Slovenija

Znani predlogi za nove državne simbole

Ljubljana, 28. 10. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ocenjevalna komisija je objavila rezultate javnega anonimnega natečaja za oblikovanje možnih novih elementov novih državnih simbolov - grba in zastave. Zmagovalec natečaja je Dušan Jovanovič iz Kopra, ki bo nagrajen s 3,9 milijona tolarji. Natečaj je že sprožil odločno nasprotovanje občanov.

O spremembi državnih simbolov bo razpravljala še ustavna komisija in državni zbor
O spremembi državnih simbolov bo razpravljala še ustavna komisija in državni zbor FOTO: Dare Čekeliš

Naročnik natečaja je na podlagi sklepa ustavne komisije državni zbor (DZ), z njim pa želijo pridobiti med seboj usklajene in najboljše oblikovalske prvine državne identitete, kot so državni grb, zastava in simbol. DZ bo nagrajene elaborate uporabil kot strokovne podlage za nadaljnjo razpravo in odločanje o spremembi državnih simbolov.

Na natečaj za izbiro novih državnih simbolov, ki se je iztekel 30. septembra, je sicer prispelo 250 ponudb, zaradi neustreznosti z razpisnimi pogoji pa so jih izločili 106. V ocenjevalni komisiji sta bila poslanca France Cukjati (SDS) in Jožef Školč (LDS) ter predstavniki strokovne javnosti Stane Bernik, Peter Pavel Klasinc in Boris Podrecca.

Organizacijski odbor, v katerega se je povezalo 13 državljanov, pa je v začetku julija začel zbirati podpise proti razpisu natečaja, s čimer so želeli izraziti podporo obstoječim nacionalnim simbolom in opozoriti na "številne nekorektnosti" postopka izvedbe tega natečaja.

Ocenjevalna komisija se je večinsko odločila, da prvo nagrado dobi natečajna rešitev oblikovalca Dušana Jovanoviča iz Kopra. Rešitev izhaja iz simbolike barv slovenske narodne zastave, zastava je oblikovana kot vodoravno poudarjena, v njenem polju pa se izmenjujejo modre, bele in rdeče proge. V sredi se izrišejo tradicionalni motiv Triglava, tako pa je tudi pri grbu in simbolu, je na današnji predstavitvi povedal predsednik komisije Stane Bernik. O slovenskih simbolih se bo nadalje opredeljevala ustavna komisija, potem pa še državni zbor.

Zmagovalni predlog avtorja Dušana Jovanoviča iz Kopra
Zmagovalni predlog avtorja Dušana Jovanoviča iz Kopra FOTO:

Zmago Jelinčič (SNS) je po predstavitvi izrazil ogorčenje nad izbranimi rešitvami, ki po njegovih besedah izničujejo slovensko zgodovinsko bit. Po njegovem mnenju so nagrajene rešitve nova oblika olupka za čokolade, vse zastave, grbi in simboli držav pa morajo temeljiti na zgodovini naroda. Komisija je izhajala iz oblikovalskih osnov, toda grb mora biti najprej v opisni obliki, šele potem sledi oblikovalski izdelek. Po Jelinčičevem mnenju so izbrane rešitve sramota, saj gre prej za industrijsko značko kot pa za nacionalne simbole. V SNS ne bodo dovolili takega poniževanja slovenskega naroda.

Stane Bernik, sicer umetnostni zgodovinar, meni, da je prvonagrajena natečajna rešitev prava, zavrnil pa je tudi očitke, da je podobna ameriški zastavi. Pri predlogu gre namreč za centrično kompozicijo, v sredini pa se izrisuje Triglav kot nacionalni simbol, je dejal Bernik. Predsednik društva Heraldica Slovenica Jožef Lajevec pa je danes opozoril, da je komisija preučevala rešitve iz oblikovnega vidika, medtem ko bi morala upoštevati zgodovinske, kulturne in vrednostne značilnosti slovenskega naroda.

Drugouvrščeni predlog je pripravil Klemen Rodman iz Žirovnice
Drugouvrščeni predlog je pripravil Klemen Rodman iz Žirovnice FOTO:

Drugo nagrado za celostni predlog, torej za zastavo, grb in simbol, je komisija prisodila predlogu, ki ga je poslal Klemen Rodman iz Žirovnice, tretja nagrada pa se porazdeli na posamezne elemente, in sicer na grb (avtor Valt Jurečič iz Ljubljane), zastavo (avtor Igor Rehar iz Ljubljane) in simbol (avtorja Goran Tomič in Aleš Galičič iz Ljubljane). Podelili so še štiri častna priznanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3