Slovenija

Židan okoljsko problematiko ocenjuje kot 'strahovito'

Ljubljana, 21. 03. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dejan Židan je že drugič stopil v čevlje kmetijskega ministra, prvič pa se bo spopadel z okoljsko problematiko. V predstavitvi je poudaril, da se bo trudil, da do trajno varovanih kmetijskih zemljišč v Sloveniji pridemo do konca tega leta.

Dejan Židan - 1
Dejan Židan - 1 FOTO: Miro Majcen

Dejan Židan, 45-letni magister veterinarske medicine, v novi vladi vodi ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Izkušnje vodenja ministrstva za področje kmetijstva že ima, prvič pa se bo spopadel z okoljsko problematiko, ki jo ocenjuje "kot strahovito".

Židan že drugič stopa v čevlje kmetijskega ministra. Prvič je to mesto zasedel maja 2010, ko je zamenjal predhodnika Milana Pogačnika, ki ga je odnesla afera z bulmastifi.

Študij je končal na veterinarski fakulteti v Ljubljani. Po pripravništvu je bil krajši čas zaposlen v perutninarski obratni veterinarski ambulanti Agromerkurja ter nato pri veterinarskem inženiringu Nabergoj.

Avgusta 1995 je začel delati na Veterinarskem zavodu Slovenije, in sicer na oddelku za reprodukcijo območne enote Murska Sobota. Ukvarjal se je predvsem z reprodukcijo prašičev.

Podiplomski magistrski študij je končal decembra 1999, od leta 2000 pa je poleg dela na oddelku za reprodukcijo opravljal še naloge koordinatorja in nato vodje murskosoboške območne enote Veterinarskega zavoda Slovenije.

Od maja 2003 je kot član vodstva Kmetijskega gospodarstva Rakičan in od januarja 2007 kot predsednik uprave Skupine Panvita sodeloval pri izgradnji slovenske kmetijske in živilsko-predelovalne verige, ki obsega dejavnosti od poljedelstva, proizvodnje krme, reje prašičev in perutnine do klavniške ter živilsko-predelovalne industrije in proizvodnje "zelene" energije v kmetijstvu.

Židan: Treba je končno določiti trajna kmetijska zemljišča

V predstavitvi pred matičnim odborom DZ je poudaril, da je okoljski del ministrstva skrbnik pomembnega dela kohezijskih sredstev ter da se ta sredstva z naslednjim finančnim obdobjem manjšajo.

Evropska komisija na področju okolja proti Sloveniji vodi 30 postopkov, kar po Židanovem mnenju ogroža tudi proračun.

Obenem pa je izpostavil, da je treba končno določiti trajna kmetijska zemljišča v Sloveniji. Sam se bo trudil, da do trajno varovanih kmetijskih zemljišč v Sloveniji pridemo do konca tega leta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.