Slovenija

Zima in sneg sta pred vrati: kakšne kazni vas lahko doletijo, če niste pripravljeni za na pot?

Ljubljana, 10. 11. 2017 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V zimskem času se morajo vozniki na pot ustrezno pripraviti. Še posebej v primeru napovedanega sneženja naj vozniki upoštevajo, da bo potovanje trajalo dlje časa, zato naj se na pot odpravijo prej kot običajno. Ne pozabite: policisti vas lahko oglobijo tudi, če ne očistite snega z avtomobilov. Za prevoznost cest pa bo Dars skrbel z 270 vozili in 450 delavci. Pripravljene so tudi zaloge soli.

Zimska sezona uradno poteka med 15. novembrom in 15. marcem. A lahko nastopi prej oziroma se podaljša, če tako velevajo vremenske razmere.
Zimska sezona uradno poteka med 15. novembrom in 15. marcem. A lahko nastopi prej oziroma se podaljša, če tako velevajo vremenske razmere. FOTO: iStock

Družba za avtoceste (Dars) voznikom svetuje, da se v času zimskih razmer, predvsem ob napovedanem sneženju, na pot odpravijo samo, če so njihovi jekleni konjički primerno opremljeni za zimo. Vozniki naj upoštevajo prometno signalizacijo, na cestah naj ostanejo strpni, vožnjo pa prilagodijo razmeram na cesti. 

Če na cesti naletite na plužne skupine, jih ne prehitevajte, saj lahko s tem ogrožate svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu, še opozarjajo na Darsu. 

Vozniki morajo vzeti v račun tudi dejstvo, da v zimskih razmerah lahko potovanje traja dlje kot po navadi. Na pot se torej odpravite prej. 

Kako se Dars pripravlja na zimo?

V družbi Dars bodo za prevoznost in varnost avtocestnega sistema skrbeli s približno 450 delavci in 270 vozili. Pogodbeno imajo zagotovljenih približno 80 tisoč ton soli in približno 30 tisoč hektolitrov kalcijevega klorida za preprečevanje nastanka poledice. Za primerjavo: lani so za posipanje cest porabili 12.111 ton posipnih materialov, povprečje minulih dvanajstih zimskih sezon pa je 28.081 ton na zimo.

Na cestah mora biti zagotovljena prevoznost 24 ur na dan, vse dni v letu. V času močnega sneženja pa mora biti zagotovljeno, da je prevozen vsaj en prometni pas. Prevoznost je zagotovljena, če višina snega na teh cestah ne presega 10 centimetrov, promet pa je možen z uporabo zimske opreme vozil, še opozarjajo na Darsu. 

Darsove delovne skupine se na zimsko akcijo odpravijo, še preden se sneg začne oprijemati vozišča, aktivirajo pluge in začnejo posipati. 

"Plužne skupine bodo v primeru snežnih padavin dela izvajale neprekinjeno, obhodni čas plužne skupine je do dve uri. Na kritičnih odsekih, kjer so večji in dolgi klanci, bo obhod plužne skupine do ene ure. Za celoten avtocestni sistem je sicer pripravljenih 54 plužnih skupin (v vsaki sta vsaj dve vozili) in 20 plužnih enot (po eno vozilo)," so zapisali na Darsu. 

V povprečju je vsako zimsko sezono približno deset snežnih akcij, ko je na cestah večje število delavcev in vozil. Sicer pa vsako zimsko sezono v povprečju kar 100 dni izvajajo posipanje na avtocestnih odsekih oziroma vremensko občutljivejših območjih, kot so zlasti mostovi. 

Zimska služba se sicer začne uradno izvajati med 15. novembrom in 15. marcem oziroma takrat, ko je lahko zaradi zimskih pojavov ogrožen normalen potek prometa. V tem času je tudi za voznike in voznice obvezna zimska oprema. Ta je sicer obvezna tudi v primeru, da zimske razmere nastopijo že pred uradnim začetkom zimske službe ali po njem. 

Z avtomobila pred vožnjo vedno očistite sneg in led

Voznika, ki nima ustrezne zimske opreme, lahko oglobijo s 40 evri. Če pa zaradi neustrezne opreme zaustavi oziroma ovira promet, pa voznika čaka kazen 500 evrov in pet kazenskih točk.

Kazen lahko doleti tudi voznika, ki ne očisti celotnega avtomobila pred začetkom vožnje. Za ta prekršek je zagrožena kazen v višini 200 evrov. Če voznik ne upošteva prometne signalizacije o zimskih razmerah in prepovedi vožnje, je kazen 300 evrov. V primeru pravnih oseb so kazni višje, in sicer 1000 evrov za voznika in 120 evrov za odgovorno osebo.

V infografiki lahko preverite, kako je Dars pripravljen na zimsko sezono in kaj čaka nepripravljene voznike.
V infografiki lahko preverite, kako je Dars pripravljen na zimsko sezono in kaj čaka nepripravljene voznike. FOTO: Dars

"Od 15. novembra dalje bodo policisti, ob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa, preverjali tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo," opozarja predstavnik Postaje prometne policije Vojko Bevk.

Na ceste z veliko mero strpnosti

Kot so poudarili na Darsu, lahko vozniki z ustrezno zimsko opremo in veliko mero strpnosti v zimskem obdobju bistveno prispevajo k boljši prevoznosti cest. Vsaka manjša napaka namreč lahko pomeni zdrs vozila in posledično zastoje za druge uporabnike, v takem primeru pa je oteženo tudi pluženje. 

Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. 

Še kratki napotki voznikom, ki jih je pripravil Dars:
- Ob sneženju ne odhajajte na pot brez potrebne zimske opreme, vzemite si več časa za potovanje. 
- Vozniki tovornih vozil: ob obilnem sneženju lahko vaše vozilo izločijo iz prometa. 
- Ob sneženju pričakujte na cesti večje število vzdrževalnih vozil in plužne skupine ter zmanjšanje potovalnih hitrosti. 
- Plužne skupine ne morejo biti na več mestih hkrati. Na posameznih odsekih lahko ob zelo obilnem sneženju pričakujete tudi do 10 centimetrov snega. 
- Pripravite se na zimo. Naj se promet ustavi le zaradi zelo slabega vremena in ne zaradi vašega slabo opremljenega vozila. 
- Ob obilnem sneženju preložite pot. Razmere se po koncu sneženja hitro uredijo. 
- Pripravite se na najhujše – v avto shranite topla oblačila ali odejo, pijačo in zdravila. Vedno imejte dovolj goriva. 

Ponekod po Sloveniji so že zimske razmere, sneg pa lahko v noči na ponedeljek pričakujemo tudi v nižinah, saj se bo meja sneženja spustila do nadmorske višine okoli 400 metrov.

Lastniki oziroma uporabniki stavb morajo s teh odstranjevati ledene sveče

Tudi mariborski štab zimske službe je danes preveril pripravljenost na začetek zimske sezone, ki se na slovenskih cestah začne 15. novembra. Vodja zimske službe pri Nigradu Jože Planinc je povedal, da aktivnosti potekajo že mesec dni, zimska služba pa je dobro pripravljena. Mestna občina je v ta namen rezervirala milijon evrov.

Nadzor – predvsem nad čiščenjem zgradb in javnih prometnih površin – bodo izvajali tudi občinski redarji. Ivan Kobal, vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva iz Maribora, poudarja, da so upravniki ali lastniki oziroma uporabniki zgradb dolžni zagotavljati varnost in neovirano uporabo javnih prometnih površin. "Na svojem objektu morajo odstranjevati ledene sveče s streh in žlebov, pločnik za pešce pa je treba ustrezno zavarovati. Potrebno je preprečiti nevarno padanje snega s streh, na pročeljih, ki so obrnjena na javno cesto ali drugo javno površino, pa morajo biti nameščeni žlebovi in odtoki meteornih voda." Lani so v zvezi z zimskimi razmerami izrekli okoli 50 kazni, je pojasnil.

Za vzdrževanje lokalnih cest in ulic so zadolžene občine oziroma njihove komunalne službe. Iz Mestne občine Maribor so sporočili, da lahko sol za posipanje dvorišč, dovozov in okolice zgradb, prejmejo tudi občani. Z osebnim dokumentom lahko prevzamejo 20 kilogramov soli za posip na sedežih mestnih četrti in krajevnih skupnosti. "Sol je v razsutem stanju, zato občanom priporočamo, da s seboj prinesejo ustrezno posodo," so zapisali na MO Maribor. 

Občane so pozvali tudi, naj v času padavin, če je to le mogoče, odstranijo svoja vozila z javnih površin in tako zimski službi omogočijo lažje in bolj učinkovito čiščenje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
12. 11. 2017 11.07
+1
Če si norc ti tudi zimske gume ne pomagajo več je odvisno od iskušenj in kar imaš v glavi.
Ost1234
12. 11. 2017 10.48
Zimske službe pa bodo spet presenečene ;-))!!
picolin
11. 11. 2017 18.39
-2
če rabi kdo verige do dimenzije 195 60 15 ali 185 65 15 zelo malo rabljene ,jih menjam za verige 205 55 16 col
mackon08
11. 11. 2017 11.17
+1
Ste pa eni spodaj res pametni, kaj ima veze če je 14 ali 15 ali 16 col guma, Važna je širina gume za oprijem.
murinar
11. 11. 2017 16.15
+4
picolin
11. 11. 2017 18.19
+8
guma bol ožja kot je bolši oprijem ima na snegu
Principat
12. 11. 2017 08.48
+5
Nemški testi in izkušnje pravijo: Ožje gume imajo prednost na snegu ali plundri, širše pa na suhi cesti
mackon08
12. 11. 2017 11.32
Ne rabiš nobenega testa ,logično je da ožja guma lažje izpodrine sneg, kot široka in je prej v stiku s trdo podlago.
CIGU MIGU
11. 11. 2017 10.16
+3
v ponedeljek bomo videli kako je kdo pripravljen.iz pisarne je vse lepo,na cesti pa malo manj....srečno
Principat
11. 11. 2017 17.36
+4
najbolj nesramni pa bodo spet mediji , kot vsako leto , posebno novinarke , ki so kot goske ,, ali pa še posebej voditeljice oddaj , te pa so katastrofa
Principat
11. 11. 2017 17.39
+6
lansko leto je bilo v Črnem Kalu očiščeno v nulo , a ona Rosvita Pesek pa je pri odmevih nakladala kot da je v Nevadi
celjan2
11. 11. 2017 18.29
+3
za te goske s radijskih postaje je vsaka temperatura pod 10°C extremni mraz. že pri teh temperaturi vlačijo nase parke in10m dolge šale. spodaj pa supergice s nogavičkami ki komaj gledajo iz superg.
Senca6
10. 11. 2017 15.47
+6
tak nebo snega spet nič :D
Suckhead
10. 11. 2017 14.55
-4
Ketne v prtlažnik pa gremo naši naprej z letnim gumam haha
maligospod
10. 11. 2017 17.21
+2
al pa 17 let stare zimske, lani so poročali, da je imel en model Tigar gume....
monalizzi
10. 11. 2017 20.38
+5
kaj pomagajo ketne...če jih ne vejo namontirati ;)
picolin
11. 11. 2017 18.21
+0
velik jih ima neustrezno opremo in napačne verige v prtlažniku ki ne pašejo na kolesa .
picolin
11. 11. 2017 18.42
ustavi policaj mozakarja z letno opremo pozimi in ga vpraša : A IMATE VERIGE ,MOĆAKAR PA : JA IMAM G.POLICAJ .A POLICAJ PA NAZAJ JA GOSPOD PESJAK PA BI LAHKO DOMA PUSTU
pedritsegonita
10. 11. 2017 14.30
-1
Ljudje naj tudi gledajo kakšno dimenzijo pnevmatik imajo. Logično, da nimajo denarja, če imajo avte s 16,17,18 colskimi gumami, ki pa niso poceni. kar preračunajte, če imate avto s 16 colsko pnevamtiko je to takoj 70€ po gumi. 4 gume pa je 280€- 300€. Sam imam 14 colske pnevmatike in so me lani prišle 4 zimske gume nove letnik 2016 samo 140€.
Dinho8O
10. 11. 2017 15.32
-5
15 colske za pozimi, 16 colske za poleti. 14 colske so za sajtrge, ne avte.
Maxx365
10. 11. 2017 17.18
-7
maligospod
10. 11. 2017 17.18
-1
maligospod
10. 11. 2017 17.22
+0
16 colske Sava eskimo majo v Mercatorju za 54 ojrov....
kova?04
10. 11. 2017 18.21
+13
fičaki so imeli 12 colske in ne 14 kot trdi Maxx365
Suckhead
10. 11. 2017 22.56
+0
CIGU MIGU
11. 11. 2017 10.18
+2
murinar
11. 11. 2017 16.17
+2
picolin
11. 11. 2017 18.25
-2
14 col se še najboljše obnaša v snegu .me prav zanima kako bo šlo letos meni po snegu z 205 55 16 .drugač pa tisti ki vozite 17,18 , 19 ,20 col in avte visokega razreda ste ga na je ba l če bo 10 cm ali več snega ker te dimenzije so polom v snegu
celjan2
11. 11. 2017 18.33
+2
še njajceneje je kupit avto. najraje seveda nemca s 300 000 km . prvič se jim zatakne v grlu pri registraciji in zavarovanju, naslednjič pa, ko je avto potrebno obuti. gume dimenzij tam okoli 215x17-19 col pač niso za siromake
picolin
11. 11. 2017 18.47
+4
Delam v vukanizerstvu in vidim kaj taki gor dajejo ko imajo 18 19 20 col pa avte od 30 jurjev dalje .gor dajejo rabljene gume ki so ze skoraj za v smeti ali kitajske ker za kaj boljšega že nimajo denarja .pol pa srečaš takega na snegu ko obstane že pr 5 centi snega v blagem klancu .važno je da so taki z takimi avti 1 meter od tal in ponosni nase ,češ kaj sem jaz če imam nov bmw mercedez visokega razreda
olafur
10. 11. 2017 14.26
+13
Nas bojo policaji vžgal ja, tovornjakarje, ki se na klancih na avtocesti postavijo povprek in naredijo zastoj za 5 ur pa na stroške davkoplačevalcev vlečejo iz snega, banda dvolična.
picolin
11. 11. 2017 18.27
+4
tovornjakarji so zelo bogi pozimi 5cm snega pa ma lahko gor nove gume pa ne pomaga ko že ob blagem klančku počakaš .ampak mnogi tega ne veste in ne razumete .a noben jih ne vpraša kako bojo pripeljali robo ,roba mora bit na mestu ob uri
macek_garfield
10. 11. 2017 13.38
+0
habarske komunalne delavce in dars bo prvo resno snezenje spet kao presenetilo, pa to, to pa ko se kao z novinarji vozijo in pluzijo pa je cista namjestaljka pa to
SnorkovSIN
10. 11. 2017 12.40
+7
Lansko zimo sem peljal svojega c-maxa h vulkanizerju Zakrajšku na staro Vrhniko in me je nategnil kot marsikaterega neznanca. Moje še dobre gume je pospravil montiral je pa neke druge rabljene in ko sem avto naslednji dan prevzel pri njemu mi je dejal, da so gume že zelo obrabljene in, da mi svetuje naj kupim nove. In začel mi je ponujati svojo pnevmatiko Zakrajšek. Hvala lepa za take vulkanizerju in nategovalce. Pazite kam vozite in komu zaupate, da vam pripravi avtomobil.
picolin
11. 11. 2017 18.33
zagrajšek gume so obnovljene . drugo .baje da je največji nategun kar se tega tiče .3je pa to da podturi folku ki se ne spozna kitajske gume .zato se posvetujte z tistimi ki jih poznate ki imajo nekaj pojma o gumah
Madeni
10. 11. 2017 12.36
+1
Kakšna kazen za CERARJEVO IZROJENO tolpo ki bi državljane odrla izropala za 400 milijonov za plačilo kazni za svoj kriminal na LJUBLJANSKI BANKI sedežu Lopovščine, ( da bodo še naprej kradli ko VAMPIRJI in pili kri narodu )m ali za ERJAVCA, SOKOLCA, DRENIKOVO izdajalce NARODA ali MRAKOVO ki nezakonito ugrablja OTROKE..ali PROFESORJE in KULTURNIKE ki kradejo ko SRAKE..KAKŠNO KAZEN ZA NJIH bando kriminalno..ali izrojeno združeno levico KI HOČE UNIČIT Slovenski narod, državo za vsako ceno..???
Hrabroslav
10. 11. 2017 12.42
-3
Ej Madeni , ha ha ha pa ti si neki upokojeni janševik in si danes zjutraj sigurno pozabil uzet tableto za živce...ha ha ha. Ko bodo tiste za možgane odkrili, jih bote pa lahko kolektivno jedli, vključno z noriškim kraljem :)
Kajtimar
10. 11. 2017 12.52
-1
Eastman
10. 11. 2017 11.55
+26
Ah ja, spet bomo brali kako kavčarji bentijo čez cestarje, da niso splužili cest in kako oh in sploh so očiščene ceste v tujini. Kar pa sploh ni res in vemo vsi, ki se dnevno ali tedesnko vozimo po Evropi. Samo žal pri nas imamo največ jokic na cestah.
mackon08
10. 11. 2017 12.00
+28
++++++++++++++++++++++++++++++++++Pri nas bentijo že ko je pol cm snega.
deus volt
10. 11. 2017 13.09
+15
koliko plačujemo za uporabo cest in vinjete bi mi lahko z fenom sušil cesto pred mano .
picolin
11. 11. 2017 18.36
+3
preveč ste vsi razvajeni to je to in ko je 1 cm snega na ac vsi na 20 do 40 km h . da o mestih kot je lj. ne govorimo .premal ima folk prakse pozimi to je to