Slovenija

Zofija Mazej Kukovič fantomska poslanka?

Ljubljana, 07. 06. 2009 22.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanja zdravstvena ministrica bo najverjetneje postala osma slovenska evropska poslanka, ki bo imela dve leti samo status opazovalke, kljub temu pa bo prejemala polno plačo.

Nekdanja ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič bo najverjetneje v vlogi 'fantomske poslanke' v Evropskem parlamentu.
Nekdanja ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič bo najverjetneje v vlogi 'fantomske poslanke' v Evropskem parlamentu. FOTO: Dare Čekeliš

Kot kažejo neuradni delni rezultati volitev v Evropski parlament, bo slovenska "fantomska poslanka" postala Zofija Mazej Kukovič (SDS), nekdanja ministrica za zdravje. Če bo Slovenija seveda upoštevala evropska priporočila, po katerih bi morala poleg sedmerice izvoljenih v Evropski parlament kot opazovalca poslati tistega poslanca, ki bi bil izvoljen kot osmi.

"Fantomski poslanci" v Evropski uniji burijo precej duhov. Gre za dodatne poslance Evropskega parlamenta, ki jih predvideva zaenkrat še nesprejeta Lizbonska pogodba. Po tej pogodbi se bo namreč število evropskih poslancev povečalo iz sedanjih 736 poslancev na 754 poslancev. Do sprejetja pogodbe bodo imeli ti poslanci status opazovalcev. Vendar pa bodo za to svoje "opazovanje" prejemali polno plačo in vse ostale poslanske privilegije, razen glasovalne pravice.

Nič ne bodo delali!

V nekaterih državah glasno kritizirajo "fantomske poslance". Največ pomislekov imajo v Veliki Britaniji, kjer je časopis Daily Telegraph opozoril na to, da bo 18 fantomov plačanih 86.460 evrov na leto, ob tem pa bodo prejeli še dodatke za osebje v višini 238.900 evrov na leto. In to kljub temu, da ti poslanci "dve leti ne bodo nič delali."

Slovenija je svoje opazovalce dobila že konec leta 2002, čeprav je polnopravna članica EU postala šele 1. maja 2004. Prvi slovenski fantomi so bili takrat Borut Pahor, Roman Jakič, Jelko Kacin, Irma Pavlinič Krebs, Janez Podobnik, Miha Brejc in Lojze Peterle

Med 12 državami, ki pridobijo poslance, je tudi Slovenija, ki bo dobila enega "fantoma". Največ "fantomov" bo sicer pridobila Španija, in sicer kar štiri, edina država, ki bo izgubila sedeže v parlamentu, pa je Nemčija. Trije izločeni nemški poslanci pa si ne rabijo beliti las, saj bodo po uveljavitvi Lizbonske pogodbe še vedno lahko greli poslanske klopi do konca mandata, torej do leta 2014.

Kdo bo slovenski fantom?

Evropski parlament je maja sprejel odločitev, da bi morali teh 12 držav članic pozvati, da "za opazovalce imenujejo tiste kandidate, ki bi bili izvoljeni, če bi dodatni sedeži že bili dodeljeni v času evropskih volitev". Če bi torej upoštevali sedanji sistem volitev, bi morali imenovati poslanca po t.i. d'Hontovem sistemu. Po tem izračunu bi se v Evropski parlament uvrstila nekdanja ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič, kar je že napovedal tudi predsednik SDS Janez Janša. Sicer pa se je med preostalimi listami enemu poslancu po številu glasov najbolj približala stranka DeSUS in njen predsednik Karl Erjavec, ki je prejel kar 23.728 preferenčnih glasov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekson
09. 06. 2009 16.51
ZOFKA, TI JIM BOS ZE POKAZALA, KAM GRE POT !!!! TEM BOLSEVIKAM IN NEPOSTENIM KOMUNAJZARJEM !!!! VELIKO POGUMA IN SRECE !!!!
Buena Vita
09. 06. 2009 15.20
Buena Vita
09. 06. 2009 15.20
12345s ko bo janša naredil tak kiks kot ga delajo ta teleta ,ne se bat,še kako ga bom popljuvala
Buena Vita
09. 06. 2009 15.15
trava;;,PAHOR tvoj uhec-zapopuhec je boljši, ta časti mafijo,tajkune k,kriminalce,lopove,zločince,barabe ,lenuhe,izkoriščevalce,NO,KRATKO POVEDANO VSO SODRGO SVETA PO DOMAČE POVEDANO,PA VSAK SODI K SVOJEMU,IN KR ČASTITE SVOJE, MI BOMO PA SVOJE,KDO BO PETEGNIL DOLGOROČNO TA KRAJŠO
12345s
08. 06. 2009 16.02
Ne daj Pajtlerca našega Janše! Z Bavčarjem sta nas popeljala v boljše življenje. Tudi spravila bosta nas,ker tudi barve niso več različne,samo nijanse so še.
bokyto
08. 06. 2009 15.46
Opukana kokoš in vsi bedaki, ki ste voliki te opukance brez hrbtenice.
trava@pinkponk.com
08. 06. 2009 15.44
pajtlerblanka ti pa prav vse veš o biznisu.daj ne baš.vsi se tok napihujete da boste kar počli.no saj SDS in JJ in vsi njegovi navijači ste popolnoma isti.drugega ne znate kot se napihovat,žalt in grozit.v duši nimate drugega kot samo šovraštvo in zamere.(pa niti sami ne znate mislt) no kar se tiče mure,zakaj pa jo ni rešil jče e tako pameten. sam na muro si se usedla kaj pa ostalo.acroni,hit,petrol ,instrabenz mercator vsa ta podjetja so bila v plusu in so dobro delala.seveda dokler ni prišel vas dragi JJ ko je vse uničil.pa reč kar hočeš JJ je večino podetij uničil sedaj pa hoče biti pameten.imel je 4 leta časa da bi slovenijo spravil na zeleno vejo namesto tega propada.vsa podjetja se bodo sedaj prodala (tista ki so še ostala saj ni denarja za obnovitev in sploh za delo. ene pajtlerblanka za vse to je pa kriv pahor.MISLIM S TEBOJ JE NEKAJ HUDO NAROBE.če je kdo kriv za tako stanje je ravo tvoj bog JANEZ JANŠA.
Buena Vita
08. 06. 2009 14.27
JEAH,ČESTITKE NOVI SLOVENIJI
Buena Vita
08. 06. 2009 14.26
TRAVA SMOTANKA MURA JE CRKNJENO TELE ŽE OD 1990 LETA,IN VSA INDUSTRIJA KI JE BILA VEZANA NA ŠIVANJE UNIFORM TAKO ZA VOJAKE ,ČASNIKE IN CELO ARMADO UNIFORMIRANCEV PREJŠNJEGA SISTEMA NEHAJTE NAKLADAT,KER O BIZNISU NIMATE BLAGE VEZE MURA NIMA NOBENE VIZIJE,BREZ VIZIJE PA PODJETJE CRKNE---MURA JE ŽAKELJ BREZ DNA,NIMA TRGA,NIMA PROIZVODOV ZA SAMO ZNAMKO SE LAHKO SLIKAJO,SPRAVITE SE V MURINE TRGOVINE,POTEM PA PIŠITE NEUMNOSTI ČE PRIDEM V TRGOVINO,IN V NJEJ VIDIM DVAJSET ENAKIH KOSTIMOV,PO MOŽNOSTI ŠE ENAKE BARVE,BRIŠI,POT POD NOGE,,,,,POTEM SE NE ČUDITE ČE KRESALOVA HODI CUNJICE KUPOVAT V MILANO,PAČ NOČE UNIFORME
Buena Vita
08. 06. 2009 14.18
NEKI JE JELINČIČ POVEDAL PO RESNICI,SLOVENSKI LEVI VOLIVCI SO NEUMNI KO JE ŠLO ZA DODATEK K PENZIJAM,ŠE ZA JANŠE,STA KORLA IN PAHOR TAKO NASPROTOVALA,ENAKO ZA POVIŠANJE PENZIJ,IN KAKO SE ODZIVAJO VOLIVCI SMOTANI HEHEHEHE-ŠE VOLIJO JIH,SEDAJ KO SKUBEJO VSE PO VRSTI,KO VSE DRAŽIJO, JEH,JE JANŠA KRIV,KER SO TI NEGATIVCI NESPOSOBNI
Buena Vita
08. 06. 2009 14.13
BRIŠI-BRIŠI
Buena Vita
08. 06. 2009 14.13
PREVERJENO GLEDE TVOJIH IN ŠE KOGA NAKLADANJIH O 21 MILIJONIH KATERI SO BILI POSOJENI 1.ČLOVEK JE ODSTOPIL 2.ZA TO JE PRISTOJNO SODIŠČE 3.SODIŠČE JE V ROKAH LEVIH,URGENTNO NAJ UREDI ZADEVO,ČE NISO POSTOPKI V REDU, 4.VEDI,KAR VE CELA SLOVENIJA ČE BI BILO KAJ HUDO NAROBE,PISALI BI VSI ČASNIKI,VSI MEDIJI BI ZGANJALI VRAGA ZAKAJ MOLČIJO,,,,AH---SE BOJIJO TOŽB ZA LAŽI ALI SO PA ZADEVE UREJENE 3
Ro-Zy-YoZi
08. 06. 2009 13.28
Daily telegraph že ve kaj je tu zares problem...kaj bo tej Zofki nucalo, dve leti sedeti tam ko pa ni sposobna kakšnega manj zahtevnega opravila. Ste kdaj poslušali pomen njenih izjav?????? Direkt na na listo SDS (Sami Dolenjski Strategi)
12345s
08. 06. 2009 12.56
Naj Zidarja sabo odpelje,da bo manj škode v zdravstvu.
rahlo_nepristranski
08. 06. 2009 12.50
kot sem že na pisal ste boljševiki pokvarjeni lažnivci na robu blaznosti in vam ni več pomoči.
utvara
08. 06. 2009 12.16
trava popolnoma se strinjam s tabo.Hvala bogu da vsaj sem pa tu kdo razmišlja s svojo glavo.Najhuje ni to da je JJ uničil Slovensko gospodarstvo v času globalne gospodarske rasti,najhuje je da je slovenski narod zaradi svoje bolezni/zasvojen z oblastjo kakor je rekel njegov mentor Kavčič-pahnil Slonence v depresijo. že 2o let laže,laže,Pozabil'a si koliko premoženja je poklonil cerkvi,uničil s svojimi vse gospodarstvo v Istri/luka koper,interevropa,istrabenz,Kako je stistimi 21 mio ki jih je njegov pastir šenkal cerkvi.
trava@pinkponk.com
08. 06. 2009 11.29
pa še nekaj.vidi se da ste JJ navijači ker nikoli in nikdar ne priznate napak ali karkoli.pa čeprav je vse res. poglejte včerajšne volitve.pahor je izgubil čestital in pač povedal da je to pričakoval.nobenega jokanja,da je to goljufija,ponarjene volitve nič. kar žal za JJ ne morem rečt.takoj ko je izgubil volitve je iskal napake,jokal da je goljufija.in to počne že 6 mesecev. tukaj se vidi prava lastnost človeka. nekdo se pač zaveda da ljudje kaznujejo na ta način in pokažejo da so nezadovoljni in to je pahor tud povedal.vesel je da je dobil vsja toliko ker so v sloveniji zelo slabe razmere. kaj pa JJ on se ni zavedal da ga ljudje ne marajo in nočejo več ampak on se je naredil kot da nič ne ve in tupal svoje. ko bo krize konec in se bodo vračala delovna mesta se bo spet oglasil ravno JJ in se hvalil kaj je naredil.to zna samo on. verjemite mi še do konca poletja bodo vsa delovna mesta polno zasedena dela bo dovolj in me prav zanima ko se bo stanje stabiliziralo kdo bo pobrav zasluge za to in kdo se bo hvalil na vsa usta kako je on oh in sploh. počakajte krize je skoraj konec volitev je konec stanje se stabilizira in dela bo dovolj za vse.
trava@pinkponk.com
08. 06. 2009 11.19
heavyg22 ha ha ha.ne morem verjeti da to pišeš.veš meni ni treba brat,ali poslušat znam sama razmišlat .kot vidim ti ne.pa mi povej eno stvar ki ni res.a je JJ prodal šrotu merkator,a je bavčar dobil instrabenz takrat ko je vladal JJ je JJ prodal acroni,a je on uvedel vinjete.Kaj pa hit kdo je kriv da je v rdečih črkah in narobu propada.pa daj mal poglej resnici v oči in boš videl da je za vse kriv ravno tvoj JJ ki ga tako častiš.za muro se mi je je...balo upal je da bo propadla,pa še veliko tovarn je na ta način uničil. saj ni treba da so utemeljene saj se vidi in občuti.tako da nehaj nabijat da je za tako stanje kriva pahorjeva vlada ker dobro veš ti in ostali da to ni res.ampak ker se ve da ne smete misliti s svojo glavo morate misliti tako kot misli JJ.za vse težave je kriv pahor.pa naj bo po tvoje da se ne boš zadavil od jeze.
rahlo_nepristranski
08. 06. 2009 10.58
trava: daj si mi hotel kaj povedati ali očitati.nimaš niti malo utemeljenih resničnih dejstev, kot samo natovcuješ kar ti govorijo in kar prebereš in slišil od sovražnikov slovenije in slovencev, Kučkota, slaboumnega in pokvarjeno zlo v ljubljani Srba Jankoviča in vseh levičarskih boljševiškim slaboumnežeži in pete kolone
m12
08. 06. 2009 10.55
@Modesty potem pa upaj na Irce. ti bodo o usodi lizbonske pogodbe ponovno odločali na referendumu