Slovenija

Živela Slovenija, živela Evropa

Nova Gorica, 30. 06. 2008 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zunanji minister Rupel je zadnji dan slovenskega predsedovanja EU na Trgu Evrope v Novi Gorici francoskemu kolegu Kouchnerju simbolično predal evropsko štafeto in zastavo.

Rušenje zidov in odpiranje vrat in oken priložnosti je bila in bo politika EU," je ob zaključku predsedovanja poudaril slovenski zunanji minister.
Rušenje zidov in odpiranje vrat in oken priložnosti je bila in bo politika EU," je ob zaključku predsedovanja poudaril slovenski zunanji minister. FOTO: Dare Čekeliš

"Danes Slovenci Francozom predajamo v roke Evropsko unijo. Moram reči, da je EU v trenutku, ko jo predajam v tvoje roke, v dobrem stanju," je dejal zunanji minister Dimitrij Rupel. "V srednje dobrem, povprečnem stanju," ga je dopolnil francoski kolege Bernard Kouchner, ki je ocenil, da je Slovenija opravila veliko delo. "Res je, da Slovenija ni velika država z veliko prebivalci, a je z zunanjim ministrom in njegovimi ekipami opravila veliko delo," je poudaril. Dodal je, da je minister Rupel lahko ponosen na svoje delo in zagon, ki ga je dal Sloveniji in vsej Evropi.

Po besedah Rupla je bilo predsedovanje od blizu morda videti kot vrsta majhnih korakov, a od daleč se bo videlo, da smo napredovali. "Rušenje zidov in odpiranje vrat in oken priložnosti je bila in bo politika EU," je poudaril slovenski zunanji minister.

Rupel se je ob tem Kouchnerju zahvalil za pomoč pri predsedovanju. Kot je pojasnil, je Slovenija majhna država in predvsem brez diplomatske pomoči Francije te naloge ne bi zmogla. Veliko zaslug za uspeh polletnega slovenskega predsedovanja je Rupel pripisal tudi osebnim in prijateljskim stikom s francoskim kolegom.

Trg Evrope kot pomenljiv simbol

Tudi Kouchner je izrazil zadovoljstvo nad sodelovanjem z Ruplom in izrazil prepričanje, da bo tako tudi v prihodnje. Ob tem je poudaril, da zanj ni majhnih in velikih držav. "Zame so pomembne vse evropske države, ki so se združile, torej vseh 27 držav," je poudaril. "Hvala Dimitrij, hvala Slovenija. Živela Slovenija, živela Francija, živela Evropa," je še vzkliknil francoski zunanji minister.

Hvala Dimitrij, hvala Slovenija. Živela Slovenija, živela Francija, živela Evropa," je še vzkliknil francoski zunanji minister.
Hvala Dimitrij, hvala Slovenija. Živela Slovenija, živela Francija, živela Evropa," je še vzkliknil francoski zunanji minister. FOTO: Dare Čekeliš

Trg Evrope, prizorišče današnje predaje predsedovanja, ki je tako na ozemlju slovenske Nove Gorice kot italijanske Gorice, pa je po besedah vodje francoske diplomacije "zelo močan in pomenljiv simbol", saj sta si na tem prostoru stali nasproti dve državi, dva režima. Izjemen simbol je po mnenju Kouchnerja tudi, da je Slovenija, ki je bila še pred 17. leti v drugačnem položaju, vodila EU in prispevala k večji harmoniji na Balkanu.

Tudi Romoli je izrazil zadovoljstvo, da je predaja predsedovanja uniji potekala prav na tem trgu in na tej meji, ki je, kot je dejal, simbol ponovne vzpostavitve miru med državama.
Tudi Romoli je izrazil zadovoljstvo, da je predaja predsedovanja uniji potekala prav na tem trgu in na tej meji, ki je, kot je dejal, simbol ponovne vzpostavitve miru med državama. FOTO: Dare Čekeliš

Slovesnosti ob predaji predsedovanja sta se med drugim udeležila tudi župana Nove Gorice Mirko Brulc in italijanske Gorice Ettore Romoli. "Tu so padli zidovi že pred vstopom Slovenije v EU," je o prizorišču današnje slovesnosti dejal novogoriški župan.

Pojasnil je, da je med obema Goricama v preteklosti potekala meja, ki pa nikoli ni bila Berlinski zid, in poudaril, da mesti zdaj načrtujeta veliko skupnih projektov, ki bodo prispevali k tem, da bodo prebivalci živeli v prijateljskem in enakopravnem duhu. Tudi Romoli je izrazil zadovoljstvo, da je predaja predsedovanja uniji potekala prav na tem trgu in na tej meji, ki je, kot je dejal, simbol ponovne vzpostavitve miru med državama.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
01. 07. 2008 20.03
Bravo Janša, ki ne izgublja časa s temi primopredajami in zakljinjanju Evropi!!
Tonček Balonček
01. 07. 2008 19.22
Sodnie je treba zamenjati, za vrhovnega predlagam Pavleta Ruparja, za namestnika pa Darka Njavra. Tožilstvo je v redu, Krkoviča bi morali izvoliti v ustavno sodišče!!
hakihak
01. 07. 2008 17.27
exim lahko je pohvalit naše vrle politike, ki so tako dobro vodili EU, pa saj to ni bilo tako težko. s temi financami bi lahko vodil EU bilo kdo upal bi se tudi jaz, angleško govorim približno tako kot naš premijer, imam ženo, ki zgleda bolje kot janševa priležnica... KAJ JE TU ZA POHVALIT? da vse več folka crkuje iz mesca v mesec al kaj. ja to jim pa v popolnosti uspeva
Prvo Borec
01. 07. 2008 15.14
Pohvalili so Dimsija, ker jih je crklal, mi pa smo crkaval !!
Prvo Borec
01. 07. 2008 15.14
Pohvalili so Dimsija, ker jih je crklal, mi pa smo crkaval !!
exim@t-2.net
01. 07. 2008 12.46
pkorosec: ti bi si dal pa tudi luknjo v kolen zvrtat, samo da bi kdo pograjal Slovenijo. Vidiš, kako podel si? Ni ti mar Slovenija, mar ti je tvoja majhnost in zavedanje, da si idi.. žal!
pkorosec
01. 07. 2008 10.32
"ljudje" kova pajtlerbanka bi se morali zamisliti nad sabo. Smejite se "ha ha ha ha" tem priznanjem evropskih birokratov. Krasno, vsaka vam čast za ta "uspeh", da birokratski gost hvali dimitrija in slovenijo. Tukaj hvalijo predvsem vašega dimitrija in evropa ga lahko 10000x prehvali in pohvali, mi ki smo tukaj vemo najbolje kdo je dimitrij in naša ocena njega je najpomembnejša. Ampak janšisti pametni se pac opirate na ta birokratska, protokolarna hvaljenja, kot da sta zdaj jansa in rupel bika za jajca zgrabla. Biti še bolj patetično tud ne bi slo.
Tonček Balonček
01. 07. 2008 09.53
Komaj čakam fotografij, kjer Janša predaja posle francoskemu premieru! Kje so, lepo prosim, a ministri to predajajo separatno?
hakihak
01. 07. 2008 09.09
prvo borec moral bi reči drugače nisem še slišal da koga nebi hvalili na njegovem pogrebu
hakihak
01. 07. 2008 09.08
kako lepo je videti fotografijo našega zunanjega ministra v odhodu. po eni strani je pa dobro da je slovenija predsedovala EU, ker se sedaj vsi akterji počasi navajajo na svoje odhode, da jih ne bo to zadelo nanadoma
Prvo Borec
01. 07. 2008 06.39
Koliko jih je bilo v tem času povabljenih v Slovenijo na naš račun. Povejte mi, kdo še ni hvalil gostitelja do sedaj,pa čeprav je bilo slabo.
Buena Vita
01. 07. 2008 06.16
ha,ha,ha,ha kje padajo pohvale o Sloveniji,slovencih,vladi,ali kar je že za pohvalit levičarji molčijo, ko kokoši stisnejo riti da ne morejo znesti jajc
Nekje je tudi pisalo,da je Kouchner pozneje to štafeto zatlačil Ruplju v rit.Hahahahahahaa