Znani intelektualci: Znova je nastopil čas za upor

Znani intelektualci, ki so se združili v Odbor za pravično in solidarno družbo, zahtevajo takojšen odstop vlade. Pravijo, da je po 25 letih, ko je civilna družba zahtevala osamosvojitev, znova nastopil čas za upor.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Poleg odstopa vlade znani intelektualci, ki so se združili v Odbor za pravično in solidarno družbo, pravijo, da je po 25 letih, ko je civilna družba zahtevala osamosvojitev, znova nastopil čas za upor. Prav tako zahtevajo takojšno vrnitev socialne, pravične in pravne države. Zahteve, zbrane v manifestu, so simbolno prebrali pred stavbo nekdanjega vojaškega sodišča na Roški.

Mi hočemo, da bomo imeli določene rezultate. Da se iz te ljudske volje nekaj spremeni.
Zgodovinar Jože Pirjevec

"Točka, na kateri smo se zbrali in nekaj dosegli. Roška je simbol uspeha, pa ne ene, druge ali tretje stranke. Ampak je simbol uspeha," pravi strateg socialnih medijev in spletni umetnik Vuk Ćosić. Darko Štrajn s Pedagoškega inštituta Ljubljana dodaja: "Takrat delo ni bilo čisto zares dokončano. Takrat nismo izumili pravega sistema."

Kot pojasnjujejo podpisniki manifesta, je delovanje Odbora del širšega ljudskega gibanja, vanj pa se povezujejo kot posameznice in posamezniki, da bi soustvarjali družbene in politične spremembe v času splošnega ljudskega upora proti zlorabam političnih elit, ki imajo za posledico uničevanje socialne države, krčenje družbene solidarnosti in zniževanje dosežene ravni demokracije.

Odbor za pravično in solidarno družbo

Intelektualci so se danes zbrali na Roški. (Foto: POP TV)

Pod manifest se podpisujejo Jože Pirjevec, Vuk Ćosić, Barbara Rajgelj, Darko Štrajn, Magda Šmon, Valerija Korošec, Božidar Flajšman, Vesna Mikolič, Jure Bedenk, Matjaž Krajnc, Dušan Keber, Bogomir Novak, Igor Korsič, Janez Justin, Rado Riha, Tina Bončina, Franc Žnidaršič, Srečo Dragoš, Dušan Frice, Niko Toš, Jelica Šumič Riha, Jože Vogrinc, Matevž Krivic, Pavel Zgaga, Rudi Rizman, Aleš Gulič, Zdenko Kodelja, Aleš Debeljak, Rok Zavrtanik, Renata Salecl, Igor Ž. Žagar, Peter Tancig, Janez Černač, Vlado Miheljak, Boris Vezjak, Janez Smole, Mile Šetinc, Zdenka Badovinac, Božo Repe, Dušan Plut, Miha Butara, Igor Vidmar, Spomenka Hribar, Damjan Mandelc, Neda Pagon, Slavko Splichal, Aleš Črnič, Nikola Damjanič, Franc Pohleven.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 52
Arija7 23.12.2012 11:42:21
Res cvet slovenskih 'intelektualcev'. Samo ne vem, kdo jim je pripisal ta naziv?
Več komentarjev