Slovenija

Narobe svet: bela zalivka pri koncesionarju dražja od tiste pri zasebniku

Ljubljana, 24. 09. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zakaj je potrebno za belo zalivko pri zobozdravniku v Ljubljani plačati tudi trikrat več kot na primer v Tolminu? Je razlog res v kakovosti materiala, ali pa je morda lokacija tista, ki zobozdravniku koncesionarju omogoča, da si privošči višje cene doplačil?

Cene doplačil za zobozdravstvene storitve niso le zelo visoke, pač pa je zelo velik tudi razpon cen za neko storitev. Žal pa država ničesar ne naredi, da bi cene regulirala. ZZZS je že leta 2009 na ministrstvo za zdravje naslovil pobudo, da se z zakonom zagotovi ureditev cen storitev v zobozdravstvu pa tudi širše v zdravstvu, da bodo le-te omejene navzgor, saj bi se na ta način zaščitilo javni interes - podobno kot pri regulaciji cen notarskih storitev. A se do danes še ni nič spremenilo in uredilo. Na ministrstvu omenjajo zgolj pravilnik o zdravniški tarifi, ki ga je sprejela Zdravniška zbornica Slovenije, a je bil le-ta preklican, ker je bil v nasprotju z zakonom o omejevanju konkurence. Zobozdravniki pa so na splošno mnenja, da bi bilo cene potrebno regulirati le navzdol in ne navzgor.

Od 20 do 75 evrov za belo zalivko

Ko vas zobozdravnik vpraša, ali vam naredi amalgamsko ali belo zalivko, večina začne preračunavati. Prva je namreč pri zobozdravniku koncesionarju brez doplačila, druga pa vas bo stala (seveda, če zalivka ni narejena na sprednjih sekalcih in podočnikih) od 20 do 75 evrov, morda celo več. Vse skupaj je namreč odvisno od tega, koliko vaš izbrani zobozdravnik zaračunava za to nadstandardno storitev.

Razlike v doplačilu nadstandardnih zobozdravstvenih storitev so neverjetno velike, država pa ne poseže v regulacijo cen in zaščiti javni interes.
Razlike v doplačilu nadstandardnih zobozdravstvenih storitev so neverjetno velike, država pa ne poseže v regulacijo cen in zaščiti javni interes. FOTO: Thinkstock
Dosedanji izsledki znanstvenih raziskav ne potrjujejo domnev, da je amalgam škodljiv zdravju ljudi in še ni poznanega alternativnega materiala, ki bi bil bolj učinkovit in varen. Če upoštevamo priporočila za varno delo z amalgamom, je amalgam varen, cenovno ugoden in kvaliteten material. Stališče RSK za stomatologijo o uporabi amalgama

Ko smo preverjali, kakšne so cene storitev pri različnih zobozdravnikih koncesionarjih, smo ugotovili, da bi bila pri zobozdravnici koncesionarki v Mariboru kompozitna bela zalivka na treh ploskvah kar 25 evrov cenejša kot pri zobozdravnici koncesionarki v Ljubljani, kjer takšna plomba stane 65 evrov. Lahko bi sicer izbrali amalgamsko plombo in privarčevali 65 evrov, a bi potem morali preslišati prepričevanja zobozdravnice, da je bela zalivka manj škodljiva za zdravje in predvsem, da ima estetsko prednost.

Pa je amalgamska plomba res bolj škodljiva od bele? O tem so različna mnenja, načeloma pa so se stomatologi poenotili v svojem stališču in javnosti sporočili, da znanstvene raziskave ne potrjujejo domnev, da je amalgam škodljiv zdravju ljudi. Prav tako dodajajo, da so takšne plombe veliko bolj trajnejše, res pa je, da niso bele barve in so zato veliko bolj opazne.

Zakaj nam torej zobozdravniki tako vztrajno ponujajo bele zalivke, če pa je, glede na njihovo stališče, amalgam celo boljši material? Morda pa jih zelo skrbi za našo samopodobo.

Ko je ceneje, če obiščete zobozdravnika zasebnika

Tako pri zobozdravniku za lepoto ni dovolj le potrpeti, pač pa predvsem doplačati. Problem pa je, ker so ta doplačila za praktično isto stvar od ordinacije do ordinacije zelo različna. Med pregledom cenika za samoplačniške zobozdravstvene storitve v ZD Tolmin smo našli ceno za belo zalivko na treh ploskvah – 50 evrov, kar pomeni, da bi v Tolminu pri samoplačniku za plombo plačali manj kot pa v Ljubljani, pri koncesionarju, ki poleg vašega doplačila dobi še plačilo iz zdravstvene blagajne. Pa še takoj bi bili na vrsti.

Brez doplačila vam pripada amalgamska plomba, a vam bo marsikateri zdravnik in zobozdravnik svetoval, da se iz zdravstvenih razlogov odločite za kompozitno belo zalivko, ki ne vsebuje srebra.
Brez doplačila vam pripada amalgamska plomba, a vam bo marsikateri zdravnik in zobozdravnik svetoval, da se iz zdravstvenih razlogov odločite za kompozitno belo zalivko, ki ne vsebuje srebra. FOTO: Thinkstock

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zobozdravnikom koncesionarjem za zalivko na treh ploskvah prispeva okoli 30 evrov. Koliko boste morali doplačati svojemu zobozdravniku, pa je odvisno od njegovega cenika, ki običajno visi ob vhodu v ordinacijo.

IZRAČUN: Za belo zalivko na treh ploskvah (petica spodaj levo) smo pri zobozdravniku koncesionarju v Ljubljani doplačali 65 evrov. Iz zdravstvene blagajne je zobozdravnik dobil še 28,69 evrov, od tega iz obveznega zdravstvenega zavarovanja 22,95 evra. Skupaj za zalivko kar 93,69 evra.

 

Standard in nadstandard: amalgamske brezplačne, bele z doplačilom

Če imate izbranega zobozdravnika v javni zdravstveni mreži ali zasebnega zobozdravnika s koncesijo, prav tako plačujete tudi dodatno zdravstveno zavarovanje, potem boste doplačali tiste storitve, ki ne sodijo med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja (čiščenje zobnih oblog, odstranjevanje zobnega kamna pri odraslih, doplačati pa boste morali tudi neamalgamske (bele) zalivke na ličnikih in kočnikih). Ker je razpon v cenah teh doplačil zelo velik, pred izbiro zobozdravnika poleg vseh priporočil preverite tudi, kakšen je njegov cenik.

O tem, da je razpon v cenah zelo velik, je na dolgo in široko poročala tudi Zveza potrošnikov Slovenije aprila lani. Za belo zalivko na drugih zobeh (brezplačna je za oba sekalca in podočnik v posameznem kvadrantu) boste morali doplačati, ker je material za belo zalivko dražji, zobozdravniki pa zatrjujejo, da je tudi kakovostnejši. Prav tako trdijo, da izdelava bele zalivke traja kar trikrat dlje od amalgamske. Ključno vprašanje pa je, zakaj je lahko enaka bela zalivka kar dvakrat dražja v Ljubljani kot na primer v Tolminu?

Zakaj višina doplačil ni omejena?

Na ZPS svetujejo, da pri doplačilu vedno zahtevate račun. Prav tako preverite, ali je zobozdravnik v vaši kartoteki zabeležil vrsto materiala in znesek, ki ga je zaračunal ZZZS in tudi, kateri material je uporabil v resnici ter koliko vam ga je zaračunal. Če menite, da so bile kršene pravice iz zdravstvenega zavarovanja, naslovite svojo pritožbo na ZZZS.

Vprašanje smo naslovili na ZZZS, kjer so pojasnili, da cene samoplačniških zobozdravstvenih storitev trenutno v Sloveniji niso regulirane. Te se skladno z veljavno zakonodajo oblikujejo prosto na trgu, pojasnjujejo v ZZZS, kjer sicer menijo, da bi jih bilo potrebno ustrezneje regulirati na ravni države. Predlagajo omejitev cen navzgor oziroma opredelitev zgornjih limitov cen posameznih storitev. "V tem smislu je Upravni odbor ZZZS že leta 2009 naslovil ministrstvu za zdravje pobudo, da z Zakonom o zdravstveni dejavnosti zagotovi takšno ureditev cen samoplačniških storitev v zobozdravstvu pa tudi širše v zdravstvu, da bodo le-te omejene navzgor z ustreznim predpisom ministrstva za zdravje, ki bi na ta način zaščitilo javni interes podobno kot to velja npr. za notarje," pojasnjujejo na ZZZS in dodajajo, da bi takšne omejitve onemogočale, da bi prihajalo do nerazumno visokih plačil in doplačil.

Doplačila za belo zalivko so potrebna tudi pri otrocih in tudi tam je razpon v cenah, a ne tako velik.
Doplačila za belo zalivko so potrebna tudi pri otrocih in tudi tam je razpon v cenah, a ne tako velik. FOTO: Thinkstock
Ker večina izbere zobozdravnika, ki deluje v javni zdravstveni mreži, torej v javnem zavodu, ali zasebnika s koncesijo, smo preverili, kakšne so čakalne dobe. Čakalni seznam je javno dostopen na spletni strani ZZZS, iz seznama pa je moč razbrati, da se na zobozdravnika čaka v razponu od nič in vse do 1241 dni, kar je rekord zobozdravnice v ZD Kamnik.

A je pobuda naletela na gluha ušesa. Na ministrstvu za zdravje so na naša vprašanja, kdaj bodo zaščiti interes svojih državljanov in omejili cene storitev navzgor, v skopem in uradniškem odgovoru zapisali, da je bil v vezi zdravniških storitev sprejet Pravilnik o zdravniški tarifi, s katerim je Zdravniška zbornica Slovenije določila način vrednotenja in obračunavanja zdravniških ter zobozdravniških storitev. Žal pa je bil ta pravilnik 1. junija 2012 preklican v uradnem listu, ker je varuh konkurence ugotovil, da je omenjeni pravilnik "v nasprotju z Zakonom o omejevanju konkurence ter s Pogodbo o ustanovitvi ES in v nasprotju s Pogodbo o delovanju EU, saj je zbornica z omenjenim pravilnikom z določanjem cen oz. drugih pogojev poslovanja na trgu opravljanja zdravniških in zobozdravniških storitev preprečevala, ovirala ali izkrivljala konkurenco na ozemlju Slovenije in na skupnem trgu."

Zobozdravniki za regulacijo cen, a le za določitev najnižje možne cene

Zobozdravnica Sabina Markoli, ki je predsednica odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) je na naše vprašanje, kako na zbornici gledajo na velik razpon v doplačilih za nadstandarne zobozdravstvene storitve, da so doplačila odvisna od diagnostičnih in terapevtskih postopkov ter uporabe različnih materialov in aparatur. "Glede na izrazito znižanje vrednosti zobozdravstvenih storitev v zadnjih letih, ki jih financirajo ZZZS in dopolnilne zdravstvene zavarovalnice, bi bila doplačila potrebna za prav vsako zobozdravstveno storitev," še dodaja Markolijeva in na vprašanje, ali bi podprli regulacijo cen doplačil odgovorila, da bi bila takšna regulacija cen zobozdravstvenih storitev dobrodošla, a zgolj pri določitvi najnižje možne cene.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (406)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marty.party.zan
25. 09. 2015 20.46
Clanek je potrebno podkrepiti s strokovnimi dejstvi - bele plombe niso vedno najboljsa resitev. Ni vse, kar je drazje, tudi boljse. Zakaj? Dobri zobozdravniki vam bodo to povedali. Jaz sem zal le v vlogi pacienta spoznala, da je bila zamenjava stare plombe z belo usodna za mojošestico. Ker je bila prevelika... Strokovne podrobnosti naj prosim pojasni kaksen zobar:)). hvala
Principat
25. 09. 2015 11.58
+5
kapitalisti v belih halijah z zaslužkom na ljudeh v bolečinah ,, kaj se pa tiče nadstandarda , ti pa so itak nad ljudje napram srednjega sloja v preživetju
opazovalec_
25. 09. 2015 09.05
+12
To je rezultat gnilega državnega vrha, politike in sodstva, ki se izraža tudi na vseh ostalih področjih v državi!!!
deathbite
25. 09. 2015 09.50
+1
ZK_
25. 09. 2015 09.00
+2
Še imam dve stari srebrni zalivki iz srednje šole in ko me je zobozdravnica vprašala, če mi jih zamenja, sem vprašal, če je kaj narobe z njimi in je to potrebno, saj me nič ne boli :). Je rekla, da so še OK, sem samo rekel, potem pa pustite pri miru :).
Cofar
25. 09. 2015 10.49
-1
Meni je zobozdravnica razlozila takoe: Srebrne so najbolj odporne. So pa zdravju najbolj skodljive. Izbira je tvoja :) Zdravje je meni na 1. mestu :)
Polnosta
25. 09. 2015 12.29
+3
A je to, da so te bele zalivke zdrave, sigurno? ne verjamem!!! Ne verjamem NIČ VEČ, NIKOMUR!!!!!!!
Maday
25. 09. 2015 08.19
+2
Slovvenija razpada, tukaj niko nikoga niti za 5 %...
Aleta
25. 09. 2015 10.24
+1
marcpazz
25. 09. 2015 08.18
+21
Bil sem pri zobarju. Bolelo me je ko psa. Dal inekcijo, odprl, brusil po kanalih ko blesav, mazal, polnil naslednjič spet brusil, polnil, poliral... Vse skupaj je trajalo kako uro in četrt. Odkeširal sem mu 56 €. Bil sem presrečen. Včeraj je bil pri meni vodovodar. Zamenjal je gumico pri koritu. Trajalo je 12 minut. Računal je 48 €. Taka je njegova tarifa. ...potni stroški, pa to (pripeljal se je iz Šmartnega v center). Vprašanje za 1mio €: Komu sem bolj z veselejm plačal?
marcpazz
25. 09. 2015 08.20
+8
Da ne govorim, da je zobar študiral 6 let, vodovodar pa ima 3-letni kurs.
marcpazz
25. 09. 2015 08.22
+15
Podobno je z avtomehanikom. Itak nikoli ne vem, kaj je v resnici zamenjal, ampak samo, da se peljem mimo njegove bajte, pa že stane kakih 300 €.
marcpazz
25. 09. 2015 09.10
+10
Aja, pa še to. Zobar živi v bloku na Brilejevi, avtomehanik pa ima poleg delavnice še dve bajti, v eni živi sine, tretjo pa menda že gradi za hčerko nekje drugje.
Cofar
25. 09. 2015 10.53
+4
marcpazz - potem pa si nadlenjic sam opravi vododvodan dela :) Stroske ima vodovodar morda se vecje kot zobozdravnik :) OK? Pa tukaj ne zagovajam konkretni primer. Samo, ko meni nekdo govori nekaj cez obrtnike, kako so dragi in to... pa si sami zamnejajte streho, sami si polozite ploscite v koplanici, sami opravite zidarska dela, vodovodna dela, sfrizirajte se sami, poklepajte avto, zamenjajte obvezno menjavo gum, itd... Zalostno je, da ljudje gledajo na svoje delo, kot nekaj svetega, ko pa je potrebno za delo nekoga placati pa je vse drago in predrago. Zato marcpazz naslednjic si sam postimaj gumico pri koritu :) OK?
Cofar
25. 09. 2015 11.03
+1
marcpazz - sicer ja tudi pri zobarju tako - kaj pa ves a imas res za vrtat? Al ti vrta nekaj v prazno, zato, da ti bo cim prej ponudil stifte pa umetne zobe :) za 3000 EUR :)
Uporabnik113089
26. 09. 2015 05.57
+2
marcpazz. Če nisi sposoben si sam zamenjati gumico pri koritu, nisi vreden da te sonce obsveti....
rokkk1
25. 09. 2015 08.04
+3
ne narobe svet, prosti trg .... a boli, ko realnost udari?
Eurojackpot
25. 09. 2015 07.43
+4
V Jugi so zobarji svojo "popldansko obrt" skrivali kot kača noge. Zadaj jim to ni potrebno. Svoje bi morala že zdavnaj storit oblast, pa žal ni. Posledice nezdravljenih zob v četrtini primerov čutimo pri vseh mogočih lažjih in hujših prebavnih boleznih, ki pa jih zavarovalnica zaenkrat še plačuje.
butalistan
25. 09. 2015 07.41
-2
DA imamo javno šolstvo in zdravstvo je plod vestnega dela levakov! Vendar se večina njih in njihovih potomcev šola in zdravi v tujini! Reveži od otrok naprej pa umirajo v slovenskih predpotopnih klavnicah. Ja, to je vaša doktrina tovariši že 70 let! SLOVENSKE OVCE PA TO PLAČUJEJO.
deathbite
25. 09. 2015 10.18
+1
TheMafiaDon
25. 09. 2015 07.27
+9
Slovenija je sinonim za narobe svet....
BioBenz
24. 09. 2015 23.22
+9
kapitalizem v vsem svojem sijaju
spizdygonzales
24. 09. 2015 22.46
+16
jst krenem na hrvaško, tam so delal inlaye pa onlaye takrat, ko naši zobraji za to še slišali niso, kaj šele, da bi to delali, cena bele plombe (samoplačniško) je 25 EUR, na vrsti si v dveh dneh. na svetu noben me nkol več ne dobi na stol pri slovenskih š*a*l*a*b*a*j*z*e*r*j*i*h!
marcpazz
25. 09. 2015 08.39
+0
Ti kar pojdi, ampak ti močno priporočam, da materiale prineseš s seboj, saj so tisti pri zalivki za 25€ kitajski in taka je tudi njihova kakovost. Obljubi mu dvojno nagrado, če bo karies počistil v nulo in ne bo zanemaril nobenega koraka v terapiji (kar boš tako ali tako izvedel čez čas).
MiGo85
25. 09. 2015 09.41
+5
Ni res...Materiali so vsi isti in imajo hrvati isti material kot SLO !!!! To pa vem ker delam v zobozdravstvu !!!
marcpazz
25. 09. 2015 09.53
+1
Ne bo držalo, že med slovenskimi zobozdravniki so lahko nabavne cene materialov zelo velike. Mnogi zobozdravniki z nekaterimi materiali niti delati ne znajo. V zdravstvenih domovih nekaterih nadstandardnih materialov še videli niso, sploh jih ne poznajo. To se lepo vidi tudi po strukturi obiskovalcev na seminarjih in izobraževanjih.
deathbite
25. 09. 2015 12.08
+1
marc, pojma nimaš. Za vse materijale veljajo isti zakoni kot za zdravila. Tudi sledljivost. Cene so v Sloveniji , pri vseh dobaviteljih, skoraj identične, v tujino pa se ne splača iti kupit, ker so cene enake. Morda se kaj kupi prek e-baya, pa še to ne zdravila. To, da pacientom prodajajo kako drag materijal je, je druga pesem. In seveda, zobotehnik je drag. V zdravstvenih domovih nimajo nekaterih materijalov zaradi varčevanja in nezainteresiranosti nekaterih zobozdravstvenih delavcev za novitete. Kitajskih materijalov, razen za abumtente pri implantologiji in morda kakšen kos orodja, NI!
deathbite
25. 09. 2015 12.08
+1
prouhudababa
24. 09. 2015 22.15
+17
Tako je to, če ima zdravniška zbornica (beri mafija) več besede, kot pa pacienti. Posel je posel, pacient je pa bud...ala, ki ga financira.
ROMELS
24. 09. 2015 21.26
+8
kdo je sestavljal tako neumno zakonodajo. Krivi so volivci.
tornadotex
24. 09. 2015 20.34
+4
Ravno včeraj doplačal 35 za belo....
galjot
24. 09. 2015 20.10
+3
Nekdo je omenil Kalana v Kranju no ko se bo odločil ukrepati naj mi sporoči,da pridem pomagat-zastonj
123dddd
24. 09. 2015 19.58
+0
uf na srče še nobeno nisem doplačal pa niti me ne vpraša kako ampak da belo
kritika1
24. 09. 2015 19.48
+32
Če bi bile bele zalivke standard, kako bi lahko služili? Da je čedalje več stvari za doplačati je normalno, tu gre samo za posel, zavarovalnica bi to lahko mirno plačala, vendar lobiji poskrbijo, da ne, kajti zavarovalnici nebi mogli zaračunavati po cenah kot posamezniku! Stvari so tako zelo preproste! Ko je nekdo pisal o Nemčiji, ja tam ti tudi zobni kamen očistijo zastonj, to krije zavarovalnica ker ve, da jih manj stane, če imajo ljudje zdrave zobe! Pri nas je slika obratna, čim več problemov z zobmi več bodo zaslužili!! To je vsa zgodba.
Grremlin
25. 09. 2015 07.14
+3
Se strinjam, več problemov z zobmi več zaslužijo. V mojem primeru, sem moral skoraj vse kar so mi popravili na koncesijo potem popravljati kot samoplačnik. Seveda sem takoj zamenjal zobozdravnika. Je pa res, da prav veliko ni za izbrati, ker povečini funkcionirajo podobno, torej obrati pacienta po liniji najmanjšega upora.
jumahuma
24. 09. 2015 19.03
+4
"veliko bolj trajnejše" - posledica amalgama...
ONniON
24. 09. 2015 18.39
+26
v sloveniji je lani in predlani živelo skoraj 300.000 prebivalcev pod pragom tveganja revščine ali 14,5 % kar je največ po osamosvojitvi, sram me je pa to v državi ki naj bi byla socialna država , dobro živijo še samo najbogatejši podobno kot v ameriki
gobo
24. 09. 2015 19.00
+1
jaz pravim da je treba samo še malo potrpeti kajti pred vrati je jedrska cepitev atomov
deathbite
25. 09. 2015 10.11
+1