Slovenija

Zmagoslavje Nevihte, Borštnikov prstan prejel Igor Samobor

Ljubljana, 26. 10. 2012 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Redko viden dosežek, ki ga zaznamuje močna kolektivna drža," je strokovna žirija 47. Festivala Borštnikovo srečanje zapisala za predstavo Nevihta. Borštnikov prstan pa je letos prejel dolgoletni član ljubljanske Drame Igor Samobor.

Na 47. Festivalu Borštnikovo srečanje je največ nagrad strokovne žirije prejela uprizoritev Nevihta v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega. Med drugim je prejela nagrade za režijo, scenografijo, glasbo in igro ter bila razglašena za najboljšo uprizoritev pretekle sezone.

Borštnikov prstan, nagrado Festivala Borštnikovo srečanje za življenjsko delo, pa je letos prejel Igor Samobor, dolgoletni član SNG Drama Ljubljana, ki ga lahko spremljate tudi na POP TV in Voyo.si v seriji Na terapiji.

Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS) pa je nagrado za najboljšo uprizoritev sezone 2011/2012 dodelilo uprizoritvi Zgodba o nekem slastnem truplu ali gostija ali ... v režiji Primoža Ekarta in produkciji Zavoda Imaginarni.

Igor Samobor
Igor Samobor FOTO: POP TV

Izjemen, redko viden dosežek ...

Strokovna žirija Festivala Borštnikovo srečanje pod vodstvom Zale Dobovšek je v predstavi Nevihta Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega prepoznala izjemen, redko viden dosežek, ki ga zaznamuje močna kolektivna drža. "Soočeni smo s svežino novega prevoda, pretočnostjo ansambelske sinergije, izpiljeno večplastno govorno podobo in režijsko mislijo, ki suvereno poseže v srž izvirnega časa – v Rusijo 19. stoletja, sočasno pa z njo plodno komunicira skozi novodobne pristope, tako na nivoju igralskih principov kot tudi tehnoloških aparatur," piše v obrazložitvi.

"Borštnikov prstan je poklon Vašemu ustvarjalnemu delu. Z njim ste in nas navdajate z ustvarjalnim nemirom in umetniško energijo,"je v čestitki zapisal minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Samoborju je zaželel še veliko navdiha in ljubezni do dela.

Ključni adut uprizoritve je po mnenju žirije v ujemu izvedbenega ravnovesja, ki se od izvirne zgodbe inteligentno distancira, a obenem izkazuje do nje izjemno spoštovanje in odločno refleksijo. "Režiser ustvari dogodkovno pokrajino, kjer se v enotno konico sočasno izlivajo tankočutno razporejene pasaže dramskih situacij, glasbenih partitur in individualnost igralskih energij," je zapisala žirija, ki je režiserju Jerneju Lorenciju pripisala nagrado za najboljšo režijo.

Nagrado za igro prejmeta Nataša Barbara Gračner za vlogo Baronice Castelli-Glembay v uprizoritvi Gospoda Glembajevi v izvedbi SNG Drama Ljubljana ter Gregor Baković za vlogo Marka Rothka v uprizoritvi Rdeča v izvedbi SNG Drama Ljubljana. V tej kategoriji sta bila nagrajena še igralca iz Nevihte Primož Pirnat za vlogo Borisa Grigorjiča in Matej Puc za vlogo Tihona Ivaniča Kabanova, Nika Rozman za vlogo Katerine, prav tako v Nevihti, pa prejme nagrado za mlado igralko.

V uprizoritvi Nevihta so si nagrade prislužili še Branko Hojnik za scenografijo, Branko Rožman za glasbo, Belinda Radulović za kostumografijo ter Maja Cerar za oblikovanje govora.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
27. 10. 2012 09.51
-9
Očitno majo še zmeraj denar. Da si delajo veselice
Katja10
27. 10. 2012 14.33
+3
Raje deset Borštnikov kot pa veselico ob podelitvi nagrade "menedžer leta" - beri: bodoči tajkun leta.
Katja10
27. 10. 2012 15.56
+3
Sicer pa vse čestitke igorju Samoboru - nagrada je šla v prave roke. Enako velja za zmagovalno predstavo Nevihta.
porka.malorka
28. 10. 2012 16.19
JosipBrozDrugi
27. 10. 2012 09.39
ali je jana v blaženem stanju?
Bafana87
27. 10. 2012 01.43
+9
ta igralc mi je kul,tut ta nadaljevanja Na terapiji ni slaba,škoda sam ko jo vrtijo ob poznih urah.
recis
26. 10. 2012 20.35
-2
Ta prstan sle kot prej dobi vsak igralec, če le dovolj dolgo živi.
JosipBrozDrugi
27. 10. 2012 09.42
+1
Raubšic
26. 10. 2012 20.32
-11
Spet Hrvatom v Samobor ?