Slovenija

'Življenje je zdaj varno!'

Log pod Mangartom, 17. 11. 2008 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osem let je minilo, odkar je plaz Stovže pod seboj pokopal sedem ljudi. Log pod Mangartom je zdaj bolj varen, celotna obnova pa naj bi se končala leta 2010.

Ob osmi obletnici katastrofalnega plazu Stovže, ki je zasul več kot deset hiš in pod seboj pokopal sedem ljudi, je Log pod Mangartom obiskal minister za okolje Janez Podobnik. Skupaj z bovškim županom Danijelom Krivcem in sodelavci so Ložanom zagotovili, da je kraj bistveno bolj varen kot prej, obnova pa naj bi se končala leta 2010. "Življenje v Logu pod Mangartom je varno. Država je skupaj s svojimi institucijami storila vse, da je po največji naravni nesreči v nekaj zadnjih stoletjih prinesla novo življenje in upanje v vas," je dejal Podobnik.

Obnova Loga pod Mangartom naj bi bila končana predvidoma leta 2010.
Obnova Loga pod Mangartom naj bi bila končana predvidoma leta 2010. FOTO: POP TV

Log pod Mangartom je z izvedenimi ukrepi danes bistveno bolj varen kot pred sprožitvijo plazu, ga je dopolnil vodja sektorja sanacij naravnih in drugih nesreč na okoljskem ministrstvu Ervin Vivoda. "V zadnjih šestih letih na plazišču ni zaznati premikov površine ali globinskih premikov, ki bi nakazovali na možno proženje ali možnost proženja obsežnejšega plazu," je pojasnil in dodal, da na pobočju Stovže sicer obstaja potencialna nevarnost zdrsa treh milijonov kubičnih metrov materiala.

Je življenje v Logu sedaj varno?
Je življenje v Logu sedaj varno? FOTO: POP TV

Država je v osmih letih za odpravo posledic plazu Stovže in nadomestne gradnje ter komunalno infrastrukturo v Logu pod Mangartom namenila 15,8 milijona evrov. Za dokončanje vseh, z lokacijskim načrtom opredeljenih ureditev bi potrebovali še 13,3 milijona evrov, navajajo na ministrstvu za okolje in prostor. Obnova naj bi se tako zaključila v dveh letih, ob morebitnih težavah pri zagotavljanju proračunskega denarja, kar bi lahko povzročila recesija, pa kakšno leto kasneje, je prepričan Krivec.

"Veliko je bilo napravljenega, nekaj pa bo treba še postoriti. Bistveno je, da so vsi, ki so to potrebovali, dobili streho, da se je v glavnem uredila infrastruktura v vasi. Skratka, življenje poteka dokaj normalno," je dejal tajnik krajevne skupnosti Loga pod Mangartom Žarko Mlekuž.

Sicer pa so Ložani v razpravi opozorili, da je število prebivalcev kraja v zadnjih 100 letih padlo z 800 na okoli 100, nekateri nadomestni stanovanjski objekti pa naj bi bili le vikendi.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.eu.
17. 11. 2008 19.49
8 let rabte za en plaz pošlihtat v 15ih letih se je pa Dubai naredu
fantodfare
17. 11. 2008 18.48
JST predvidevam do leta 2020.He, he. Mora še kdo zaslužt. Še kakšen, ki ureja hudournike. Sem prvi? he,he.