Slovenija

Zimmermannov odvetnik: Gre za objektivno žaljive navedbe

Ljubljana, 31. 05. 2016 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odvetnik Zimmermanna, ki naj bi neustrezno operiral krčne žile, opozarja, da je bilo te dni slišati veliko nesresnic. Pravi, da je bilo od januarja 2015 do danes pri Zimmermannu operiranih vsaj 460 oseb, od tega je bil vnet le en od desetih šivov pri eni bolnici. "Bi bilo potrebno vprašati slovenske zdravnike, če imajo tudi oni takšno povprečje uspeha svojega dela," je kritičen Zimmermannov odvetnik.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kirurg Zimmermann zavrača vse očitke
    02:32
    Iz 24UR: Kirurg Zimmermann zavrača vse očitke
  • Iz SVETA: Odvetnik trdi, da gre za napihnjeno zgodbo
    02:00
    Iz SVETA: Odvetnik trdi, da gre za napihnjeno zgodbo
Očitki, da gre za zdravnika, ki je nevaren, mazač, ki svoje storitve ponuja zdravim ljudem, ravna pretkano, laže, ki je pogolten na denar, ki reže zdrave noge, ipd. so objektivno žaljive navedbe, v trditvenem delu pa celo navedbe, ki niso samo brez podlage v dejstvih, temveč pomenijo celo izvršitev znakov kaznivih dejanj zoper čast, ugled in dobro ime. Odvetnik žilnega kirurga Janeza Zimmermanna

Odvetnik žilnega kirurga Janeza Zimmermanna, ki naj bi neustrezno operiral krčne žile, Janez Stušek, je v uredništvo poslal pismo, v katerem pojasni, po kateri metodi dela omenjeni zdravnik, opozarja pa tudi, da je bilo te dni slišati veliko nesresnic.

Njegov odvetnik je zapisal, da Zimmermann opravlja delo na področju splošne kirurgije žil vse od leta 1977 in ima na tem področju bogate izkušnje. Poudarja, da je za vsako operacijo predhodno opravil vse ustrezne preglede, ki so bili strokovno brez napak, pacientom je izdal izvide, nato pa so slednji na podlagi izvidov pridobili napotnico za operativni poseg pri svojem zdravniku, ki so ga nato opravili pri Zimmermannu. "Tovrstnim pacientom osebno je ZZZS denar tudi povrnil, če so bili do tega upravičeni, in sicer glede na določila Direktive 2011/24/EU. ZZZS ni denarja nikoli direktno nakazoval dr. Zimmermannu," piše odvetnik Stušek.

Razložil je tudi metodo, po kateri operira njegov klient. Pravi, da je bil Zimmermann vseskozi zasebnik brez koncesije, ki je operiral oz. operira vene z metodo CHIVA. Dodaja, da te metode slovenska stroka ne uporablja oz. je ne zna uporabljati.

"Gre za metodo, ki je svetovno priznana in v določenih zahodnih državah edina, ki je skladna z medicinsko doktrino. Gre za manj invazivno tehniko, kjer se pacientu ob lokalni anesteziji, na nogi naredi kratek rez in pod kožo obdela vensko žilo. Odvisno od tega, koliko razširjenih žil ima pacient, toliko rezov se naredi. Metoda je posebno primerna za poseg pri golenskih razjedah. Rezi so kratki, pri čemer po posegu pacient še isti dan hodi in gre domov, v večini primerov, pa sploh ni potreben niti bolniški stalež, ker ga ne potrebujejo," je zapisano v sporočilu za javnost. 

Stušek poudarja, da je zdravnik obravnaval veliko bolnikov, "ki so bili prej operirani že pri drugih zdravnikih ali pa jih na operacije sploh niso hoteli sprejeti, zaradi hudega slučaja (npr. debelost, starost, ali obstoj golenje razjede)". Navaja podatek, da je več kot ena tretjina vseh bolnikov k Zimmermannu prišla od drugih slovenskih zdravnikov. "Tam so bili operirani po drugih doktrinah. Glede na to, da ima zdaj ZZZS dokumentirano, da je bilo od januarja 2015 do danes pri dr. Zimmermannu vsaj 460 pacientov operiranih, in da je od tega bil vnet samo en od desetih šivov pri eni pacientki, bi bilo potrebno vprašati slovenske zdravnike, če imajo tudi oni takšno povprečje uspeha svojega dela," je kritičen odvetnik.

krčne žile
krčne žile FOTO: Thinkstock

Konkurenčni zdravnik

Zdravnik Zimmermann naj bi množično opravljal operacije krčnih žil, pri čemer naj ne bi obstajale indikacije zanje, pa tudi posegi naj bi bili opravljeni v neustreznih prostorih in nestrokovno. Zato je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc o domnevno spornih operacijah Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanila kaznivo dejanje malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti. Z zdravnikom Zimmermannom se želi sestati tudi predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina, saj želi slišati njegovo mnenje in podatke o očitkih, ki letijo nanj. Srečanje je bilo predvideno za sredo, kot kaže, pa ga zaradi Zimmmermannove zadržanosti ne bo. Prav tako želi zbornica podati poročilo, ali je Zimmermann kompetenten žilni kirurg.

Nato odvetnik opozori na leto 2006, ko je "konkurenčni zdravnik" Zimmermanna prijavil na Zdravniško zbornico Slovenije. Očital mu je uporabo nepravilne metode, zbornico pa je po besedah odvetnika pozval, naj to metodo prepove. Njegovega klienta je takrat tudi obtožil, da nima dovoljenja za takšne posege ter da nima primernih prostorov.

"Zimmermann nikoli ni zanikal oz. je pojasnil, tudi že uvodoma ob sedanjih objavah, da je v letu 2006 na podlagi te prijave konkurenčnega zdravnika, res imel strokovni nadzor, pri čemer mu je s Sklepom Razsodišča II. stopnje bil izrečen javni opomin. Izrecno poudarjamo, da dr. Zimmermannu že z odločitvijo iz leta 2007 ni bilo prepovedano opravljanje takšnih posegov z metodo CHIVa. Razsodišče II. stopnje Zdravniške zbornice Slovenije je že tedaj v januarju leta 2007 jasno zapisalo, da bi s prepovedjo tega "nevarno zožila samostojnost in odgovornost zdravnika, taka zahteva bi lahko tudi zavirala razvoj stroke"," še navaja Stušek.

Dodaja, da je Zimmermann tudi formalno opravil specializacijo iz splošne kirurgije v Sloveniji (pri čemer mu je bila priznana vsa kirurška praksa iz Nemčije) ter 6. maja 2008 pridobil licenco za splošno kirurgijo, ki je potrebna za opravljanje tovrstnih posegov v Sloveniji.

Stušek navaja, da je bil Zimmermann zaposlen v gospodarski družbi Maksimed d.o.o od leta 2008 do januar 2015.

2. junija 2009 je Maksimed d.o.o. dobil od ministrstva za zdravje dovoljenje za opravljanje ambulante zdravstvene dejavnosti na področju splošne kirurgije, in sicer v prostorih Centra za starejše občane Lucija, kjer je bila dejavnost tudi izvajana. Z zadnjim dnem leta 2014 je bila pogodba prekinjena.

Delo v Italiji je začel opravljati 7. januarja 2015, za kar obstaja tudi italijanski dokument o registraciji zasebne zdravniške prakse, poudarja Zimmermannov odvetnik. Še pred tem se je v Italijo preselil z družino, v Lucijo pa je le še hodil opravljati svojo dejavnost.

"Vsa zgodba je po naši oceni zgodba "konkurenčnega prava", kjer se nekaj posameznikov poslužuje vseh sredstev za diskreditacijo in onemogočanje legitimnega dela," še pravi odvetnik in poudarja, da so se "začeli tovrstni očitki stopnjevati šele sedaj, ko je v polnosti (po vedenju naše stranke) zaživela uporaba Direktive 2011/24/EU in se je v podatkih ZZZS ugotovilo količina sredstev, ki gredo v tujino (kot v konkretnem  primeru - v Italijo oz. Trst)".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ho?emVšolo
31. 05. 2016 14.26
+0
krivica se mu dogaja, kot Janezu in še komu
trunck
31. 05. 2016 16.32
-1
njemu se, Janezu pa se definitivno ni, pač pa se 2M Slovencem, ki trpimo zaradi Janeza.