Židan glede terana: Bruseljski postopek se zaustavlja, treba je ugotoviti, če so dokumenti ponarejeni

Slovenski trenutni cilj je, da se postopek začasno ustavi, da se preuči nova dejstva, ter da se potrdi ali ovrže sum ponarejenega dokumenta, pravi minister Dejan Židan. Zagotavlja, da se postopek v Bruslju ustavlja.

Ponarejen dokument o teranu 1

24UR je razkril domnevno ponarejene hrvaške dokumente. (Foto: POP TV)

Postopek sprejemanja delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran "se zaustavlja", je danes v Bruslju dejal kmetijski minister Dejan Židan. "Mi smo bili obveščeni, da se postopek ustavlja, da se preverja nova dejstva," je dejal v odgovoru na vprašanje, kakšno je zdaj stanje.

24UR je razkril domnevno ponarejene hrvaške dokumente, ki so Jean-Clauda Junckerja prepričali, da začasno ustavi postopek komisije pri dodelitvi izjeme za Hrvaško pri uporabi imena teran. Gre za dva hrvaška dokumenta z istim datumom, istimi oznakami, ki bi morala biti enaka, pa nista.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je minuli teden v Sloveniji dejal, da bodo preučili nova dejstva in znova pregledali vprašanje terana.

Minister Židan je danes dejal, da mu Junckerjeve besede zelo veliko pomenijo. "Če gospod z avtoriteto to pove, to ni več vprašanje," je dejal.

Slovenski cilj torej zdaj je, da se postopek začasno ustavi, da se preuči nova dejstva, ter da se potrdi ali ovrže sum ponarejenega dokumenta.

Novo dejstvo je po Židanovih besedah poleg suma ponarejenega dokumenta tudi priporočilo evropske varuhinje človekovih pravic glede ravnanja komisije.

Varuhinja je namreč ocenila, da gre pri odločitvi komisije proti razkritju hrvaških dokumentov, ki ga je zahtevala Slovenija, za nepravilnost.

Minister Židan pričakuje, da se bodo v naslednjih tednih dejansko preverila ta nova dejstva in da se bo upoštevalo priporočilo evropske varuhinje človekovih pravic.

Na vprašanje, ali se namerava danes o teranu pogovarjati tudi z evropskim komisarjem za kmetijstvo Philom Hoganom, pa je odgovoril, da ni potrebe za to.

Kaj pravijo predstavniki Evropske komisije?

V Evropski komisiji so na vprašanje, ali so prekinili postopek sprejemanja delegiranega akta, odgovorili: "To je postopek v teku. Komisija ni sprejela še nobene odločitve."

Zdi se, da se pojavljajo novi elementi, ki jih bo komisija upoštevala, so še dodali v tiskovni službi komisije.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 105
ssesses 07.03.2017 11:29:36
Židan nesposobni je spet glasen. Kaj nam pomaga, če dobimo lastnišvo na Teranom, ko ga bomo itak potem prodali Hrvatom, kot vse ostale naše produkte.
MurgelAA 07.03.2017 12:16:42
Ma kdo sploh pije treran?
korintos23 07.03.2017 13:44:27
Kdo? Hrvati.
Več komentarjev