Slovenija

'Sklop ukrepov je v osnovi pošten in socialno kolikor toliko vzdržen'

Ljubljana, 12. 04. 2012 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Odgovornost javnega sektorja je, da opravi neko prilagoditev, pravi finančni minister. V gospodarstvu je marsikdo pristal na znižanje plače, a je njegovo podjetje vseeno šlo v stečaj, je pojasnil. Proračun bo v naslednjih letih zapiral delovna mesta, ker je edini, ki tega še ni počel.

Ukrepe vlade za znižanje odhodkov v javnem proračunu je predstavil finančni minister Janez Šušteršič.
Ukrepe vlade za znižanje odhodkov v javnem proračunu je predstavil finančni minister Janez Šušteršič. FOTO: Reuters
Šušteršič ocenjuje, da moramo na žalost sprejemati ukrepe, ki so na prvi pogled radikalni, a so nujni. Pri ukrepih pa so, kot pravi, pazili, da so, kar je mogoče, zaščitili tiste z najnižjimi dohodki in bolj posegli v prejemke ljudi z višjimi dohodki.

Vlada je potrdila zakon o uravnoteženju javnih financ, ki omogoča izvedbo varčevalnih ukrepov, predvidenih za rebalans letošnjega proračuna. S tem želi letošnji primanjkljaj znižati na tri odstotke bruto domačega proizvoda.

Minister za finance Janez Šušteršič je dejal, da naj bi vlada predlog zakona v obravnavo državnemu zboru poslala po nujnem postopku, hkrati pa je napovedal, da ga bo mogoče v času obravnave še preoblikovati, če bo dosežen drugačen dogovor o ukrepih za uravnoteženje javnih financ. Pravi, da bo DZ o tem lahko začel razpravljati čez dva tedna, zakon pa bi lahko bil sprejet v začetku maja. Dejal je še, da si želijo omiliti grožnje z referendumi in stavkami, vendar pa stavka javnega sektorja prihodnji teden skoraj zagotovo bo, meni minister.

Pri tem pojasnjuje, da je javni sektor v zadnjih letih veliko manj nosil breme krize kot zasebni sektor, kjer so že bila odpuščanja in so se tudi nižale plače. Slovenija je predvsem tista država, kjer se je BDP najbolj zmanjšal. "Kriza v Sloveniji je bila zelo huda, napovedi pa ne kažejo, da bi se to lahko v prihodnjem letu ali dveh bistveno izboljšalo," je povedal. Primanjkljaj se v Sloveniji ni nič zmanjšal, ampak se je še povečal, zato so ti ukrepi, ki so radikalni, tudi nujni, pojasnjuje minister.

Glavni odbor sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je sklenil, da se sindikat ne bo pridružil napovedani stavki dela javnega sektorja. V Fidesu ocenjujejo, da je s pogajanji še mogoče doseči dogovor z vlado. Obenem spoštujejo odločitev o udeležbi v stavki tistih sodelavcev, katerih sindikati so napovedali stavko.
Sindikati po njegovih besedah niso pristali na nelinearno zmanjševanje plač, torej, da bi pri višjih plačah odvzeli več, zato vlada ostaja pri predlogu o linearnem znižanju plač.

Tako bo vlada v DZ predložila predlog zakona, ki je skladen z zadnjo ponudbo sindikatom. Ti so sicer ponudbo zavrnili. Plače se bodo znižale za 10 odstotkov s 1. julijem letos, hkrati pa bi izplačali tretjo četrtino plačnih nesorazmerij. Plače javnih uslužbencev bi se tako letos v povprečju znižale za 7,5 odstotka. Zadnjo četrtino plačnih nesorazmerij bi izplačali v začetku prihodnjega leta, takrat bi to izplačali tudi javnim funkcionarjem. V sredini prihodnjega leta pa bi začeli uveljavljati tudi napredovanja, ki so bila zadržana.

Višina regresa bi se po Šušteršičevih besedah izplačala glede na višino plače uslužbenca. Tistim z najnižjimi dohodki bi pripadal regres v višini 100 odstotkov, torej 692 evrov. Tisti z najvišjimi dohodki pa bodo letos dobili 10 odstotkov vrednosti regresa, prihodnje leto pa jim ne bi bil izplačan.

Sicer pa so vsi predlagani varčevalni ukrepi isti, kot so bili že objavljeni, je pojasnil Šušteršič. Tako je predvideno znižanje bolniškega in porodniškega nadomestila, otroškega dodatka in letnega dodatka za upokojence. Vlada med drugim predvideva še ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka, spremembo normativov v šolstvu, do subvencije šolske prehrane pa bodo upravičeni samo socialno šibki.

Šušteršič je tudi napovedal, da bodo na vseh področjih državne uprave pregledali racionalnost delovanja. Po tem procesu nekatera delovna mesta ne bodo več potrebna, po ministrstvih pa bodo ta števila različna.

Za tiste, ki bodo ostali brez dela, bodo poskušali najti primerne rešitve, kot je tudi prezaposlovanje. "Videli bomo, kaj je bolj smiselno in učinkovito. Procesi bodo trajali do konca leta, vključeni pa bodo tudi sindikati, potrebne bodo spremembe zakonov," je še povedal Šušteršič.

Manevrski prostor pri pogajanjih s sindikati javnega sektorja je predviden, v okviru tega pa tudi tečejo pogajanja, je dejala predsednica NSi Ljudmila Novak. Ni pa "izdala", do katere mere je vlada še pripravljena popuščati sindikatom.
Manevrski prostor pri pogajanjih s sindikati javnega sektorja je predviden, v okviru tega pa tudi tečejo pogajanja, je dejala predsednica NSi Ljudmila Novak. Ni pa "izdala", do katere mere je vlada še pripravljena popuščati sindikatom. FOTO: Miro Majcen
Psiholog Hubert Požarnik je dejal, da so nekateri Slovenci res revni, a še zdaleč nismo dežela samih revežev. Slovenci smo nagnjeni k rahlemu mazohizmu, je dejal, vladi pa poočital, da ravna premalo psihološko, uveljavljanja varčevalnih ukrepov pa da bi se morala lotiti bolj taktično.
"Sklop ukrepov je v osnovi pošten"

Odgovornost javnega sektorja do družbe je, da opravi neko prilagoditev, je dejal Šušteršič. V gospodarstvu je marsikdo pristal na znižanje plače za deset in več odstotkov, a je njegovo podjetje vseeno šlo v stečaj, je pojasnil. Proračun bo v naslednjih letih zapiral delovna mesta, ker je edini, ki tega še ni počel.

Ali so res tako grozni, se je o predvidenih varčevalnih ukrepih vprašal minister in si odgovoril: "Po našem mnenju niso." Ob tem je pojasnil, da so morali vsi ministri najprej poiskati prihranke v svojih resorjih – pa čeprav ni nihče, razen mogoče njega samega, postal minister zato, da bi varčeval – šele zatem se je vlada odločila poseči v zakone s področja javnega sektorja in sociale.

"Tako smo predlagali uravnotežen sklop ukrepov, ki posega praktično na vsa področja, je v osnovi pošten in socialno kolikor toliko vzdržen," je dejal Šušteršič. Ukrepi so pripravljeni tako, da pa vlada nekaj vendarle tudi daje; kot primer je izpostavil znižanje plač za deset odstotkov ob hkratni odpravi plačnih nesorazmerij.

Na napovedi stavke in referenduma se je Šušteršič odzval s trditvijo, da je vlada v pogajanjih že naredila kakšen korak nazaj, medtem ko "so sindikati šele zdaj začeli resno razmišljati, da bi naredili kakšen korak v našo smer". Če se bo mogoče dogovoriti o drugačni rešitvi, s katero bi dosegli iste cilje, se je vlada pripravljena pogovarjati, je dodal.

Janez Potočnik
Janez Potočnik FOTO: Reuters

Potočnik: Posledice čutimo vsi

Na vprašanje, ali je grožnja, da nam bodo v primeru, če varčevalnih ukrepov ne bomo sprejeli, iz Bruslja narekovali stvari, resna, je Evropski komisar za okolje Janez Potočnik za oddajo Svet na Kanalu A odgovoril, da je bil to del dogovora, ki je bil sprejet v okviru fiskalnega sporazuma. "To je medvladni dogovor, to ni dogovor, ki ga je predlagala komisija, ampak komisija je pooblaščena, da spremlja, kako države uresničujejo te zaveze. Tisto, česar se moramo danes zavedati na ekonomskem prostoru Evropske unije, je, da če ena država dela napake, davkoplačevalci vseh držav čutijo te napake. Zato je bil dogovor sprejet, resda v Bruslju, ampak med državami članicami, da bomo v bodoče poskušali gledati drug drugega, tako da se tovrstne napake ne bi ponovile, in to ni samo odgovornost, ki jo ima posamezna vlada do lastnega davkoplačevalca, ampak je to odgovornost do vseh tistih, ki smo na nek način povezani v evropskem prostoru, še posebej pa v evro prostoru," je dejal.

Do konca maja mora sicer Evropska komisija prejeti poročila vseh članic, oceniti predloge in pripraviti priporočila posamezni članici, je pojasnil. Vse države se namreč zdaj ukvarjajo z zelo resnimi težavami na področju financ, dolgov, gospodarske rasti, in prav ta je ključna stvar, kateri bo komisija letos posvetila veliko pozornosti.

Vladno skupino za pogajanja bo vodil Vizjak

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: Aljoša Kravanja

Vlada je ustanovila sedemčlansko skupino za pogajanja s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja. Vodil jo bo minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, v njej pa so še štirje ministri ter predstavnika kabineta predsednika vlade in Umarja, so sporočili z ministrstva za pravosodje in javno upravo.

Pogajalska skupina, ki jo je vlada imenovala na današnji seji, se bo pogajala s predstavniki sindikatov v zvezi z njihovimi stavkovnimi zahtevami pred stavko, ki je napovedana za sredo.

Skupino pod Vizjakovim vodstvom sestavljajo še Šušteršič, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav, minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, minister za zdravje Tomaž Gantar, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Lovro Lončar in direktor urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle.

SVIZ opozarja, da se 'uničuje' javno šolstvo

Tem ukrepom pa nasprotujejo številni sindikati. Predsednik sindikata SVIZ Branimir Štrukelj je po seji stavkovnega odbora dejal, da očitno tako vlada kot tudi javnost še vedno ne razume, da po vseh zahodnih državah razumejo boljšo izobrazbo kot rešitev za izhod iz krize. "Pri nas je ravno obratno. Po javnem šolstvu se seka in reže, kot da bi ga hoteli uničiti. Zdi se, kot da bi radi naredili to državo bolj ruralno," še dodaja. Upa, da starši razumejo, da je treba javno šolstvo ohraniti. Pri tem pa opozarja, da bo uvedba šolnin za študente povzročila selekcije na podlagi materialnega stanja družine. "Zakaj to počnemo? Morda zato, da bi bili slabše izobraženi, da bi nas lažje obvladovali," se sprašuje.

Sindikat ministrstva za obrambo je objavil sporočilo, da stavke v obrambnem resorju ne bo, saj to preprečujeta ustava in Zakon o obrambi. V svojem prostem času pa se zaposleni v vojski in na MORS protesta lahko udeležijo kot državljani.

Štrukelj ne more razumeti, da so ob teh napovedih "utihnili" tudi liberalci, pri tem pa omenja ravnanje ministra Šušteršiča. Kot je nato še pojasnil, so se v vrtcih in šolah pripravljeni boriti do konca. S stavko se strinja kar 38.650 oziroma 93,5 odstotka zaposlenih v šolstvu, 88,8 odstotka zaposlenih v kulturi ter 75,8 odstotka zaposlenih v znanosti.

Premier Janez Janša je sicer v sredo dejal, da za stavko ni formalnih razlogov, zato je država ne bo plačala. Na to se je danes odzval Štrukelj in dejal, da "so na srečo veje oblasti še vedno deljene in da bo o tem odločalo sodišče". "To ni stavka za privilegij, pač pa stavka, ki brani javno šolstvo," je nadaljeval in dodal, da je v primeru kršenja kolektivne pogodbe delodajalec dolžan poravnati stroške stavke.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Blaž Garbajs
Rektorji slovenskih univerz so zelo zaskrbljeni za prihodnost Slovenije. Kot so zapisali v pismu vladi, bodo varčevalni ukrepi vlade, s katerimi namerava letos v visokem šolstvu in znanosti privarčevati približno 70 milijonov evrov, "resno zarezali v razvojno substanco, brez katere ponoven gospodarski vzpon naše države ni mogoč".

Po njegovem mnenju je poskušal premier "očitno učiteljem in vzgojiteljem sporočiti, da naj ne stavkajo, ker jim bo sicer država trgala od plače. Očitno podcenjuje ljudi," pravi. Strošek na zaposlenega bi po ocenah tako znašal okoli 50 evrov.

Vrtci bodo zaprti, sprejemali pa bodo le tiste otroke, katerih starši imajo "resnično nerešljive težave z varstvom", pri tem pa Štrukelj pojasnjuje, da vzgojiteljice vedo, kateri so ti otroci.

Učitelji bodo stavkali na delovnih mestih. Del stavke bodo izvedli z udeležbo na stavkovnih shodih, pri tem pa je Štrukelj dodal, da so že dobili soglasja za shode v Ljubljani, Celju, Velenju, Kopru in Murski Soboti. Na shodih bodo glasno izražali nezadovoljstvo, nemirov pa si ne želijo. Posamezni shod naj bi trajal maksimalno eno uro, nato naj bi se učitelji vrnili na svoja delovna mesta in tam stavko nadaljevali. "V kolikor bo zakon sprejet, bomo storili vse, da bo na referendumu padel," je zaključil na koncu.

Vlada je sprejela novelo zakona o državnem tožilstvu

Vlada je danes obravnavala predlog novele zakona o državnem tožilstvu, ki je, kot trdi notranje ministrstvo, potrebna za uskladitev po prenosu pristojnosti nad tožilstvom na notranje ministrstvo. Ena od sprememb, ki jo predvideva predlog s strani vlade potrjene novele, je odprava predhodnega posvetovanja, ki ga mora vodja tožilstva opraviti s kolegijem državnega tožilstva glede ustreznosti kandidatov za državne tožilce. S tem želijo razbremeniti delo tožilcev, je pojasnil Robert Marolt, državni sekretar na notranjem ministrstvu.

Hkrati predlog novele jasneje opredeljuje pogoje za mirovanje funkcije državnega tožilca. Zdaj funkcija med drugim lahko miruje, če je tožilec imenovan za ministra ali državnega sekretarja ministrstva. Po predlogu pa bi v zakon dodali, da mirovanje funkcije nastopi, ko je tožilec imenovan za ministra (oz. za ministra brez resorja) ali državnega sekretarja katerega koli ministrstva.

Marolt je danes še povedal, da bo center za izobraževanje v pravosodju lahko še naprej izvajal izobraževanje in usposabljanje državnih tožilcev, pri tem pa mora pridobiti predhodno soglasje ministra za notranje zadeve. Poleg tega bodo posamezna izobraževanja potekala tudi v okviru MNZ, je dodal. Ob tem je Marolt izpostavil še, da novela bolj celovito ureja podelitev priznanj državnim tožilcem ob dnevu pravosodja, pravna podlaga za izdajo pravilnikov o štipendiranju tožilcev pa bo prešla na notranjega ministra.

Zadnje spremembe zakona o državnem tožilstvu so začele veljati 6. avgusta lani, uporabljati pa so se začele pred petimi meseci – 7. novembra 2011. Ker je tožilstvo na podlagi novele zakona o vladi in novele zakona o državni upravi prešlo iz pristojnosti pravosodnega ministrstva pod okrilje notranjega ministrstva, je slednje 28. marca predstavilo nove spremembe tožilskega zakona.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1542)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsevidim
17. 04. 2012 08.10
+1
no, lepo in pošteno....kaj pa...
ZalkaGrabnarK
13. 04. 2012 19.54
+3
V nedeljo zvečer stari dedec sedi za mizo, razteguje svoje noge in čaka, da mu stara baba povije krčne žile. Danes je prebral pet osmrtnic in kroniko. O tistem, je bral, s katerim sva skupaj hodila kvartat. S sekirico se je spravil na soseda, ker njegova jablana odmetava svoje sadove v njihov žleb. Njegove posesivne ustnice so obžrle staro babo za večerjo. Mirno se je zleknil na klop in čakal, da se bo prebava umirila. Danes ponoči bo hrumelo, je rekel, baba me je spet napela. Zamaščen radio v kuhinji pa še kar poje vesele pesmice.
simona_semenic
13. 04. 2012 19.31
+3
Molitev Sem, ker sem bil in vsakdo me bo mogel pozabiti. In vendar moram reči: sem in bil sem in bom, in zato sem več od pozabljanja, neizmerno več od zanikanja, neskončno več od niča. Vse je večno, kar nastane, rojstvo je močnejše od smrti, vztrajnejše od obupa in samote, silnejše od hrupa in greha, slovesnejše od zavrženosti. Nikoli ne bom prenehal biti. Nikoli. Amen. Edvard Kocbek
Mira Šunkar
13. 04. 2012 19.22
+1
sem proti tem ukrepom, razen, da ZNIŽAJO plače šolnikom, ki za 5 ur dela in 3 mesece počitnic na leto, dobivajo prevelike plače---ta Štrukelj jamra že od kar ga poznam, raje naj gre delat--- pri takih ugodnostih in številu, učencev kot jih imajo sedaj učitelji, bi moralo biti znanje otrok mnogo boljše, kot v resnici je in iz leta v leto stagnira, imam 3 otroke in lahko povem, da je iz leta v leto slabše----v mojih šolskih časih nas je bilo v osemletki in srednji šoli po 30 učencev in več, naučili smo se 100% več kot sedaj in spoštovali smo profesorje, katerih pa zdaj zaradi njihovega početja malokdo , žal-----tistih nekaj svetlih izjem naj oprosti kritiki !!!!!!!!!!!!!!!!
baldahin
13. 04. 2012 17.29
+2
Odkar je imenovan za ministra, je tale Šušteršić odet v pogrebniško opravo. Dobro se zazrite v te oči brez življenja, v te oči brez kančka strasti za tistim kar počnenja, prisluhnite temu hladnokrvnemu, brezbarvnemu tonu njegovih besed. To ne prinaša nič dobrega, ne zdaj, ne čez desetletja. Nad vhodna vrata pritrdite razpelo, na kljuko obesite česen....
Pošten Zvezdaš
13. 04. 2012 16.51
+2
Stavke se ne smejo odreč,,ker tega darila janezek nebi bil vesel.Janezek je zmeraj tega počel,sedaj pa kar stavko na jplača iz svojega žepa.Nerazumem zakaj tako tupast ,da pozablja na stvareh ki ji prej sam počel,in na svoje laži.
kawboy
13. 04. 2012 13.55
+0
Pozivam sindikaliste, naj za dobro gospodarstva preloži stavko na začetek maja, če ne bodo zadovoljni z pogajanji. Sedaj ste pa nekateri naredili ravno to, takoj ste zagrozili z stavko, ne da bi se prej kaj izpogajali in predlagali. Javni sektor pa itak živi na naš (davkoplačevalski in gospodarski) račun in bi moral biti servis državljanom, ne pa ravno obratno. Zato ste pa nepotreben in prevelik strošek in za nameček bi še stavkali in to na stroške vseh drugih in ne na svoje stroške?
osamosvojitelj
13. 04. 2012 09.53
+3
Gospod minister, podjetij niso poslali v stečaj delavci, ki so si zmanjševali plače v upanju, da bo bolje, temveč menedžerji in "menedžerji", ki danes z vami tulijo v isti rog. Do danes so si neusmiljeno polnili žepe, ne glede na posledice, danes so pa pametni in edine žrtve zategovanja pasu. Tem je treba vzeti!!!!!!!!!
tomy33
13. 04. 2012 08.07
+5
Odgovornost vas gospod Šuštaršič pa je, da končno začnete to podirajočo bajto sanirat pri temeljih in ne pri strehi. Niso vse diplome, tudi malo kmečke logike vam včasih ne bi škodilo. Nič ne pomaga varčrvanje, če ne zatesnite vseh lukenj skozi katere polzi naš, za razliko od vas, težko prigarani denar. Za začetek bi bilo potrebno ukinit legalizirano korupcijo, ki se ji reče javna naročila. Vrnit SDK, ki ga je politika pod pritiskom gospodarskih lobijev ukinila, da se je denar namesto v državno blagajno lahko stekal in se še steka v privatne žepe. Uvest plačilno disciplino itd., naj bodo za začetek samo 3 točke. Vem gospod Šuštaršič da je to problem, za razliko od popravljanja strehe je saniranje temeljev neprimerno bolj umazano delo, riti je potrebno namreč po političnem blatu, kjer je marsikateri od vaših kolegov pristavil svoj lonček. Šele takrat ko boste to postorili bo varčevanje imelo svoj namen, do takrat je pa vse skupaj samo pesek v oči raji. Zato bi bil mogoče že skrajen čas da se končno nehate sprenevedati.
bora_bora
13. 04. 2012 07.52
+7
Z ukrepi moramo plačati zapitek tistih, ki so svoje rilce tišali v javno blagajno, krivi pa so tisti, ki so odpIrali vrečo, da so tudi sami lahko tiščali roke vanjo. Mastilo se je 5% ljudi plačali bomo pa vsi, NIČ NOVEGA
picajzlj
13. 04. 2012 07.36
-3
minimalca nej vam dajo, boste takoj prebegnil v gospodarstvo, ker tam se pa delajo nadure, da boste lahko preživeli. Sicr majo pa državni uslužbenci ( učitelji, policisti) preveč dopusta za moje pojme, naj se jim ga skrajša pa nej gredo hmelj obirat al pa kej, itak preveč sedijo, mal fizičnega dela ne bi škodlo, bi še pr zdravstvu zato prišparali
picajzlj
13. 04. 2012 07.42
-3
Pa bonificirana delovna doba za poklic policist, sj ne vem a še to obstaja, ma če obstaja je to butalska logika!
osamosvojitelj
13. 04. 2012 09.54
-3
in zakaj potem pišeš o stvareh, ki jih niti ne poznaš????
picajzlj
13. 04. 2012 10.58
-1
Kaj ne poznam, a dopuste učiteljske pa policijski bonificiran staž? Ma vi kr vlečte na svoje, boli me, sj pravim, js sn ZA če država crkne ker mi sam jemlje, vi učitelji, vam pa daje, tak da 2x premislit preden enkrat prdnit prot njej!
myname007
13. 04. 2012 07.24
+5
Mogoče bi bil čas, da začnete ljudje vsaj malo razmišljati. Še enkrat kopiram moj prejšnji post. Navodila za uporabo: preberi, razmišljaj, preberi še enkrat, premisli o vsakem stavku posebej. Če bom povedal zadeve bolj direktno, bom verjetno dobil metek v glavo... ****************************** Mogoče malo off topic. Se mogoče spomnite 400 000 tolarjev/dinarjev/karkoli ali manj, kot ste jih prejeli v procesu privatizacije? S tem smo se v bistvu odpovedali naši pravici do lastništva nad javno lastnino. Vsa ta lastnina je privatna. Vse inštitucije so firme oz. korporacije. DRŽAVNI ZBOR recimo je celo zavezanec za DDV ;). Tudi korporacija REPUBLIKA SLOVENIJA ima svojo matično in davčno številko. Poanta je v tem, da v Sloveniji v bistvu NI javnih uslužbencev. So le uslužbenci, ki opravljajo svoja dela znotraj podjetij, ki so registrirana za opravljanje določene dejavnosti. Del davkov se sicer steka v maso, ki skrbi za to, da so vsi ti ljudje plačani. Večina davkov gre za marže vsem posrednikov, ki skrbijo za "posle". Vsi "ukrepi", ki jih nameravajo sprejeti, so v bistvu korporativni krizni management za rešitev osnovne likvidnosti. Prevedeno to pomeni, da država praska skupaj denar za to, da poravna račune. To je razlog, da nas kar naenkrat tako zelo skrbi za varnost na cestah in kulturno vedenje državljanov. Pred nekaj leti sem delal na osnovni šoli. Sedaj še delam v korporaciji, v lasti tujcev. Sistem je identičen. V šoli se je ravnateljica grebla za vsak cekin, isto počnejo v firmah. Razlika je samo v razmerju. Ravnateljica se je borila za cekine iz privatnih žepov, naša prokuristka se bori za cekine iz javnega žepa. Osnovni vir financiranja je torej drug. Takrat je ravnateljica rekla: "Šola je biznis." Takrat žal nisem v resnici razumel tega, kar je povedala. Sedaj točno vem, kaj je mislila s tem. Mislim da so vsi ti ukrepi in stavke itd samo mala preusmeritev pozornosti. Korporacija REPUBLIKA SLOVENIJA je že bankrotirala oz. ima zelo resne težave z likvidnostjo. Mogoče bi se morali zamisliti nad tem, da smo kot davkoplačevalci že trikrat odkupili cel javni sektor in da bi mogoče morali postati tudi njegovi dejanski lastniki. ******************************
picajzlj
13. 04. 2012 07.28
+1
picajzlj
13. 04. 2012 07.24
+1
Js se pa strinjam z ukrepi, če vse informacije držijo. Državni uslužbenci ste 20 let živeli in bili plačani bolje, kot delavci v gospodarstvu. In me ne zanima vaša izobrazba, pa če ste sami doktorji znanosti, še zmeraj živite od krompirja, ki ga pridela neumn in neizobražen delavec v gospodarstvu. TO NI POŠTENO, da so takšne razlike v plačah, tud če ne bi blo krize bi vam blo treba vzet pa dat ljudem ki delajo in ustvarjajo dobrine, ki jih vsi koristimo, in mi in vi. Če pa komu od vas kaj ne paše, imate izobrazbo kot se radi pohvalite, pa začnite, ker izobrazba je namenjena temu, da se z njo neka dobrina naredi, to pomen krompir sadi pa še kaj bi se našlo, sam kaj bi vam js to razlagal, kaj je delo, ko pa ste v pisarnah ko dojenčki v inkubatorju. Ma da js vladam, bi blo gospodqarstvo BOG I BATINA, pol pa šele državniki in ostali priležniki!
picajzlj
13. 04. 2012 07.49
+1
maraj, sj kuharc v gospodarstvu se pa zihr rabi, ne vem zakaj ne prebegneš tja. Pol večjo plačo? po mojih info imajo v gospodarstvu kuharji 600 evrov. Pa ko bi ti vedela, kaj vse moram js požret v delavskih kuhinjah, da nisem laćen, želodc bi se ti obrnil. pa js teb 700 eu nisn fauš, mej jih, si jih po moje zaslužiš, js ciljam na višje plače, tako da... Ne mečem vseh v isti koš, čeprav tako zgleda!
picajzlj
13. 04. 2012 07.50
-1
kar se tiče pa otrok jih pa najbrž ne bom imel, ker z minimalcem komaj sebe preživim, kako bi še koga zraven. reveža pa nočm spravt na svet, hvala lepa!
andrej69
13. 04. 2012 07.09
+17
Zanimiva se mi zdi izjava Potočnika....posledice čutimo vsi.......mislim ,da jih on pri svoji plači ne čuti,ali pa se norčuje iz nas......
Uporabnik811241
13. 04. 2012 07.14
+1
Prav gotovo jo ne čuti tako kot mi v gospodarstvu vendar je realno povedal ,da so stvari dobro nastavljene in se bo pač treba nekaterim stvarem odrečt ter da se tudi pri njih zmanjšuje število zaposlenih ! Mogoče farba mogoče pa tudi ne !
picajzlj
13. 04. 2012 07.41
+2
fizikalc, nam na srečo al nesrečo nimajo več kaj vzet, ker če pa še v gospodarstvu znižajo plače, bom pa js doma lepo krompir sadil ker se mi bo to bolj splačalo, kot pa hodt v službo. Pa še krompir bo samo moj, ga ne bom rabu delit še med polcaje, učitle pa dohtarje :)
sahrana
13. 04. 2012 06.54
+10
sam sem za zategovanje pasu a vendar ne na tak nacin kot nam ga vtivajo vlade tako prejsnja kot sedanja zategovati pas pri 600eur ali 1200eur in seveda 3000+ eur ni enako vzeti 10% pri 1200 eurih je obcutno manj bolece kot vzeti tistim ki dobivajo ali pa tudi ne borih 600eur da ne govorim o fukcionarjih,politikih,direktorjih in raznih svetovalcih ki dobivajo bistveno vec za stanje v drzavi so krivi predvsem POLITIKI in SINDIKALISTI oboji so leta dopuscali ropanje in nenormalne prevzeme nekoc uspesnih podjetij sedaj ko je slo vse v rit bi zategovali zategnimo gospodje a prvo se izenacimo ce je vojska je vojska za vse torej dragi poslanci in poslanke v dobro drzave si znizajte place za 50% potem zacnite zategovati ljudem ki za cloveka dostojno zivljenje v tej skorumpirani sloveniji ne morejo vec zasluziti
Uporabnik811241
13. 04. 2012 07.01
-2
predlogi o znižanju plač so bili različni in so še vedno na mizi vendar Štrukelj ne pristane na nobeno jasno je bilo v Slakovi odaji prikazano ,da z odpravo plačnih nesorazmerij in 10 % znižanjem na koncu tisti z najmanjšimi dohodki v JU ne bi izgubili praktično nič !
Uporabnik811241
13. 04. 2012 06.46
-1
Včeraj v Slakovi odaji se je lepo videlo ,kako razmišlja Štrukelj z druščino , eden spi in ga zadeva ne zanima saj je že odločeno ,policijski sindikalisti so na osem strani napisali kje treba pobrat več davkov in denarja ,da za njih ostane dovolj še naprej Štrukelj pa se trese od živčnosti in sploh nima nobenega argumenta in očitno živi v drugem svetu ! Kapo dol FIDESU ,ki me je presenetil z treznim in previdnim razmišljanjem prav tako me je presenetil po odaji v Odmevih še Potočnik ,ki je tudi povedal realno ! Škoda ,da eni ne razumejo Slovenskega jezika in ne zastopijo kaj se govori !
aryan
13. 04. 2012 05.43
-1
hehe kolko denarja tolko muzike pa se je..e
Saša Kova? 1
13. 04. 2012 02.41
+3
Absolutno sem proti stavki javnega sektorja! Podpiram mnenje g. Pliberška v celoti. v zvezi z akturalnim pa sledeče: 1. Nehajmo podjetja plačevati davke, pa da vidimo od česa bodo živeli - pa se gremo v gospodarstvu štrajk ali nepokorščino - samo da bomo delali, ustvarjali, ampak zase obdržali kar nardimo. pa da vidimo od kje si boste plačali štrjak, plače, ....in vso ostalo potrato denarja? 2. naj štrajkajo, plača pa naj bo taka, kot si jo zaslužiš pri 0 dela - nič. Če v podjetju ne delaš tudi plače ne dobiš. 3. Kako lahko sindikalne zaupnice iz vrtcev v dopoldanskem času, ko bi morale bit v službah, sedijo na sestanku stavkovnih odborov? Kdo jim plača šiht? Ravnatelje, ki to omogočajo je treba nagnat! 4. Starši, peljimo vsi v sredo otroke v vrtce in šole...mi moramo delat in nimamo časa posedat, zaslužit moramo za svoje in njihove plače! 5. in nazadnje vladi - če se bodo že znižala nadomestila za brezposelne...ali bo to veljalo tudi za nadomestila poslancem, ki so dobili brco v rit ali bodo oni še vedno dobivali 1 leto 100% nadomestilo? Pa kaj res ne znajo nič delat, da si ne morejo služb najt? ljudje na oblasti bi morali biti zgled državljanom, mi pa imamo že v parlamentu polovico lažnivcev in bleferjev in takih, ki nikol v življenju niso delali! Poln kufer imam tega sranja, mineva me volja, da bi sploh še kaj delala in dala v tej gnili državi!
Alojz Železnik 1
13. 04. 2012 05.13
+4
@saska, se strinjam, ukinimo javni sektor. Kaj nam bodo bolnišnice, kaj nam bodo šole, kaj nam bodo policisti! Stran z vsem tem!
RMM
13. 04. 2012 06.31
-2
privatizerat-dražje kot danes z vsemi trošerinami in davki sigurno ne bo!
equi value
13. 04. 2012 01.53
+11
43 milijard nepremičnega premoženja je pri nas v rokah 6.400 fizičnih in pravnih oseb. Torej je zmanjševanje plač pred povišanjem davka na nepremičnine neumnost brez primere.
m2k4
13. 04. 2012 05.27
+2
Zanimljiv podatek,če je resničen!Kje si dobil to?
.eu.
13. 04. 2012 01.52
-2
Ob taki situaciji bo pač treba it na delo v tujino Slovenijo ne bom pozabil ki jo imam zelo rad.V Jugoslaviji leta 2012 pa nebi rad živel kokr eni radi govorite kako fajn je blo pa da bi še trajalo. SLOVENIJA Z LJUBEZNIJO MOJA DEŽELA