Slovenija

Ženske so bolj izobražene, a manj plačane kot moški

Ljubljana, 08. 03. 2013 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Čas je, da naredimo konec nasilju nad ženskami," je sporočilo letošnjega mednarodnega dneva žensk. Močno je prisotna tudi neenakost spolov, saj je položaj žensk v Sloveniji še vedno slabši od položaja moških.

Tokratni mednarodni dan žensk je namenjen opozorilom, da so ženske še vedno žrtve nasilja. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je poudaril, da obstaja splošna resnica, ki mora veljati v vseh državah, kulturah in skupnostih: nasilje nad ženskami ni nikoli sprejemljivo in opravičljivo in ga nikoli ni mogoče dopustiti. Nasilje nad ženskami je problem, s katerim se srečujemo tudi v Sloveniji. Pri nas je bilo lani obravnavanih več kot 6500 kaznivih dejanj s področja zakonske zveze, družine in otrok.

Še vedno pa se ženske ne morejo pohvaliti s tem, da so enakovredne moškim. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je opozorila na razkorak med zagotovljeno pravno enakostjo žensk in moških ter njenim udejanjanjem v praksi. Delež žensk med delovno aktivnim prebivalstvom je nižji od deleža moških, navaja Nussdorferjeva. Po njenem mnenju moramo v družbi nameniti večjo pozornost problemom brezposelnosti, položaju starejših žensk na trgu dela, ženskam samohranilkam, ženskam z invalidnostjo, priseljenkam in pripadnicam etičnih manjšin, ženskam žrtvam nasilja ter zastopanosti žensk v politiki in na najvišjih mestih v gospodarskih družbah.

Eden od poklicev, v katerem prevladujejo ženske, je poklic vzgojiteljice.
Eden od poklicev, v katerem prevladujejo ženske, je poklic vzgojiteljice. FOTO: Thinkstock
Delež zaposlenih žensk v Sloveniji je večji od deleža zaposlenih moških v poklicih s področij vzgoje in izobraževanja, zdravstva, farmacije, prava, socialnega dela, računovodskih, knjigovodskih, kadrovskih in tajniških del, prodaje, osebnih storitev in storitev čiščenja. Vodstvene poklice še vedno opravlja več moških kot žensk: decembra 2012 je bilo med generalnimi direktorji in člani uprave v srednje velikih in velikih podjetjih približno 26 odstotkov žensk. ZSSS

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pa so ob današnjem dnevu izpostavili nekaj podatkov, ki sta jih objavila Eurostat in naš statistični urad. Iz podatkov je razvidno, da ženske prevladujejo v vzgoji in izobraževanju, predvsem na področju primarnega in sekundarnega izobraževanja, pri čemer pa se položaj obrne na glavo v terciarnem izobraževanju, kjer je delež žensk med akademskim osebjem v povprečju 40-odstoten.

Med ženskami, starimi 15 ali več let, je bilo 1. januarja 2011 v Sloveniji terciarno izobraženih 19,6 odstotka žensk. Med moškimi jih je imelo tako stopnjo izobrazbe 15,3 odstotka. Izobrazbena sestava žensk je najugodnejša v starosti 26–39 let. V tej starostni skupini jih je bilo terciarno izobraženih kar 39 odstotkov žensk. Med ženskami z osnovnošolsko izobrazbo ali nižjo od te je bilo skoraj 42 odstotkov starih 65 ali več let; med moškimi z osnovnošolsko izobrazbo pa je bilo 19 odstotkov takih, ki so bili stari 65 ali več let.

Plače žensk pa ostajajo v povprečju nižje od plač moških. Po začasnih podatkih letne strukturne statistike plač so bile mesečne bruto plače žensk v Sloveniji v letu 2011 v povprečju za 4,6 odstotka nižje od mesečnih bruto plač moških. V letu 2011 so v povprečju prejele 1.542 evrov bruto, moški pa 1.616 evrov bruto na mesec. "Tudi če so imele ženske enako izobrazbo kot moški, so v povprečju prejemale nižjo plačo od moških," pravijo v ZSSS. Nizko izobražene ženske so prejemale mesečno v povprečju za 13,5 odstotka nižjo bruto plačo od enako izobraženih moških, srednješolsko izobražene za 10,6 odstotka, terciarno izobražene ženske pa v povprečju za 18,4 odstotka nižjo bruto plačo od enako izobraženih moških.

Delež žensk med delovno aktivnim prebivalstvom je nižji od deleža moških.
Delež žensk med delovno aktivnim prebivalstvom je nižji od deleža moških. FOTO: Thinkstock
Pobudo za praznovanje dneva, ki bi bil posvečen vsem ženskam, je leta 1910 na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk v danskem Köbenhavnu dala nemška komunistka Clara Zetkin. Generalna skupščina ZN je leta 1977 z resolucijo določila 8. marec za mednarodni dan žensk. Na ta dan leta 1857 so v New Yorku ženske, zaposlene v tekstilni industriji, protestirale proti nečloveškim delovnim razmeram in nizkim mezdam.

Tudi minister za delo, družino in socialne zadeve, ki opravlja tekoče posle, Andrej Vizjak je dejal, da je položaj žensk v Sloveniji še vedno slabši od položaja moških. Zakonska določitev minimalnega deleža vsakega od spolov na kandidatnih listah je po njegovem mnenju izboljšala stanje na področju neuravnotežene zastopanosti žensk in moških v političnem odločanju, ministrstvo pa bo v prihodnje okrepilo svoja prizadevanja za boljšo zastopanost žensk tudi v politiki na lokalni ravni, je dodal Vizjak.

"Slovenska politika ni več samo igra za fante"

V dnevih pred 8. marcem smo v Sloveniji dočakali prvo mandatarko v samostojni državi. Tudi Alenka Bratušek je ob današnjem dnevu spomnila na vse ženske po svetu in doma, ki so zaslužne za to, da moški ženskam danes "upravičeno čestitajo". Brez njih Slovenija ne bi imela 32 poslank v DZ in tudi ne prve mandatarke. "Slovenska politika ni več samo igra za fante," je dodala Bratuškova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
10. 03. 2013 11.17
+1
Uzivajte v sadezih debilne politike vecjih verstev po svetu. Dokler se klanjamo Jezusu in Alahu, zenske ne boste vredne kaj dosti.
Buena Vita
10. 03. 2013 19.25
ZAKAJ SE TI KLANJŠ,MENI SE NI BILO POTREBA ,NIKOLU IN NIKDAR
Buena Vita
10. 03. 2013 09.48
prave ženske niso ne zapostavljene,ne v podrejenem položaju, vse si moraš priboriti,spoštovanje ne pride samo po sebi,zato nej nehajo nergati,v življenju nisem bila v podrejenem položaju,samo če hočeš naprej ,moraš se dokazat, brez trupel,sevede,,,
Alyaz5
09. 03. 2013 14.44
+0
Plačo ti določi delodajalec. Če verjameš, da je tvoje delo več vredno si probaj izborit boljšo plačo ali pa ne vzami službe. Kak že gre tisto? Vreden si toliko, za koliko se lahko prodajaš...
ROMELS
09. 03. 2013 09.53
+0
Proti zakonom narave se težko borimo.Če pa se že, se narava hitro maščuje.
lila2140
09. 03. 2013 18.40
+2
In narava je samicam in samcem dala različne vloge. Nikjer, ampak res nikjer, pa narava enega spola psihično in fizično ne podreja drugemu. To je naredil človek, moški, ki je drugi del svoje vrste, žensko, s silo podjarmil, ji odvzel svobodo in jo dobesedno zasužnjil. Ravno zaradi fizične moči, ki je ženska konstrukcija telesa nima toliko kot moška, mu je uspelo. In delno tudi zaradi "vgrajenega" gena oportunizma, ki ga ženska ima zaradi preživetja potomcev in s tem vrste, je skozi tisočletja, s pomočjo vere in nasilja in še tisočerih dejavnikov, se moramo danes ženske, če to hočemo ali ne, dnevno soočati s poniževalnim odnosom moških. Ker, dragi gospodje, roka, ki udari po sočloveku, je roka slabiča. Pa če je sočlovek moški, ženska ali otrok, je tisti, ki tepe, vedno slabič. Iz komentarjev na ta članek pa je, poleg slabičev, razbrati tudi osebne zamere proti ženskam. Te pa lahko bazirajo na tem, da ti moški ženske jemljejo kot grožnjo, ker se zavedajo svoje nezmožnosti delati enako dobro ali celo bolje, kot ženske ali pa na prvinski, seksualni osnovi. Da ženskam zavidajo moške, ker bi jih sami radi imeli.
ROMELS
09. 03. 2013 18.53
-1
lila- Ste že kdaj slišali za Sodomo in Gomoro?
lila2140
09. 03. 2013 20.27
+4
Ja, sem. In sem zgodbo razumela tako, da zaloputniti vrata za sabo lahko pomeni prerod ali pokop. Pa ne bi sedaj o bibličnih pravljicah, gre za osnovno spoštovanje človeka do človeka, ki ni odvisno od njegovega spola. To, da smo ženske drugačne od moških, mi je razumljivo, logično in naravno. To, da smo pa zaradi tega, ker smo ženske, manj vredne in, posledično, za enako delo manj plačane, mi pa ni.
hello886
09. 03. 2013 08.23
-3
prave ženske si že najdejo položaj.... sej vemo kak..
zemljemerec
09. 03. 2013 07.45
+4
Narava Človeka oblikuje z Močjo in Spoštovanjem !
zemljemerec
09. 03. 2013 07.50
+2
papaaa!
09. 03. 2013 04.48
+6
no pa če malce posplošim ima avtorica tega članka, še kako prav.. vzemimo primer doktorice znanosti in strojnega ključavničarja. pa izobrazba gor ali dol, možakar pridela na mesec 1500 eur. in dobi 650 eur. netto plače, doktorica znanosti, ki se premetava nekje v državnih inštitucijah, "pridela" enih 4500 eur. in odnese enih 2.500 eur. netto iz državnega proračuna.... težava ni v tem da se vsaka tretja ženska, ki je zaposlena in "trdo gara" v državni upravi, zaradi "preobremenjenosti", še izobražuje ob delu. v tej naši karikaturi od države ni nič narobe, če so vse davčne referentke na podiplomskem študiju, težava je v tem da nam zmanjkuje navadnih ključavničarjev, ki bodo futrali to papirnato vojsko.....
Die einemaister
09. 03. 2013 13.54
+4
no ja d pridela 4500 s tem ko hodi osem ur mejle čekirat n kadit pa stou gret res ne verjamem kvečjemu nrdi za 4500 škode s tem
Kunar
08. 03. 2013 21.51
+2
Glede na komentarje ki jih imate pubeci tu gor me je sram da sem sploh ded!
papaaa!
09. 03. 2013 16.58
+0
Tonček Balonček
08. 03. 2013 21.47
+5
Moški, ki ženske silijo az štedilnik, so običajno slabi ljubimci, zakompleksani tipi! Men zanima, kdaj praznujejo redovnice, za dan žena, na amterinski dal ali ko je mArijino oznaenje. Vs eso namerč poročene z Jezusom, gre za poligamijo, papež sploh ne ukrepa!
FAUSTOS1
08. 03. 2013 21.44
+8
H TOVŠAK G ŽAGAR SAMO TI DVE DAMI STA UNIČILI DESET TISOČ DRUŽIN-V TEKSTILNI INDUSTRIJI SO BILE SAME DAME DIRAKTORICE VSA INDUSTRIJA TEKSTILA JE CRKNILA-ČESTIKE DAME
Uporabnik565636
09. 03. 2013 14.20
+2
Od vseh, ki so zafurali podjetja, pa ni jih bilo malo, se spomnim samo ene zenske, Hilde.
Tonček Balonček
08. 03. 2013 21.05
+4
Vsaj Gomboceva je dvigala povprečje! JA pas aj plače niso neposredno odvisne od izobrazvbe, lepo vas prosim! Čudno, da se nihče en sprašuej o položaju žensk v KAtoliški cerkvi, tam so v bistvu kot kje v islamskih deželah.Ins ezdi vsem to čisto v redu in normalno, čeprav nikjer v bibliji ne šiše, d aženske en bi smele biti posvečeen. Tam niti o posvečenju takorekoč nič ne piše.
dannyer
08. 03. 2013 20.00
+3
recimo na višji komercialni šoli v celju so recimo večina študentkov kljub oceni 10 slabe ne kakovostne jih ne bi dal za vodenje podjetja raje bi dal hildo bi bolj zaupal so ne realne itd pa nič ne znajo .nekatere celo spijo s profesorji in jih podkupujejo največ korupcije je prav v šolstvu . pa mednarodna hiša ki jo vodi ženska z zanimanjem je priznala da večina ženskih diplom ne odraža prav znanja .gre tudi za psihologijo pri vodenju nam moškim je vseeno za to da bi ožalili prijatelje če smo šefi pri ženskah je to problem ker so rade priljubljene . drugače pa ima slovenija nekaj izjemnih žensk ki so nam v ponos in to narodnem ponosu . o takih je treba govoriti .ne pa afne guncati prave kvalitetne ženske se ne hvalijo in niso afne so super so dobre . pa še to so poklici v katerem dominirajo ženske in smo mi diskriminirani so pa poklici ki jih vodimo mi tako je ali je možno dobiti 50 50 med spoloma iz logike ne ni mogoče razen če si mi sebi odvzemamo pravice nekateri ljudje pravijo to so njihove besede če hočejo enako naj delajo isto kot mi in naj ne zahtevajo privilegije zanimivo v vojski in policiji imajo prilagojenje časov . drugače pa čestitke za praznik.
Kunar
08. 03. 2013 21.48
+2
Glede šol bi prej rekel da to velja za plačljive šole. Je pa treba poudariti da imamo moški v svojih vrstah kar nekaj burekov.
dannyer
09. 03. 2013 12.56
dannyer
09. 03. 2013 12.57
mpotec86
08. 03. 2013 19.45
-1
me prav zanima katera pokliče 3 kolegice ko je potrebno pralni stroj spravit v četrto nadstropje!!?? pa na vsak način enakopravne, vrata ji morš pa še zmer odperat...
bandit1
08. 03. 2013 18.40
+12
Pa brez zamere drage dame. Če je šefica v podjetju ali kakega oddelka si tega ne želite. Ko se ji enkrat zamerite ali ji nasprotujete z argumenti ste gotovi dokler ne odidete vi ali pa ona. Pa če ima ali pa nima prav. Take so, sem preizkusil na lastni koži na več firmah. Z moškim šefom je drugače. Ne znajo ločit privat in firme. Poglejte šolstvo. Pa VŽGITE minuse - tako je realno !!!!!
Uporabnik565636
08. 03. 2013 19.12
+2
No, dajmo poskusit ne posplosevat. Ali bomo zdaj vse zenske so iste in vsi moski so isti?
bandit1
08. 03. 2013 19.49
+3
No pa poglej tja kamor vsi zahajamo - v trgovine. Če je šefica vse delavke/ci rečejo pazi šefica gre, če je šef pa so bolj sproščene in bolj "vsakdanje/ji" niso toliko pod pritiskom. Poglej pa boš ali boš videl/a. To je res tako.
Uporabnik565636
08. 03. 2013 20.37
+4
Priznam, da so zenske bolj zatezene, ampak
Uporabnik565636
08. 03. 2013 20.38
+1
samo zato, ker jim bolj pod prste gledajo.
zemljemerec
09. 03. 2013 08.28
+4
to je odvisno od karakterja človeka in ne spola
Kukulkan
08. 03. 2013 18.35
+7
to smo pa videli kk so ženske bolj izobražene, če se spomnemo kk so punce v Zagrebu dobile diplome pri nas je isto sm profesorji to delajo v skladu z zakonom
lukeeeeeec
08. 03. 2013 17.43
+14
Te trditve, da so za isto delo slabše plačane, preprosto ne držijo! V medicini in šolstvu kjer prevladujejo poteka feminizacija poklicev. Pa ne mi pisat spet da so bolj izobražene. Pač v tehniki je več moških, v prosveti sociali in medicini pa žensk!
dannyer
08. 03. 2013 18.25
+5
Uporabnik565636
08. 03. 2013 19.14
+2
V bistvu je vec moskih na visjih polozajih in s tem na boljse placanih delovnih mestih.
Redžepi
08. 03. 2013 15.21
+11
Žensko skrbijo zavese, mene pa avto, da je brezhiben in da vsake tolk časa zamenjam žarnico; temu rečemo simbioza in nihče ni zaradi tega bolj pameten ali pa bolj pomemben kot drug; NE VEM ZAKAJ SPET KONFLIKT TU GOR DELATE;
verdammt
08. 03. 2013 17.34
+5
Zato ker so manjše plače za recimo isto delo?!? Nihče ne govori o zavesah in avtu. Imej svoj avto, in žena naj ima svoje zavese, ni pa prav, da je oseba za isto delo manj plačana na osnovi spola (ali kakršne koli druge "pripadnosti"/usmerjenosti itd.), če seveda enako dobro opravlja svoje delo. Ne gre se za to, kdo je pametnejši in kdo pomembnejši. Kaj tu ni jasno?
Uporabnik565636
08. 03. 2013 19.14
-3
pacifik12
08. 03. 2013 15.08
+5
V SDS-u pravijo da ženske sodijo pred ognjišče in škafom za pranje perila. Še štedilnika in pralnega stroja ni dovoljeno imet.
Redžepi
08. 03. 2013 15.23
-3
Sindikalist, pejd domov kuhat in likat, bo pametneje kot pa da packaš tu gor;
Saloreich
08. 03. 2013 15.39
+0
Levi kulturnik in nasprotnik SDS-a, Gašper Ralijan Tič je rekel, da brez pralnega stroja bo še šlo medtem, ko brez kulture ne.
Uporabnik565636
08. 03. 2013 19.15
+3
Domnevam, da vsi ti dovolj zasluzijo, da je lahko zena doma in skrbi za druzino. Seveda prostovoljno.
MihaK77
08. 03. 2013 14.33
+2
Koliko med temi bolj izobraženimi je plagiatork?
Uporabnik565636
08. 03. 2013 20.38
+0
dimebag
08. 03. 2013 12.46
+2