Slovenija

Vladni 'poskus' na naših šolarjih

Ljubljana, 18. 02. 2011 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
59

V ponedeljek se začenjajo zimske šolske počitnice, letos prvič enotne za vso Slovenijo in morda tudi zadnjič. Koliko gospodarske škode bo zaradi tega nastalo, bo znano po počitnicah.

Letošnje zimske počitnice bodo potekale istočasno za vse slovenske šolarje, in sicer od 21. 2. do 25. 2. To je prvič po 30 letih. Združitev počitnic je močno razjezila javnost, predvsem turistične delavce, ki opozarjajo, da bo zaradi enotnega termina nastala ogromna gospodarska škoda.

Počitnice so namenjene zabavi ter počitku in prav je, da jih šolarji preživijo v prijetnem okolju. Vprašanje pa je, ali bo zaradi večje gneče na smučiščih smuka sploh še lahko prijetna?
Počitnice so namenjene zabavi ter počitku in prav je, da jih šolarji preživijo v prijetnem okolju. Vprašanje pa je, ali bo zaradi večje gneče na smučiščih smuka sploh še lahko prijetna? FOTO: Miro Majcen

V četrtek je premier Borut Pahor dejal, da domneva, da se bo vlada prihodnje leto vrnila k ustaljeni praksi. Šolski minister Lukšič bo na njegovo pobudo pripravil oceno odločitve o združitvi dveh terminov zimskih počitnic v enega. "Osebno pa mislim, da bo vlada drugo leto sprejela odločitev, da se vrne k praksi, ki je bila. To je moja domneva," pravi Pahor.

Minister Lukšič je dejal, da je za oceno, kakšna bo dejanska škoda v gospodarstvu zaradi skupnih počitnic, prosil tri ekonomske fakultete. Če bodo zbrani podatki pokazali, da je bil izpad velik, bodo razmislili o spremembi, je pojasnil Lukšič, ki je prepričan, da javnost ni tako zelo proti skupnim počitnicam. Vsaj tako je pokazala njihova raziskava.

Deljene počitnice smo dobili leta 1979

Minister Lukšič vztraja, da so do zamisli o enotnih počitnicah prišli po daljših pogovorih z ravnatelji, učitelji in starši, iz vrst katerih so prihajala opozorila, da družine ne morejo preživljati počitnic skupaj, ker se otroci šolajo v različnih regijah.

Zimske počitnice, ki se začenjajo v ponedeljek, so namreč v preteklih letih potekale v dveh ločenih terminih za različna območja v Sloveniji.

Nasprotniki enotnega termina trdijo, da bo to povzročilo škodo slovenskemu gospodarstvu, zlasti turizmu. Z ločenima terminoma počitnic je bilo namreč mogoče enakomerneje porazdeliti zasedenost turističnih kapacitet, poenotenje termina pa pomeni odliv domačih gostov v tujino. Enoten termin prinaša tudi negativne posledice za varnost na cestah, menijo nasprotniki, ki ministru očitajo, da pred spremembo pravilnika ni bilo opravljenih analiz morebitnih posledic.

Manj aranžmajev zaradi enotnih počitnic ali splošne krize?

Okoli 160.000 osnovnošolcev in dobrih 83.000 dijakov začenja zimske počitnice.
Okoli 160.000 osnovnošolcev in dobrih 83.000 dijakov začenja zimske počitnice. FOTO: Tomaž Ungar

Turizem predstavlja deset odstotkov slovenskih prihodkov. Turistični delavci so napovedali, da bi lahko zabeležili tudi do 15 milijonov evrov manj, državna sekretarka z ministrstva za šolstvo in šport Alenka Kovšca pa je v to številko podvomila. Prepričana je namreč, da so ocene o škodi zaradi enotnega termina zimskih počitnic pretirane. Sprašuje se, koliko slovenskih družin si ob tako visokih cenah ter ob vse večjih socialnih stiskah lahko sploh še privošči smučanje ali dopustovanje v slovenskih zdraviliščih.

Izvršni direktor Kompasa Dimitrij Piciga je dejal, da pri destinacijah v Sloveniji že beležijo četrtinski izpad. Predsednik skupnosti slovenskih zdravilišč Iztok Altbauer pa je dejal, da je marsikaterega gosta odvrnila tudi gneča na slovenskih smučiščih ali v zdraviliških bazenih, ki jo pričakujejo v prihodnjem tednu.

Kaj med počitnicami organizira Zveza prijateljev mladine?

V zdraviliščih je bila že v minulih letih v času počitnic velika gneča, kako bo šele letos?
V zdraviliščih je bila že v minulih letih v času počitnic velika gneča, kako bo šele letos? FOTO: Damjan Žibert

Zveza prijateljev mladine je tudi letos poskrbela, da bodo tisti šolarji, ki bodo ostali doma, lahko aktivno preživljali zimske počitnice. Ves teden bodo po osnovnih šolah potekale različne delavnice. V ZPM Maribor so na svoji spletni strani objavili program aktivnosti v počitniškem tednu. Podobno tudi v ZPM Ljubljana, kjer prirejajo različne počitniške delavnice. DPM Mojca iz Novega mesta je seznam počitniških aktivnosti objavilo na svoji spletni strani. Na Obali je Društvo prijateljev mladine Koper med počitnicami pripravilo petdnevno zimovanje na Kopah. Seznam dejavnosti je objavilo tudi Medobčinsko društvo prijateljev mladine v Ajdovščini. Zveza prijateljev mladine Idrija je nekaj svojih dejavnosti že napolnila. Tudi v Velenju je pripravljenih kar nekaj počitniških delavnic, v organizaciji Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje.

Naj se počitnice ne spremenijo v nočno moro

Pri smučanju večjo pozornost namenite otrokom in smučarjem oziroma deskarjem novincem. Svetujemo, da na smučišču vsi uporabljajte tudi smučarske čelade (zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke mlajše od 14 let) in da smučate na označenih in urejenih smučarskih progah.

Previdnost ne bo odveč tudi v času počitnic. Tako na cestah kot tudi glede zaščite svojega premoženja. Ko se odpravite od doma, poskrbite za primerno zaščito. Policija priporoča kombinacijo mehanske in tehnične zaščite. Ne pozabite, prilika dela tatu!

Posebna pozornost pa naj bo namenjena tudi vsem udeležencem v cestnem prometu, saj se že jutri pričakuje povečanje prometa predvsem v smeri proti počitniškim destinacijam in smučarskim središčem. Voznikom priporočamo naj bodo strpni v prometu, previdni pri vožnji ter dosledno spoštujejo cestnoprometne predpise.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LuckyBastardo
19. 02. 2011 15.27
Kašno smučanje??? z 600 eur plače, lepo vas prosim ?? me zanima kdo si od delavcev lahko sploh kaj takega privošči??
?rnogled
19. 02. 2011 11.43
Pa kaj bi drugega pričakovali od diletantov,ki vodijo državo?Najprej probamo,potem pa naredimo analizo.Obnašajo se, kot da omajo časa še 50 let.Že na prvi pogled je jasno,da je to bedarija,ki nima primere.Skrajšati smučarski in topliški turizem za en teden,tega se lahko spomni samo diverzant,ki namerno hoče povzročiti škodo. Od te vlade še nisem doživel.da najprej naredijo analizo in finančno konstrukcijo svojih veleumov,jih predstavijo in šele nato preiskusijo zadevo.Ne,najprej poiskus,nato pa analiza.Bolano.(isti primer s porodnišnicami,še sedaj ne vejo koliko bojo prihranili ali zapravili-samo predvidevajo,kot to dela že cel mandat naš Borat.
hrcekmuri
19. 02. 2011 11.02
ŽIČNIČARJI SE BODO PRILAGODILI POČITNICAM,POVEČALI BODO SMUČIŠČA , PODVOJILI NAPRAVE ????
lusa33
19. 02. 2011 04.33
Kaksno skodo, saj ljudje ne hodijo toliko smucat kot se hvalijo hotelirji pri nas.
MalaZaba
18. 02. 2011 23.00
Naš premier Borat Pahor `domneva`....................to je pa več ali manj vse kar dela
kokezo
18. 02. 2011 18.55
od 50 let nazaj je še vsak minister za šolstvo uvedel novo reformo in naredil spremembe, ki so zadevo vsakič samo poslabšale... torej je iz leta v leto slabše (ne pozabimo da je način šolanja že od marije terezije isti... kok let je pol že isto, kok je pa tehnologija napredovala?) V glavnem bil je samo en minister 30 let nazaj ki ni uvedel nobene spremembe... pa so ga odstavl češ da nč ne dela. lol
bolimepatak
18. 02. 2011 18.53
Novinarji.... Vsaj enkrat se sprehodite od oddajalcev sob do hotelov, brez, da boste povprašali (recimo) Žerjav-ovo in, kaj kmalu vam bo postalo jasno, da je Kranjska Gora pol prazna........ Bodo pa spet pričakovali pomoč države....
osnmse1s
18. 02. 2011 15.18
Zaradi enotnih počitnic ne bo v Sloveniji smučalo nič manj otrok in odraslih kot v deljenih. V obeh primerih jih je iz leta v leto manj. Prava gospodarska škoda za Slovenijo so smučarji, ki množično uhajajo čez mejo, ampak to se ne dogaja samo med počitnicami. Na domačih smučiščih bo potrebno ponuditi kaj več za ta (ne majhen) denar. Sicer pa je vse več otrok in staršev, ki si smučanja ne doma ne na tujem ne morejo privoščiti. Ampak to je že druga zgodba.
Zentrum
18. 02. 2011 15.10
@ srmeka, kaj pa če bi meli kar dvomesečne počitnice? Ali pa trimesečne? Pa bodo lahko celo po tri mesece skupaj, si misliš kak bo to lepo! Kaj pa daje na različne šole. Enotne počitnice za vso državo so katastrofa, kar se bo tudi videlo na cestah. Pol boste pa spet preklinjali zaradi gneč vsepovsod.
periot
18. 02. 2011 14.28
Ja izgleda da za luxus je še dovolj denarja! Pravzaprav je pa tako jasno da tisti ki zaslužijo minimalno plačo tistih pač ne bo na smučišču.
bojchb
18. 02. 2011 13.33
Minister za šolstvo itak ne dela nič ( kar se tiče šolstva ), ampak se je pa moral nekaj novega spomnit - pa se je spravil na počitnice. Naj bodo 2 tedna in naj se en teden prekrivajo. Volk sit, koza cela.
User513426
18. 02. 2011 13.26
Simon Pušnik 18.02.2011, 12:55 sebe ne tebe pa vsekakor, pa brez zamere
Milan Hišan
18. 02. 2011 13.10
Ja ja Res smo vsi pod to vlado poskusni zajčki in molzne krave. Pahor! Razpusti vlado takoj!
borchy77
18. 02. 2011 13.10
VLADA JE NAREDILA VELIKO KIKSOV.NAJ POIZKUSI DRUGO LETO Z 3 TEDNI POČITNIC NAMESTO 2 TEDNOV...VEČ KOT V TEMO BRCNIT NE MORE
Le vkup uboga gmajna
18. 02. 2011 12.55
zaspanec123418.02.2011, 12:50 Ja,taki mamini sinčki kot si sam in taki,ki jim očka preko raznoraznih vez priskrbi ql službo da potem lahko izživljajo svoje frustracije na podrejenih,in ko jim to še ni dovolj,se podajo v politiko in nam serjejo po glavi!Se prepoznaš v tem!?
iMiniCak
18. 02. 2011 12.55
Od kje pa jim ideja, da ima toliko folka sploh dnar za smučarijo. Saj so samo karte za družino po 100 EUR na dan. Od kje jim ideja, da bo vsa gnad rinila na smučišča.
srmeka
18. 02. 2011 12.54
meni je trenutno vseeno imam oba otroka v isti šoli. sosed npr ima enega otroka v šoli v ljubljani dva v kranju in je navdušen nad enotnimi počitnicami, prej je bil eden od staršev doma z enim, drugi naslednji teden z drugima, letos bodo spet po parih letih skupaj imeli počitnice. moj predlog: enotne 14 dnevne počitnice
User513426
18. 02. 2011 12.50
Simon Pušnik 18.02.2011, 12:38 verjento več, kot si misliš oziroma upaš da jih ne
jfkslo
18. 02. 2011 12.45
Bog, odpusti tej vladi, saj ne ve, kaj dela!!
broj1
18. 02. 2011 12.43
niso samo šolarji poskusni zajčki,ampak smo vsi državljani poskusni osli ker pustimo da to delaji z nami!!!