Slovenija

Predlog za zaostritev kazni za mučenje živali so precej omilili: brez odvzema živali in prepovedi lastništva

Ljubljana, 05. 05. 2016 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Koalicija, ki je predlog za zaostritev kazni za mučenje živali s podpisi najprej podprla, je zdaj z dopolnili vlade njegovo vsebino precej omilila. Predlog zdaj le zvišuje kazni za surovo ravnanje z živalmi in trajno pohabitev živali (do enega oziroma treh let zapora). Kot kaznivo dejanje pa se po novem določa le organizacija borb živali, ki je trenutno opredeljena kot prekršek.

Predlog novele zakonika so na pobudo civilne iniciative Ustavimo pasje borbe februarja pripravili v Združeni levici (ZL), podprli pa so jih še v strankah SMC, DeSUS, SD in nepovezani poslanci. Novelo so po besedah Violete Tomić v DZ vložili, ker ocenjujejo, da je zdajšnja zakonodaja na tem področju pomanjkljiva, pregon mučiteljev živali pa zaradi tega pogosto ni mogoč. V nekaterih delih je zakonodaja tudi nejasna, zato se mučenje največkrat konča pri podobah grozovitih prizorov, obsojanju posameznikov, ki so sposobni mučiti živali, ali pri zgražanju nad posnetki pasjih borb, ki jih lastniki psov in organizatorji pasjih bojev objavijo na spletu, je opozorila.

Kot predlagatelji novele so želeli, da se DZ in država jasno opredelita do problematike mučenja živali. "Sprejetje predlaganih sprememb Kazenskega zakonika bi bilo jasno sporočilo, da so vse oblike mučenja živali nesprejemljive in da bodo kot take tudi ustrezno sankcionirane. Trenutna ureditev namreč takšnega sporočila ne daje. Zaradi pomanjkljive ureditve v Kazenskem zakoniku je onemogočen učinkovit pregon mučiteljev, posledično pa tudi sankcioniranje storilcev ni možno. Izrečene obsodbe s strani sodišča pa so prej izjema kot pravilo," so zapisali v ZL.

Januarja letos je naključna sprehajalka sredi gozda v bližini OŠ Drska v Novem mestu našla psa. Kužka je nekdo privezal za drevo in pustil samega.
Januarja letos je naključna sprehajalka sredi gozda v bližini OŠ Drska v Novem mestu našla psa. Kužka je nekdo privezal za drevo in pustil samega. FOTO: Zavetišče Turk/Facebook

Cilj novele je torej bil jasno določiti vse oblike mučenja živali, višino kazni pa določiti tako, da bi v prvi vrsti odigrala pomembno odvračilno funkcijo, v drugi pa omogočila učinkovit pregon in kaznovanje mučiteljev. Z novelo bi se določile nove oblike kaznivih dejanj, opredeljene glede na težo in škodo, ki jo povzročijo. Kot mučenje živali bi se jasno opredeljevalo surovo ravnanje in spolna zloraba živali, organizacija, udeležba in pomoč pri organizaciji živalskih borb, pa kot najhujše oblike kaznivega dejanja.

Poleg tega pa se je vsem lastnikom živali jasno sporočilo, da lastništvo živali pomeni tudi odgovornost. Sankcija za lastnike, ki svojim živalim ne zagotavljajo ustreznega bivališča, hrane in vode, bi po novem bila kazenska in ne zgolj prekršek. Poleg tega se je sodišču dalo tudi možnost izrekanja varnostnih ukrepov - med drugim odvzem vseh živali in prepoved lastništva novih živali.

Predlog je določal tudi povsem novo kaznivo dejanje, in sicer prepoved selektivne vzreje živali. Gre za vzrejo, katere izključni namen je vzrediti pse za pasje borbe. To je po mnenju ZL treba prepovedati, saj gre za pse, pri katerih se želi poudariti izključno njihovo agresivnost in povečano telesno maso. Ti psi pa imajo zaradi tega hude zdravstvene težave, večkrat pa preko spletne prodaje, končajo v rokah povsem neizkušenih lastnikov. To je seveda recept za katastrofo, saj so taki psi nevarni za okolico.

"Novela Kazenskega zakonika prinaša ukrepe, za katere menimo, da so nujno potrebni, saj je stanje na terenu veliko bolj zastrašujoče, kot zgleda na prvi pogled. Z mučenjem živali, predvsem organizacijo pasjih borb in stav, so povezane dobro organizirane kriminalne združbe. S tem pa so seveda povezani visoki finančni vložki in v veliko primerih tudi druge oblike kaznivih dejanj." Po ocenah strokovnjakov je v Sloveniji okoli 20 psarn, ki se ukvarjajo s selektivno vzrejo psov za pasje borbe in pse iz Slovenije preprodajajo po nelegalnih borzah po vsem svetu. Ob tem pa se pasje borbe odvijajo tudi na naših tleh. "Zato je vsekakor potrebno izpostaviti, da smo pri določanju višine zaporne kazni pazili na sorazmernost, predvsem sorazmernost s kaznivimi dejanji zoper življenje in telo. Vse oblike kaznivih dejanj in predpisana višina zaporne kazni zanje pa so določene tako, da omogočajo dosego glavnega cilja. Z novelo Kazenskega zakonika jasno sporočamo, da je mučenje živali absolutno nesprejemljivo in nedopustno ter da bodo primeri mučenja živali tudi primerno sankcionirani. Ne s položnico za prekršek, ampak z zaporom," so še zapisali v ZL.

Po ocenah strokovnjakov je v Sloveniji okoli 20 psarn, ki se ukvarjajo s selektivno vzrejo psov za pasje borbe in pse iz Slovenije preprodajajo po nelegalnih borzah po vsem svetu.
Po ocenah strokovnjakov je v Sloveniji okoli 20 psarn, ki se ukvarjajo s selektivno vzrejo psov za pasje borbe in pse iz Slovenije preprodajajo po nelegalnih borzah po vsem svetu. FOTO: Thinkstock

Vlada predloga ni podprla

A vlada je na začetku aprila sprejela odklonilno stališče glede vseh teh sprememb. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so bile kazni za mučitelje živali povečane že leta 2011. Tako so kazen za surovo ravnanje z živaljo dvignili na največ leto dni zapora, za mučenje več živali ali kruto povzročitev pogina živali pa na zapor do dveh let. To zvišanje je po navedbah vlade upoštevalo tudi načelo sorazmernosti glede primerjave s kaznimi, predpisanimi za druga kazniva dejanja v kazenskem zakoniku. Prav tako po mnenju vlade nekaterih predlaganih rešitev v praksi ne bo mogoče izvajati, nekatere pomenijo dokajšen odstop od sistematike kazenskega materialnega prava, pa tudi širše kaznovalnega prava in v tem delu lahko vodijo tudi do neskladnosti z ustavo. Zato so predlog v celoti zavrnili in predlagali dopolnila.

In čeprav je koalicija predlog novele s podpisi najprej podprla, je danes z dopolnili njegovo vsebino precej omilila. Tako predlog zdaj le zvišuje kazni za surovo ravnanje z živalmi in trajno pohabitev živali (do enega oziroma treh let zapora). Med novimi kaznivimi dejanji pa se kot kaznivo dejanje določa le organizacija borb živali, ki je po trenutni zakonodaji opredeljena kot prekršek.

Opozicija je kritična: 'Nabirali ste politične točke, zdaj boste z dopolnili vse izmaličili'

Zaradi dopolnil so bili poslanci koalicije na odboru deležni precejšnjih kritik s strani opozicije. "Vidim, da so poslanci koalicije naredili velik salto mortale in popolnoma spremenili tisto, kar je bilo prvotno dogovorjeno," je koaliciji očital Bojan Dobovšek (nepovezani poslanec).

Vinku Gorenaku (SDS) pa se ne zdi "korektno in pošteno, da ste v SMC najprej sopodpisali zakon in si tako nabirali politične točke, zdaj pa boste to z dopolnili izmaličili".

Lilijana Kozlovič (SMC) je pojasnila, da so v SMC podpise pod zakon dali pod pogojem, da se bo z rešitvami strinjala tudi zakonodajno-pravna služba DZ. Ker pa je ta v svojem mnenju opozorila na številne pomanjkljivosti, so se zdaj morali "potegniti nazaj". Zakonodajno-pravna služba je namreč opozorila, da predlagane rešitve ne sledijo načelu sorazmernosti med kaznivim dejanjem in kaznijo. Tudi sicer naj bi se kazensko pravo uporabilo kot zadnji ukrep, ko odpovedo vsi drugi mehanizmi.

S slednjim se strinjajo tudi v DeSUS, v katerem po besedah Marjane Kotnik Poropat sicer podpirajo vsa prizadevanja za preprečevanje mučenja živali.

K podpisom pod predlog novele so bili povabljeni tudi v NSi, a so po besedah Ive Dimic materijo preverili in ugotovili, da v obliki, kot je bila predlagana, ne sodi v kazenski zakonik. "Se pa strinjamo, da gre pri mučenju živali za zavržna dejanja, ki bi jih morali organi pregona bolj preganjati," je dejala.

Tomićeva je bila nad takšnim ravnanjem koalicije razočarana. Poudarila je, da bi bili v ZL pomisleke zakonodajno-pravne službe pripravljeni upoštevati z dopolnili, a da početi to "brez podpore koalicije ni smiselno". Bodo pa v ZL rešitve kljub temu podprli, saj ocenjujejo, da nekaj novih rešitev le prinašajo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tony_abcde@yahoo.com
05. 05. 2016 18.42
+13
Cerarjeva vlada je še dodatno potrdila svoj skorumpirani obraz.
CastrumFF
05. 05. 2016 18.38
-21
Ah,vsi smo kdaj predvsem kot mulci,mucili zivali. To ni nic slaega.Itako so samo zivali!
DonDonDan
05. 05. 2016 18.45
+0
Desnipretepac je v bistvu levakarski sociopat. Klasika !
DonDonDan
05. 05. 2016 18.34
+17
Trenutna zakonodajna Cmirkotova oblast je omilila kazni za zločince, ki mučijo živali. Pa kaj je tukaj čudnega? Ta "poštenjakarska" oblast je že davno odvrgla maske in že dolgo vemo, kaj so in kakšni so !!!! Nikoli ne bom pozabil, kako je na TV Čadonička branila mučitelje oziroma organizatorje pasjih borb. Sami sociopati in psihopati !!!! Tako kot tale oblast !!!!!!!!!!!
tony_abcde@yahoo.com
05. 05. 2016 18.28
+8
Korupcija dela čudeže...
zdrava.pamet
05. 05. 2016 18.26
+5
žrebičkov,konjev,odojkov, še posebaj teletine iz principa ne bi nikoli jedla, ker še mesarjem je največja muka mladiče klati,so mi povedali!
luckyss..
05. 05. 2016 18.15
+2
No, končno si bom lahko prislužil rekord v minusih...:)) Vsi, ki niste vegetarijanci nimate osnovne pravice bluzit o teh zadevah ali se zgražati ob krutih podobah mučenja živali. Kakorkoli se boste izmotavali, je dejstvo, da vsakodnevno pobijate živali zgolj zaradi razvad in lastnega užitka..Nekateri greste popoldan v Lipico občudovat konje, zvečer pa na "horsburger" ali pa na žrebičkov zrezek...Ja, vem, da resnica boli, zato si le dajte duška z minusi ali komentarji v stilu "vegetarijanci odjedate hrano živalim in solato tudi boli, ko jo režete" in podobnimi neumnostmi..
srebrnibreg
05. 05. 2016 18.18
-9
Meni samo ni jasno kako kaznujete divje živali katere za svojo prehrano pojedo drugo žival ali jih kako drugače ne odvadite mrcvarjenje živali za njihovo prehrano z njihove strani. Pa naj bodo to levi, leopardi, kače, ribe, pes.......
hansola
05. 05. 2016 18.23
+0
Levi so karnovori, homosapiens je v sami zasnovi herbivor, v današnjem času sicer prisiljen omnivor.
Tomaž Špendal
05. 05. 2016 18.25
+7
Ko primitivci ne poznajo naravne selekcije in jo povezujejo s človeškim mučenjem, je komentar odveč
Apostol1
05. 05. 2016 18.27
+2
Delno se strinjam s teboj delno pa zato ,ker v naravi imaš tri tipe prehranjevanja ,mesojedi ,vsejedi in vegetarijanci in vse je to narava ustvarila zaradi i ravnovesja v naravi jaz sicer konjskega ali pasjega ali mačjega mesa ne jem ,če že naletim na kakšno konjsko salamo jo pa pojem ne naročam pa ne te vrste mesa in če si ti vegetarijanec še nimaš pravice soliti in predpisovati kaj naj drugi ljudje jejo Tu je pa drugačna tema in tej pa nisi rekel nič zato pa upravičeno dobiš minus in ti ne bluzi o stvareh o katerih nimaš pojma.
zdrava.pamet
05. 05. 2016 18.29
-4
no tukaj se pa motiš, človek in naši predniki so od nekdaj vsejedi....poglej national geografic, kako npr. šimpanzi lovijo druge opice in živali...organizirajo prave morilske pohode...
luckyss..
05. 05. 2016 18.53
+2
No, pričakoval sem celo bolj primitivne odzive...Lahko kar vsem skupaj odgovorim, da za mojo prehrano že vsaj dobrih 25 let ni bila ubita nobena žival in, da sem zaenkrat odličnega zdravja, čeprav sem kadilec....Moja poanta ni bila v tem, da ne smete jesti mesa, ampak, da se nimate pravice zgražati nad nasiljem nad živalmi , ker jih tudi sami mučite in ubijate, oz. to omogočate..
zdrava.pamet
05. 05. 2016 19.04
+2
IMAMO SE PRAVICO ZGRAŽATI....tudi če pojemo kakšen kos mesa....v naravi se živali med seboj pobijajo, prvenstveno za hrano, ...niti slučajno pa ne prenesem, da bi se živali mučilo v bilo kakšni obliki
luckyss..
05. 05. 2016 19.09
+0
Nam ni treba ubijati za normalno in zdravo življenje..in tisti kos mesa, ki ga omenjaš je bil nekoč teliček z velikimi radovednimi očkami....No, potem so ga obesili za noge in mu prerezali vrat- za tisti tvoj kos mesa..
zdrava.pamet
05. 05. 2016 19.18
+1
sem povedala, teletine, hobotnic, ki izumirajo, ne jem, tudi konjev ne, ker so zame domače živali....
zdrava.pamet
05. 05. 2016 19.19
+1
luckyss..
05. 05. 2016 19.32
-2
Jaz se miren (upravičeno)...vas ostale pa nekje tam globoko v duši nekaj peče, kljub temu, da sami pri sebi iščete opravičila..
zdrava.pamet
05. 05. 2016 18.12
+3
Itak, da so samo nabirali politične točke, očitno so v vladi takšni, ki radi mučijo živali....
zdrava.pamet
05. 05. 2016 18.23
+0
Najbolj mi je všeč izjava, da ker komunisti ne morejo več pobijati svojih nasprotnikov, pa so se spravli nad pse....
hansola
05. 05. 2016 18.27
+5
RedRooster
05. 05. 2016 18.05
+16
Nekdo je nekoč izjavil:" Veličina naroda, njegov moralni napredek in politika se med drugim lahko ocenjuje tudi po načinu njegovega odnosa do živali..."
anhama
05. 05. 2016 17.53
+26
Sram jih je lahko,..kdo pa so te ljudje, ki niso podprli zakona,..take, ki odločajo bi morali peljati na ekskurzijo na njihove stroške okoli zavetišč, poškodovanih in zanemarjenih živali, pa bi se jim mogoče pokazal čut in drugačno razmišljanje. Namesto da uvedejo živalsko policijo in začnejo ljudi kaznovati, za grobe prekrške, jim to vse dopuščajo, Aja, sem pozabila da se v tej državii nemoralne podpira, poštene pa zatira. Potem pa se čudimo, da človek, ki ukrade kruh, zato, da preživi pristane v zaporu. Očitno je spet nekomu padla "sekira v med", da ne podpirajo dobre stvari.
Houdor
05. 05. 2016 17.45
+22
Namesto, da bi bili s strogo zakonodajo proti mučenju živali prvaki in zgled v Evropi, smo navadni SOFTIČI!
babica54
05. 05. 2016 17.43
+21
barabe pa saj nemoreš verjet kaj se tukaj v sloveniji dela
trgft
05. 05. 2016 17.53
+9
saj se ve,spomi se primera iz Lj...že kar nekaj let nazaj in akterjev.
Lance
05. 05. 2016 17.35
+17
Nasa vlada nima interesa zascitit slovencev kaj sele zivali... lahko bi sli k orbanu na kaksno predavanje...
dinamitek
05. 05. 2016 17.30
-8
sej lepo da se na žvali gleda, kdaj bojo pa pravice delovskih živali prišle na vrsto
dinamitek
05. 05. 2016 18.36
-1
Hary6
05. 05. 2016 17.22
+1
vse mečitelje živali je treba pomilostit saj smo pravna država tisti ki pa mučijo delavce v podjetjih jih je pa treba nagradit saj smo pravna država
srebrnibreg
05. 05. 2016 17.18
+3
Vse živali bi morale imeti čip s katerim bi se z lahkoto ugotovil lastnik.
Svalbard
05. 05. 2016 17.48
+7
Hary6
05. 05. 2016 18.07
+5
srebrnibreg
05. 05. 2016 18.08
-5
Se pravi, da si eden od mučiteljev živali ker te ga je strah.
zdrava.pamet
05. 05. 2016 18.22
-4
to je edina pametna izjava zadnjih nekaj let od tebe srebrni breg....in zato so najbrž proti, ker ne morejo verjeti....
murkecc
05. 05. 2016 17.15
+19
muholovka
05. 05. 2016 16.57
+9
a ta zakon naj bi veljal tudi za industrijo, kjer v klavnicah drzijo in ubijajo zivali v mukah, kjer kokosim rezejo kljune (pohabljanje), pitajo na nacin, da zivalim odpovedo noge, ker ne morejo nositi toliksne teze? ne? spet se bodo spravljali le na posameznike? kaplja v morje
Quatflow
05. 05. 2016 17.07
+3
žal industrija živali smatra kot predmet, zato o mučenju v klavnicah ni govora, govorijo, da delajo po predpisih "humanega" klanja oziroma ubijanja ampak zdrava pamet mi govori, da to sploh ne obstaja..tukaj se vsak odnos začne pri posamezniku in njegovem ozaveščenem načinu življenja. Če bi že postavila izbiro za vse, bi bilo naprimer bolj primerno, da se kolje doma kot včasih, saj bi bilo po mojem tega bistveno manj in tudi bilo bi bolj iskreno do vseh.
muholovka
05. 05. 2016 17.26
+4
sem vzela par kokosi iz farme, z odrezanimi kljuni. brskati in jesti "normalno" zrnato hrano itak ne morejo, ampak kako zalostno je bilo gledati, ko sem eni dala zmleto moko in je kljuvala v lonec tocno do visine, kjer bi moral biti konec njenega kljuna. ocitno se vedno cuti, kot da kljun ima, do hrane ni uspela priti :(
zdrava.pamet
05. 05. 2016 18.18
OČITNO KAR NA PAMET, boljše je po vaše, da živali kar na živo doma zakoljejo, ne pa v klavnici, kjer je obvezno, da jih prej omotijo...in kjer mesarje nadzorujejo od veterinarjev do inšpekcij in evropske kontrole enkrat na mesec....
hansola
05. 05. 2016 18.26
zdrava.pamet, zakaj bi jih sploh zaklali, če ni potrebe, najprej mi to razloži?
zdrava.pamet
05. 05. 2016 18.31
ja živih pa ne morejo jesti, to bi pa res bilo hudo...hecam se...kot sem rekla, najprej moramo biti v veliki večini vegetarijanci, potem bi se zmanjšalo število ubitih živali...
muholovka
06. 05. 2016 11.34
+2
ce bi moral vsaj vsak sam ubiti žival za lastno prehrano, bi milijonom!!! živali rešili življenje. ne poznam dosti junakov, ki so kaj takega sposobni, čeprav ljudje radi razlagajo, da oni pa ne sledijo "modi vegetarianstva" ampak so "normalni", mesojedci
zek
05. 05. 2016 16.53
+21
To je značilno za KVAZI levičarske stranke,govoriijo eno delajo povsem drugo
srebrnibreg
05. 05. 2016 17.18
+2
Kaj pa naj potem rečemo za KVAZI desnico katera v svojem mandatu sprejme zakon katerega po izgubi mandata hoče z referendumom razveljaviti. Kateri so hujši?
haaaahahahaha
05. 05. 2016 16.39
-1
ja sevede ne , ce se oni tud s tem ukvarjajo . Komunisti ne morjo vec pobijat svojih nasprotnikov , zato so se spravl pobijat pse
zdrava.pamet
05. 05. 2016 18.20
+0
hahaha, to pa je res+++++++++++komentar meseca....
zdrava.pamet
05. 05. 2016 18.21
+0
v zgodovini so bili najhujši morilci komunisti, mao cetung, stalin, pa še tito je izgleda med njimi....
zdrava.pamet
05. 05. 2016 19.10
samo dodajam dokaze...Nemški časnik Bild je sestavil seznam dvajsetih največjih množičnih morilcev, ki so zaznamovali dvajseto stoletje. Med prvimi desetimi se je znašel tudi jugoslovanski voditelj Josip Broz Tito. Absolutno prvo mesto pripada kitajskemu diktatorju Mao Ce-tung, ki naj bi bil odgovoren za smrt petdesetih milijonov ljudi. Avtorji članka so na deseto mesto postavili pokojnega predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, saj naj bi bil v času 35 letnega predsedovanja odgovoren za smrt milijona ljudi. Drugo mesto zaseda ruski diktator Josip Stalin, ki naj bi imel na duši smrt štiridesetih milijonov ljudi, za njim pa se je uvrstil Adolf Hitler z dvajsetimi milijoni. Četrti je dolgoletni kitajski diktator Čang Kaj Šek z desetimi milijoni, za njim pa Lenin s štirimi milijoni. Sledijo Japonec Tojo Hideki (tri milijone), zloglasni Pol Pot (dva milijona), osmi je etiopski diktator Mengitsu (dva milijona) ter predzadnji Pakistanec Yahya Khan, ki naj bi bil odgovoren za smrt milijona ljudi.
slosap@yahoo.de
05. 05. 2016 16.36
+33
Cmerar in brezjajčna koalicija