Slovenija

Žlender odstopil iz osebnih razlogov, Velov ne namerava odstopiti

Ljubljana, 22. 11. 2013 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R./STA/S.S.
Komentarji
151

Bojan Žlender je iz osebnih razlogov nepreklicno odstopil s položajev v. d. generalnega direktorja Direktorata za promet in predsednika sveta Javne agencije za varnost v prometu. V zadnjem času je bil tarča kritik, da direktorat ni ukrepal, čeprav je vedel za hude kršitve v avtošolah.

Bojan Žlender
Bojan Žlender FOTO: Sani Karić

Bojan Žlender je nepreklicno odstopil s položajev v. d. generalnega direktorja Direktorata za promet na ministrstvu za infrastrukturo in prostor in tudi predsednika sveta Javne agencije za varnost v prometu, so potrdili na ministrstvu za infrastrukturo in prostor.

Odstopil je, kot so pojasnili na ministrstvu, iz osebnih razlogov, ''ki jih v javnosti ne želi podrobneje pojasnjevati. Njegova nepreklicna odločitev pa brez dvoma temelji na osebnem prepričanju, da v sedanjih razmerah ne more z vso odgovornostjo in zaupanjem voditi direktorata MzIP za promet in sveta Javne agencije RS za varnost prometa''.

Ob tem je treba poudariti, da je bil v zadnjem času, ko je policija javnosti predstavila izsledke preiskav v avtošolah, pri čemer so ugotovili ogromno hudih nepravilnosti, tarča številnih kritik. Predvsem so mu očitali, da agencija ni ukrepala.

Na ministrstvu so še dodali, da bodo nadaljevali izredni nadzor na direktoratu in agenciji, ki so ga sprožili po razkritju nepravilnosti v avtošolah.

Minister Omerzel se je z Žlendrovo odločitvijo seznanil ter njegov odstop sprejel z razumevanjem. Kot je pojasnil v današnji izjavi za medije, se je za to odločil po korektnem pogovoru z Žlendrom, tudi sam pa ni želel govoriti o morebitnih razlogih za odstop.

Na vprašanje, ali je pričakovati še kakšne podobne odločitve, denimo od v. d. direktorja agencije za varnost prometa Igorja Velova, pa je Omerzel odgovoril, da je Velov na tem položaju kratek čas in da na podlagi dosedanjega dela uživa njegovo zaupanje.

Velov odstop Žlendra ocenjuje kot higienično potezo, saj bo tako nadzor na direktoratu in agenciji po njegovih besedah lahko potekal nemoteno in neobremenjeno. "Da se bo na koncu videlo, kdo je kaj narobe naredil in kdo bo moral prevzeti odgovornost," je povedal. Sam z mesta v. d. direktorja agencije ne namerava odstopiti.

Igor Velov in Bojan Žlender
Igor Velov in Bojan Žlender FOTO: Miro Majcen

Agencija za nepravilnosti vedela že dve leti

V ponedeljek je Žlender pojasnil, da je agencija za kriminalistične preiskave vedela že leta 2011, ministrstvo za promet pa od začetka leta 2012. Presodili so, da bi s kakršnimi koli akcijami lahko škodili preiskavi, saj bi lahko onemogočili zbiranje dokazov. "Naša ocena je bila, da bi z nekimi hitrimi postopki, strokovnimi nadzori ali postopki spremembe zakonodaje to zbiranje dokazov ogrozili, in mi tega nismo želeli," je poudaril.

Žlender je dodal, da so razmišljali o treh scenarijih, kako bodo ukrepali, ko bodo znani rezultati. Odločili so se, da bodo šli v ugotavljanje ničnosti odločb. Postopke bodo z upravnimi enotami izvajali zoper tiste, ki so mimo predpisov prišli do vozniškega dovoljenja.

Do tega je bil glasno kritičen sekretar komisije za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri AMZS Robert Štaba. Pravi, da so na agenciji to dovoljevali in le nemo spremljali. "Gre za človeka, ki zaradi sleherne žrtve prometnih nesreč v Sloveniji ponoči ne bi smel spati, če je kot prvi skrbnik vedel, da se to dogaja že dve leti," je v torek povedal Štaba.

Policija ovadila 26 ljudi, lažnih 1200 vozniških izpitov

Policisti so do konca oktobra ovadili 26 ljudi, osumljenih 483 kaznivih dejanj, ki naj bi med drugim prodajali vozniške izpite. Ugotovili so tudi, da se je pri dodatnih programih varne vožnje mladih voznikov v najmanj 1200 primerih izdalo potrdilo o opravljeni vožnji, čeprav te niso bile opravljene.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je zaradi afere odredil nadzor tako na agenciji za promet kot tudi na direktoratu za promet. Ocenil je, da je nedopustno, da se je kaj takega dogajalo, zato že teče proces reorganizacije agencije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nicor
23. 11. 2013 17.57
+1
A iz osebnih razlogov? Je tudi on kupil vsaj del izpita?
resslovenka
23. 11. 2013 17.40
+1
Če veš, kaj se dogaja, pa ne ukrepaš si sokriv. Tako so nas svoje čase učili. Dandanašnji vsi vse vedo, pa ne ukrepajo in niso sokrivi. Tako se je to obrnilo.
Mb128
23. 11. 2013 12.22
+4
In osebni razlogi so?! A so mu slučajno nepopravljivo porušili pipeline?! Je to osebni razlog?! Vem, boste rekli, si nesramen, neotesan. Ne spoštuješ načela privatnosti. Kaj pa javen interes?! Kaj ta nima prednosti pred načelom privatnosti?! Ja, smo dežela takšnih in drugačnih čudes. Izbruhne afera in ljudje že odstopajo iz OSEBNIH razlogov. Zna se še kje zgoditi da bo kakšen slovenski medij skušal Žlendra predstaviti kot človeka z visokim moralnoetičnim kodeksom. Pri nas je možno namreč čisto vse. Me pa zanima nekaj. Kdaj, če sploh se bo našel junak ki bo Žlendra postavil pred sodišče?! Če ne drugega bi ga lahko obtožili vsaj malomarnosti na delovnem mestu. In to utemeljeno!
User792410
23. 11. 2013 09.37
+4
...tale kranjski tiček velov je tud kaliber posebne sorte,z veliko masla na glavi !!!
obiskovalecsmetisca
23. 11. 2013 09.19
+2
....ajjjaaa??...velov pa ni nič vedel.......ja,to bo......je pa lenčin..kene??
Purgatory101
22. 11. 2013 22.40
+11
VEDEL ZA KRŠITVE IN 30 LET CUZAL DENAR ..... ZDAJ PA IZJAVI, DA ODSTOPA IZ OSEBNIH RAZLOGOV ?
ikoz
22. 11. 2013 20.48
+8
Kučanova podlasica 30 let že na državnih jaslih
vstajnik1941
22. 11. 2013 19.32
+8
Bojan se je pobrigal zase in bo prodajal otrobe na javnem avtobusnem prometu in zagotavljal prihodke podjetju svojega ministra. Za sabo bo pa pustil hijene, ki poleg navadnih izpitov, prodajajo poklicne kvalifikacije tistim, ki vozijo vase otroke z avtobusi. Ni resitve za to gnojno jamo na prometu.
York
22. 11. 2013 19.28
+9
Gospod Žlender vi ste utelešenje vseh pokvarjenih, pijavk, ki so se zadnjih 20 let prisesale na državne jasli. Pohodili ste vse kar vas bi lahko oviralo na poti navzgor. A, največji zločin, ste zagrešili proti tistim, ki so naše ceste prepojili s svojo krvjo. Tovšakova je kradla mrtvim. Vi ste trgovali in pripomogli k temu, da je bilo mrtvih na cesti še več. Ja, pogazili ste vse moralne norme. Že dve leti ste vedeli, da se trguje z dokumenti za vračilo ali pridobitev vozniškega dovoljenja. In niste ukrepali! ...... ...... ....... ......... ............................................................................. .............. ............................ .............. ........... ......... ..... .......... ......... ........... .......... ......... ........ ........... ......... ....... ........ ..... ..... ..... ....... ........ ....... Ni dovolj vaša glava (odstop), zahtevali bomo prekinitev delovnega razmerja iz krivdnih razlogov. Ne, ne boste krvi oprali z odstopom. To smo dolžni vsem tistim, ki se jih lahko spomnimo samo s svečko. Nedopustno bi bilo, da sod-rga h kateri sodite tudi vi, zasede drugo delovno mesto v državni službi.
Franciska Pavlin
22. 11. 2013 19.19
+4
Omenili so dr. Stoparja, saj večina zaposlenih pri "takoimenovanih bogih in revnih privatnikih" opravlja zdravniški pregled pri njemu. No sedaj pa naj še ugotavljajo zdravstveno stanje teh delavcev. Pregledi za privatnike oz. obrtnike pri njemu so tudi potekali po tekočem traku.
Huey
22. 11. 2013 19.16
+12
Bojan...dolgo časa si bil car na žuljih davkoplačevalcev iz gospodarstva...kje je osebna odgovornost? Kje je moralna odgovornost? Boš vrnil delavcem v fabrikah denar za zadnjih xx let k so ti ga donirali?
chucknorris
22. 11. 2013 19.15
+3
Kaj pa minister ? V pravni državi, torej takšni, kjer vlada etika in morala, bi prevzel objektivno odgovornost in odstopil ! Seveda ne pri nas, saj ga bodo strankarsko-politikantski lizuni zaščitili.
BŠK
22. 11. 2013 18.37
+6
Bojan, a Hondo Shuttle si prodal ? Kateri voziček si boš pa sedaj nabavil ? A partner te je pa zapustil, kajne ?
odkimasin
22. 11. 2013 18.16
+6
Tip se mi je vedno zdel mal zanemarjen, pa zapit!
gangsterist
22. 11. 2013 18.08
+17
narediš sranje, odstopiš in zadeva je zaklučena. to je možno samo v slo. v čuzo z njim, ne pa samo odstop
scipio
22. 11. 2013 18.58
-2
čakmal, eno je linčanje, kar zahtevaš, drugo pa ravnanje vsakega od nas na cesti. vsako jutro poročanje o nesrečah na vpadnicah in avtocestah. to ni žlender, to smo mi. sem vozil stotisoče km po vsej evropi in usa, a večjih cestnih razbijačev kot tu v sloveniji, nisem videl nikjer. žlender je samo nusprodukt, kolateralna škoda tega stanja, ne pa njegov povzročitelj. povzročitelji so tisti,ki so ostali brez dovoljenj zaradi lastnega in ne zlenderjevega pocetja.
luckyss..
22. 11. 2013 18.05
+15
Kakšni osebni razlogi g. Žlender ?! Srečen je lahko, da (če) jo bo odnesel brez zaporne kazni...
strel?ek
22. 11. 2013 17.28
+13
Kako je lepo v naši državici,delaš sranje,in potem uporabiš čarobno besedo "oprosti" in nič osvobojen si vse odgovornosti,a ne...
furmank
22. 11. 2013 17.01
+14
Tudi velepametnega g. Zajca je treba malo potipati , sigurno ima prste vmes saj že dolgo smradi na neki agenciji za varnost prometa.
windmaster
22. 11. 2013 16.47
+10
Pa bi lahko javno pojasnil razloge za odstop! Ozirom, upam da jih bomo slišali na sodišču, kjer ga bo za te razloge vprašal tožilec!
scipio
22. 11. 2013 16.43
+3
žlender ali štaba - ni važno, janša ali kučan - ni važno, obama ali putin ali homeini - ni važno! važno pa je, da pijance in divjake pometamo dol s slovenskih cest in to Z VSEMI SREDSTVI!