Slovenija

Zobozdravstvene storitve so cenejše na vzhodu in na jugu države

Ljubljana, 27. 03. 2013 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Primerjave cen, ki jih pri nas za zobozdravstvene in protetične storitve zaračunavajo zasebni zobozdravniki, so razkrile, da ogromne razlike pri tem, koliko boste plačali, nastanejo tudi znotraj naših meja. Razlika v ceni, če vam zobe uredi zobozdravnik z obrobja države, je očitna.

Primerjave cen, ki jih pri nas za zobozdravstvene in protetične storitve zaračunavajo zasebni zobozdravniki, so razkrile, da ogromne razlike pri tem, koliko boste plačali, nastanejo tudi znotraj naših meja. Razlika v ceni, če vam zobe uredi zobozdravnik z obrobja države, je očitna.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smrd
28. 03. 2013 08.32
+4
marsikaj je tu neupravičeno! Poglejte samo eno totalno protezo: zobozdravnik porabi mogoče za 10eur stroškov za odtisne materiale in povprečno 45min dela da proda protezo pod ceno 500-700 eur ali več, in POZOR, od tega zobotehnik dobi borih 100 - 130 everčkov v katerih je ves material in znese strošek cca. 30-50 eur, se pravi da je zobotehnik zaslužil 50-80 eur in porabil odvisno od primera 4-7 ur natančnega dela v laboratoriju, medtem ko dragi ljubi zobozdravniki pospravijo v žep cca. 400 - 600 eur za 45min dela, pa še to ne znajo delat ker ni tistih ročnih spretnosti ampak oni so dr. in nič jim ne moreš !!!!! Mislim katastrofa od zločina!!!!!
Nazary
28. 03. 2013 10.03
-3
daj prosim te ne kvasi neumnosti!!! Ja, v zdravstvenem domu se zgodi, da ti natedijo protezo v pol do ene ure, pri koncesionarju in samoplacniku pa traja izdelava 5 sej, vsakic po 45 minut.. in ni en odtis.. so 2x po dva odtisa... in me zanima kak bi porekel ma ceno odtisnega materiala... realna cena enega natancnega odtisa z materialom, ki je primeren za to je 80-100 evrov!!! in ne kvasit neumnosti!! ja da se narediti odtis za 10, 15 evrov.. ampak s cim in kaksen si pa lahko mislite... Cenik zzzs-ja temelji na normah iz leta 1965!! postavte bajto po takratnih gradbenih normativih ce upate..
Indigo Pingvin
28. 03. 2013 11.49
+4
Oba sta v zmoti, tehniku ostane cca 20 eur od totalne proteze, če jo dobi plačano po 110 eur. Nazary, a te faze pa kar same letijo sem in tja ali ti jih tehnik dostavi? A bencin je pa zastonj in njegov čas tudi? Kar se tiče cene odtisnega materiala si pa tako naložil, da s šleparjem ne moreš odpeljat.
smrd
28. 03. 2013 12.34
+3
Res, neumnosti? 1 kg alginata stane 20 eur , in za en odtis porabiš 28g alginata če še ne veš, torej je strošek alginata za en alginatni odtis 0,56 eur!!!!!!! in če zračunam skupni znesek za eno protezo in ne dve kot si nepismen, se bojim da je znesek še bistveno nižji od desetih evrov...... in ne vlečt za jajca kr nekaj, od kod tebi 100 eur, groza....
Indigo Pingvin
28. 03. 2013 12.40
+5
Točno tako smrd! Tvoj izračun je pravilen!
Nazary
28. 03. 2013 13.00
-3
vidim da sta oba dva hudo takentirana nesposobneza.. saj ni cudno, da je tako... Ja odtis z alginatom,, kdo ga je pa omenjal... ko pa 300g polietra stane 190 evrov .. za to pa se verjetno nista slisala,.. pa 30 minut obrezovanha robnikov,,.. termoplast za spodnjo protezo.. eno uro... pojte malo kako knjigo prebrad in stroko vprasat kako in kaj se dela.. na stomatolosko kliniko npr.. ne pa kvasit neumnosti.. saj itak tehniki itak pojma od pojma nimate.. zato pa je tako... ne znate ene fit prevleke nardit.. pejte se mal ucit o biologiji ustne votline samo o materialu razmisljate pa se o tem nimate blage veze.. saj vas ze stroji nadomescajo, nas pa zal ne bodo mogli!!! In vi povzrocate parodontalno bolezen s previsnini in zanic prevlekami ja!!!!! mi smo obsojeni na vaso nesposobnost in slamparijo in ne kvasite neumnosti po forumih ker zal resnici na ljubo o materialih bore malo veste v vecini,,. niti kvalitetnega modela ne znate izlit!!! 1x sem videl kako se prav naredi, pa bo znal 10x bolse naredit kot vi slampaci!!! Tako!!!
Nazary
28. 03. 2013 13.18
-2
Pa vi lahko tiste svoje proteze odtisnjene z alginaton v svoji kopalnici delate, jaz ne morem zoba tam zdravit!!!
Indigo Pingvin
28. 03. 2013 13.18
+4
Nazary, hahaha, ti si torej eden tistih, ki debelo gledajo, ko spodnja totalna proteza sesa. Žal mi je, da imaš take slabe izkušnje, a to se zgodi, ko od tehnika zahtevaš nizek cenik. Sam si si kriv. Dobri tehniki se takih izogibamo hudo na daleč!
Nazary
28. 03. 2013 15.21
no in zakaj potem o alginatu trobezljas in trosis neumnosti?? dobro ves koliko faz je!!
Nazary
28. 03. 2013 17.02
Pa ko bos ti 7 let po 6 -8 ur studirala, naredila 48 izpitov za katere se za vsakega ucis povprecno 3-5 tednov cele dneve, da lahko delamo kar delamo, ti imas pa sredjo 4 letno solo, tako da prosim te lepo ne civkaj da zasluzimo vec kot ti. Moja neto placa je 1100 evrov brez dodatkov, sedaj pa utihnite lepo vas prosim!! Komcesije bodo pa jeseni ukinjene, tako da se boj za delo..
johny_english007
28. 03. 2013 18.22
haha... Nazary, ti tipičen primerek osebe z večvrednostnim kompleksom, kažeš ga pa v stilu ''I'm a med student, so shut up''. Zdej kar se tiče tega, da povzročamo parodontalno bolezen, ker so prevleke predolge. Ja nwm, kdo je tisti, ki kotr prvo odtisne delovno področje in kot drugo sploh vstavi prevleko v usta. Če je prevleka predolga in se to vidi že na modelu, se prevleko enostavno zavrne ane. :)) Kar se tiče tega, da lahko ''proteze odtisnjene z alginatom izdelujemo v kopalnici'' hahha... proteze se kot prvo ne odtiskuje z alginatom (razen anatomskega modela)
smrd
28. 03. 2013 20.11
smrd
28. 03. 2013 20.26
+4
Nazary, polietri so v ml in ne v gramih če smo že natančni kao neki zobozdravnik, za takšno šlamparijo kot jo delate z odtisi in registracijami si še to ne zaslužiš, namreč pri tebi se takoj vidi že na daleč da te je ena sama teorija, in ste potem pametni ko hudič, ker imate kao dr. naziv, v praksi pa ste čisto nekaj drugega, žal če ne znaš delat pri tem poklicu z rokami je teorija za kvaliteten izdelek premalo, kaj ti te knjiga pomaga, žal ampak samo piflarija je v tem poslu premalo, raje vredu stopničko zbrusi in nardi čist odtis - tega je na žalost pri nas zelo malo!!! In pa seveda se motiš če misliš da ne vem kakšni materiali vse se uporabljajo in koliko in kakšne faze so pri totalni protezi, naj te opozorim, namreč nisem ostal samo pri alginatu, to je bil začetek postopka za anatomski odtis, potem je funkcijski odtis, grizni robnik, proba in zgotovitev itd,, torej 120 ml Impregunum F s katalizatorjem stane slabih 50 EUR in iz njega lahko odtisneš cca. 7-10 funkcijskih odtisov, torej to pomeni 5 - 7 EUR na 1 odtis, se pravi da je strošek za eno totalno protezo manj kot 10 eur za dva alginatna odtisa in enega funkcijskega in ne bluzit več o nekih bajnih stroških, ki jih ni, raje tehniku plačajte kar mu pripada od države ne pa da kradete državni denar namenjen tehniku kolikor mu pripada, ampak ne zakaj bi a ne? treba dat v žep! Sramota od sramote, to pa je zato ker ni nobene kontrole v naši ljubi deželci in vi pač lahko delate kar vam pač paše saj češ vam pa itak nihče nič ne more, vi ste zdravniki z nazivom, pa čeprav to ne pomeni da znaš delat, to pa je zato ker ni pomembno če si sposoben za to delo, ampak je pomembno da maš na maturi angleščino 5 pa matematiko 5 itd. glupo, to vse pove..... Sramota!
KontraVolta
28. 03. 2013 03.05
-3
Se pravi hrvati pa madzari
KontraVolta
28. 03. 2013 03.03
-3
Se pravi Hrvati pa Madzari
Nazary
27. 03. 2013 23.44
+1
.... Pripenjam zelo zelo dober odgovor na dentalni turizem..malo se je za vprasati zakaj se vsak dan ze nekaj dni pojavljajo clanki proti zobozdravnikom..in zakaj se nikjer ne vprasa strokovnjaka.. Novinarka sama nekaj naumlja.. Poglejte, to delajo, ker bo ta vlada ukinila koncesije, uvedla davcne blagajne..potem pa ugibajte kaj bo s cenami ;) Ravno danes sem na televiziji zasledil prispevek o tem, kako vse več Slovencev zahaja čez mejo in še malo dlje, da bi si uredili nasmeh oziroma prišli do cenejših “novih zob”. Za tiste, ki prispevka niste gledali, kratek povzetek: V prispevku so prikazali gospoda, ki je svoje nove zobe dobil po polovični ceni v Bolgariji in je ves srečen razlagal, kako je samo po treh dneh ekspidicije dobil nov nasmeh, pa implantate itd.... Prikazali so tudi agencije, ki so svojo ponudbo nadgradile s tovrstnimi dentalnimi aranžmaji. Hrvaške zobozdravnike gosti iz Slovenije obiskujejo zaradi bližine, kakovosti materialov ter nižjih cen. Besedo sta dobila tudi dva slovenska zobozdravnika. Prvi je razlagal, da so tovrstni izleti po nove zobe dvorezen meč, ker zaradi kompleksnosti oskrbe zobozdravnik in pacient izgubita kontrolo nad potekom celjenja in zapleti, medtem ko je drugi kolega razložil, da do razlike v ceni med nami in Hrvati pride zaradi razlike v kakovosti materialov, čeprav bi ti naj bili identični. Vsaj sodeč po embalaži. Všeč mi je bila njegova primerjava slovenske Milke z avstrijsko, ki sta po okusu seveda različni, po izgledu pa enaki. Čeprav ne pričakujem, da bi ekipo na kanalu A krasil poglobljen vpogled v sodobno zobozdravstvo in v resnične potrebe pacienta, pa je prispevek očitno odsev površnosti in želje po odmevnosti. Celoten čas se je govorilo samo o številkah ter o produktih, namesto da bi spregovorili o vrednosti in uslugi ter odnosu, ki je za sleherno uspešno oskrbo predpogoj. Kot da je sodobna zobozdravstvena usluga samo seštevek izdelkov, ki jih lahko primerjaš na prodajni polici Merkatorja in ustno zdravje vsebina konzerve, ki pač ima neko ceno. Na žalost smo se s tako površnostjo in povprečnostjo skupaj s pacienti okužili tudi zobozdravniki, kar se odraža v kvaliteti (vsebini) vprašanj, ki jih zobozdravniki (tisti pač, ki imamo internetno stran) dobivamo po elektronski pošti. In tudi preko telefona, seveda. “Imela bi dve luski, ali mi lahko poveste, kakšna bi bila končna cena?”, “Rad bi si vstavil implantat. Zanima me, koliko to pri vas stane in kako dolgo traja, da dobim zob?”.............. Kar me v poplavi takšnih povpraševanj skrbi, so "evro" odgovori zobozdravnikov, ki brez zavor povedo ceno, ne da bi pacienta (spraševalca) sploh spoznali. Po pravici povedano, dragi pacienti, vam ne morem ničesar očitati. Obnašate se pač tako, kot je splošnemu vzdušju in okolju primerno. Vedite, da je za kakršnokoli oceno o stroških oskrbe nujno postati najprej dobro informiran. Pacienta (gosta) moraš dobro spoznati, ugotoviti njegovo trenutno stopnjo ustnega IN telesnega zdravja, spoznati kakšna so njegova pričakovanja ter želje, izvesti celotno diagnostiko, ki je večplastna, narediti primerne rentgenske posnetke, fotografije, študijske modele etc........Samo ta proces traja toliko dolgo, kot si dental turisti vzamejo za celoten servis ust. Oziroma, kot jim ponudniki dental turističnih uslug NAMENIJO. Nato pa sledi najbolj kritičen moment, kjer se vzpostavi pravi prepad med odgovornim, celostnim pristopom pacientu ter hitro dostavo produkta v usta lastnika, katerega ime niti ni važno. Temu momentu se reče načrtovanje. Šele, ko so zbrani vsi podatki dobi načrt svoj smisel. Ne pa takrat, ko se čekiraš v obmorskem hotelu zraven ordinacije. Za načrtovanje ter primerno urejevanje diagnostičnih podatkov si mora zobozdravnik in njegov tim vzeti ogromno časa. Primeren načrt ni vedno samo eden in edini, lahko se pacientu ponudi dve ali tri možnosti. A vedno je sleherni načrt (no, mora biti) podrejen potrebam in željam pacienta. Želje pacienta se ugotovijo na dokaj enostaven način. Posta
ZZZZS.poznavalka
27. 03. 2013 23.07
+3
Jaz sem pravkar dobila nove zobe. Zakaj so večji pa malo daljši? Kaj če so presvetli, se jih da še malo potemnit?
Indigo Pingvin
28. 03. 2013 06.17
+3
To so vprašanja za tvojega zobozdravnika!
pa dobr no
27. 03. 2013 20.19
+9
Jaz sem nazadnje čakal več kot 3 leta. To je sramota. Prideš ravno na puljenje, ker zoba praktično nimaš več. Ne vem zakaj plačujemo od plače, če pa je taka storitev neuporabna.
pa dobr no
27. 03. 2013 22.00
+4
Preberi še enkrat. Gre za čakalne dobe. Očitno imaš finančne težave ter težave z razumevanjem, kar se vidi tudi v drugih postih. Priporočam ti obisk pri strokovnjakih.
dodi13
27. 03. 2013 22.28
-6
Čakalne dobe so zaradi premalo sredstev, če znaš seštevat Če bi pri avtomehaniku zavarovalnice plačale omenjeno storitev, za katero porabiš 20 minut 6 eur, bi tudi čakal par let za servis
dodi13
27. 03. 2013 19.59
-8
Po mojih pričakovanjih, so preoblečeni levičarji v obliki nove vlade z vsemi topovi začeli udrihati po slovenskih zobozdravnikih ( za razliko od prejšnje, ki se je bolj spravila na učitelje). Predlagam, da se z nekaterimi izračuni končno oglasi tudi Zbornica, ali pa bi bilo bolje, če bi se včlanili v obrtno zbornico, ki pripravlja že leta za svoje člane priporočljive cene za vsako dejavnost. Mislim, da bi se morala postaviti razmerja zobozdravnik – medicinski tehnik- zobotehnik, gospodo zobotehnike pa spraviti pod cene, ki jih krije ZZZS. Prav danes sem potil krvave muke, ko se je pacientki po 10 letih zlomila zapona na uliti protezi, tehnik zaračuna 50€ reparaturo + 50€ ulito zapono. ZZZS prizna veliko reparaturo proteze 37 €, ostanek pa naj častim sam, povrhu sem pa še v davčnem sumu, da delam na črno. Halo, pa kje živimo, banana država. Gledam Svet na kanalu A, pa me zanima, kdo vam naroča, da se objavljajo neumnosti, ki se trosijo proti slovenskim zobozdravnikom. Omenjena je bila fasetirana prevleka, ki jo kao plača ZZZS . Prav bi bilo, če bi se povedalo, da je prevleka zastarela, plastična , neobstojna. Podobno, kot bi objavljali, da Elan zalaga Tino Maze z lesenimi smučmi, Tina nehvaležnica pa zahteva sodobne. Problem je v tehniki, oni imajo svoj lobi, ne spoštujejo cen ZZZS. Dejstvo je, da ZZZS pritiska z nenormalno nizkimi cenami. Bolj realno postane, če računamo ceno za mostiček 3XXX7 torej 5 zob tehnik zaračuna 400€, zobozdravnik dobi od zavarovalnice 2x130 € in 3x66€ = 780 €, torej ostane ordinaciji 380 €. V normalnih državah je razmerje vedno 1 : 3 zaslužek tehnika naj bi bila 1/3 končne cene. Tehnik da na izdelek garancijo 1 leto, zobozdravnik mora plačati še medicinsko sestro, z enako izobrazbo kot tehnik ,izdelek pa mora v ustih obdržati še najmanj 7 let. Kdo pa mislite, da garantira za izdelek po 1 letu in 1 dnevu? Še večja cvetka se je naredila sedaj z ulitimi protezami. Zavarovalnica plača tako protezo 441€, gospodje tehniki vzamejo 280€, garantirajo zanjo 1 leto , oderuhi zobozdravniki pa dobijo 161E (zobozdravnik z univerzitetno izobrazbo + med tehnik). Nekaj ne štima, kajne? Zadnjič sem računal znesek, ki plača zavarovalnica za puljenje 1 zoba -3,5 EUR za anestetik in 3,5 € za ekstrakcijo. Mislim, da seštevek pove vse. Že 15 let pa opozarjam, da bi bilo potrebno s strani Zbornice uvesti priporočljive cene, kot jih imajo obrtniki, da ne bi bilo takih razlik po državi.
Indigo Pingvin
27. 03. 2013 20.30
+8
V tvojem postu je kup nesmislov. Dotaknil se bom samo ulite baze. Res je, zavarovalnica plača ZA TEHNIKA nekaj čez 400 EUR. Ne gre za noben lobi, temveč je to cena po točkah, ki so v veljavi že desetletja. Torej teh 400 EUR bi MORAL dobit TEHNIK!! Gre za zelo komliciran izdelek, ki za svoj nastanek potrebuje kopico materialov. Če ti tehniku NE PLAČAŠ teh 400 EUR, potem GA KRADEŠ! Ker ga kradeš se zgodi to, da tehnik uporabi cenejšo, manj vzdržljivo kovino, ali pa varčuje s kovino in topi staro kovino (CoCr zlitine bistveno spremenijo lastnosti, če se jih ponovno tali). Posledica tega je, da zapone počijo prej. Torej s tem, da kradeš tehniku, v končni fazi oškoduješ pacienta, potem se pa še hvališ tu. Noro.
prouhudababa
27. 03. 2013 20.31
+5
200% marže na osnovno ceno je torej kar nekaj normalnega? SAMO V ZOBOZDRAVSTVU in NIKJER drugje! V marsikateri branži znašajo marže zgolj 15-20%, pa se nihče ne pritožuje. Zobozdravniki takointako že zaračunajo storitev, ki tudi ni tako poceni. Lahko bi se celo vprašali, če je 200% marže sploh etično zaračunavati! In ne se sprenevedati - tudi v tistih dejavnostih, kjer so marže po 20% morajo plačati režijske delavce!
Indigo Pingvin
27. 03. 2013 20.33
+9
Kar se tiče reparature, za take cene še nisem slišal. Izdelava ulite zapone bi stala 20 EUR, ne pa 50, reparatura ulite zapone (z laserskim lotanjem) pa 15 ali 30 EUR. Torej cene, ki jih ti navajaš so ali izmišljene, ali pa pišeš iz Dubaja :)
LomilkaSrc
27. 03. 2013 19.49
+1
TITO vrni se.
mbtk123
27. 03. 2013 20.23
+0
Indigo Pingvin
27. 03. 2013 19.25
+6
Prispevek je delno zavajajoč, če še znam računat, je cena materiala za izdelavo kovinsko-keramične prevleke ista oziroma NIŽJA od cene materiala za navadno prevleko. Res pa je, da ima tehnik investicijo v opremo in znanje. Eno samo solo keramično prevleko pa se v bistvu naredi hitreje kot pa klasično prevleko (ob primernih izkušnjah, dobri keramiki in ne zelo zahtevni situaciji). Cene kovinsko keramičnih prevlek pa so od nekje 60 do cca 90 EUR - torej to je tehnikova cena.
Nazary
27. 03. 2013 19.21
-10
Pa katerga novinarja so nascuvali, da ze tri dni zapored pljuva po zobozdravnikih.,. Sram naj vas bo!!! Cakalna vrsta je zato ker zavarovalnica doloci koliko zob se popravi na mesec!!! In ne govorite o materialih in masinah...masine so iste, materiali so za juzni trg delani drugace!!! Predvsem gre pa tu za cas posvecen pacientu. Popoldan "mastno" placas privat ker se 4x dalj casa ukvarjajo z enim zobom kot pa na koncesijo, ker ce bi se, se za suhe hruske ne bi imeli... Na Hrvaskem je pa ista stvar...zdravljenje dlesni, brusenje odtis, cementiranje..vse v enem dopoldnevu....pa saj niste resni!! Me zanima kaj bi poreki na vase izjave Avstrijci in Nemci.. Ze res da so zobozdravniki v Avstriji in Nemcii boljsi od nasih, ampak zgolj zato, ker imajo se vec pripomockov..in ja standard je visji in se lahko zobozdravnik se vec casa ubada z enim zobom..od tu kvaliteta..v natancnosti..ne pa v materialu...ampak razlika med njimi in nami je majhna...mad nami in jugo pa...razmislite malo...zastava jugo je tud iz zeleza..tako kot audi...jugo bo prerjavel cez 5 let,....
prouhudababa
27. 03. 2013 20.18
+3
Ne nakladaj, ker ni prav nobene časovne razlike za popravilo zoba na koncesijo, ali pa samoplačniško. Če pa že je kakšna časovna razlika, pa je ta ponavadi posledica 'svetovanja', kaj bi ti lahko še vse naredil, da bi se dokopal do tvojih cekinčkov. Ko si na koncesiji, taki marketing razgovori odpadejo.
Justice1
27. 03. 2013 22.28
+3
To je navadno ustrahovanje ljudi , ki potrebujejo storitev in niso pripravljeni plačati oderuhom oderuških cen. Samo poglejte kakšen standard imajo nekateri zobozdravniki...moja prejšnja osebna zobozdravnica..nova hiša, Tuareg....Straumann-ov implantant je Straumannov implatant v Ljubljani, Varaždinu ali pa Novem Sadu kjer je veliko ordinacij, ki vabijo paciente iz tujine....To je tako kot bi trdili, da je BMW za Slovenijo narejen drugače kot za Srbijo...lol
Nazary
27. 03. 2013 23.47
-2
Ste pac primitivni kekci vsi... Ja razlika je ..ce pa ti hodis k zobozdravniku ki ti nabase v usta plombo v 15 minutah, pa moje sozalje...
spletni Kritik
27. 03. 2013 19.05
+12
Ma nategujejo folk! Res nevem zakaj plačujem razna zavarovanja, da ne upam k zobarju, če nimam vsaj 100€ v žepu! ....
dodi13
27. 03. 2013 22.18
+1
Lahko sam izračunaš, koliko plačaš za zobozdravstveno varstvo -Bruto plača - prispevek
johny_english007
27. 03. 2013 18.59
+2
Pomoje bi znal bit kej na temu, da je v samo izdelavo porcelanske (nadstandardne) prevleke vloženo veliko več znanja in je tudi sama izdelava take prevleke dosti težja, bolj komplicirana, kot izdelava fasetirane prevleke. Druga stvar je pa tudi cena aparatov, ki so potrebni za izdelavo take prevleke. Že sama peč, za peko porcelana dosega cene od 5.000€ naprej. Vseeno je pa razlika v ceni gromozanska. Najhuje pa je, da ima tehnik zeeloo malo od te razlike, čeprav je opravil vsaj polovico dela, če ne celo več.!!
Indigo Pingvin
27. 03. 2013 19.29
+6
Za kvalitetno izdelavo keramične prevleke je potrebno BISTVENO več znanja kot za izdelavo klasične prevleke/mostička. Medtem, ko se klasična prevleka danes fasetira z materialom, ki se strdi pod UV lučko v roku nekaj minut pa se keramika peče v vakumu na temperaturah od 700-980 stopinj. Mislim, da je že sama ta primerjava jasna, da gre za popolnoma druge postopke dela in popolnoma drugačno znanje.
dodi13
27. 03. 2013 22.22
-4
Malo nakladaš, za "kvalitetno" fasetirano prevleko je danes, ko se tega praktično ne dela več porabi prav toliko časa, kot za porcelansko. Samo kvalitetnih sem v 18 letih videl bolj malo
snupy1
27. 03. 2013 18.50
+10
Ce prids pri koncesionarju na vrsto prej kot v letu dni si car. Ce placas samoplacnisko za mastne pare si na vrsti popoldan. Na istem mestu z istimi aparati.
bucilka
27. 03. 2013 19.32
-1
Ja, ce hoces v Ljubljano. V Kopru nimajo cakalnih dob.