Slovenija

Zima pomeni tudi več trdnih delcev v zraku, ponekod koncentracije že presegajo mejne vrednosti

Ljubljana, 24. 11. 2017 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V hladnem obdobju leta se marsikje v zraku pojavijo povišane koncentracije zdravju škodljivih delcev PM10. V Novi Gorici so v zadnjih dneh koncentracije trdnih delcev že presegale mejne vrednosti.

Hladni del leta prinaša povišane koncentracije trdnih delcev v zraku.
Hladni del leta prinaša povišane koncentracije trdnih delcev v zraku. FOTO: iStock

V zadnjih dneh so koncentracije delcev PM10 v zraku mejno vrednost, ki je za dnevno koncentracijo določena pri 50 mikrogramih na kubični meter zraka, presegle v Novi Gorici. Po podatkih Agencije za okolje (Arso) je bila v četrtek v Novi Gorici dnevna vrednost PM10 73 mikrogramov na kubični meter zraka, medtem ko so urne vrednosti trdnih delcev čez dan dosegle 96 mikrogramov na kubični meter zraka.

Gre za vpliv Padske nižine in jugozahodnega vetra, ki je povzročil porast koncentracije delcev PM10 v Novi Gorici. Drugod po Sloveniji je veter redčil onesnaženja s trdnimi delci, so pojasnili na Arsu.

Civilna iniciativa modro nebo je namreč v četrtek opozorila na povišane koncentracije teh delcev v zraku v Novi Gorici in ob tem na odgovorne naslovila zahtevo, da državljane in državljanke pravočasno in ažurno obvešča o morebitnih preseganjih, zato da se lahko pravočasno umaknejo ali zaščitijo pred onesnaženjem.

V zvezi z opozarjanjem so na Arsu pojasnili, da v hladnem delu leta od 1. oktobra do 31. marca dnevno izdajajo napoved onesnaženosti zunanjega zraka z delci PM10 za sprotni in naslednji dan. Arso aktualne podatke o kakovosti zraka objavlja za 13 merilnih mest po Sloveniji. Aktualne podatke o kakovosti zraka, prav tako napovedi in opozorila pa Arso objavlja na svoji spletni strani. V primeru višjih predvidenih koncentracij trdnih delcev o tem obvešča tudi občine in medije.

Današnji podatki o onesnaženosti zraka so med drugim pokazali, da je bila med 10. in 11. uro povprečna urna koncentracija delcev PM10 v Zagorju 93 mikrogramov na kubični meter zraka, v Novi Gorici 52, v Mariboru in Ljubljani pa so namerili 49 mikrogramov delcev na kubični meter zraka. V obdobju med 11. in 12. uro so se vrednosti nekoliko spremenile, v Zagorju so namerili 47, Ljubljani 48, Novi Gorici 50 in v Mariboru 53 mikrogramov delcev na kubični meter zraka.

Na spletni strani Arsa so poleg urnih koncentracij objavljene tudi dnevne vrednosti delcev PM10, napovedi onesnaženosti zraka za nekatera mesta in nasveti za prebivalce, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Ob pričakovanih dnevnih koncentracijah delcev PM10 nad 40 mikrogramov na kubični meter zraka Arso občinam in NIJZ o tem pošlje elektronsko pošto, STA pa obvesti, kadar pričakuje dnevno koncentracijo delcev PM10 v vrednosti nad 75 mikrogramov na kubični meter. V tem primeru objavi tudi oranžno opozorilo na spletu. V primeru zelo visoke stopnje onesnaženosti, to je nad 100 mikrogrami na kubični meter, pa Arso objavi rdeče opozorilo še na svoji glavni spletni strani, so pojasnili na Arsu.

Poleg spremljanja napovedi na spletnih straneh agencije za okolje ta prebivalcem tako priporoča tudi sprotno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti, ki omogočajo, da lahko prebivalci glede na trenutne razmere prilagodijo svoje dejavnosti in tako zmanjšajo svojo izpostavljenost onesnaženemu zraku.

Izsledki raziskav kažejo, da je tudi pri nižjih ravneh onesnaženosti zraka z delci opazen vpliv na zdravje. Zato prebivalcem ne glede na trenutno kakovost zraka med drugim priporočajo, da premišljeno ogrevajo prostore, primerno vzdržujejo in uporabljajo kurilne naprave, uporabljajo suh les za kurjavo in prednostno uporabljajo javni prevoz.

Napoved verjetnosti za preseganje mejne dnevne koncentracije trdnih delcev Arso pripravlja za območja, za katera je vlada sprejela odloke o načrtu za kakovost zraka ter za mestni občini Koper in Nova Gorica. Predpisi med drugim navajajo, da je v koledarskem letu dovoljenih 35 preseganj mejne vrednosti.

Arso je sicer v ponedeljek objavil poročilo o kakovosti zraka v Sloveniji v letu 2016, v katerem navaja, da smo se tudi lani v Sloveniji spoprijemali s čezmernimi ravnmi delcev PM10 v hladni polovici leta. Poročilo med drugim predstavlja ključne vzroke za čezmerno onesnaženost, pri čemer analize kažejo, da je tretjina izmerjenih ravni delcev posledica kurjenje lesa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CIMN
27. 11. 2017 14.24
+4
Civilna Iniciativa Modro Nebo Odgovarja Komentar in odgovor na članek Odgovor agencije Arso je pavšalen, nestrokoven, neprofesionalen in ponižujoč do nas davkoplačevalcev in državljanov od katerih agencija Arso dobiva lepe denarce. Arso ne pojasnjuje kateri je vpliv Padske nižine. Ne pojasnjuje katera je sestava teh delcev za dan 23.11.2017. Opozorila sploh ni bilo. iz satelitskih slik je razvidna povečana letalska dejavnost na točno določenih področjih. Intenzivno se izvaja program " omejevanje sončnega obsevanja" ali po angleško " solar radiation management" kar je edini vzrok za povečane koncentracije trdih delcev PM10 saj so vrednosti izpustov žveplovega dioksida zelo nizke..Saharskega peska tudi ni bilo zaznati. Agencija Arso nikjer ne navaja podatkov o sestavi delcev PM2,5, ki so za zdravje ljudi še bolj nevarni kot delci PM10 in ki so v glavnem posledica letalskih izpustov. Od agencije Arso ob povečani koncentraciji delcev PM10 pričakujemo točne podatke tudi za delce PM2.5 in obvezno tudi količino mikrodelcev za aluminij, stroncij in barij. Od agencije Arso pričakujemo tudi podatke za kemijsko analizo polimernih vlaken, ki z letalskimi izpusti na nas padajo iz neba. Poleg tega Arso ugotavlja da je tretjina izmerjenih ravni delcev posledica kurjenje lesa. KAJ PA OSTALI DVE TRETJINI ARSO? Lep pozdrav - VSI SKUPAJ ZA MODRO NEBO Civilna Iniciativa Modro Nebo
periot22
26. 11. 2017 15.21
+2
Drva so zakon!!!!!!!!!!!!!Plastika,iverke lakirane razen odpad cunje in še in še te lovite ti kurijo strup ne pa tiste ki kurijo izključno drva!!!!!!!!!Sram vas naj bo da zavajate ljudi!!!!!!!!!!!!
pepikrlinca
24. 11. 2017 21.08
+1
Točno se ve in dokazano je , da 3/4 trdih delcev PM10 proizvaja promet in industrija. Tako pravijo v tujini. Ker pa v naši "prelepi slovaniji"že par let poteka gonja proti individualnim kuriščem ( po domače - v ozadju se pripravljajo nove takse in davki), se pač podatki tolmačijo po balkansko...to je kakor politiki in politikantom trenutno paše
trdovrat
24. 11. 2017 20.27
+1
Čedalje hujša medijska ofenziva za uvedbo novega davka na, no saj ni važno na kaj, da bo le curljalo! Ovčke bodo pa ploskale in beketale, ter hvalile umnost butalskih (naj mi pristni Butalci oprostijo neprimerno primerjavo) ovnov, ki jih tako lepo vodijo do prepada!
kol5
24. 11. 2017 19.18
+3
kaj pa TEŠ6 ki v 24 urah skuri 14000ton lignita tam pa ni trdih delcev---individualna kurišča razmetana po vaseh ogrožajo ozračje---HALO
flojdi
24. 11. 2017 19.12
+1
.lepo , da AvtoIzpuhi niso v trdem stanju./ hodit ob cestah je pa hudo Dišljivo"
Janko Ig
24. 11. 2017 17.41
+0
Točno se ve in dokazano z meritvami, da 2/3 vseh trdih delcev povzročijo individualna kurišča na trda goriva, pelete in biomaso .... V mestih kjer je na voljo daljinsko ogrevanje ali plin bi morali prepovedati vsa individualna kurišča s kamini vred in bi se situacija takoj poravila, če že ne za 2/3 pa vsaj za 1/2. Ampak nihče nima jaj c , da bi res nekaj uredil kar deluje . Tako bodo pa omejevali avte in kaj vem še vse in s tem rešil vsega skupaj 10 % problema.
trdovrat
24. 11. 2017 20.28
+1
pepikrlinca
24. 11. 2017 21.06
Točno se ve in dokazano je , da 3/4 trdih delcev PM10 proizvaja promet in industrija. Tako pravijo v tujini. Ker pa v naši "prelepi slovaniji"že par let poteka gonja proti individualnim kuriščem ( po domače - v ozadju se pripravljajo nove takse in davki), se pač podatki tolmačijo po balkansko...to je kakor politiki in politikantom trenutno paše
murinar
24. 11. 2017 16.29
+1
Raje povejte kaj in koliko kurijo ladje !
jebalvisvoju
24. 11. 2017 16.24
+12
zanimivo do izpred 20let nazaj smo vsi kurili na drva ni bilo nikjer omenjeno o trdih delcih ma niti vedli nismo za njih.. smo bili bolj zdravi in krepki.. nisi znal za zdravilo ker ti ni rablo.. a danasnje ozracje vsak dan prasijo s tistimi letali ki puscajo bele sledove.. zrak je nikakav zastrupljajo nas na vse mozne nacine.. tukaj pa kao jocejo o trdih delcih lepo te prosim pa iz koga se vlada in mediji delajo b.dalo... to napihovanje je samo posledice necesa kar sledi . in to so davki davki davki...
jebalvisvoju
24. 11. 2017 16.16
+4
samo sem cakal objavo o trdih delcih... hehe pa takoj nabit davek za tiste ki ss grejejo
Našvasan__zob
24. 11. 2017 15.58
+6
Še ne 2 mesca nazaj ste z avijoni za 3 urce frčal na basket tekmo v Turčijo.. dons pa utrujate glede onesnaževanja okolja..
Našvasan__zob
24. 11. 2017 15.57
+6
Vi bi gospodarsko rast istočasno pa čistejše okolje in bolj bogato naravo... Z drugo besedo, fantazirate o Perpetum mobilu...
Našvasan__zob
24. 11. 2017 15.55
+6
Ljudstvo Jugoslavije je MIT.. To, da danes po Slovenskih ulicah hodijo ljudje starejši od 40 let je dokaz, da živimo v matrici.. Saj so v resnicii VSI ljudje že pomrli zaradi trdih delcev, ki jih je bilo v času Jugoslavije, ko so kurili črn premog in palete v izobilju... Amen...
big brother
24. 11. 2017 15.08
+7
Dejstvo je, da Arso za neumnosti ki jih objavlja in zavaja narod nujno rabi 5 miljonsko tožbo. Nujno
piu
24. 11. 2017 14.52
+7
Pod krinko svobodnega trga ja Cmerar podražil ekološke energente in zdaj jočejo o trdih delcih......
big brother
24. 11. 2017 14.28
+4
Kamijoni, avtomobili, tovarne pa nobenga nadzora pri kurjenju doma. Nevem o čem te bluzijo če to vedo 5 let stari otroc.
mufic
24. 11. 2017 14.33
+7
Na avione ki preletavajo Slovenijo si pa pozabil
scipio
24. 11. 2017 14.40
+5
kako nobenga nadzora? Jaz pri svojem Viessmannovem kondenzacijskem plinskem kotlu, ki dela zanesljivoin čisto kot mercedes, plačujem dimnikarja vsako leto, da mi vsakič ponovno doktorira na vleku mojega rostfraj rajfenka. Iz tega se pač kadi tisto malo H2O pare in CO2, praktično brez saj in delcev (kondenzirana voda mi itak kaplja v žleb). V soseščini pa vsako zimo številni veselo nažigajo trda goriva, da se jim siv dim vsak dan bohotno pne nad strehami kot iz kakšne stare parne lokomotive. In potem se takole kot v tem članku pogovarjamo o delcih, pa o obremenjevanju okolja in zdravju dihal vseh nas, ki v tem okolju prebivamo. kje smo še mi v tej deželi, uff...
Roko66
24. 11. 2017 14.52
+5
V Novi Gorici je še vedno kriva meblova Iverka, ki so jo "okoljevarstveniki" že leta 2003 poslali v stečaj,ha ke butale...
big brother
24. 11. 2017 15.03
+1
Scipio, brezveze si minus stisnu. Sej folk kuri sranje ko dimnikar gre, ne takrat ko meritve dela halo
scipio
24. 11. 2017 16.51
45.., pa saj sem ti stisnil +, ker maš prav. nadzor je taprav, samo nadzorujejo nas, ki smo količkaj čisti