiščem pri Emporiumu in Kajuhovo cesto, zaradi ureditve šolske poti pri osnovni šoli Vodmat pa bo do srede za ves promet zaprto križišče Potrčeve ulice in Pod ježami, vključno s podvozom pod železniško progo.

Bodite pozorni na prometni znak - oranžna puščica - ki označuje obvoz. Te dni je teh novih prometnih znakov v Ljubljani kar veliko, zlasti na območju Bežigrada.
Bodite pozorni na prometni znak - oranžna puščica - ki označuje obvoz. Te dni je teh novih prometnih znakov v Ljubljani kar veliko, zlasti na območju Bežigrada. FOTO: POP TV

Že od začetka poletja dela potekajo tudi na severni ljubljanski obvoznici, kjer je zaprt uvoz Ljubljana sever, Celovška cesta ter izvoz Industrijska cona Šiška, Litostrojska proti razcepu Zadobrova, ostali priključki so odprti, zato na Darsu v času jutranje prometne konice voznikom odsvetujejo uporabo izvoza Bežigrad, saj gradbena dela potekajo tudi na Dunajski cesti.

Gneča na Bavarskem dvoru.
Gneča na Bavarskem dvoru. FOTO: 24ur.com

Avtobusi v Ljubljano z zamudami

Zaradi popolne zapore dela Dunajske ceste ter del na ljubljanski severni obvoznici in Kajuhovi cesti so nastajale zamude avtobusov v Ljubljano iz vseh smeri. Avtobusi so na glavno postajo prihajali z 20- do 30-minutno, v jutranjem času tudi s 40-minutno zamudo, so povedali na Avtobusni postaji Ljubljana. Zamude so bile tudi v mestnem potniškem prometu.

Obvozi linij LPP zaradi zapore Dunajske ceste.
Obvozi linij LPP zaradi zapore Dunajske ceste. FOTO:

Z začetkom šolskega leta se na ceste vračajo jutranje in popoldanske prometne konice

So pa ob koncu počitnic oziroma pred začetkom novega šolskega leta na Darsu opozorili, da bodo s 1. septembrom povečane jutranje in popoldanske konice. "Pozor, vozniki, s 1. septembrom bodite kos spremenjenim razmeram v prometu! Pričakujemo povečane jutranje in popoldanske prometne konice, ki se jim lahko izognete s spremljanjem prometnih informacij, izbiro alternativnih poti in izračunom potovalnega časa, kar omogoča tudi mobilna prometna aplikacija DarsPromet+," navajajo na Darsu.

Na grafu je označena povprečna hitrost vožnje v zadnjem tednu avgusta in za primerjavo v prvem tednu septembra.
Na grafu je označena povprečna hitrost vožnje v zadnjem tednu avgusta in za primerjavo v prvem tednu septembra. FOTO: Dars

Na Darsu navajajo, da se s spremembami načina življenja, naglim povečevanjem prometa ter posledično večjim številom rednih (nujna vzdrževalna in obnovitvena dela) in izrednih dogodkov (prometne nesreče) soočamo z vsakodnevnimi zastoji v prometu v času koničnih dnevnih obremenitev. Problematične so predvsem jutranje in popoldanske prometne konice, ki so povezane z dnevnim potovanjem na delo in nazaj proti domu. Tako je promet povečan predvsem od ponedeljka do petka med 6. in 8. uro ter med 15. in 17. uro ter na avtocestah v bližini večjih slovenskih mest in na vpadnicah v večja mesta.

Povprečno število vozil v eni uri na severni obvoznici v času jutranje konice. Največ vozil je med sedmo in osmo uro.
Povprečno število vozil v eni uri na severni obvoznici v času jutranje konice. Največ vozil je med sedmo in osmo uro. FOTO: Dars

Na Darsu navajajo, da se bodo v septembru poleg nujnih rednih krajših vzdrževalnih del nadaljevala še obnovitvena dela na odseku gorenjske avtoceste A2 med Kranjem in Brnikom (trajala bodo do okvirno sredine septembra), na severni ljubljanski obvoznici in na štajerski avtocesti (Arja vas–Šempeter, od 23. avgusta do predvidoma 7. oktobra se bo obnavljalo smerno vozišče avtoceste proti Ljubljani).

Kaj narediti, da ne bi nastal prometni kolaps: poskusite se izogibati vožnji ob urah, ko so pričakovane največje prometne konice, v času največjih prometnih konic poskusite uporabljati alternativne poti. Vozite strpno in upoštevajte cestnoprometna pravila, pred potjo pa preverite razmere na cestah na avtomatskem telefonskem odzivniku o stanju prometa na avtocestah: 080 22 44 ali PIC (Prometnoinformacijski center) na www.promet.si ali tel. št. 1970.

Poglejte zemljevid, na katerem so označena vsa večja gradbišča v Ljubljani.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nevica
02. 11. 2016 17.30
Danes zjutraj je stal avtobus na Kajuhovi in ni vedel ne kod ne kam - pripeljal je iz smeri Šmartinske ceste. Vozniki, ki nimajo nalepk za obvoznico, nimajo urejenega obvoza - oziroma dovoljenja, da se lahko peljejo po obvoznici. Dnevno se peljem 6 krat na dan po Kjuhovi in so take razmere naravnost mučne. In očitno je biti v zastoju še sreča - biti pred popolno zaporo je dosti huje. In ves čas študiram, kje je razširitev Kajuhove? V podvozu ne vidim ravno kakšne posebne pridobitve, čeprav bi lahko pridobili en pas v celoti z malce bolj strmo "brežino" in/ali delno poglobitvijo, če bi bil ob straneh "strop" prenizek za višja vozila. Dejstvo je, da so ob normalnem delovanju Kajuhove stalni zastoji v obe smeri, res me zanima kako bo po ureditvi. In pred časom, sem opazila prav nenavadno luknjo v cesti - tako kot jo naredi vdor v zemljo, če tla izpodjeda voda. Ali je bil to razlog za tako naglo akcijo na Kajuhovi? In zamenjavo vseh instalacij? Pričakovala sem samo posodobitev križišča in Letališke zaradi Ikee. Pa o Cilenškovi je bilo tui nekaj govora?
PredsednikPepe
30. 08. 2016 08.58
+1
Krivi so vozniki, ki rinejo v polno križišče, in ne morejo potem naprej. In to iz vseh smeri. Potem ne more nihče ne naprej, ne nazaj. Policajev pa zjutraj ni bilo, da bi to preprečevali. Pojavili so se šele opoldne. Torej: slaba organizacija.
PredsednikPepe
30. 08. 2016 08.54
+1
Za zastoje so krivi predvsem vozniki osebnih voziil, ki rinejo v križiša, čeprav so polna. Potem ne morejo ve, isto naredijo vozniki iz vseh smeri. Potem vsi stojijo v križiščih in nihče ne more skozi, ne osebna vozila, ne avtobusi. In zjutraj ni bilo policajev v križiščih, da bi preprečevali vožnjo v polno križišče. Policaji so se pojavili šele opoldne.
proofreader
29. 08. 2016 21.25
-1
Bodo jutri objavili prispevek s pohvalo vrlemu županu, ali so članki samo jokanje in stokanje?
severnik
29. 08. 2016 21.20
+2
bolj spominja na veliko gradbišče kot na idilično mesto za kolesarje in pešce. Vozniki, se... A se kolesarji, pešci pritožujejo ali vozniki?
proofreader
29. 08. 2016 21.07
-3
Zoki legenda, končno en sposoben župan.
GregKo
29. 08. 2016 20.08
+6
V vseh resno velikiih metropolah po Evropi je tranzitni čas iz enega konca mesta na drugega v prometnih konicah uro ali nekaj ur...pri nas pa je nekaj dni zastojev in ljudje padajo v nezavest...to je samo dokaz kaka nestrpna družba smo postali...
CitizenOfTheWorld
29. 08. 2016 20.30
+3
A LJubljana je resna metropola??? Lepo te prosim, no......malo večja vas. Je pa res, da je utopično pričakovat od bizantinske pameti, da bo sposobna uredi preureditev nekaj cest v vasi, brez totalnega kolapsa mesta.
BlokiranZaradi24urFašizma
29. 08. 2016 20.35
+2
Kaj komplicira?! Naj naredi peš cono po celi LJ. Da dobi še kako ECO BIO nagrado. Vendar potem ne bo gradbenih projektov in provizij.
CitizenOfTheWorld
29. 08. 2016 20.39
+2
Saj jo je že.....cel svet se razvija in napreduje, mi pa smo prešaltali na "kavalirje"....moderne kočije. Kar sem prej onesnaževala 5 minut, sedaj onesnažujem 45 minut. Lahko par mandeljcev iz centra ploska Zokiju, pa tudi njemu ni hudega, ker saj vemo....pač elite imajo povsod privilegije, dejstvo pa je, da ne moreš ti ustavit razvoja, čeprav zožaš ceste na širino kolesarske gume.
BlokiranZaradi24urFašizma
29. 08. 2016 20.41
+1
Ploskajo oni svojemu partnerju pri deljenju provizij. Oni izrazito kratke pameti pa ploskajo kar tako, ker se jim ploska. Verjetno gre za neke čustvene, emotivne razloge. Določene vrste so same sebi najlepše.
GregKo
29. 08. 2016 21.20
-1
hermes 123 nauči se brati in razumeti potem pa komentiraj kdo je govoril o Ljubljani kot resni metropoli?
giovanni2
30. 08. 2016 08.30
@hermes123: Ne vem koliko ljudi iz centra ploskajo Zokiju. To, kar je včeraj imela Ljubljana, imamo v centru vedno, zaprte ceste in obvoze, da lahko prideš domov.
tom672
29. 08. 2016 19.51
+1
Novica, ki zadeva realno življenje- besni vozniki, zastoji, gospodarska škoda... ima 94 komentarjev, novica da je Zvonko Lah zapustil stranko sds pa čez 1000. Kje jaz živim??????????? Aja, pa kaj ni Janša kriv za zastoje????
matakokoyama
29. 08. 2016 21.06
+2
Dalenček je predvsem kriv, da je sociopat.
HorstWiesel
29. 08. 2016 19.24
+2
Od BTC do Viča, Interspar v pol ure, skozi center. Brez problemov.
Xipsilon
29. 08. 2016 18.46
+1
Od Bežigrada do centra smo rabili 1 uro. Grozljivo!!!
proofreader
29. 08. 2016 21.09
-2
HorstWiesel
29. 08. 2016 18.25
-1
kolo vabi, kolo.
malametulja
29. 08. 2016 16.45
+10
Edina dobra stvar poleta je bila ta, da v Ljubljani ni bilo gneče ;) Zadnje dni je noro...delam na terenu, šibam iz enega konca Lj na drugega in nikakor ne morem drugače, kot sama s svojim avtom. Ljubljano zelo dobro poznam in poskušam iskati luknje, obvoze takšne in drugačne...pa pišuka, spet obračam, ker naletim na novo zaporo. Ena ura in pol za 8 km pač ni običajno..ja, razumem, da so potrebna obnovitvena in vzdrževalna dela...ampak je res potrebno na toliko koncih hkrati? Da vozniki poskušamo razbremeniti lijake in iti kje drugje, pa tudi tam naletimo na zapore? Po osmih urah v vroči pločevini marsikomu že malo popustijo živci..predvsem pa koncentracija, mirnost in zbranost...in ni videti ne konca ne kraja...
proofreader
29. 08. 2016 18.42
+0
malametulja
29. 08. 2016 20.55
Terenci smo vse dni v letu na cesti in verjemi, da stojimo v kolonah non stop...zapore gor ali dol...pač Lj je izredno prometno obremenjena...drugač pa brez skrbi, pač potrim, sej druge ni ;)
proofreader
29. 08. 2016 21.09
-1
malametulja
29. 08. 2016 21.21
ne gre...mam poln prtljažnik robe, ki jo uporabljam ob svojem delu..in ob vsaki osebi nekaj drugega, tako da je tudi nahrbtnik premajhen ;) avto je pri moje delu pač nuja...pa bi mnooogo raje tudi jaz šla na bike, verjemi :)
gggg1
29. 08. 2016 16.41
+9
Zakaj pa na MOLovem zemljevidu niso označene zapore Tolstojeve, Baragove, Posavskega in Dimičeve? A zato da bi z gledalo manj zapor, ali zato ker niti ne vedo kaj se v mestu dogaja?
krona
29. 08. 2016 16.22
+4
Vse razumem, da je potrebno zeleno prestolnico prenoviti, ampak zakaj vedno ob nepravem času. Julija je bila Ljubljana na pol prazna, vsi so bili po dopustih, šolarji so imeli še počitnice. Zdaj ko so vsi iz dopustov, čez dva dni se začne šola, zdaj je potrebno pa zapreti pol Ljubljane. Že danes je bila katastrofa, z avtobusom nisi prišel nikamor, ravno tako z avtom ne. Ne predstavljam si 01.09., ko bo na cesti še večja gužva. Mestni avtobusi so imeli zamude, da to ni res. Vsi smo zamujali v službe. 01.09. bo po moje vse stalo. KATASTROFA!!!!!! Ne vem kdo se je tega spomnil ravno pred začetkom šole?????
proofreader
29. 08. 2016 18.43
+1
Nikoli ni pravi čas, ampak enkrat se mora.
martinov
29. 08. 2016 15.34
+3
Toliko komentarjev napišeš, malo po naše, "šterjersko" pa te Moderator zbriše. Uvedite prevajalske tečaje, da bodo nekateri na Vašem portalu in našem, za komentarje, razumeli kaj je slovenski jezik in njega malo narečja !! Ni samo Kva in Ka... Za vpis mojega komentarja potrebujete 30 minut, saj nisem Madžar, katerega ne raumete tudi, če govori angleško. Zavrnitve pa dobivam tililo, kot, da bi govoril in pisal v Shaliviu. Pač, se zgodi, če si na sredini politične avoceste in če krititizaš POP in Kanal A. Sicer pa, če hočeta komentarje jih imata, pa če so jim ljubi ali ne ! Kopiram zapise za pooblaščenko varstva.........
piko2263
29. 08. 2016 15.16
+8
Uporabljam motor in je odlično! Edino, ker je čudno, da nekteri vozniki ne poznajo prometnih predpisov in ne vedo, da Slovenski zakoni dovoljujejo motoristu (vozniku enoslednega motornega vozila), da pelje mimo stoječe kolone – če se lahko varno vrne nazaj na vozni pas.To ni prehitevanje! Zato lahko motorist pelje mimo tudi po desni strani, če ni v bližini križišča. Potem pa te zanalašč blokirajo ali kaj podobnega. Nekateri celo izstopajo iz avtombila in se živalsko derejo, če ne poznam CPP, pa take štose.
zeleleni
29. 08. 2016 21.18
martinov
29. 08. 2016 15.04
-4
Danes igra nogometno tekmo Olimpija v Stožicah.! Kaj rinete v center Lubiane. Pojdite na tekmo Vašege kluba in sprostite promet za Štajerce, kateri. tudi za Vas, hodijo delat v "prestolnico"
24Kurceu
29. 08. 2016 15.05
+8
martinov
29. 08. 2016 15.12
-6
Pravih Ljubljanćanov zelo malo, saj vas ni za 10 % vsega tega prebivalstva, kar se imate! Še Prekmurcev je v Lubiabi več, kot staroselcev !!!
ivan.z Doba
29. 08. 2016 15.16
+7
martinov, ti kar doma ostani. Ne rabiš delat "za nas" (??) !! Delaj doma. "Zase"!
EUROSMOOTHIE
29. 08. 2016 15.16
+10
V Ljubljani povzročajo gužvo/zastoje/kolapse vsi tisti, ki niso od tu saj se ne znajo razvrščati v prometu ne opazujejo okolice itd
martinov
29. 08. 2016 15.39
+1
Ivan. z Doba, ti pa kar tam ostani. Jaz sem naredil dovolj, da se lahko še ti preživljaš na zasluženem dopustu !!
wolfterier
29. 08. 2016 15.53
+0
Lublana ni prestolnica,nikoli ni bila,bo pa v slučaju,da Brglez postane kralj in si postavi prestol na gradu,nje...
ivan.z Doba
29. 08. 2016 15.54
+1
Koliko si ti naredil me ne zanima. Boš moral še naprej źiveti s seboj in svojo revščino. Materialno in mentalno. Zase pa znam sam poskrbeti in se ne spomnim, da bi kdaj dobil kakšno "donacijo" od kogarkoli, tudi od tebe ne!
proofreader
29. 08. 2016 18.44
+1
HorstWiesel
29. 08. 2016 14.59
+5
Jah nč, peš al pa s kolesom, ni druzga
METKA102
29. 08. 2016 14.58
+6
Teh nekaj dni boste pa že potrpeli. Oglejte si zemljevid Ljubljane, obvoznih ulic je dovolj. Ljubljančani smo navajeni hoditi peš, s kolesom ali pa koristimo LPP. Zdaj je vreme res lepo in zakaj bi bili zaprti v pločevini. Oktobra, ko bosta dež in megla, se v Ljubljano vrnejo študenti, več kot 50.000 jih je, skoraj vsi pa imajo avtomobile, takrat bo pa malce težje, ja. Jankoviča bomo pa še volili, če bo le kandidiral.
24Kurceu
29. 08. 2016 15.06
+5
dons ti tud LPP ne pomaga, relacija šmartinka proti centru
METKA102
29. 08. 2016 15.15
+1
Na avtobus gre tam do 100 ljudi, to je 100 osebnih avtomobilov, saj v njih večinoma sedi le voznik. In bi LPP kar pomagal, tako pa je avtobus skoraj prazen, ker bog ne daj, da bi koristili P+R.
METKA102
29. 08. 2016 15.16
+1
Na Viču parkirišče kar lepo deluje, kaj pa na Fužinah in Stožice? Prazno.
zeleleni
29. 08. 2016 21.19
+1
martinov
29. 08. 2016 14.57
+6
V Lubijani se vsaj nekaj dela na področju prometa. V Maribori pa gre vse v maloro, kar nekim občinskim firmam !