Slovenija

FOTO: 'Veselite se v Gospodu in veselja vam ne bo nihče vzel'

Ljubljana, 23. 11. 2014 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Novi ljubljanski nadškof Stane Zore je na slovesnosti ob njegovem škofovskem posvečenju in umestitvi na čelo ljubljanske nadškofije izrazil hvaležnost Bogu, ki ga je vzljubil, in papežu Frančišku, ki ga je imenoval na to funkcijo. Vsem zbranim v stolnici pa je dejal: "Veselite se v Gospodu in vašega veselja vam ne bo nihče vzel."

Novoimenovani ljubljanski nadškof metropolit Stane Zore je v ljubljanski stolnici prejel škofovsko posvečenje, zatem pa je tudi uradno prevzel vodenje ljubljanske nadškofije.

S polaganjem rok je Zoreta na slovesnosti, ki se je začela ob 15. uri, v nadškofa kot glavni posvečevalec posvetil apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz, nato pa so nanj roke položili še vsi preostali navzoči škofje iz Slovenije in tujine, med njimi tudi kardinal Franc Rode. Še pred tem so prebrali papeško listino o Zoretovem imenovanju in prisluhnili Januszovi pridigi, v kateri je spregovoril o vlogi in pomenu škofa.

Zore prevzel vodenje ljubljanske nadškofije - 26
Zore prevzel vodenje ljubljanske nadškofije - 26 FOTO: Miro Majcen

Nuncij Janusz je poudaril, da od novega škofa pričakujejo veliko in da se mora vsak katoliški škof zavedati, da je naslednik apostolov, pri čemer so njegove naloge, da posvečuje, uči in vodi. Navedel je tudi besede papeža Frančiška, da morajo biti škofje dobri pridigarji, ljudje molitve in pastirji, ki so blizu ljudem.

Na slovesnost so prišli številni cerkveni dostojanstveniki iz Slovenije in tujine. Med njimi dosedanji apostolski administrator ljubljanske nadškofije, predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Glavan, apostolski administrator mariborske nadškofije in celjski škof Stanislav Lipovšek ter ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Slovesnosti so se udeležili tudi najvišji predstavniki države, predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Milan Brglez, predsednik vlade Miro Cerar. Med navzočimi so bili tudi predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, ljubljanski župan Zoran Janković, predstavniki političnih strank in nekateri evropski poslanci iz Slovenije. Prišli so tudi predstavniki drugih verskih skupnosti.

Spomnil je, da prvič v 550 letih zgodovine ljubljanske škofije slednjo prevzema frančiškan, in izpostavil, da je škofija tudi sicer prepojena z navzočnostjo in pastoralno aktivnostjo frančiškanov. Različne poti, ki jih je mogoče izbrati na kratki poti od frančiškanov ob ljubljanskem Tromostovju, kjer je Zore deloval pred tem, in do sedeža ljubljanske nadškofije, pa je nuncij uporabil za ponazoritev svoje želje, kako naj bi potekalo Zoretovo delo. "Na poti od Prešernovega trga do stolnice lahko izberete enega od treh mostov, ki se stekajo in se povežejo na drugi strani brega. Morda je občasno v škofiji tako, da škofijski duhovniki izberejo en most, redovniki in redovnice drugega in verniki tretjega. Moje in naše želje so, da bi ta različnost poti, ki je upravičena, vodila do stolnice, do škofa kot porok edinosti, da bi skupaj šli pod njegovim vodstvom Kristusu naproti," je dejal.

Še pred posvetitvijo je Zore javno izpovedal vero in pripravljenost skrbeti za oznanjevanje neokrnjenega nauka, ob posvetitvi pa je prejel tudi zunanja znamenja škofovske službe – škofovski prstan, škofovsko pokrivalo (mitro) in pastirsko palico. Ko se je obred posvetitve končal, je apostolski nuncij Zoreta povabil, naj sede na svoj nadškofovski sedež, in ga s tem tudi uradno umestil na čelo nadškofije.

Za svoje škofovsko geslo si je Zore izbral svetopisemske besede Veselite se v gospodu. Izbral si je tudi svoj grb, v katerega so umeščeni zlata zvezda, lipova vejica in simbol frančiškanov. Zvezda predstavlja Marijo, vejica z lipovimi listi njegovo domačijo v Znojilah, frančiškanski simbol pa redovniško vejo, iz katere prihaja. V grbu so tri barve – bela, modra, rdeča – ki napeljujejo tudi na slovenske narodne barve.

Zore prevzel vodenje ljubljanske nadškofije - 33
Zore prevzel vodenje ljubljanske nadškofije - 33 FOTO: Miro Majcen

Zore: Veselite se v Gospodu in veselja vam ne bo nihče vzel

Zore se je ob koncu maše sprehodil po cerkveni ladji in prvič kot nadškof blagoslovil vernike. Nato je v nagovoru zbranim izrekel več zahval. Med drugim je izrazil hvaležnost papežu Frančišku. "Kakor sem v duhu pokorščine sprejel imenovanje, tako želim v duhu edinosti z njim sodelovati pri služenju celotnemu Božjemu ljudstvu in sodelovati pri oznanjevanju evangelija," pravi. Zahvalil se je tudi svojim predhodnikom na škofovskem sedežu, posebej nadškofu Antonu Stresu in Andreju Glavanu. Kot pravi Zore, po njuni zaslugi sprejema nadškofijo, ki je ves čas ostajala zvesta poslanstvu služenja ljudem.

Hvaležnost je izrazil tudi svojim pokojnim staršem. "Vzgajala sta me v veri in me učila moliti. Ob njiju sem spoznaval vrednost dela in ob njiju sem se učil spoštovati človeka in stvarstvo," je dejal. Ob tem se je spomnil svojih sester Cirile in Jožice ter brata Francija. Omenil je tudi sošolca Jerneja, ki ga je v prvem letniku gimnazije povabil k frančiškanom v Kamniku. Svojim sobratom frančiškanom se je zahvalil za besede spodbude, za zgled življenja, za pričevanje vere in navdušenja v služenju Bogu in ljudem, za potrpljenje in odpuščanje, ki ju je bil deležen.

Premier Miro Cerar je Zoretu zaželel, da bi z energijo in duhom, ki ju je pokazal danes, deloval tudi naprej. Ocenil je še, da mora biti položaj verskih skupnosti v državi takšen, kot ga določa ustava, kar pomeni, "da morajo biti Cerkev in vse ostale verske skupnosti svobodne", hkrati pa ločene od države.

Zoretu je čestital tudi mufti Nedžad Grabus. Izrazil je upanje, da se bosta kmalu srečala in se pogovorila o aktualnih vprašanjih in sodelovanju, ki si ga želijo nadaljevati s Katoliško cerkvijo tudi v prihodnje.

Prav tako se je za navzočnost zahvalil vsem predstavnikom političnega, gospodarskega, kulturnega in znanstvenega sveta. "Verjamem, da si bomo v pristnem spoštovanju in iskrenem sodelovanju vsak na svojem področju prizadevali za dostojanstvo vsakega, zlasti pa najbolj obrobnega in pomoči potrebnega človeka. Sveti Frančišek bi rekel, da so ti ljudje naši gospodarji, mi pa smo v njihovi službi," je dejal.

"Vsem vam, pomembnim in preprostim, učenim in neukim, zdravim in bolnim, starim in mladim, svetim in grešnim, vsem kličem: Veselite se v Gospodu in vašega veselja vam ne bo nihče vzel. Mir in dobro, bratje in sestre," je nagovor zaključil novi nadškof.

Jamnik: Postali ste kapetan odlične ekipe duhovnikov

Zoreta so ob koncu pozdravili še predstavniki laikov ter redovnikov in redovnic ljubljanske nadškofije, v imenu vseh duhovnikov pa mu je čestitke izrekel ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. "S posvečenjem in umestitvijo ste postali kapetan, če se izrazim v jeziku športa, odlične ekipe duhovnikov. Res je, da ta ekipa ni več rosno mlada, toda ohranja močno duhovno kondicijo, hoče delati skupaj, ohranja pogum pri odločanju, ob vsej raznolikosti darov in različnih mnenjih zna in želi igrati skupaj," je dejal. Kot pravi pomožni škof, se veselijo Zoretove besede, njegovega nasmeha in pogleda, ki je usmerjen naprej in vedno znova spominja na ljubeči Božji pogled, ki z neskončno potrpežljivostjo, upanjem in dobroto išče prav vsakega človeka na tem svetu.

Slovesnost se je sklenila z nadškofovim blagoslovom in odhodom sprevoda iz stolnice.

Slovo od frančiškanov

Pred slovesnostjo se je v cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju od Zoreta poslovilo več kot 50 njegovih sobratov frančiškanov, vsi so ga blagoslovili s križem na čelo. Med drugim so mu podarili ključe frančiškanske hiše na Tromostovju, kjer je vedno dobrodošel, frančiškanski križ, duhovniško oblačilo in vrtnice v spomin na različne frančiškanske skupnosti po Sloveniji in tudi nekatere v tujini. Prireditve ob slovesu so se udeležili številni verniki ter tudi drugi duhovniki, redovniki in redovnice.

Zore se je ob tem zahvalil za vse, kar je z njimi smel doživeti, med drugim doživljati, kako je lepo biti kristjan in frančiškan. "Iskreno vam želim, da veselje našega Božjega otroštva vsak na svojem mestu živimo naprej," je dejal.

Zore je kot 36. škof na čelu te škofije nasledil Stresa, ki je konec julija lani hkrati s tedanjim mariborskim nadškofom Marjanom Turnškom odstopil s te funkcije; k odstopu ju je papež Frančišek pozval zaradi vloge pri poslovnih odločitvah, ki so privedle do finančnega zloma mariborske nadškofije. Od tedaj je ljubljansko nadškofijo kot apostolski administrator vodil novomeški škof Glavan, mariborsko pa vodi celjski škof Stanislav Lipovšek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (330)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BobbyP
24. 11. 2014 13.56
-4
Veselite se v Gospodu .......... pa čeprav lačni in žejni. Beee, beee, ..... Za posladek pa še Masleša s "kolegi" v prvi vrsti v cerkvi. Za kozlat.
belaovca
24. 11. 2014 14.21
+2
masleša.da....kje je pa janez in kamarila njegova....cccc....
asusprime1900
24. 11. 2014 13.43
+4
pobrat pokradeno in nagnat v argentino ahhahahah
kosomak
24. 11. 2014 12.36
+7
Mesto Konstanz na Bodenskem jezeru krasi čudovit kip Empere, ki je lepo povzela dogajanje konzilija, kjer so skuril Jana Husa kot krivoverca in uvrstil cerkev v družbo...pobrat Cerkvi vse kar ma in to brez opravičil...s tem bi nafutral cel svet za nadaljnih 200 let...sigurno je Jezus imel v mislih papeške države, banke, nepremičnine...kako bi jaz gnal to delat !!!
deathbite
24. 11. 2014 12.21
+5
"Veselimo se! Slecimo se do golega!" - Butnskala.
BogiEmil
24. 11. 2014 12.48
-3
... in ko ne boš imel ničesar več, se vrzi v ogenj ....... Butnskala ....
deathbite
24. 11. 2014 12.52
+2
"butn,butn, butn......Šefe lej k se frotirajo!"
brank1
24. 11. 2014 12.14
+1
In vse to se dogaja v 21 stoletju. Nekateri se res morajo vprašat za svoje zdravje. Ampak pomagajo val lahko psihologi in psihiatri, ne pa cerkev.
asusprime1900
24. 11. 2014 13.38
+1
a so spet toti povedali da volit sds ahahhahahahah
flexi22
24. 11. 2014 11.56
+2
koliko stane taka veselica kdo je glavni sponzor?? zakaj se ne ve??
pe?navodo
24. 11. 2014 12.16
-2
Saj se ve , kaj te moti ? Račun za elektriko se ve kdo plača . cerkev se ve kdo jo je naredil itd. Tebe verjetno zanima od kod imajo samostani in nekatere cerkve denar. Bom ti jaz nekaj povedal kar ti ne veš, jaz pa vem saj sem nekaj dni bil v samostanu. Iz Italije prihaja denar za take samostane , verjetno tudi cerkev v celoti. Pa veš zakaj iz Italije. Zato ker Vatikanske Banke in skladi toliko služijo da enostavno imajo preveč denarja. Če je miljarderjev vedno več, kaj misliš da je pri kakšnih bankah to drugače ?
pe?navodo
24. 11. 2014 12.17
-3
Tako je gvardjan rekel , predstojnik da mesečno dobivajo denar iz vatikana. V socializmu so bili pa revni, niso imeli velikkrat kaj za jest.
zvit kot presta
24. 11. 2014 10.49
-1
Za katoličane na Slovenskem je bi včeraj en lep dan. Dobili smo novega LJ (nad)škofa. Osebno meni, da zelo primernega in pravega za ta čas. Obred je bil zelo, zelo lep in poln globoke simbolike. Dobro, da je bil tam celoten državni vrh, da so (upma vsaj) videli kako je potrebno zadevo voditi in organizirati. A si predstavljate, da bi se Pagor ali Cerar ulegel v DZ na tla, medtem ko bi mu predstavniki državljanov prebirali njegove nove dolžnosti?
kosomak
24. 11. 2014 12.33
+4
a je vse ok? kake klatiš...Zore in tista delegacija v ogrinjalih je leglo dotikanja malih fantkov...škofa si lahk pa neseš nekam tja na poplavljeno območje Slovenije in naj tm pokaže tisto razdajanje s katerim se tako kitijo...kaka Cerkev, ne plačuje davkov, ne prispeva ničesar, imajo pa navado da pobirajo gotovino brez računov in to kr med obredi...majo tako posebno malhico, ki ti jo molijo pod nos...
zvit kot presta
24. 11. 2014 13.32
+0
Ne vem, če si član kakšne cerkve, ampak oprosti napisal si veliko neumnosti. Pedofilija je (žal in vredna vse obsodbe) tudi v cerkvi, vendar to ni prevladujoče stanje med duhovniki. Še zdaleč ne. Za karitativno dejavnost cerkve naredi toliko kot ti in vsa zvoja žlahta ne bo naredila v 100 življenjih. Cerkev in duhovniki plačujejo vse davke tako kot ti. V tisto "posebno malhico" kot jo imenuješ, se zbirajo prostovoljni prispevki članov cerkve, vernikov. Niso pa obvezni. Porabijo pa se za redno vzdrževanje cerkvenih potreb in investicije.
kosomak
24. 11. 2014 14.51
+2
Kaj bo moja žlahta in jaz naredil bo nekaj kar bo po mojih zmožnostih, če pa res verjameš da delajo vse kar je v njihovih zmožnostih pač daj...to je tvoja pravica kot je moja da vem da se računov z gotovino zelo težko danes plačuje in da kar pade v malhico je prostovolen prispevek ki roma direktno v žep....amapk vse skupaj še zmeraj ne spremeni dejstva, da cerkev bogati medtem ko 'verniki' postajajo zmeraj bolj suhi in lačni...tko da pridno polni malhico v upanju da boš dobil gretje v cerkev
Manu Cocker
24. 11. 2014 10.45
+3
Spet malce brez veze nalaganja s drugega zornega kota.
User1063544
24. 11. 2014 10.24
+7
Bi njim šlo gospodovo veselje če bi naša politika imela Cahoones in bi cerkev obdavčila.... Nemška RKC ima med 500 in 700 Miljardami pod nohti, javne kuhinje pa zapirajo ke rnimajo sredstev... Frančišek v Vatikanski banki zaprl 1200 bančnih računov... NAJBOLJ MASTNE PA PUSTIL PRI MIRU. To je gospodovo veselje... hehehehheeh
kure bedne
24. 11. 2014 10.08
+8
Ko gledaš te pravljičarje, dobiš občutek, da smo v letu 1500 in ne v 21 stoletju. Človek je pa res eno čudno bitje. Če cerkev ne bi imela toliko bogatstva takšnega ali drugačnega bi šli že zdavnaj rakom žvižgat.
DeBill
24. 11. 2014 09.05
+7
Tole pa ni za normalne, nekako mi ne gre v glavo, kako lahko ljudje verujejo. Uni z bradami se mi zdijo fliknjeni, tele tudi.
zvit kot presta
24. 11. 2014 11.00
-2
suzuki bandit1200
24. 11. 2014 08.51
+8
Kar naj uživajo "v gospodu", samo na svoje stroške in otrok naj se ne dotikajo, na aids pa niti ni potrebno mislit, bo prej konec.
JJansaSDS
24. 11. 2014 08.37
+5
Jezus hodi naokoli... ne trka na vrata....
majo2
24. 11. 2014 08.32
+5
Škofovska palica je dovolj povedala,da bo novi nadškof spremenil Slovensko cerkev(ni bila pozlačena-bila je lesena)! Vzor si je vzel po Frančišku-pohvale vredno.
Ka pa mislis
24. 11. 2014 08.11
+9
Mislim da se veselis otrok najbolj. Pa kriminalca bos obkrozu, pa denar ti je bolj pomemben od jezusa
angry.granpa
24. 11. 2014 07.41
+3
So mel sestank kok otrok bodo zlorabili
rakija
24. 11. 2014 08.31
-7
Mislim da imaš ti sam teževe s tem. Kdor to govori, ponavadi ima sam probleme s tem
dr.dare
24. 11. 2014 08.43
+7
ja ja to so ti v cerkvi povedali da se o tem ne smeš pogovarjat?
zvit kot presta
24. 11. 2014 10.53
-2
Ker si mi zbrisali bmo napisal še enkrat. Gre pa za slovenski pregovor . " Svin.ja svinj.sko misili!".
kosomak
24. 11. 2014 14.58
+3
in pol smo mi svinje...prjatu preveč si molu in zgubu stik z realnostjo...dnevno jih zlorabljajo in potem premeščajo...vpraši kitajce kaj delajo s takimi?še boljš kaj v zaporu naredijo z pedofili?
Nr.1
24. 11. 2014 07.41
+6
Tempelj je sveti kraj, kjer to, kar je najpomembnejše, ni ritualnost, ampak je češčenje Gospoda, pravi papež Frančišek! Jezus v evangeljskem odlomku nažene trgovce, ki so iz templja naredili kraj trgovanja in ne češčenja. Včeraj je očitno imel "nedeljo"?
DeBill
24. 11. 2014 09.04
-1
Nr.1
24. 11. 2014 09.50
+1
DeBill, ne, češčenje se napiše, poglej si SSKJ!!
boboo69
24. 11. 2014 07.36
+16
Kdo pa v 21. stoletju še verjame v bogove?
Ka pa mislis
24. 11. 2014 08.12
+9
zvit kot presta
24. 11. 2014 10.44
+1
Jeanus1
24. 11. 2014 14.01
+2
Za te modele je edini zveličavni bog denar.
boboo69
24. 11. 2014 14.19
+2
Presta a verjameš tudi v druga pravljična bitja ali si se specializiral samo na te pozlačene transvestite?
vstajnik1941
24. 11. 2014 07.26
+9
A je kdo videl če je piškotopek kaj molil in če mu je mešetar z zemljišči asistiral?
FCL
24. 11. 2014 07.18
+11
Mi poveste kaj ima narod od tega???? Kaj a pomagajo revnim z denarjem in hrano??? RKC je največji nateg človeštva v zgodovini, da smo si na jasnem...in vse ostale vere, da ne bo pomote. Ko bi se vsaj držali tega kar počnejo (mešanje megle) in ne bi ljudi še opeharili za prihranke ter ustvarili milijardno luknjo v bankah, da o zlorabah otrok niti ne govorim. Ajde, zdej pa me zbrišite, ker sem po vaše očitno preveč napisal!!!
Začni Živeti
24. 11. 2014 07.24
+8
+ krščanska vera je eden večjih nategov ki jih poznamo danes, poneumlja še tiste ki res iščejo mir! Če bi imel možnost bi js vse te vere ki jih danes prodajajo ukinil! Verjemite raje v sebe!
jg57
24. 11. 2014 07.25
-7
»Praviš ti to sam od sebe ali so ti drugi povedali ..."?
FCL
24. 11. 2014 07.30
+4
JasnoVidimReptilaVOčeh...sva že dva in kar je najhuje je pa to, da jih še država financira in kje je zdej spoštovanje ustave, ki pravi, da je cerkev ločena od država ?!?!?!? Zdej bom jaz to vložil na ustavno sodišče, pa da vidimo!!!
zvit kot presta
24. 11. 2014 10.45
+0