Slovenija

Koliko smo preplačali avtocestni križ?

Ljubljana, 14. 04. 2010 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če informacije o dogovarjanju med gradbinci držijo, so bili vsi javni razpisi Darsa v zadnjih desetih letih le predstava za javnost, pravi minister Lahovnik. Je bil v kartelno dogovarjanje vpleten tudi politični vrh?

Gradnja avtoceste
Gradnja avtoceste FOTO: DARS

Gradbinci naj bi leta 1998 v Zemonu sklenili sporazum, po katerem so si razdelili gradbene posle avtocestnega križa. Po sporazumu sta obstajali "velika koalicija" in "mala koalicija". V veliki so bili SCT, Primorje, Gradis in Gradis nizke gradnje ter Kraški zidar, v mali pa CM Celje, CP Maribor, CP Novo mesto in CP Ljubljana, poročajo današnje Finance.

Če držijo vse te informacije, je več kot očitno, da so bili vsi javni razpisi Darsa v zadnjih desetih letih samo predstava za javnost in da je bilo v ozadju marsikaj dogovorjeno. Skrbno bo treba preveriti, kdo na Darsu je vse to vedel in če so vpletena tudi imena s slovenske politične scene ter na kakšen način. Dejstvo je, da smo v tem primeru Slovenci preplačali avtocestni križ precej bolj kot bi bilo to potrebno. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik za 24UR

Iz nacionalnega programa gradnje avtocest v vrednosti 7,13 milijarde evrov je veliki koaliciji pripadalo 82 odstotkov, preostanek pa mali. Znotraj velike koalicije naj bi 40 odstotkov pripadalo SCT, 21 odstotkov Primorju in Gradisu, 4,5 odstotka pa Kraškemu zidarju. Največ v mali koaliciji, 6,5 odstotka, naj bi dobilo CM Celje, CP Maribor in CP Ljubljana naj bi dobili po 2,75 odstotka gradbenih del, CP Novo mesto pa 1,5 odstotka.

Gradbeniki naj bi se dogovorili tudi, kako si bodo razdelili obnovitvena dela. 70 odstotkov del pri obnovi trase naj bi dobila podjetja iz male koalicije, preostanek pa podjetja iz velike koalicije.

Podjetja naj bi delovala koordinirano in usklajeno

Kot poročajo še Finance, so se podpisniki zavezali, da bodo pri oddaji ponudbe "nastopili koordinirano" in "uskladili svoja stališča pred oddajo ponudb". Poleg tega naj bi izvajanje sporazuma spremljali vsake tri mesece, da se pri razpisih ne bodo povezovali z drugimi ponudniki ali se nanje prijavljali samostojno.

Vse spore naj bi reševal Ivan Zidar

Sedma točka "zemonskega sporazuma" naj bi določala, kako podpisniki urejajo morebitne spore. "V primeru sporov iz tega sporazuma se podpisnice zavezujejo spor rešiti sporazumno. Za arbitra v primeru spora stranke pooblaščajo g. Ivana Zidarja. Postopek pred arbitrom se vodi po pravilniku o postopku pred stalno arbitražo pri GZS. Odločba arbitra je dokončna," so v časniku povzeli dokumente.

Direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak
Direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak FOTO: 24ur.com

Kartelno dogovarjanje preiskuje tudi Soršak

Kartelno dogovarjanje med gradbinci sedaj že nekaj časa preiskuje tudi Urad za varstvo konkurence, ki ga vodi Jani Soršak. Pred dnevi so pri gradbincih opravljali še preiskave, ki so jih zaključili v petek. Preiskujejo dogovarjanje pri poslih pri gradnji avtocest.

Nekateri gradbinci so sporazum potrdili

Upokojeni direktor CMC Andrej Kamenšek je za časnik obstoj dokumentov potrdil in dejal, da je sporazum nastal predvsem na pobudo "operative" torej SCT, Primorja … Je pa dejal, da se o cenah niso nikoli pogovarjali, temveč le o odstotkih delitve dela. Kamenšek je tudi dejal, da so na Darsu nekaj glede sporazuma vedeli, nekaj pa tudi ne (takrat je bil šef Darsa Janez Božič).

Direktor SCT Ivan Zidar je za časnik dejal, da se tega ne spomni, ker je že prazgodovina, da pa se gradbinci dobivajo tudi v Zemonu, vendar da se večinoma kregajo med seboj. Dejal pa je tudi, da se nimajo kaj dogovarjati, saj nihče drug ne zna graditi avtocest.

Dušan Černigoj iz Primorja pa je dejal, da tega sporazuma ne pozna. Direktor Kraškega zidarja Radoš Lipanje pa je sprva dejal, da se zadeve ne spomni, kasneje pa, da se in da je bil pri zemonskem dogovoru.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawboy
15. 04. 2010 11.59
Ker so vsi povezani med sabo, pred seboj imam UKAZ O RAZGLASITVI ZAKONA O INŠPEKCIJI DELA, dobite ga v Uradnem Listu RS.št.38/1994 z dne 30.6.1994. Tudi na spletni strani, je brezplačen. Tako tudi odvetniki ne opravljajo svojega dela katera jim nalaga ODVETNIŠKI KODEKS IN ETIKA, da brani oškodovano stranko (upnika) pred sodišči. Samo denar pobirajo, ker pa niso osebno oškodovani se jim pa dobesedno fučka, če delavec ali upnik ni dobil plačila oziroma denarja. Zato so pa izvršbe v večini primerov neuspešne in neučinkovite zoper dolžnike.
Peter Kralj 1
15. 04. 2010 11.56
A ni žalostno, da smo za Srbijo, kjer so že pričeli boj z MA.FI.JO?
kawboy
15. 04. 2010 11.45
Ja ljudje ni bilo samo kartelno dogovarjanje samo na avtocestah, ampak povsod ker so gradila zgoraj omenjena gradbena podjetja. Kooperantom, poizvajalcem, vsem drugim kateri so imeli opravka z gradbeništvom in nenazadnje delavcem ne plačujejo denarja oziroma plač. Ja zakaj pa mislite, da potem najemajo razne koperante, podizvajalce in ostale, da jih lažje lahko oškodujejo. Potem mora podizvajalec nabaviti material in na koncu ne dobijo plačanega materiala in dela. In to vodi majhna podjetja v bankrot. Večja gradbena podjetja pa še naprej poslovno goljufajo, kot so do sedaj. Namesto, da bi jih sankcionirali in zaprli.
brice
15. 04. 2010 11.27
Samo56789 PRAVILNO
Musti
15. 04. 2010 11.27
Treba bo it iz te bolane Slovenije..... Ni važn levi al desni...lopovi so oboji. In nikol ne bo boljše ker imamo neumno ljudstvo.
Sebulba
15. 04. 2010 11.23
Tonček Balonček 15.04.2010, 09:31 Lahovnik naj takoj odstopi! Mislim da si hotel reči Vizjak,najdražji projekti so se izvajali v vladavini črnega princa in njegove bande.
brice
15. 04. 2010 11.20
In zdaj boste spet vsi tukaj tulili, kdo naj odstopi !! lepo vas prosim ! Kaj pa ima tukaj Lahovnik zraven razen, da je vse povedal ? Zradirati je treba VSE " ZIDARJE " ne pa ljudi, ki nimajo veze ali pa so imeli jajca in povedali. Mi pa smo res zariban narod! se vam ne zdi ?
bluzer
15. 04. 2010 10.45
P.S. pa tud vinjete si ne bom nikoli kupil!
SherlockH
15. 04. 2010 10.40
Ta princip gospodarstva – plenjenja, kraje, goljufij, podmiznih rabot.Današnji delavec zato dobi zgolj 1/3 plače v roke, ker mu 2/3 požre fevdalna elita in njeni dvorjani v birokraciji. Kako dolgo bo še to upiranje evoluciji gospodarstva, svobode in življenja?
yapi
15. 04. 2010 10.05
jst pa lohk sam napišem. svaka jim čast. kr še tko naprej. ne vem zakaj se narod obremenjuje s tem. bomo pač plačval. zdej ne bo več zadost delat samo 8 ur na dan, ampak 16 ur na dan, usak dan, sobote, nedelje in praznike do 90. leta. to je slovenija. :)
X-XY
15. 04. 2010 09.35
Lahovnik: "Če držijo vse te informacije, je več kot očitno, da so bili vsi javni razpisi Darsa v zadnjih desetih letih samo predstava za javnost in da je bilo v ozadju marsikaj dogovorjeno. ..." - lahko je Darsu razpolagati z denarjem, pridobljenim s krediti. A svojih plač in DDC-jevih pa niso zraven računali. Mislim, da so tudi zaradi tega AC tako drage. Delavec ni obogatel na račun nacionalnega programa izgradnje AC od 2003 - 2013.
Tonček Balonček
15. 04. 2010 09.31
Lahovnik naj takoj odstopi!
bnam 2707
15. 04. 2010 08.24
Vse grehe naših politikov in velikih gospodarstvenikov plačuje mali človek,ljudstvo. Glede na zadolžitev Slovenije bo to trajalo naslednjih 200 let in v neki bližnji ali pa oddaljeni prihodnosti se ne bo nič spremenilo,kajti dolgove bo treba plačati.Verjetno je vsakomur jasno,da jih ne bodo vračali posamezniki,ki so nas spravili na kolena.Vse reforme ne bodo imele nobene vrednosti v kolikor bodo taki,ki so državo oškodovali hodili svobodno po državi kot,da se to njih ne tiče.Nihče ne odgovarja,nihče ni kaznovan,nevednost upravičuje in še cel kup drugih stvari. Pravne države ni.So samo interesi posameznikov,ki so se povzpeli nad interese ljudstva.Bogovi,ki so se ustoličili za večno in so nedotakljivi,ker imajo vse vzvode v svojih rokah. Take države ne potrebujemo.
MiroF
15. 04. 2010 08.05
Ja to so veliki bogeci v belem oblečeni v črno, edina pot, ki bi jo jaz ubral, vse u pripor do ugotovitve končnega stanja, potem pa za ta nakraden denar preplastit ves avtocestni križ, da bodo avtoceste podobne avtocestam, denar naj dobijo od prodaje svojega premoženja-nakradenega in na ta način bi se rešli zapora, v nasprotnem pa po trideset let zapora,še tisti bi denar nazaj nosili, ki so jih pozabili omenit.
Sebulba
15. 04. 2010 07.25
Sploh me ne moti, da so se uboščki dogovarjali o delitvi dela - konec koncev je res, ni veliko podjetij, ki so sposobna izpeljati taksen zalogaj.....Me pa izredno moti nekaj drugega,cene teh storitev so med najdrazjimi v EU poleg tega pa je kvaliteta dela pod vsemi kriteriji....vsi vemo koliko objektov raznih politikov in visokih funkcionarjev je zrastlo na račun "manj ali slabšega materijala" kot je predpisano oz. zahtevano....Pravijo,Zidar je kriv...Ni!Zakaj imamo gradbene inspektorje,zakaj imamo nadzorne?!?Oni prevzemajo taksna dela in oni podpisujejo prevzemne zapisnike!!!Banda pokvarjena...jah,verjetno so tudi oni dobili kaksen "mini vikend".....kje je NADZOR NADZORA?!?!SVINARIJA!!!Koliko plačujem za cestnino in vinjete???Bruhal bom....
Milan Koleznik
15. 04. 2010 06.33
Odkar lahko javno komentiramo politiko,govorim da je kraja državnega premoženja na vsakem koraku državne lastnine,to se z leta v mesece dokazuje,ljudje imamo tudi kaj prav,ne bi bilo toliko izgube državnega premoženja pri poštenem vodenju države in njihovih ustanov,to je vsakemu jasno,kdorkoli pozna človeka ki je na vodilnem položaju ali človeka bogataša,vemo koliko pomeni denar in koliko si lahko z ustvarjenim denarjem kupiš ali pridobiš.Vrana vrani pa ne izkljuje oči,sedaj je pa prišlo vse do konca in recesija je tu,vsi gredo v nerazumno ocenjevanje samega sebe,vedno imajo premalo,ceste,tu se je lahko največ kradlo in manipuliralo z državnim denarjem in materialom ki so ga dobavljali za ceste,tu je treba ljudi samo zapret,a po mojem spet vse pod preprogo,kajti vrana vrani .......
Spetsnaz
15. 04. 2010 05.15
Koliko smo preplačali avtocestni križ? Racunica je zelo enostavna ! Placano ceno delite z 3 pa dobite normalno ceno ! No kvaliteta...to je pa zgodba zase, saj so morale male ribe imet zagotovljen zasluzek...
plan9
15. 04. 2010 05.09
..škoda je to,da mora javnost zelo dolgo pritiskat,da se sploh javno objavi korupcija,nismo preplačali avtocest za 30% ampak za 100%,če je v Nemčij 1km avt.c. 8miljono,pri nas pa 18miljonov evrov,spe nas imajo za bedake ..
cokos
15. 04. 2010 01.22
u mater smo zdaj nekaj odkrili kar nismo vedeli!!??le kdo je pa najbogatejši slov.??več ali manj iz grad.lobijev pa naj si bodo posredno ali neposredno!upam da se bo kakemu bosancu tolk snel v glavi da ko bodo zidar,tovšakova in še kdo na odprtju kake ceste direkt zapeljal čez njih z tavelkim valarjem!!??
samo56789
15. 04. 2010 00.54
Pa smo zgubili svoje penzije. In nobeden ne bo odgovarjal in kaznovan, 100%. Delavci pa plačujejo visoke davke državi. Sedaj vemo za koga. Že večkrat in že dolgo na raznih forumih opozarjamo, da Sloveniji vlada in si jo lasti gospodarska mafija. Kriminal sega do vrha politike. Samo policija, tožilstvo, sodniki ter politiki tega nočejo slišati, videti in ukrepati. Raje naprej kradejo in prodajajo slovensko premoženje in zemljo. Običajni komentarji na naše pisanje je, da smo paranoični in da imamo sprane možgane. Dejstva pa vsak dan potrjujejo ravno obratno, da so kritiki pravi slepci. Denar se krade tudi v zdravstu. Zato pa je Zdravniška zbornica tako zaščitena. Ali vam še kaj ni jasno ? Kaj še potrebujete, da vam bo enkrat film poču ? Vsi smo mi raja hlapci. In dokler se ne bomo uprl temu kriminalu, nas bodo še naprej cuzal in zlorabljal.