Slovenija

Komisija: Židan ne bi smel dati posojila

Ljubljana, 10. 04. 2012 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ko je Emil Židan Eurogradnjam posodil denar vrhniškega zdravstvenega doma, je po mnenju protikorupcijske komisije ravnal koruptivno. Posojila še niso vrnili, zato imajo v zdravstvenem domu težave.

Na protikorupcijski komisiji menijo, da je Emil Židan razpolagal z denarjem zdravstvenega doma na nezakonit način.
Na protikorupcijski komisiji menijo, da je Emil Židan razpolagal z denarjem zdravstvenega doma na nezakonit način. FOTO: Kanal A
Zoper Židana so uvedli tudi prekrškovni postopek, saj naj v dveh pogodbah ne bi bilo protikorupcijskih klavzul.

Nekdanji direktor Zdravstvenega doma Vrhnika Emil Židan naj bi Eurogradnjam posodil 160.000 evrov, podjetje pa naj bi posojeni denar uporabilo za nakup hiše v njegovi lasti. Zadevo so preverjali na protikorupcijski komisiji, kjer so Židanovo ravnanje označilo za koruptivno.

Opozorili so, da javni zavod ne more nastopati kot posojilodajalec. Poglaviten namen tržne dejavnosti zdravstvenih domov mora biti namreč dopolnitev temeljne dejavnosti oziroma s prihodki omogočanje višje kakovosti opravljanja njihove osnovne dejavnosti, “v konkretnem primeru zagotavljanje splošne zunajbolnišnične zdravstvene dejavnosti“ ali pa se z njimi zmanjša poraba javnih sredstev za uresničitev programa.

Ni ravnal kot dober gospodar?

Po njihovem prepričanju je Židan opustil dolžno skrbnost, saj ni poskrbel za zavarovanje posojila. S sklenitvijo kreditne pogodbe je po mnenju komisije dvakrat ravnal v nasprotju z načelom dobrega gospodarja, in sicer ko je nenamensko razpolagal s sredstvi zdravstvenega doma in ko ni zavaroval posojila, s čimer “je zdravstveni dom izpostavil nesprejemljivemu tveganju, čeprav je imel javni zavod do družbe Eurogradnje že več odprtih obveznosti in bi torej bila možna kompenzacija“.

Obenem je bila obrestna mera pet odstotkov, posojilo ni bilo zavarovano z na primer nepremičnino, vrednostnimi papirji, depozitom oziroma na sicer običajen način v bančni praksi in ni bilo zamudnih obresti. Tako so imele Eurogradnje korist v obliki ugodnega kredita, ki ji ga sicer bančne ali njim sorodne finančne ustanove brez zavarovanja ne bi odobrile, so ugotovili na komisiji.

Na protikorupcijski komisiji so ugotovili, da je Emil Židan kot fizična oseba 9. oktobra 2009 sklenil pogodbo o prodaji njegovih nepremičnin in da so Eurogradnje takoj naslednji dan po prejemu posojila Zdravstvenega doma Vrhnika v istem znesku plačale aro 160.000 evrov za nakup njegovih nepremičnin.
Na protikorupcijski komisiji so ugotovili, da je Emil Židan kot fizična oseba 9. oktobra 2009 sklenil pogodbo o prodaji njegovih nepremičnin in da so Eurogradnje takoj naslednji dan po prejemu posojila Zdravstvenega doma Vrhnika v istem znesku plačale aro 160.000 evrov za nakup njegovih nepremičnin. FOTO: Thinkstock

Nadalje se je izkazalo, da je Židan z Eurogradnjami pozneje sklenil pogodbo o odstopu terjatev, tako da je postal neposredni dolžnik kot fizična oseba. Če bi takrat že veljal zakon o integriteti, bi se moral izločiti iz poslov zaradi nasprotja interesov, so poudarili na komisiji.

Prav tako po izjavah sedanjega direktorja zdravstvenega doma Tomaža Glažarja Židan še ni vrnil dolga, čeprav je rok za vračilo potekel že konec lanskega leta, zato ima zdravstveni dom težave pri opravljanju osnovne dejavnosti. Židan pa naj bi tudi zavajal občino z namenom in datumov vrnitve posojila.

Židan zavrača vse očitke

Na komisiji so se še odzvali na Židanov odgovor, kjer po njegovih trditvah ne zdrži ugotovitev komisije, da kot direktor ni ravnal skrbno, ker ni zavaroval posojila, saj gredo podjetja vsakodnevno v stečaj, upniki pa kljub zavarovanjem izgubljajo svoja sredstva.

Navedbo komisija razume kot nedopustno in cinično s strani osebe, ki je opravljala poslovodno funkcijo v javnem sektorju. Od takšnih oseb se pričakuje, da ravnajo z najvišjo mero skrbnosti in odgovornosti do javnega premoženja ter da pri razpolaganju s tem premoženjem ravnajo v javnem interesu. Iz ugotovitev komisije izhaja, da je Emil Židan kot direktor zdravstvenega doma svojo funkcijo v javnem sektorju podredil svojemu zasebnemu interesu in si s tem pridobil veliko premoženjsko korist,“ so dodali.

Židan še trdi, da so bila posojena sredstva pridobljena v daljšem časovnem obdobju iz tržne dejavnosti in zato ne spadajo v kategorijo javnih sredstev. Dodal je, da ni odstopil od terjatve, ampak je sam prevzel obveznosti, ki bodo po njegovih zagotovilih tudi vrnjene. Zanika, da bi Eurogranje od njega kupile nepremičnino s posojilom, in tudi očitke o domnevnih koristih.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Ugotovitve komisije o zadevi Emila Židana
Odgovor Emila Židana
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

przelmuding
10. 04. 2012 20.57
+2
Ne nas farbat da je on obveznost prevzel nase kar tako. Ta denar je bil uporabljen za njega, kar je kriminalno dejanje ne samo koruptivno.
Odpri..Oci
10. 04. 2012 17.32
+1
Uradni podatki ISPO.... Direktor ZD Vrnika ima plače... 4928 EUR (november 2011 - bruto)..... . Pustite no reveža... in dajte mu še socialno pomoč....