Znani intelektualci: Znova je nastopil čas za upor

Znani intelektualci, ki so se združili v Odbor za pravično in solidarno družbo, zahtevajo takojšen odstop vlade. Pravijo, da je po 25 letih, ko je civilna družba zahtevala osamosvojitev, znova nastopil čas za upor.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Poleg odstopa vlade znani intelektualci, ki so se združili v Odbor za pravično in solidarno družbo, pravijo, da je po 25 letih, ko je civilna družba zahtevala osamosvojitev, znova nastopil čas za upor. Prav tako zahtevajo takojšno vrnitev socialne, pravične in pravne države. Zahteve, zbrane v manifestu, so simbolno prebrali pred stavbo nekdanjega vojaškega sodišča na Roški.

Mi hočemo, da bomo imeli določene rezultate. Da se iz te ljudske volje nekaj spremeni.
Zgodovinar Jože Pirjevec

"Točka, na kateri smo se zbrali in nekaj dosegli. Roška je simbol uspeha, pa ne ene, druge ali tretje stranke. Ampak je simbol uspeha," pravi strateg socialnih medijev in spletni umetnik Vuk Ćosić. Darko Štrajn s Pedagoškega inštituta Ljubljana dodaja: "Takrat delo ni bilo čisto zares dokončano. Takrat nismo izumili pravega sistema."

Kot pojasnjujejo podpisniki manifesta, je delovanje Odbora del širšega ljudskega gibanja, vanj pa se povezujejo kot posameznice in posamezniki, da bi soustvarjali družbene in politične spremembe v času splošnega ljudskega upora proti zlorabam političnih elit, ki imajo za posledico uničevanje socialne države, krčenje družbene solidarnosti in zniževanje dosežene ravni demokracije.

Odbor za pravično in solidarno družbo

Intelektualci so se danes zbrali na Roški. (Foto: POP TV)

Pod manifest se podpisujejo Jože Pirjevec, Vuk Ćosić, Barbara Rajgelj, Darko Štrajn, Magda Šmon, Valerija Korošec, Božidar Flajšman, Vesna Mikolič, Jure Bedenk, Matjaž Krajnc, Dušan Keber, Bogomir Novak, Igor Korsič, Janez Justin, Rado Riha, Tina Bončina, Franc Žnidaršič, Srečo Dragoš, Dušan Frice, Niko Toš, Jelica Šumič Riha, Jože Vogrinc, Matevž Krivic, Pavel Zgaga, Rudi Rizman, Aleš Gulič, Zdenko Kodelja, Aleš Debeljak, Rok Zavrtanik, Renata Salecl, Igor Ž. Žagar, Peter Tancig, Janez Černač, Vlado Miheljak, Boris Vezjak, Janez Smole, Mile Šetinc, Zdenka Badovinac, Božo Repe, Dušan Plut, Miha Butara, Igor Vidmar, Spomenka Hribar, Damjan Mandelc, Neda Pagon, Slavko Splichal, Aleš Črnič, Nikola Damjanič, Franc Pohleven.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 52
Arija7 23.12.2012 11:42:21
Res cvet slovenskih 'intelektualcev'. Samo ne vem, kdo jim je pripisal ta naziv?
 
darcs 22.12.2012 22:44:09
sam taki k niso nikol nič delal pa bi radi mel revolucijo in bi se igrali partizane in nemce
 
vlastak 21.12.2012 16:50:21
A je kdo opazo,da majo skoraj vsi toti intelektualci kako govorno napako.Saj ni kaj takega..Saj niso sami krivi.Lepo pa res ni.Zato bi bilo higienično,da se ne mečejo vun,ker mi apetit mine,ko jih slišim.JOJ
brabusednet 21.12.2012 14:31:52
Večina teh je bila včasih zagovorniki in simpatizerji z režimom,ki je na veliko kršil človekove pravice.Imajo veliko masla na glavi,in ti naj bi nam bili neki rešitelji.Kje so bili dvajset let,a na vladi so večino časa bili njihovi učitelji.Sedaj nam bi ti obljubljali neko novo politiko,se delajo norca,ali res mislijo da bomo nasedli njihovem preživetem prepričanju.
 
Oranzen 21.12.2012 12:23:33
Razumniki pred Roško zbrani
ŠE niso v ČRNO diktaturo vdani,
A glej ga SLAVČEK naš filozof,
Od mladih nog ne ve še,
V kateri naj bi pihnil rog!
 
čunta 21.12.2012 10:38:40
Samo ZK na sliki trda jim prede.
24pšancov 20.12.2012 22:14:07
Strici z dolgimi nosovi na kupu ! So se končno le pojavili, zgleda da trda prede njihovim nezasluženim privilegijem.
Andreccccc 20.12.2012 21:07:13
Kok bi pasala ena bomba tle vmes.. Bi bil proračun prec za par % razbremenjen.. pa to.
Milan Hišan 20.12.2012 21:02:58
Samo še Turk Danülo manjka.

Ha,ha, ha
 
cegu na glavo 20.12.2012 19:56:01
Na kup se je ponovno zbrala smetana akterjev propada Slovenije.Lepo od njih,da so le prilezli na dan in se pokazali javnosti kot ponujeni rešitelji Slovenije po uspešnih protestih! Če so nas že popolnoma okradli,nam odvzeli vse z ustavo zajamčene pravice uničili srednji sloj menim,da spomina nam niso odvzeli!!!!Spomin nam pove,da so prav ti zbrani na kupu najbolj odgovorni za težko stanje v Sloveniji!
Več komentarjev