Slovenija

VIDEO: ZOO za slepe in slabovidne

Ljubljana, 24. 09. 2009 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Živalskem vrtu Ljubljana je potekal naravoslovni dan za slepe in slabovidne obiskovalce. Ti so na prirejenih točkah po vrtu lahko živali spoznali na prav poseben način.

V Živalskem vrtu Ljubljana je danes, tako kot že nekaj let zapored vsak september, potekal naravoslovni dan za slepe in slabovidne obiskovalce. Od 9. do 13. ure so tako slepi in slabovidni na petih točkah po vrtu lahko nekatere živali pobožali in jih pestovali. Veselje je bilo neizmerno tako pri ljudeh, kot pri živalih.

Ob levjem rjovenju so se na obraze obiskovalcev prikradli široki nasmeški.
Ob levjem rjovenju so se na obraze obiskovalcev prikradli široki nasmeški. FOTO: Blaž Garbajs

Za boljšo predstavo postavljene posebne točke

Na posebnih točkah, namenjenih slepim ter slabovidnim, so ti lahko tipali kože nagačenega sibirskega tigra, medveda, pume ter žirafe. Druge živali so slepim predstavili ob pomoči kosti, lobanj, rogov, perja in dlake. Obiskovalci so lahko tipali tudi odtise slonovih, tigrovih ter ostalih stopinj, žirafe ter kamele pa so se za svežo zelenjavo pustile celo božati. Za boljšo predstavo o velikosti posameznih živali so organizatorji pripravili dolžinske vrvice, z obteženimi vrečami pa so poskusili prikazati količino hrane, ki jo živali dnevno zaužijejo.

"Za vsako vrsto živali skrbita dva ali štirje oskrbniki, odvisno od velikosti in zahtevnosti živali ali ograde. Vsak dan živalim počistijo prostore, opazujejo njihovo telo, vedenje in zdravje, jih nahranijo enkrat ali dvakrat na dan, odvisno od vrste živali in njihovih potreb, ter jih po potrebi odpeljejo k veterinarju," so oskrbniki odgovorili radovednim obiskovalcem.

Kot so nato organizatorji še pojasnili, je bil živalski vrt ustanovljen leta 1951, v njem pa prebiva skupaj 152 vrst oziroma 580 živali domorodnih in tujerodnih vrst. Prevladujejo sesalci in ptiči, pa tudi plazilci, dvoživke in nekaj vrst žuželk, pajkov in polžev. Zelo zanimivo pa je tudi dejstvo, da si živalski vrtovi, ki so v Evropskem združenju živalskih vrtov, med seboj živali ne prodajajo, temveč si jih izmenjujejo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ansev88
24. 09. 2009 23.50
Lepo, da se spomnejo še na koga, ki mu ni vse z rožcami poslano.
taurus90
24. 09. 2009 21.58
amm, sej nočem sitnart, sam kje pa je ZOO dobu kože nekaterih ogroženih živali ?!?!?!
tvoja_mami
24. 09. 2009 17.40