Slovenija

Cerar na očitke Bizjak Mlakarjeve: 'Nič nimam z nobenim lobijem'

Ljubljana, 25. 04. 2016 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Cerar je po nepreklicnem odstopu ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar na njene besede, da se ne vidi v vladi, ki deluje v interesu lobijev, poudaril, da sam zagotovo nima nič z nobenim lobijem. "Če ima ministrica dokaze, pričakujem, da jih bo v najkrajšem času dostavila vladi in pristojnim organom," je dodal.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ministrica odstopila
    01:22
    Iz SVETA: Ministrica odstopila
  • Iz SVETA: Idrijski rudnik
    03:06
    Iz SVETA: Idrijski rudnik
  • Iz 24UR: Ministrica za kulturo odstopila
    02:49
    Iz 24UR: Ministrica za kulturo odstopila

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je na izredni seji DZ nepreklicno odstopila. Pred tem je poslancem predstavila svoj pogled na opravljeno delo in zavrnila očitke, ki jih je na seji razgrnil premier Miro Cerar.

Ta je njeno razrešitev predlagal, ker je ocenil, da ne izkazuje zadostne osebne odgovornosti za skupno delo vlade. Ministrica ob tem ne uresničuje oziroma bistveno prepočasi uresničuje nujne naloge na področju svojega resorja, saj kljub zadostnemu času za nekatere temeljne zakonske spremembe in za sprejem drugih nujnih ukrepov teh še ni pripravila, je izpostavil.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Reuters

Očital ji je tudi nekorekten odnos. "Ministrica je do zdaj pogosto iskala vzroke za neizvajanje svojih nalog z izpostavljanjem nerazpoložljivosti zadostnih proračunskih sredstev. Ti njeni, pogosto tudi javni nastopi so nekorektni, zato ker je te zaveze sprejela skupaj z vlado. Proračun za kulturo je ta vlada vse od začetka svojega mandata v skladu z zmožnostmi povečevala, kar ministrica v javnosti pogosto zamolči, neupravičeno pa napada vlado in njene člane," je bil oster.

Ministrici Cerar očita, da Nacionalnega programa za kulturo 2014–2017 ni začela niti resno izvajati, niti ni predlagala ustreznih dopolnitev, "kar bi bilo smiselno, če meni, da ta dokument ni ustrezen". Očita ji tudi, da na ministrstvu niso pripravili prenove kulturnopolitičnega modela, čeprav o tem govori koalicijski sporazum.

Spomnil je na odstop članov prejšnjega Nacionalnega sveta za kulturo. Kot je dejal, je ta "ključen za nadzor nad izvajanjem nacionalne kulturne politike", tesno sodelovanje, stalna komunikacija med ministrstvom in svetom pa je "predpogoj za uspešno izvajanje kulturne politike". "Žal sodelovanja in komunikacije ni bilo dovolj," je poudaril.

Ustrezne obravnave po njegovih besedah ni bila deležna niti prenova medijske zakonodaje. Tudi "tu je delo ministrstva prepočasno in kaže na odsotnost razumevanja akutnosti problemov," je dejal.

Premalo je bilo narejenega na področju kulturne dediščine, čeprav je ministrica na začetku mandata napovedovala, da bo ta njena prednostna naloga. Osnutek zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe v kulturi, ki ga je pripravila, je po Cerarjevih besedah slabo utemeljen in brez jasnih prioritet. "Predlagana vsota investicij je nerealna in je niti ob večji gospodarski rasti v integralnih sredstvih proračuna ni mogoče zagotoviti," je dodal.

Kaplja čez rob pa je bila neizpolnitev sklepov vlade o prenosu upravljanja idrijskega rudnika ter vseh s tem povezanih nalog na Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija. Ministričino trditev, da ji vlada nalaga rudarska dela, je označil kot "neresnico in nesmisel", saj rudnik že dolgo ne obratuje. Poudaril je, da so z vladnim sklepom tudi jasno razmejene pristojnosti med ministrstvom za kulturo ter ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Kot je še dejal, je naloga ministrstva za kulturo in ministrice vodenje in polno uveljavljanje kulturne politike vlade. "V rokah ministrstva je osrednja koordinacija različnih kulturnih konceptov in pogledov, ki jih mora vtkati v vizijo razvoja kulturne politike. To se mora odražati v angažiranem in učinkovitem delovanju za kulturo in z njo v uspešnem povezovanju s ključnimi deležniki na področju kulture ter v sodelovanju z drugimi ministrstvi, organizacijami, strokovno javnostjo in mediji," je poudaril in ministrici očital, da je bila pri tem neuspešna.

Poudaril je, da je "sposobnost vodenja dialoga pri vodenju ministrstva nujna. "Vlade ni mogoče voditi uspešno, če član vlade ni pripravljen iskati rešitev in je nenaklonjen dialogu," meni Cerar.

'Sem edina ministrica, ki jo razrešuje, ker ni brezpogojno poslušna njegovim zahtevam'

Nič manj ostra pa ni bila Bizjak Mlakarjeva, ki je dejala, da je verjetno edina ministrica, ki jo razrešuje zato, ker ni brezpogojno poslušna njegovim zahtevam, ki bi pomenile ravnanje v nasprotju z zakonskimi predpisi.

"Vaše navedbe o neizpolnjevanju sklepov vlade ne držijo," je bila jasna in Cerarju očitala, da se o problemih ni želel pogovoriti. "Leto dni sem se zaman trudila, da bi skupaj z vami in pristojnimi ministri v dobro prebivalcev Idrije uredili probleme rudnikov. Med drugim sem vam predlagala, da se ustavi likvidacijo rudnika v Idriji, zaposleni rudarji pa bi v novem podjetju nadaljevali rudarska dela, potrebna za varovanje Idrije. Pa za to razumno rešitev niste želeli slišati ne vi, ne minister Mramor, ki je odgovoren za Slovenski državni holding, in tudi ne drugi ministri."

Prepričana je še, da bodo, če bi Slovenski državni holding konec aprila res likvidiral rudnik v Idriji, kot napoveduje Cerar, da s tem "povzročili splošno nevarnost za življenja ljudi ali premoženja velike vrednosti, kar je tudi kaznivo dejanje".

Dodala je, da so na ministrstvu za kulturo pripravili vseh predvidenih devet zakonskih predlogov. "Obljubili ste pomoč pri treh sistemskih zakonih, katerih sprejem na vladi že skoraj leto dni zavirata minister za finance in predsednik odbora za kulturo gospod Dragan Matić, pa ni bilo od tega nič, zato lahko očitek glede preostalih zakonov pade kvečjemu na vas. Na kulturi smo svoje delo v celoti opravili," je prepričana ministrica.

Obenem je opozorila, da je bilo 31. 12. 2015 neizvedenih 32 sklepov vlade. "Zakaj niste pozvali k odstopu ministrov, ki  niso izvršili preostalih 30 sklepov vlade," je vprašala. "Hkrati pa ste vzvišeno od mene pričakovali brezpogojno pokornost in 'poslušnost', izpolnitev s pravnimi mnenji dokazano neizvedljivih sklepov vlade," je dodala.

Premierju je očitala uklanjanje lobijem. "Zgodba o gospodarskih poslih, ki naj bi se peljali prek javnega kulturnega zavoda v Idriji, ki bi opravljal le negospodarske dejavnosti, po sklepu vlade iz leta 2011, pa naj bi ta zavod opravljal cel kup gospodarskih dejavnosti, ki nimajo nič z dejavnostjo varstva kulturne dediščine – poleg rudarskih še ravnanje z nevarnimi odpadki, dejavnost oglaševalskih agencij, potniškega prometa in drugo, dokazuje, da so lobistična omrežja še kako trdoživa. Kot kaže, imajo celo moč odstavljati ministre, ki njihove finančne interese ogrožajo".

"V vladi, ki deluje v interesu lobijev in najpremožnejših, zanemarja pa zakonitost in moralnost, predvsem pa ne vidi težav običajnih ljudi, ki plačujejo davke, upoštevajo zakone in jim je dostojanstvo ukradeno, se ne vidim," je še dejala.

Cerar: Nič nimam z nobenim lobijem

Ob tem je premier poudaril, da sam nima ničesar z nobenim lobijem. "Obžalujem, da to od Bizjak Mlakarjeve slišim šele zdaj, brez jasnih dokazov, kajti če je to vedela, bi morala že sama sprožiti postopke," je povedal in dodal, da od ministrice v odstopu pričakuje, da dokaze o tem, kar je povedala, v najkrajšem času dostavi vladi in pristojnim organom.

Povedal je, da je ministrica za kulturo v odstopu večkrat izražala različne domneve in dodal, da se "o domnevah ne moremo resno pogovarjati". Če je imela dokaze o lobističnem pritisku, bi morala po njegovih besedah že kot ministrica nemudoma ukrepati.

Bizjak Mlakarjeva je na koncu svojega govora izrekla tudi nezaupnico Cerarjevi vladi. Po besedah premierja je takšna izjava še en dokaz, da ne razume, kakšen položaj ima minister v vladi: "Mislim, da tega sploh ni treba komentirati. Veste, kdo vodi vlado in kdo je minister."

Julijana Bizjak Mlakar
Julijana Bizjak Mlakar FOTO: Ministrstvo za kulturo

Bizjak Mlakarjeva se vrača v poslansko skupino DeSUS

Bizjak Mlakarjeva se zdaj vrača v poslansko skupino DeSUS, kjer je po besedah prvaka DeSUS Karla Erjavca toplo sprejeta in se tudi veselijo njenega prispevka v DZ.

Erjavec je po njenem odstopu izrazil zadovoljstvo, da je upoštevala njegov nasvet in odstopila, saj bi bila razprava o njeni razrešitvi brezpredmetna. Ocenil je tudi, da je dobro argumentirala svoja stališča, a "je dejstvo, da s predsednikom vlade nista mogla več sodelovati".

DeSUS sicer čaka nova naloga, to je iskanje kandidata za ministra za kulturo. Nekaj imen je v igri, a ni še odločitve, je povedal Erjavec. Ob tem ni želel oceniti ali komentirati očitkov Bizjak Mlakarjeve na račun vlade in še posebej premierja.

Vodenje ministrstva začasno prevzema Žmavc

Sejo DZ so prekinili, DZ pa se bo z njenim odstopom uradno seznanil po tistem, ko bo premier Cerar DZ posredoval pisno obvestilo o odstopu. Ko se DZ z odstopom seznani, ministru tudi uradno preneha funkcija. Od tedaj ima premier deset dni časa, da predlaga novega ministra ali pa da obvesti DZ, da bo funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Vodenje ministrstva za kulturo naj bi začasno prevzel minister iz vrst DeSUS za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Na novinarsko vprašanje, ali bo vlada izboru novega ministra oziroma ministrice za kulturo dala večjo težo, glede na to, da je Cerar v svojem govoru poudaril pomen kulture zanjo, je premier odgovoril, da bo na mestu temeljit premislek: "Zagotovo moramo na to mesto izbrati kompetentno osebo, ki bo razumela, kako pomemben je ta resor, in bo razumela, da je treba nekatere zadeve izpeljati bistveno hitreje in seveda tako, kot je dobro za razvoj slovenske kulture."

Cerar pričakuje najprej Desusove predloge, saj po koalicijskem sporazumu sodi v njegovo domeno, da predlaga kandidata ali kandidatko, njegova naloga pa bo, da preuči, kateri kandidat oziroma kandidatka bo za to vlogo najbolj primeren. Spomnil je, da je že izboru Bizjak Mlakarjeve dal veliko težo. Sklical je sestanek, ki so se ga udeležili številni predstavniki kulture, ki so ji izrazili podporo. Tudi zato se je tedaj odločil, da Desusov predlog podpre.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (376)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
07. 05. 2016 08.24
Cerar ,ljudje vedo povedat,da tam kjer je dim je tudi ogenj,si zelo škodljiv za Slovenski narod,srečo imamo,da se ti sreča izteka,,še malo
rde?kar
26. 04. 2016 13.03
Ha ha rdeči se že med sabo prerivajo.Hlapci še vedno verjamejo v poštenost Cmerarju.
piko2263
26. 04. 2016 11.05
+7
Cerar je hudo bolana oseba, ki bi se morala v svojo korist iti hitro zdraviti.
proletarec1
26. 04. 2016 10.53
+5
TA VLADA, MORA, ČIM PREJE V AUT. ŽE SEDAJ , JE 50%UPOKOJENCEV, OBUBOŽANIH!!!!
den456
26. 04. 2016 10.39
+6
Ne Cerar ti se ne ravnaš po lobijih, ti se ravnaš po ukazih partijske celice.
01xxy
26. 04. 2016 10.35
+9
Cerar vedno globlje tone v greznico. Cesar v novih oblačilih je že popolnoma gol. Res, Slovenci so se zelo zmotili o tem podpovprečnežu. Vsi lopovi pa plešejo neovirano svoj ples!
mallonge
26. 04. 2016 09.40
+4
Gospod Lobij imenovani Cerar želi, da mu dokažejo, da je zaveznik in iniciator lobijev in to v nepravni državi, kjer prav njegov sekretar vehementno trdi, da so sodišča in sodniki v celoti pristranski do oblastnih organov. Gospod se zato niti ne trudi zavrniti obtožb in akademsko razpreda dalje o morali ostalih.
marioveber
26. 04. 2016 09.34
-5
Tud poslanka nebi smela več bit ima zelo nepošteno ozadje.Cerar,pravilna odločitev..
ROMELS
26. 04. 2016 09.17
+2
Se je rdečko pojavil na spletu? Podpiralec lopovov. V glavnem: ženska mu je povedala kar mu gre, a on se spreneveda.
RdecaZvezda
07. 05. 2016 08.26
resslovenka
26. 04. 2016 09.02
+5
Dvojna, trojna merila , odvisno od persone do persone. Enaki vatli? Pravljice! V katere že zdavnaj ne verjamemo več.
Darko32
26. 04. 2016 09.08
+3
Poglej malo okrog sebe in boš videl, da pravilno ugatavljaš. Pravna država je razdelejna na več verzij. Obstajajo dvojna merila in to je samo slika tega. Če gledam sliko kadrov in sliko politične aktivnosti kadrov po sodiščih, državni upravi, vodstvih javne uprave, v javni upravi, med zdravniki in pogledaš povezavo teh kadrov z političnimi strankami vidimo, da pri vsakih volitvah forsirajo del svojih, kibodo še naprej negovali sistemsko korupcijo v državnem zboru preko zakonov, kjer se kriminal celo legalizira skozi zakone je več kot jasno, da je to sedaj stranka SMC, kjer so člani prav tisti, k iso prej bili na mestih, kjer je največ korupcije. Ključ je odgovor zakaj so pred volitvami govorili eno in po volitvah delajo povsem drugo je opisan v prej navedenih ugotovitvah, k ise še vsak dan samo potrjujejo z takšnimi ali drugačnimi zgodbami. Kdor meni, da je drugače naj pove kje sem napačno ugotovil.
Darko32
26. 04. 2016 08.54
+6
Del lobijev je kar sam CERAR. če ne verjamete poglejte izjave pred volitvami in kako je sedaj obrnil ploščo. Potem poglejte kdo so njegovi člani. Vsi so iz javnega sektorja, ki se napaja iz proračuna. Nikomur ni v interesu, da se vzpostavi pravna država še najmanj je v interesu CERARJA. Poglejmo nekaj patronov iz njegove stranke, ki izhajajo iz javne uprave. Poglejte njihovo retoriko in potem poglemo vsi skupaj kako glasujejo. Sprejemajo zakone samo zato, da si opravičijo svoje službe in nič drugega. Če gledamo tistega FOJBIČA, k ise meče na zobe in se sekira seveda za dobrobit naroda pa mu ti iz javne uprave ki so člani CERARJEVE STRANKE mečejo polena pod noge. ZAto jaz vidim lobije, ki imajo glasovalni stroj v državnem zboru in so prisotni v strankah MIRA CERARJA; STRANKI PRENOVLJENIH KOMUNISTOV IN V STRANKI UPOKOJENCEV, KATERA JE PODPORNICA LOBIJEV. ŽAl kdor hoče razuemti to bo razumel. Kdor pa ne pa nebo ali nebo hotel.
ROMELS
26. 04. 2016 08.49
+3
Saj, če nima cerar nič z lobiji, imajo pa lobiji z njim.Človek je sedaj v politiki in se je hitro navzel njenih lastnosti.
Darko32
26. 04. 2016 08.55
+3
On je zelo povezan z njimi kakor tudi njegovi člani. Samo poglejmo od kje prihajajo njegovi člani pa bo vse jasno.
ROMELS
26. 04. 2016 08.57
+1
LevicaProtiOtrokom
26. 04. 2016 08.19
+5
Tovarišica kar lepo javno na vseh TV in ostalih medijih razglaša Cerarja in njegovo vlado za lopovsko. Ker je bila del te mafijske združbe, ji lahko verjamemo da pozna ozadja.
Darko32
26. 04. 2016 08.46
+3
Saj je čutila na lastni koži kako se streže tem stvarem.
RdecaZvezda
26. 04. 2016 08.15
+7
bravo gospa BIZJAKOVA tako je treba,treba je temu petelinu malo pristriči fafle,ste edina v parlamentu ki lahko hodi z visoko dvignjeno glavo,Cerar je pa petelin,ki kikirika takrat ko mu ukažejo,stalno premišljuje kako nas bi s svojo nesposobnjostjo še bolj oklestil,zakaj je dizel spet dražji,to bi naj raje objasnil ne pa da se vtika v posle ministrice,ki dela dobro
Simoni?
25. 04. 2016 21.30
+56
Edina ministrica v vladi, ki je bila pokončna mora oditi. Mramor veselo krade naprej, potem ko se je opravičil Cerarju in davkoplačevalcem. Ministrica za visoko šolstvo si je kar po trikrat izplačevala potne stroške, a ker je po novinarskem otkritju vrnila nakradeni denar, je še naprej brezmadežna. Zlobni jeziki pravijo da je baje še nedolžna. Gjerkeševa veselo jadra naprej, kljub temu da ji zaposleni stavkajo več kot pol leta. Kopač Mrakova še vedno zagovarja nestrokovnost velenjskih socialnih delavk. Danes v tedniku pa še mariborska sramota! 18 od 20 zaposlenih v vrtcu je žlahtnikov ravnateljice!? Kljub temu da gre za državno inštitucijo in kljub 15 % brezposelnosti v Podravski regiji. Ministrica za zdravstvo je še v sedlu, kljub šlamastiki z lajtungami na šempetrski urgenci....... In na koncu še predsednik vlade. Če ne bi bil sin Mira Cerarja starejšega in LDS - ideologinje bi cincač danes vodil kvečjemu kakšno kadrovsko službo komunalnega podjetja. Pokončnost, poštenost in moralnost ne pašejo v istem stavku v katerem je omenjena Vlada Paštetarske koalicije. Na veliko žalost davkoplačevalcev....
trunck
25. 04. 2016 20.59
-21
Zakaj pa je danes toliko SDS-ovcev na forumu. Kaj se med prazniki ne čistijo gnojne jame. Še dobro da so prazniki in da lahko pobegnemo iz te zatohle Slovenije, da bodo SDS-ovci imeli forum samo zase.
LevicaProtiOtrokom
26. 04. 2016 08.16
+2
Seveda se čistijo. Zato vas je ta rdečih toliko tu, ko ste izbezani iz greznic :) Greste vedno za praznike domov na yug?
felix58
26. 04. 2016 09.49
-2
transs
25. 04. 2016 20.57
+14
Dva lopova se kregata kdo je večji lopov.....
o22
25. 04. 2016 20.45
+16
G.Mlakar bo še marsikaj povedala,če jo ne bodo prisilno utišali.Glede sposobnosti pa sem mnenja ,da ni edina ,ki ne zna opravljati dela,tukaj so nesposobni vsi ministri( razen morda Klemenčič).z poslanci vred.
trunck
25. 04. 2016 21.00
-6
O utišanju nasprotnikov pa bi ti veliko več lahko povedal neki drug predsednik najbrž tvoj idol.
LevicaProtiOtrokom
26. 04. 2016 08.17
+2
bojer
25. 04. 2016 20.42
+9
Določenih zadev res ne razumem. zakaj bi bila ministrica sama odgovorna za rudnik. Razmišljam tako, za infrastrukturo, ki je posledica gospodarske dejavnosti, mora biti odgovoren nekdo drugi in ne kulturno minstrstvo. Za "vzdrževanje" kulturnega spomenika v mednarodnem pomenu je gotovo odgovorno kulturno ministrstvo in bi moralo pritiskati na ostala ministrstva, da se objekt vzdržuje, kot je potrebno.
User792410
25. 04. 2016 20.19
+29
Mogoče g.Cerar osebno res nima nič z lobiji, ampak problem je v tem, da imajo lobiji marsikaj z njegovo vlado, oz. bolje rečeno z vsako vlado !