Slovenija

Znanstveniki nismo zaprti v slonokoščeni stolp, znanost pa je lahko napeta kot kriminalka

Ljubljana, 02. 01. 2018 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Preverjeno!
Komentarji
14

Tako pravi eden izmed najbolj uglednih slovenskih znanstvenikov ta trenutek, mnogi ga tudi vidijo kot morda tistega Slovenca, ki bi lahko dobil Nobelovo nagrado.

Slovenski znanstveniki se sicer odlikujejo na marsikaterem področju, to pa političnih odločevalcev ne prepriča, da bi znanosti namenili več denarja. Slovenija je med 28 državami EU na neslavnem predzadnjem mestu po deležu BDP, ki ga namenja znanosti, boljši smo le od Romunije.

Znanost pride v središče pozornosti le ob posameznih primerih, recimo, ko genialni najstnik iz Slovenije zmaga na svetovni olimpijadi v astronomiji in astrofiziki

Sicer pa nasploh veje antiintelektualizem, znanstvenikom, ki si prizadevajo za več vlaganj pa včasih na forumih celo svetujejo, naj gredo raje kopat v rudnik.

Tudi sicer je vedno več nezaupanja v znanost, vse več ljudi pa verjame  neutemljenim trditvam, naprimer, da z letal posipajo strupene kemikalije, nekateri pa celo dvomijo v dejstva, za katera so nekoč ljudje tudi umirali,  to je, da je zemlja okrogla.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
03. 01. 2018 20.11
Geoinžiniring je šarlatanstvo, ker je igranje pred ogledalom znanost. ☺
ni_mi_vse_eno
03. 01. 2018 20.08
+0
Kemtraili so dejstvo. Skozi desetletja je izšlo polno patentov (Extensive List Of Patents - Geoengineering Wa t ch ). Debata o geoinžiniringu poteka v UN. (UN Debate on Chemtrails, Weather Modification, SRM). Zadeva uporablja vojska in civilna znanost, ker hočemo spoznati, kako zadeva deluje in kako lahko vreme modeliramo. (US Air Force Admits to Using HAARP For Weather Modification in Defense Hearing). Seveda se kemtraili ne izvajajo, ker bi želeli nekoga zastrupljati, ampak ker želimo poslati v zrak nukleacijska jedra, preko katerih se prične dogajati kondenzacija vlage => tvorba oblakov. (Chemtrails Analysis: New Discoveries).
SDS_je_poden
03. 01. 2018 10.35
+2
Je pa bilo v prispevku lepo povedano, kakšen odnos ima večina slovenskega življa do znanosti.... tviti o tem, da naj se znanstveniki raje primejo krampa in lopate..... To je miselni doseg večine naroda na tej strani Alp. Če slovencelj nekaj ne razume ali se sreča z nečim, kar mu ni blizu, je tak njegov povprečen odziv. Žalostno, res žalostno. Ne pravim, da bi vsi morali bit znanstveniki, ampak žalosti me, da se delo nekoga, ki ga sami ne razumemo, takoj začne zaničevati oz. se ga poskuša razvrednotiti.
sikav
02. 01. 2018 13.47
-4
Tisti, ki znate razmišljat s svojo glavo lahko ugotovite , da je 90% našega znanja s katerim se "hvalimo", informacija, ki nam jo je nekdo podal in je ne moremo preveriti. To bi primerjal s cerkvijo. Moraš zaupati, da je res....Vemo pa tudi, da je znanost zelo odvisna od financiranja, da je sponzorirana, kar pa spet pomeni, da če znanstvenik stopi iz okvirov, ki so mu predpisani, izgubi sredstva. Tisti, ki še niste pozabili, veste, da je včasih znanost omejevala cerkev, danes bi pa bilo čudno, če tega ne bi v enaki meri izkoriščale elite, ki imajo v rokah oblast. V znanost verjamejo samo naivneži..
SDS_je_poden
03. 01. 2018 10.29
+1
sikav: Ne bo držalo. Znanost temelji na empiričnih dokazih, ki so ponovljivi in morajo zdržati vsako ponovitev. Šele takrat lahko znanost reče, da stvar drži. To kar ti mešaš so verjetno raziskave v farmaciji, ki so sponzorirane z strani farmacije, kar res poraja dvom o izsledkih. Kakorkoli, znanost temelji na empiričnih dokazih, tisto kar ti povedo v cerkvi (razen moralnih naukov) pa so zgodbice za lahko noč.
sikav
03. 01. 2018 14.46
Lepo si povedal. Zdaj mi pa še povej koliko teh empiričnih dokazov lahko preveriš? Ali pa spet moraš verjeti na besedo???
Ramzess
02. 01. 2018 11.18
-2
"ko genialni najstnik iz Slovenije zmaga na svetovni olimpijadi v astronomiji in astrofiziki" Seveda, ampak le v okviru tistega kar uči in dovoljuje uradna znanost, če pa bo tak genij začel govoriti o ti. mejnih zadevah, se bo hitro znašel na očeh napačnih.
trdovrat
03. 01. 2018 09.26
Ramzes, takoj ga označijo za krivoverca, pritiski nanj so pa še hujši kot v dobi inkvizicije!
SDS_je_poden
03. 01. 2018 10.27
Ramzess
02. 01. 2018 11.16
-1
Verjamem, da je napeta, če delaš pod nadzorom, za napačne, če moraš prirejat rezultate javno uveljavljeni doktrini. Celi seznami znanstvenikov različnih področji, umrlih v čudnih okoliščinah, obstajajo. Govoriti o znanosti v tem svetu je tako kot govoriti o znanosti v eni sobi, pa še ta je deloma prirejena, tista v drugi sobi pa je zamolčana.
BananaPoslanec
02. 01. 2018 10.49
-2
Za legalizacijo marihuane ne potrebujemo znanstvenikov...vsi vemo da je zdrava itd...pa je ne legaliziramo.... Znanstvenike potrebujemo za čipe za pod kožo...za razvoj orožja...če bi bilo kaj za dobrobit clovestva itak nebi razvijali...tak da...nej gre v vse nekam v tri....
metronom
02. 01. 2018 10.04
-3
pa nej mal razdelijo
metronom
02. 01. 2018 10.03
-1
no sej na kemiskm institutu dobr sluzjo orh biznis
Ramzess
02. 01. 2018 11.20
-1
Vmes pa odstranijo moteče oz. njim škodljive osebke.