Slovenija

Žreb za ustavne sodnike

Ljubljana, 01. 03. 2007 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kateri od sodnikov bo nadaljeval funkcijo, v primeru, da novega sodnika še ne bo, bo določil žreb.

MInister je prepričan, da se bo povečala učinkovitost sodišča
MInister je prepričan, da se bo povečala učinkovitost sodišča FOTO: POP TV

Vlada je uskladila besedilo predloga novele zakona o ustavnem sodišču in ga poslala državnemu zboru v obravnavo po rednem postopku. Poglavitna sprememba se nanaša na vprašanje, kako čimbolj objektivno določiti, kateri izmed sodnikov, ki se jim mandat izteče hkrati, naj še naprej opravlja funkcijo in kateri ne, v primeru, da v državni zbor ni bil pravočasno izvoljen novi sodnik. Novela v ta namen uvaja žreb, je povedal minister za pravosodje Lovro Šturm.

Žreb bo izvedlo ustavno sodišče, ki bo najbolj objektivno odločilo, kateri od sodnikov bo nadaljeval funkcijo. Nadzor nad tem postopkom pa bo s svojo prisotnostjo izvrševal predsednik državnega zbora, je povedal Šturm.

Novela natančno določa tudi, po katerem postopku mora predsednik republike delovati, če predlagani kandidat za sodnika ustavnega sodišča ni bil izvoljen v državni zbor, in iz katerega kroga oseb sme v tem primeru izbirati nadaljnje kandidate. Natančneje pa predpisuje tudi postopek predčasne razrešitve sodnika.

Novela uvaja žreb za ustavne sodnike
Novela uvaja žreb za ustavne sodnike FOTO: POP TV

Šturm je kot eno glavnih sprememb omenil tudi omejevanje pri vlaganju pobud za oceno ustavnosti v t.i. bagatelnih zadevah oziroma sporih majhne vrednosti, s katerimi je bilo ustavno sodišče v zadnjem letu izredno obremenjeno. "Vsi taki primeri v bodoče ne bodo več zapadli pod ustavnosodno presojo, z izjemo neke varovalke, kajti ustavno sodišče lahko v posebno utemeljenih primerih vseeno odloča tudi o takšni ustavni pritožbi," je dejal minister.

To bo po njegovem mnenju bistveno povečalo učinkovitost ustavnega sodišča, k temu pa bo pripomogla še omejitev glede vlaganja pobud za oceno ustavnosti podzakonskih predpisov, ki neposredno učinkujejo. To bo mogoče storiti eno leto po začetku veljavnosti podzakonskega akta oziroma eno leto po tem, ko je fizični ali pravni osebi nastala škoda.

Rešitev glede začasnega nadaljevanja mandata sodnika ustavnega sodišča ni povezan z bojaznijo, da bi sodišče lahko zašlo v institucionalno krizo, pač pa z izkušnjo iz leta 1998, ko so bili trije sodniki po preteku mandata v posebnem statusu "sodnika v pričakovanju". Novi sodniki namreč še niso bili izvoljeni v celoti, ni pa se vedelo, kateri od preostalih bo nadaljeval z mandatom, je na novinarsko vprašanje odgovoril Šturm.


SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.