Slovenija

Zrak bo še naprej močno obremenjen, zato veljajo opozorila, da se izogibajte gibanja na prostem

Ljubljana, 10. 12. 2016 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H./D.L./B.G./U.Z.
Komentarji
60

Kot kaže, bomo še nekaj časa vdihavali precej onesnažen zrak. Na Agenciji za okolje so za prihodnje dni znova izdali opozorilo o povišani onesnaženosti zraka z delci PM10. Francoska vlada pa je v luči najhujšega onesnaženja zraka v zadnjem desetletju sprejela nove ukrepe. Med drugim bo zvišala subvencije za električne avtomobile.

Čeprav so na Agenciji za okolje (Arso) napovedali, da se bo stanje zaradi onesnaženega zraka izboljšalo ta vikend, so zdaj izdali novo opozorilo o povišani onesnaženosti zraka. "Danes in v naslednjih dneh pričakujemo preseganja dnevne mejne vrednosti PM10 v dolinah in kotlinah celinske Slovenije," so zapisali na svoji spletni strani.

Povišane koncentracije so posledica povečanih izpustov zaradi ogrevanja in neugodnih vremenskih razmer, so pojasnili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Danes je velika verjetnost za preseganje dnevne mejne vrednosti za delce PM10 v celinskem delu Slovenije. Možno je preseganje mejne vrednosti tudi v Kopru, v Novi Gorici pa preseganja na Arsu ne pričakujejo.

Onesnaženost zraka v soboto.
Onesnaženost zraka v soboto. FOTO: ARSO

Tudi v nedeljo obstaja velika verjetnost za preseganje dnevne mejne vrednosti za delce PM10 v celinskem delu Slovenije. Možno pa je, da bo število delcev naraslo in preseglo mejne vrednosti tudi v Kopru in Novi Gorici.

Onesnaženost zraka v nedeljo.
Onesnaženost zraka v nedeljo. FOTO: ARSO

Kaj lahko posamezniki storijo za izboljšanje stanja?

Arso priporoča, da v tem času ne kurimo lesa v pečeh in kaminih. Če se le da, uporabite druge možnosti ogrevanja. V stanovanjih in poslovnih prostorih, kjer se za ogrevanje uporabljajo tekoča ali trdna goriva, naj ljudje zmanjšajo ogrevanje. Namesto z avtomobili se na pot odpravite z javnim prevozom. Ne kurite na prostem.

Delež malih kurilnih naprav v skupnih emisijah delcev PM10 v Sloveniji je kar dvetretjinski. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebno, če se v njih kurijo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka, svetujejo na Arsu.

Že ves teden vdihavamo precej onesnažen zrak

Delci PM10 so bili že ves ta teden zelo gosti. K temu pripomorejo avtomobilski izpusti, kurilna sezona, pa tudi vremenske razmere. V nižinah je namreč marsikje megla ali nizka oblačnost, medtem ko je v gorskem svetu jasno in predvsem topleje.

Zaradi neugodnih vremenskih razmer je v zraku velika koncentracija delcev PM10.
Zaradi neugodnih vremenskih razmer je v zraku velika koncentracija delcev PM10. FOTO: Blaž Garbajs

Najnižje ravni delcev so ob takih vremenskih razmerah običajno zgodaj popoldne, najvišje pa v večernem času, pravijo na Arso.

Ti sicer najbolj škodijo otrokom, starejšim in tistim z boleznimi srca, ožilja in dihal. Iz dihal vstopajo v telo in potujejo v različna tkiva, organe, kjer tudi povzročajo vnetje. V krvi med drugim povzročijo večjo viskoznost, nastanek krvnih strdkov, večajo krvni tlak, kar lahko vodi v nastanek možganske kapi. Zato velja nasvet, da se v tem času čim manj gibamo zunaj, na prostem. 

EU zaostruje boj proti onesnaženosti zraka

Po Evropskem parlamentu so ta teden tudi članice EU potrdile direktivo, ki v pravni red EU vnaša zgornje meje nacionalnih emisij za ključne onesnaževalce zraka, po letu 2030 pa omejitve dodatno zaostruje. Cilj direktive je zmanjšanje tveganja za bolezni, število prezgodnjih smrti zaradi onesnaženega zraka pa naj bi se do leta 2030 prepolovilo.

Direktiva določa zmanjšanje emisij žveplovega dioksida, dušikovih oksidov, nemetanskih hlapnih organskih spojin, amoniaka in drobnih delcev s premerom manj kot 2,5 mikrometra. Evropska komisija je predlog zanjo v okviru paketa za kakovost zraka predstavila decembra 2013, parlament in članice EU pa so kompromis o njeni vsebini dosegle letos junija.

Francija bo zvišala subvencije za električne avtomobile

Težave z onesnaženjem zraka jemljemo zelo resno, je zagotovila francoska ministrica za okolje Segolene Royal. Tako bo država poslej ob nakupu novih električnih avtomobilov zagotovila do 10.000 evrov premije. To bo veljalo tudi za taksije.

Doslej je država s subvencijo podpirala le kupce, ki so doslej vozili dizelske avtomobile, premija pa je bila omejena na 6300 evrov.
Nakup električnega motorja bo od 1. januarja kupcu zagotovil 1000 evrov subvencije.

Vlada se je odločila tudi za uvedbo okoljske vinjete, ki bo v Parizu obvezna od 1. januarja. Vozila bodo razdeljena v več kategorij glede na izpuste, v primeru pretiranega onesnaženja pa bodo tako oblasti lahko prepovedale vožnjo najbolj umazanim vozilom.

Francoska prestolnica z okolico je v zadnjem tednu priča najhujšemu in najdaljšemu obdobju zimskega onesnaženja v zadnjih desetih letih. Predvsem je problematična količina trdih delcev v zraku. Onesnaženje je posledica industrije, prometa in ogrevanja.

Pariške oblasti so zaradi onesnaževanja uvedle različne ukrepe, med drugim so omejile vožnjo avtomobilov glede na lihe in sode številke na registrski tablici ter uvedle brezplačni javni prevoz. Podobne težave so se pojavile tudi drugod po Franciji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0523
11. 12. 2016 18.02
+2
ARSO, fantje nimate pojma. Bilo bi lažje, če bi včasih vsaj malo pogledali skozi okno. Res ste na dnu!!!
Amir Mkmc
11. 12. 2016 16.24
+6
Ma kaj ga serjete tukej po narodu? glavni krivec za onesnaženje zraka je vlada ki ji vlada skrita vlada. Oni dajejo v letala, tovarniške dimnike, strupene izpuste in potem ti na dnevniku serjejo da ti onesnažuješ zrak z šibico. Go to hell!
rde?kar
11. 12. 2016 15.24
+1
Lenuhom delajo uslugo . Oni ne kurijo drv ja kdo jih bo pa napravil.
Superlan
11. 12. 2016 13.44
+8
Ukinite zapraševanje iz letal, ne pa neka kuriva! Kemične letalske sledi so glavni krivec za onesnaženje zraka, blokiranje sonca in nešteto dihalnih bolezni!
Marko Novakov
11. 12. 2016 13.13
+0
Zanimivo, dnevno jeste solato katera je škropljena z pesticidom kateri ubija organizem (seveda je človek oz. naši organi imun na ta special pesticid...), Škropilo katero je narejeno tako, da ga ni trebe škropiti po vsakem dežju a vendarle se solato samo splakne in to z navadno vodo (kako drugače....). Solata nudi največjo površino pesticidom od vse zelenjave ... Kljub tem dejstvi je solata še vedno zdrava ker vsebuje veliko železa... Več nas dočaka penzijo, manj ostane državi. Viva solata!!
hotchilipoper
11. 12. 2016 09.44
+3
Visoka koprenasta oblačnost sestavljena iz nano delcev barija in aluminija
hotchilipoper
11. 12. 2016 09.42
Kakšen je kaj zrak v Šoštanju?
skismania
10. 12. 2016 22.03
+3
ker neizobražen retardiranc je pisu ta clank.... katastrofa
periot22
10. 12. 2016 20.59
+5
Lesa naj ne kurimo, kaj pa Vas?Les je vedno in vedno bo KURIVO,kaj vam ni jasn,SRAM VAS NAJ BO DA SE SPRAVLJATE NA MALE LJUDI!!!!!!!!!!!!!!!KAJ PA VELIKE FIRME??????????POJDITE ŠE ENKRAT V ŠOLO DA SE NAUČITE VSE O LESU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
johanca123
10. 12. 2016 20.37
+12
Na Krvavcu imajo enga starga vartburga in če kakemu Ljubljanćanu postane slabo, ga priklopijo na auspuh!
korintos23
10. 12. 2016 19.04
+28
Je pa zanimivo da je zrak najbolj onesnažen v mestih kjer z drvami sploh ne kurijo!
HorstWiesel
10. 12. 2016 19.46
+0
olpop
10. 12. 2016 18.58
+10
Veliko spremljam tudi Srbske portale, zanimivo da so z istim vzorcem začeli prat možgane tudi tam. Res ne vem kaj, ampak očitno se nam obeta kar nek nov okoljski davek na Evropski ravni. btw. Nekateri boste rekli saj Srbija ni v EU ampak trenutno tam potekajo velike zakonske prilagoditve ob možnem vstopu nekoč v prihodnosti..Vse skupaj je verjentno priprava na nov DAVEK, ne pa neke bedarije o ogroženosti zdravja
korintos23
10. 12. 2016 19.06
+3
Kaki davek, kupil boš lovilec za tote male delce, okrog 300 evrov boš dal, potem pa naprej veselo kuril z drvami! Dva ali trije pa fajn zaslužili.
olpop
10. 12. 2016 19.20
+1
Ja davek (ker s tem očitno ne strašijo samo v Sloveniji, kot sam opažam) naši bodo kot "dodatek" dodali še toti tvoj lovilec,
HumanNOTsheep
10. 12. 2016 18.38
-4
ODERUHI LAŽNJIVI .....a kao k sm pa doma je pa kul ?
johanca123
10. 12. 2016 18.48
-3
Rdeča kamarila mora neprestano strašiti ljudi, ker ni notranjega in zunanjega sovražnika, pride prav tudi onesnaževanje okolja
korintos23
10. 12. 2016 19.07
+4
inowu
10. 12. 2016 18.31
+20
bumbarji za okolje.sm enga soseda prijavil, da smeti kuri v peči,so mi pa odgovorili,da to ni v njihovi pristojnosti.
Morana7
10. 12. 2016 18.35
+7
Klasika,kup nekih ministrstev in agencij, pa nihče za nič pristojen.
txoxnxy
10. 12. 2016 18.23
+4
Samo sprašujem se kdaj bodo na neki agenciji prepovedal tradicjonalno petkovo kmečko kosilo , zelje in fižol ? V osrednji sloveniji je zato danes močno povečana koncentracija amonjaka , vse skupaj pa spremlja še glasno bobnenje s tazadnje !
big brother
10. 12. 2016 17.51
+3
3 POSAMEZNIKI NA KVADRATNI KILOMETER KURIJO SRANJE! JE RES TAK PROBLEM TEM 3 NAPISAT ASTRONOMSKO POLOŽNICO IN UMIRIT ZADEVO?
Slava Rodu
10. 12. 2016 17.44
+6
TEHNOLOGIJA TAKO HITRO NAPREDUJE, DA ZATO TUDI KEMTRAILČKI NISO IZKLJUČENI.. SAJ IMAMO OČI IN VIDIMO RAZLIKO, NEKATERA LETALA TAKOJ IZGUBLJAJO ČRTO ZA SABO, NEKATERE PA ŠE DOLGO ČASA OSTAJAJO NA NEBU, PREDEN SE RAZŠIRI IN RAZKROPI V BELINO.. GOVORI SE, DA JE PREVEČ LJUDI, KI SE JIH NE BO DALO VEČ NADZIRATI.. NEMOGOČE JE MOGOČE. GLEDE NA TO,, KAKO SE POBIJA KURDE, NUBE, IN KAK SO INDIJANCE IN DOMORODCE V AVSTRALIJI, PA KAK SO INDIJO UNIČIL, PA PAKISTANU ATOMSKO BOMBO NAŠTIMAL IN VSE SVINJARIJE, KI SO IN JIH POČNEJO, JE MOŽNO ČISTO VSE.
SDS_je_poden
10. 12. 2016 18.17
-7
Glede sledi za letali...... kaj če bi vsaj Wikipedio odprl, da ne boš take blesarije pisal?
Model1a
10. 12. 2016 20.58
+0
veš tisti ki imamo možgane upoštevamo še višino, na kateri letala letijo. Na kateri višini se vidi stalna kondenzacijska sled si pa sam poišči.
txoxnxy
10. 12. 2016 17.29
+3
Če ste Miklavža zamudil pol hit pište Dedku mrazu in Božičku da vam masko prinese , drugače so pa do Božiča v akciji plačaš 3 dobiš 2 !
komunjara 1
10. 12. 2016 17.28
+17
Drva niso kurjava za lenuhe..... In ker je večina fdv kadra lenuhov jim je v velikem interesu da zlobirajo prepoved peči na drva
komunjara 1
10. 12. 2016 17.25
+7
Nič bat po novem letu bo ek zvišala normative onesnaženosti in bo spet vse ok.