Slovenija

Smo pred novim političnim škandalom?

Ljubljana, 11. 06. 2011 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./M.M./N.S.
Komentarji
532

Pahor se je maja z novinarji srečal na neformalni ravni in jih na začetku pogovora izrecno prosil, naj ga ne citirajo. Nekdo pa se je odločil, da pogovor posname in objavi. Pahor je bil med pogovorom zelo sproščen in je nekajkrat uporabil kletvice.

Policija bo preverila, ali so ali niso podani razlogi za sum kaznivega dejanja.

Premier Borut Pahor se je v Mariboru 28. maja neformalno srečal z novinarji in jim na začetku srečanja povedal, da so pravila takšnega pogovora, da ga ne smejo citirati. Nekdo, ki je bil prisoten na pogovoru, pa se je odločil, da premierja v celoti posname. Najprej se je pojavil prepis celotnega pogovora, 9. junija pa je nekdo pogovor v avdioobliki objavil na YouTubu.

Ko je posnetek zaokrožil, se je debata o njem začela razvijati v dve smeri. Odprli sta se vprašanji, ali je prav, da je posnetek nekdo objavil, pa čeprav je Pahor dal navodila, da ga novinarji ne smejo citirati, in ali se je premier Pahor, ki je med pogovorom večkrat uporabil kletvice, neprimerno vedel.

'Snemanje brez privolitve je prepovedano!

Sem in tja naredimo kakšen tak pogovor. Pravila takšnega pogovora so, da se me ne citira, če boste menili, da je kaj uporabnega, pa lahko seveda uporabite. Samo da ni citatov. Borut Pahor na začetku neformalnega srečanja z novinarji

Ker je očitno, da je nekdo z objavo posnetka prekršil dogovor, smo Društvo novinarjev Slovenije (DNS) povprašali za komentar. "Zvočno snemanje oseb brez njihove privolitve je, razen v izjemnih primerih, prepovedano," so povedali v DNS. Dodali so, da so tako imenovani medijski brifingi, ker se sogovornik z uredniki oziroma novinarji predhodno dogovori, da ti ne bodo snemali, povzemali ali citirali njegovih izjav, zelo pogost način podajanja informacij.

Po ugotovitvah DNS je v tem konkretnem primeru najmanj eden od novinarjev očitno kršil ta predhodni dogovor in to je vsekakor zelo slabo za ugled novinarstva. Vodi do tega, da lahko prihaja do zlorab takšnih dogovorov v politične namene.

Borut Pahor z novinarji
Borut Pahor z novinarji FOTO: Dare Čekeliš

Podpredsednica DNS Klara Škrinjar je za 24ur.com razložila, da je prva sankcija za novinarja obravnava na Novinarskem častnem razsodišču, kjer se presoja, ali je novinar ravnal v skladu s Kodeksom novinarjev Slovenije ali ne. Druga pa je verjetno ta, da se zapirajo dostopi do uradnih in neuradnih virov informacij. "Novinar brez informacij pa verjetno bolj težko deluje," je dodala Škrinjarjeva.

Iz kabineta predsednika vlade so za 24ur.com povedali, da je ''bil to off the record (neformalni, op. p.) brifing in da je prosil na začetku novinarje, naj ne snemajo''. ''Mogoče bi morali bolj novinarja vprašati, ker je to del novinarske etike,'' je povedala Špela Vovk.

Pahorjeve kletvice neprimerne za predsednika vlade?

Javne osebnosti in nosilci politične moči se morajo v pogovoru z novinarji zavedati svojega položaja, tako kot se morajo svoje odgovornosti zavedati tudi novinarji. Društvo novinarjev Slovenije

Na skupno petih posnetkih je mogoče slišati sproščen pogovor Pahorja z novinarji. V zadnjem delu pogovora se Pahor razgovori tudi o zloglasnem spotu z Urško Čepin, novinarjem zaupa tudi anekdoto s svojim sinom, pri tem pa ves čas uporablja kletvice. Sproščeno in neformalno pa je komentiral tudi gospodarske teme ter domače in tuje politično dogajanje. Vprašanje pa je, ali bodo imele njegove izjave posledice tudi zunaj naših meja?

Ob polemikah, ali je tak način izražanja primeren za premierja, je podpredsednica DNS Klara Škrinjar poudarila, da se morajo javne osebnosti in nosilci politične moči v pogovoru z novinarji zavedati svojega položaja. "Pa naj bo to uraden ali neuraden pogovor," je dodala.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (532)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danica Krajnc
09. 02. 2012 21.13
+1
Nikoli nisem govorila grdih besed, bila sem zelo jezna, če je kdo rekel po mojem mnenju neprimerno besedo, PA SEDAJ, ko me kaj razjezi, tudi sama kaj neprimernega rečem. Zgleda, da človek včasih pade vendarle pod vpliv dogajanja v okolju. Seveda ni lepo izgovarjat neprimerne besede, toda vsak se naj vpraša ali sam ni nikoli izrekel kakšne neprimerne besede ob nepravem času. Torej, zame je samo človek, ki je imel slučajno slab dan.
_alpe_
02. 12. 2011 09.40
+2
sigurno je bil Janšev novinar... da lahko zdaj niža glasove Pahorju sebi v prid...
ZekoTheMessi
19. 06. 2011 20.45
alen je mati!!!!!!!
kr_neki7
15. 06. 2011 09.25
+7
to pač nebi smel prit u jaunost. mislm, da usak od ns marsikdaj kej tazga reče, da bi blo ful slabo, če bi to usi slišal. ja, nevrjetn, ampak tut politiki so ljudje in ne govorijo vedno tko k u izjavah za jaunost!
Luka Kavšek
14. 06. 2011 14.47
-1
Luka Kavšek
14. 06. 2011 14.46
+1
tri komentarje sem poslav pajih ne upa objavt
Schtrom
14. 06. 2011 14.46
+8
kaj pa se je vedu tako neprimerno? Dej naj mi nekdo od vas jansevcev razlozi, kaj tocno je rekel takega neprimernega. Povedal je iskreno kaj si misli, brez fasade, nikogar ni žalil, še vašega ljubega Janšo je naslavljal z Janezom. Povsem spodobno obnašanje - tudi za off the record. Tiste 3 grde besede vmes mu pa odpustim.
Luka Kavšek
14. 06. 2011 14.45
+1
pošiljam komentarje pa nič
Neža Vižintin
14. 06. 2011 12.32
+1
Samo da je spet nova kost za glodat. Če bi pa vas novinar na skrivaj snemal, ko počnete nekaj, kar ne bi želeli, da bi vsi videli in bi se to objavilo, bi bili pa verjetno zelo ogorčeni. Tipično nerazumno razmišljanje, ne glede na to kakšna je situacija, vedno imajo politiki narobe in vsi drugi prav. Z akozlat, da takšni ljudje dejansko odločate o naši prihodnosti.
AnyColour
13. 06. 2011 19.10
+2
proofreader 11.06.2011, 16:54 101 Pahor presenetljivo trezno razmišlja v tem pogovoru. cifra pove vse :)
flaker007
13. 06. 2011 15.28
+1
@pajtlerblanka Baje je tako, da samo v SD kolnejo, medtem ko so tvoji SDS zelo vzgojeni in podcenjujejo blondinke.
rageinblack
13. 06. 2011 13.38
+2
Zakaj pa se Bilderbergovega meetinga ne objavlja v mediji, saj vsi že vedo da je bil in kje je bil, posnetkov je na tone, mediji pa še kar molčijio. Ne pozabit da eden izmed 140 povabljenih je tudi Van Rompuy, ja tisti ki je nad našim Pahorjem, in tisti, ki nam pravi da prej ali slej pokojninsko reformo bomo sprejeli v taki ali drugačni obliki. Šef birokraskega finančnega EU sistema. Aja pa saj to ni pomembno, važno da je Fergi pokazala sexy noge, pa da je Kristie allen spet shujšala, pa da se A. Guilera spet zredila, pa da je Brangelina spet shujšala, pa da je Lady gaga bila na paradi ponosa itd itd... e viš, to s ores važne stvari, kaj to kar odloča o naši usodi so malenkosti, kao.
Ferdo Crni
13. 06. 2011 09.52
-1
Zanimivo .... Assange je z wiki leaksom maltene idol in junak. Objavil je NEFORMALNE dokumente z oznako STROGO ZAUPNO... INTERNO... itd. Dvojna merila levičarskih pisunov v sloveniji pa je neverjetna. Čim se osmeši kakšen levakarski veljak se požene plaz dušebrižništva v bran temu politikanskemu veljaku. Rezime: karkoli levakarji očitajo desnici pravzaprav počnejo sami - imajo elito ki je nedotakljiva in nad vsemi ostalimi. Vse stvari ta elita počne "off the record" in mahinira z ogromnimi denarji - seveda davkoplačevalskim in ne kapitalom kot takim. Kapitalizem sovražijo.
Frane Šajn
13. 06. 2011 09.01
+1
POLITIKA JE VELIK IN VEČEN ŠKANDAL ŽE V ZASNOVI ZATO NE BO TO NIČ KAJ TAKEGA LEPO VAS PROSIM . LEPO PA JE ,DA SE JE MALO SPIHAL ZAKAJ PA NE. MALO ZAVRTITE FILME NAZAJ NE SAMO PRI NAS V CELEM SVETU, RAZKRITJE DELOVANJA AMERIŠKE POLITIKE NAPRIMER PA NIKOMUR NIČ. NE POSTAVLAJTE SVETA NA GLAVO. VSAK BI MORAL IN IMEL PRAVICO REČI BOBU BOB TAKO KOT GA SAM VIDI! BREZ PANIKE JE REKEL ŠVEJK!
flamengo
13. 06. 2011 08.19
-2
Tepčki, s tem pahorjevim "navodilom" je kršena nedodvisnost in svoboda novinarstva. To je dokaz, da so mediji v službi politike.
enasmrklja
13. 06. 2011 07.26
+2
jaz sicer nisem pristaš politike, pa tudi Pahor mi ni posebno pri srcu, ampak tole na tako širok obešat se mi zdi brez-zveze. sploh pa ker naj bi bilo dogovorjeno da se pogovor ne snema. torej ta pogovor sploh ni bil javen. mene moti nekaj čisto drugega...
Buena Vita
13. 06. 2011 06.52
-1
MI LAHKO KOLNEMO,NIKOMUR NE ŠKODUJEMO S TEM,RAZEN ČE RAZJEZIMO KAKO JEZNORIT IN NAS PO NOSU TO JE PA SRAMOTA VSEJ DRŽAVI IN ŠKANDAL BREZ PRIMERE
Buena Vita
13. 06. 2011 06.49
-3
KAJ SO NOVINARJI KRIVI ČE IMAMO TAKO SPAKO ZA VISOKEGA DRŽAVNIKA RES SO NOVINARJI V SLOVENIJI NEK LAPSUS,KRIVI SO VELIKO,PREDVSEM KER NE UPAJO PISATI RESNICO ČE SO NA DVEH NOGAH MAJMUNI,ČE SO NA DVEH NOGA OSEDLANE KRAVE ZA KATERE VLADAJOČI MISLIJO DA SO KASAŠKI KONJI TO NOVINARJI RES NISO KRIVI NAJMANJ PA SMO KRIVI DRŽAVLJANI,A
Buena Vita
13. 06. 2011 06.48
+0
KAJ SO NOVINARJI KRIVI ČE IMAMO TAKO SPAKO ZA VISOKEGA DRŽAVNIKA RES SO NOVINARJI V SLOVENIJI NEK LAPSUS,KRIVI SO VELIKO,PREDVSEM KER NE UPAJO PISATI RESNICO ČE SO NA DVEH NOGAH MAJMUNI,ČE SO NA DVEH NOGA OSEDLANE KRAVE ZA KATERE VLADAJOČI MISLIJO DA SO KASAŠKI KONJI TO NOVINARJI RES NISO KRIVI NAJMANJ PA SMO KRIVI DRŽAVLJANI,A
Buena Vita
13. 06. 2011 06.46
+0
KAJ SO NOVINARJI KRIVI ČE IMAMO TAKO SPAKO ZA VISOKEGA DRŽAVNIKA RES SO NOVINARJI V SLOVENIJI NEK LAPSUS,KRIVI SO VELIKO,PREDVSEM KER NE UPAJO PISATI RESNICO ČE SO NA DVEH NOGAH MAJMUNI,ČE SO NA DVEH NOGA OSEDLANE KRAVE ZA KATERE VLADAJOČI MISLIJO DA SO KASAŠKI KONJI TO NOVINARJI RES NISO KRIVI NAJMANJ PA SMO KRIVI DRŽAVLJANI,A