Slovenija

Država menca, 1500 gozdarjev medtem v strahu za službe

Kočevje, 01. 07. 2016 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ustanovitev družbe Slovenski državni gozdovi je zgodovinski dogodek za Kočevsko in Slovenijo, je ob začetku delovanja podjetja ocenil pristojni minister Dejan Židan. Medtem se ljudje, ki so zdaj delali v gozdovih, bojijo, da bodo že kmalu končali na cesti.

Sanacija gozda na območju Ljubljane - 30
Sanacija gozda na območju Ljubljane - 30 FOTO: Damjan Žibert

Potem ko se je družbi Gozdno gospodarstvo Maribor v četrtek iztekla koncesija za skrb za državne gozdove v severovzhodni Sloveniji, je danes okoli sto tam zaposlenih ostalo brez dela, saj še ni objavljenih razpisov za nadaljnjo skrb za gozdove. V podobnem položaju so tudi druga takšna podjetja v Sloveniji.

Z včerajšnjim dnem smo se morali umakniti iz državnih gozdov, danes pa je nov dan, ki nas zelo skrbi. Ne vemo, kako bomo delali v prihodnje," je na današnji novinarski konferenci v Limbušu pri Mariboru povedal likvidacijski upravitelj Gozdnega gospodarstva Maribor Martin Nose.

Družba Gozdno gospodarstvo Maribor, ki te dni obeležuje 68 let delovanja, je imela zadnji dve desetletji v upravljanju 18.000 hektarjev državnih gozdov, kar predstavlja desetino vseh v Sloveniji, ki pa so zdaj prešli pod novoustanovljeno družbo Slovenski državni gozdovi.

Po besedah dosedanjega direktorja družbe Marjana Verdnika jim je bilo z državne strani do zadnjega zatrjevano, da se bodo po izteku koncesije lahko prijavljali na razpise, a teh za ta del Slovenije še ni. Poudaril je, da je njihova družba doslej izpolnila vse svoje obveznosti, tako do države kot do kupcev lesa in zaposlenih, a ji zdaj grozi stečaj. Večina njihovega dosedanjega poslovanja je bila namreč vezana na državne gozdove, zato je pred skupno 95 zaposlenimi negotova prihodnost. "Radi bi delali, a ne smejo," je poudaril.

Po besedah predsednika sindikata v podjetju Stanka Urnauta je v podobnem položaju še okoli 1400 drugih gozdarjev v Sloveniji. Večina jih ima za seboj več kot 20 let dela v gozdovih in prihajajo s podeželja, kjer že tako primanjkuje delovnih mest, je opozoril.

Poje se ob tem sprašuje, kaj se bo zgodilo s temi gozdovi, za katere trenutno nihče ne skrbi. "Mi ne smemo v gozd, drugih upravljavcev pa ni," je dejal.

Pričakovali so, da bodo razpisi objavljeni že maja ali najkasneje junija, da bi se lahko delo nemoteno nadaljevalo, a se to ni zgodilo. Zaenkrat so bili objavljeni le štirje razpisi za manjša območja, večinoma na Kočevskem, kjer pa bo po ocenah Pojeta več stroškov za dokumentacijo kot pa bo plačila za dejansko delo. Boji se tudi cenovnega dumpinga, še posebej iz vzhodnoevropskih držav, kjer delodajalci niso zavezani h kolektivni pogodbi za delavce in tako strogim varnostnim standardom kot slovenska podjetja, ki so že doslej delala na tem področju.

Zaradi napovedanih sprememb v upravljanju državnih gozdov je skupščina Gozdnega gospodarstva Maribor konec maja sklenila, da družba preide v redno likvidacijo. "A ne zaradi ugašanja družbe ampak za lažje prilagajanje novim razmeram," je poudaril Poje. Kot je dejal, lahko še vedno normalno poslujejo, če le imajo delo.

Dosedanje štiri obrate so z današnjim dnem združili v en celovit gozdarski obrat ter ustanovili hčerinski družbi Pinales in Stiriales, da bi bili bolj prilagodljivi in uspešni na razpisih. Delavce bodo zaenkrat poslali na dopust, nekatere tudi na čakanje, zatem pa jim bo zmanjkalo rezerv.

Zato Poje poziva državo, da pospeši svoje aktivnosti in čim prej objavi razpise tudi za severovzhodno Slovenijo. "Vsaj do sredine julija moramo vedeti, kako naprej, sicer bo treba začeti pisati odpovedi pogodb o zaposlitvi," je poudaril.

Medtem minister ustanavlja družbo Slovenski državni gozdovi

Prvič v 25 letih je država ustanovila proizvodno gospodarsko družbo, ki ima sedež na območju, ki je razvojno ogroženo, pa  je medtem dejal kmetijski minister Dejan Židan o ustanovitvi družbe Slovenski državni gozdovi. Pojasnil je, da je bil koncesijski model upravljanja z državnimi gozdovi unikaten in je dajal slabše rezultate od pričakovanih, saj med drugim ni dajal spodbude gozdno-lesni verigi.

Gozd
Gozd FOTO: Thinkstock

Pri novem modelu upravljanja bodo upoštevali najboljše primere dobrih praks v tujini, zaradi katerih Židan pričakuje boljše gospodarjenje z državnimi gozdovi. Med drugim so si ogledali upravljanje z bavarskimi deželnimi gozdovi, kjer je nov sistem začel optimalno delovati po približno treh letih.

Židan je izpostavil tudi jasne cilje nove družbe, in sicer doseganje čimvišjega donosa ob upoštevanju ekosistemskih koristi gozda. Novi razpisi naj bi omogočali, da se lahko nanje prijavijo tudi manjši izvajalci, dostop do dela v državnem gozdu pa bodo imele tudi gozdno-hribovske kmetije. "Pomembna nam je transparentnost del in transparentnost prodaje," je dejal Židan. "Tako bomo lahko znova priča zagonu gozdno-lesne verige. Tu sem optimist," je dodal.

Seznam ustreznih članov nadzornega sveta bo po ministrovih zagotovilih znan do 11. julija. Svoje predloge bodo potem podali ministrstva za finance, gospodarstvo, kmetijstvo in okolje, en predlog bo dala opozicija, tri pa zaposleni v družbi.

"Imam velika pričakovanja, verjamem, da jih boste zaposleni uresničili. Prvi meseci verjetno ne bodo optimalni," je dejal Židan.

V. d. družbe Slovenski državni gozdovi Miha Marenče je pojasnil, da bo družba teritorialno razporejena, imela bo štiri poslovne enote – Kočevje, Ljubljana, Maribor in Postojna, te se bodo delile še na 13 operativnih enot. S Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov je na novo družbo danes prišlo 38 zaposlenih, večinoma gozdarjev.

Sanacija gozda na območju Ljubljane - 28
Sanacija gozda na območju Ljubljane - 28 FOTO: Damjan Žibert

Najprej bodo poskrbeli za sanitarno sečnjo, za katero jim pošilja odločbe Zavod za gozdove. "Pri prvih razpisih smo usmerjeni v sanitarno sečnjo, saj so podlubniki naša prioriteta, v naslednjem tednu pa bo objavljen razpis tudi za redno sečnjo," je pojasnil Marenče.

Za hlodovino je družba do danes prejela okoli 100 ponudb, štiri iz tujine. "Želimo, da je slovenska primarna lesna industrija pri tem uspešna, želimo spoštovati cilje, ki so nam naloženi, torej da smo tudi pomemben igralec pri dobavi gozdno-lesnih sortimentov," je še dodal Marenče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zver3
03. 07. 2016 13.32
že kar se je dogajalo do sedaj je bilo slabo, verjetno bo pa še slabše. Trajnostno gospodarjenje z gozdovi obstaja samo na papirju v realnosti pa je dobiček nad vsem drugim. Seka se samo na lažje dostopnih terenih, velikokrat v obliki goloseka, spreminja se odvodnjavanje gozdov brez kakršnega pomisleka na posledice, veliki stroji naredijo ogromno škode, vejevje se običajno pusti na licu mesta, odpelje se samo najboljša hlodovina.Običajno delata na poseku samo dve osebi.Eden seka drugi, opravlja spravilo lesa z strojem. Zlato pravilo posekaj čimveč z čimmanj osebja, posledica gozd tako kot da bi ga prizadel stoletni orkan.Količina odpadne mase pa veliko prevelika da bi ekosistem lahko to razgradil v doglednem času.Potreben bi bil večji nadzor ne pa neko novo podjetje.Ker seveda drevesa rastejo tako hito kot koruza na polju....
vezuv_
03. 07. 2016 10.47
+5
Pomembno je samo to, da gozdarska zbornica Slovenije lastnikom gozdov zaračunava letno zbornični prispevek dvakrat na leto. naredijo pa nič. Ukinit vse te zajedavske institiucije.
kam_to_pelje
02. 07. 2016 20.29
+8
Ta zgodba bo približno enak pokop, kot so bile vse do sedaj. Samo malo počakajmo. Se bo takoj začelo kazat kam pes taco moli. Ne vem kaj je sedanjemu sistemu tako manjkalo. Mogoče malo več pristojnosti revirnim gozdarjem da bi gospodarno ravnalli z gozdom kot nekim naravnim habitatom. Ne pa kot molzno kravo, kot to s sedanjim projektom hoče država. To bo še veselo!
Ku?anMilanPlavi
02. 07. 2016 10.28
+1
Kolikor škode naredi rdeč lubadar, je niti požar ne more.
Principat
02. 07. 2016 18.42
+6
a si kdaj malo pogledal , kako trpijo ti gozdarji , , vseeno pa moraš odšteti trpljenje , ki ga vlagajo v črni fond , ta fond pa je za pojem minimalna plača lahko nekajkraten v mesecu
Kollerik
02. 07. 2016 09.28
+2
Važno, da ima črni lubadar polno rit....
Kukulkan
02. 07. 2016 08.32
-5
Bodo tudi kmeti ki majo državne gozdove v koncesiji in pospravljajo samo vredn hlod, veje pa puščajo razmetane lubadarjem
01. 07. 2016 20.21
+88
gospod Židan, moja družina je ostala brez štirih delovnih mest...zaradi vaše nesposobnosti, dejstvo je da smo delali 50 let...vse do 25 junija...ko so nam od firme koncesioonarja sporočili...da novo državno podjetje ni speljalo nobenega razpisa...da sečenj ni in da bodo verjetno prišli sekat in vozit les avtrijci z poceni Bolgari in romuni....to se itak že dogaja...dragi Židan pojdi mal na teren in boš vidle bso bedo svojega zakona in tvojega podjetja s direkt nesposobniom vodstvom, podjetij pač ne mroej o voditi kar neki državni uradnički...žal ne...pojdi nazaj v Prekmurje koruzo okopavat, vodenje resotrja pa pusti nekomu ki realno vidi stvaripoglejteste zafurali državo čist do kraja in nas na ulici pustili...sram vas bodo...
Janez_53
01. 07. 2016 20.26
-74
Veš kaj, če si že Slovenec, se vsaj iz spoštovanja do maternega jezika nauči slovenščine! In če ste 50 let delali, je čas, da se upokojite!
lodz68
01. 07. 2016 21.27
+61
Janez-53 Verjetno ga je večina razumela kaj je hotel povedat ti pa iščeš dlako v jajcu....
kam_to_pelje
02. 07. 2016 20.44
+3
Janez_53. Ti si verjetno slavist. No jaz nisem. To pa po domače povem da si fino omejen in očitno bi če bi se dalo Židanu in ostali vladni ekipi fino cel zlezel v anus. Samo ne vem kdo bi čokolado s tebe pral.
Karantanija
01. 07. 2016 20.08
+8
Cesarjeva nova oblačila ....
korintos23
01. 07. 2016 19.57
+13
Čuj Židan , ti si tudi šef gozdov od RKC?
iGURT
01. 07. 2016 20.46
+16
ne, šef tistih gozdov je tuja, tretja država, Vatikan.
Kollerik
02. 07. 2016 19.31
+1
korintos23
01. 07. 2016 19.42
+22
Pojdite malo pogledat kaj v gozdu naredi tota moderna strojna sečnja!
korintos23
01. 07. 2016 19.41
+16
Najbolj se toti oglašajo kateri še v gozdu niso bili, kaj šele da so lastniki katerega drevesa!
bu?e24 1
03. 07. 2016 12.05
KL666
01. 07. 2016 19.38
+29
Ne samo v Luki Koper, tudi drugje bi se morali dvignit !!!
korintos23
01. 07. 2016 19.40
-15
GreenHerb
01. 07. 2016 18.51
+11
spet bojoo birokrati najbolj služli.
NapovedovalecPrihodnosti
01. 07. 2016 19.22
+10
Ja zato,ker dosedanji delavci pač niso Židanu podmazali žepov.
Vostro
01. 07. 2016 18.49
+29
Ampak res niste normalni.... odpirate novo družbo Slovenski državni gozdovi.... Naj povdarim, da sta na kočevskem dva gozdna gospodarstva in sicer snežnik, ter grča ki se poslavlja in je šla v stečaj... vodilni so lepo zafurali to omenjeno podjetje, sami pa lepo harajo v drugem podjetju in še tam naj bi čimprej zaj... kar se še da... zakaj država ne ustanovi podjetje ki bi odkrivala take barabije če jih druge institucije ne morejo ali pa nočejo odkriti... po govoricah naj bi direktor snežnika bil novi vodja omenjene družbe Slovenski državni gozdovi in naj bi že odstopil iz tega mesta in šel nazaj na snežnik, ker naj bi bil v nadzornem odboru nek falot z katerim naj se baje nebi morala zastopit in naj bi direktorja oviral pri delu... mogoče ve kdo še kaj več kot to kar se govori na vasi... bojim se samo to, da ne bo sedaj šel v stečaj še podjetje ki je prišlo iz negativnega stanja v pozitivno pod vodstvom sedanjega direktorja... zna se zgoditi da mojstri zafurajo še to uspešno podjetje na kočevskem...
proofreader
01. 07. 2016 18.23
+32
Politika se vtakne v vsako stvar in jo uniči.
piu
01. 07. 2016 18.02
+11
Še ena nula....
matija888
01. 07. 2016 17.58
+2
Židan potrebuje Zidana.
NoviceResnice
01. 07. 2016 18.03
+7
+12
Pričakovani učinki dogovorne ekonomije.
NoviceResnice
01. 07. 2016 17.49
+10
Javni škodljivec no3...
PS2Xministri
01. 07. 2016 17.45
+33
TA ŽIDAN JE NAJVEČJI LUBADAR TEGA SE BOJTE NE PA JANŠE.
antirepresija
01. 07. 2016 17.59
+10
Kollerik
02. 07. 2016 09.29