Slovenija

Židan in Noč predsednika Pahorja seznanila z aktivnostmi za razglasitev svetovnega dneva čebel

Ljubljana, 16. 11. 2017 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kmetijski minister Dejan Židan in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč sta predsednika države Boruta Pahor seznanila s potekom aktivnosti pobude Slovenije, da Združeni narodi 20. maj razglasijo za svetovni dan čebel. Pahor je ob tem sprejel tudi častno pokroviteljstvo in ponudil, da ob razglasitvi v predsedniški palači priredijo sprejem.

Predsednik države Borut Pahor je danes sprejel kmetijskega ministra Dejana Židana in predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča, ki sta ga seznanila s potekom aktivnosti pobude Slovenije, da Združeni narodi 20. maj razglasijo za svetovni dan čebel. Pahor je ob tem znova podprl prizadevanja Slovenije na tem področju.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, je Pahor pobudo Slovenije podprl med prvimi, že oktobra 2014, za kar se mu je minister zahvalil.

V nadaljevanju pogovora so sogovorniki spregovorili tudi o nadaljnjih aktivnostih po dokončni potrditvi svetovnega dne čebel, ki je predvidena na plenarnem zasedanju generalne skupščine OZN v decembru.

Že v petek pa bo na plenarnem zasedanju ekonomsko-finančnega odbora generalne skupščine OZN potekalo glasovanje o resoluciji za razglasitev za svetovni dan čebel, ki jo je predložila Slovenija.

Svetovni dan čebel obeležuje tudi rojstni dan Antona Janše, začetnika modernega čebelarstva in enega najboljših poznavalcev čebel.
Svetovni dan čebel obeležuje tudi rojstni dan Antona Janše, začetnika modernega čebelarstva in enega najboljših poznavalcev čebel. FOTO: Thinkstock

Predsednika so pobudniki seznanili tudi z načrti o prvi obeležitvi svetovnega dne čebel 20. maja 2018, ko je predvidena strokovna konferenca z udeležbo čebelarjev z vsega sveta, mednarodna konferenca na ministrski ravni ter slovesno obeležitvijo svetovnega dne čebel z udeležbo najvišjih predstavnikov držav in institucij.

Židan je ob tej priložnosti predsednika republike zaprosil za častno pokroviteljstvo, kar je predsednik Pahor tudi sprejel. Ponudil je, da ob vrnitvi iz ZDA decembra letos, ko bo OZN predvidoma dokončno sprejela resolucijo in bo 20. maj razglasila za svetovni dan čebel, v predsedniški palači priredijo sprejem.

Noč je ob tem poudaril edinstvenost te pobude, saj svetovni dan obeležuje rojstni dan Antona Janše, začetnika modernega čebelarstva in enega najboljših poznavalcev čebel.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SKRIPT
16. 11. 2017 20.11
Ce bo zidan poleg,se nam lahko zgodi da nam bodo hrvati vzeli se cebele