Slovenija

Žreb o nadaljevanju mandata?

Ljubljana, 30. 01. 2007 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po novem naj bi vprašanje začasnega nadaljevanja mandata sodnika ustavnega sodišča rešili z žrebom.

Zakon o ustavnem sodišču naj bi s spremembami, ki jih je že pripravilo ministrstvo za pravosodje, po novem natančneje rešil vprašanje začasnega nadaljevanja mandata sodnika ustavnega sodišča za primere, ko ni bil pravočasno izvoljen nov sodnik ustavnega sodišča. Uvedli naj bi sistem žreba. Z ustavnega sodišča so sporočili, da je besedilo pripravljeno v sodelovanju z njimi.

Letos se mandat izteče šestim ustavnim sodnikom
Letos se mandat izteče šestim ustavnim sodnikom FOTO: POP TV

V skladu s predlagano novelo naj bi uredili položaj, ko se hkrati izteče mandat več ustavnim sodnikom, pa niso pravočasno izvoljeni vsi kandidati za zasedbo prostih mest. Ker ustava določa, da opravlja ustavni sodnik po izteku časa, za katerega je bil izvoljen, funkcijo še do izvolitve novega sodnika, se zastavi vprašanje, kateri izmed sodnikov, ki se jim mandat izteče hkrati, nadaljujejo z opravljanjem funkcije in kateri ne. Predlagana je ureditev odločitve z žrebom, kot je to v navadi v določenih mednarodnih organizacijah oziroma mednarodnih sodiščih, je zapisano v gradivu, objavljenem na spletni strani vlade.

Kako se voli ustavne sodnike?

Sodnika ustavnega sodišča izvoli državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev. Če sodnik ustavnega sodišča ni izvoljen, pa se opravijo nove volitve na podlagi novih kandidatur. V primeru, če je predsednik republike predlagal več kandidatov, kot se voli sodnikov ustavnega sodišča, se po predlagani noveli vrstni red kandidatov na glasovnici določi z žrebom.

Če noben kandidat ni dobil predpisane večine ali če je bilo izvoljenih premalo sodnikov, se volitve ponovijo med kandidati, ki so dobili največ glasov. Glasuje se o toliko kandidatih, kot je treba izvoliti sodnikov ustavnega sodišča. Če tudi na ponovljenih volitvah ni izvoljeno toliko kandidatov, se za prosta mesta ustavnih sodnikov opravijo nove volitve na podlagi novih kandidatur, navaja omenjeno gradivo.

Je Grad primerna zamenjava za Lukičevo?

Drnovšek je predlagal Grada za novega ustavnega sodnika
Drnovšek je predlagal Grada za novega ustavnega sodnika FOTO:

Kot je znano, se devetletni mandat ustavne sodnice 31. marca izteče Dragici Wedam Lukič, ki ga je nastopila 1. aprila 1998. Predsednik republike Janez Drnovšek je DZ že predlagal, naj za novega ustavnega sodnika izvoli Franca Grada. Kot je predsednik pojasnil, je Grad primeren kandidat za ustavnega sodnika, saj ima vsa potrebna strokovna znanja, izkušnje in osebnostne lastnosti. V letošnjem letu se bo mandat iztekel tudi ustavnim sodnikom Janezu Čebulju, Mirjam Škrk, Milojki Modrijan, Zvonku Fišerju in Alojzu Janku.

Omejitev pritožb v bagatelnih zadevah

Po predlaganih spremembah naj bi omejili možnost vlaganja ustavnih pritožb v t.i. bagatelnih zadevah oz. sporih majhne vrednosti. Ustavno sodišče naj bi tudi ne sprejelo ustavne pritožbe, če očitno ne gre za kršitev človekovih pravic ali svoboščin, če od odločitve ni pričakovati rešitve pomembnega pravnega vprašanja in če kršitev človekove pravice ali temeljne svoboščine ni imela pomembnejših posledic za pritožnika, je še zapisano v gradivu, objavljenem na spletni strani vlade.

Besedilo novele, ki je objavljeno na spletni strani vlade, je bilo pripravljeno v sodelovanju z ustavnim sodiščem in je "odraz predlogov v pobudi za nujno zakonsko ureditev oziroma spremembo veljavne ureditve posameznih vprašanj, ki jo je dalo septembra lani ustavno sodišče," je sporočila generalna sekretarka ustavnega sodišča Jadranka Sovdat.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.