Slovenija

Živila bodo bolje označena, a še vedno ne bomo vedeli, od kod so sestavine

Ljubljana, 03. 06. 2014 19.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za označevanje živil bo od decembra veljala nova evropska uredba, ki predvideva predpisano minimalno velikost črk, obvezno označevanje porekla nekaterih vrst mesa ter poudarjeno označevanje alergenov.

Nakupovanje
Nakupovanje FOTO: Reuters

Označevanje živil od decembra potrošnikom bolj prijazno. Veljati bo začela nova evropska uredba, ki predvideva predpisano minimalno velikost črk, obvezno označevanje porekla nekaterih vrst mesa ter poudarjeno označevanje alergenov, poudarja Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko. Podjetja bodo tako morala spremeniti označbe na več kot 80 odstotkih predpakiranih živil.

S 13. decembrom bodo nove zahteve za označevanje predpakiranih živil predvidevale minimalno predpisano velikost črk 1,2 milimetra, za zelo majhne embalaže pa 0,9 milimetra, je povedal Pravst. Poleg tega je novo tudi označevanje države izvora mesa ter označevanje sestavin, ki povzročajo alergije. Ime alergena se bo namreč poudarilo z vrsto pisave, ki se bo razlikovala od preostalega seznama snovi. Dodatno nova zakonodaja po njegovih besedah uvaja tudi možnost, da so na tržišču na voljo tudi živila s pretečenim rokom uporabe.

Na ravni Evropske komisije potekajo tudi odločanja o morebitnih dodatnih spremembah na področju označevanja živil. Kot je povedal predstavnik oddelka za prehrano na komisiji Cristophe Didion, morajo države članice in komisija preučiti še nekatere podrobnosti v zvezi z obveznim označevanjem porekla določenih živil, predvsem v zvezi z označbami porekla izdelka oziroma glavnih sestavin živila.

Komisija zbira tudi podatke o prehranskih vnosih ter vsebnosti škodljivih transmaščob v živilih. Na osnovi teh podatkov bo sprejeta tudi odločitev, ali je potrebno uvesti omejevanje oziroma obvezno označevanje prisotnosti transmaščob v živilih.

Kot pa je še povedal Pravst, je naslednja večja sprememba na področju označevanja živil predvidena za konec leta 2016, ko bo uvedeno obvezno označevanje hranilne vrednosti vseh predelanih predpakiranih živil. Med obvezne sestavine bodo po novem vključene tudi vrednosti sladkorjev, namesto besede natrij pa bo navedena označba sol.

Ob tem bodo napisane tudi priporočene vrednosti vnosa določenih hranil. Navajanje energijske vrednosti in količine hranil v živilih je trenutno prostovoljno. Z uvedbo obveznega označevanja pa bodo te informacije dostopne na vseh predpakiranih živilih, tudi tistih z visoko količino sladkorja, maščobe ali soli, je še dejal Pravst.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pankration
03. 06. 2014 23.02
-1
Vsem izdelkom in sestavinam, ki prihajajo izven SLOVENIJE bi jaz nabil 500 in več % ddvja. Naj potem naši veletrgovci prodajajo stvari iz tujine.
piko112
03. 06. 2014 23.14
+5
Potem bi pa domačim trgovci marže nabil in bi bilo isto
piko112
03. 06. 2014 22.20
+4
To da se alergeni bolje označujejo je dobro samo ostalo pa je razred zase
periot22
03. 06. 2014 22.07
+2
Zemlja na kateri je več kot 30 let na njej rasla koruza bila špricana v nedogled,zdaj na njej raste bio zelenjava!!!!!!!!!!!
piko112
03. 06. 2014 22.15
+4
Z metodami ki danes odkrivajo lahko ostanke pesticidov lahko zaznajo tudi ostanke tudi tistih ki jih že 30 let ne uporabljajo
Verbena
03. 06. 2014 21.30
+11
Ravno sam izvor sestavin je najbolj pomemben!!...
4krogci
03. 06. 2014 21.09
+11
točno se ve iz kje so sestavine! Če je artikel s slovenskimi sestavinami, katere so isto zrasle na kemikalijah stane 5€ za isti artikel samo da je iz tujine in po možnosti je zrastu še iz manj kemikalij stane pa 2€!!
labcon
03. 06. 2014 21.18
+11
Hja, ni nujno. trgovci tudi niso butasti in poznajo ta trik. Po moje se zlahka zgodi, da na "junk" hrano nalepijo visoko ceno....če je ne prodajo pa jo lahko kasneje še vedno "pocenijo" in tako izgledajo ful pošteni in prijazni do kupcev... Pač, nikomur ne verjamem....
StrikeOne
03. 06. 2014 21.00
+15
Demokracija ta čudovita stvar v kateri imaš najboljšo in največjo pravico, čast in privilegij glasovati za vnaprej določene kandidate ne pa tudi vedeti ali so prisotni strupi in gensko modificirani organizmi v tvoji hrani! Sicer pa to ni pomembna pravica, sej pa vemo, da so to vse teorije zarot treba je zaupati našim ne-skorumpiranim politikom in ne-izvoljenim komisarjem v Bruslju, kajti zadnje desetletje beležimo porast rakavih obolenj za najmanj 500% ampak za to so verjetno krivi Rusi ali pa komunisti! Važno da lahko glasujemo!
labcon
03. 06. 2014 20.56
+6
Žal so predstavniki v EU "centrali" zopet podlegli....prehranbeni lobiji so jim napisali kaj naj sprejmejo ...verjetno je v ozadju zopet tisto, kar EU zahteva od SLO da naj uredi oz. zmanjša (korruppzija..). Sicer pa to zopet pokaže, kako vseeno je politikom za narod; važno da imajo sanjsko službo in polne žepe.