Slovenija

UVHVVR o lastniku poginulega žrebička: 'Ni vzoren rejec, a mučenja živali mu ni mogoče očitati'

Vrhnika, 13. 11. 2014 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Veterinarji so v sedmih letih zoper Janeza Hrena, lastnika poginulega žrebička, vodili osem postopkov. Izrekli so mu globe, nikoli pa niso ugotovili takih kršitev, da bi mu živali morali odvzeti. "Ni vzoren rejec, vendar kljub temu skrbi za živali na način, da mu ni mogoče očitati dejanj mučenja živali," so zapisali v poročilu. Še naprej bodo spremljali živali pri njem.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je danes objavila poročilo v zvezi s poginom žrebeta v Bistri pri Vrhniki.

Žrebiček je poginil zaradi akutne kolike ali odpovedi srca

Kot pojasnjujejo, je v soboto ob 9.50 regionalni center za obveščanje obvestil uradnega veterinarja, da je v bližini Bistre pri Vrhniki okoli 15 konjev v blatu. V ponovnem klicu ob 10. uri je center za obveščanje informacijo dopolnil, da je v čredi en poginjen konj. Uradni veterinar je takoj naročil veterinarju veterinarske postaje Vrhnika, da pregleda poginulo žival, po potrebi ostalim živalim nudi nujno veterinarsko oskrbo in o stanju obvesti lastnika ter uradnega veterinarja.

Vzrok za pogin žrebeta naj bi bila odpoved srca ali akutna kolika. Poznavalci pravijo, da konj lahko dobi koliko prav v primer, da je mah, bršljan, gnilo seno in pije blatno vodo, kar so ti konji tudi počeli.

Veterinar je na kraju dogodka ugotovil, da je bila poginjena žival v primernem rejnem stanju in brez vidnih poškodb. Ocenil je, da je po okoliščinah sodeč hitro poginila, saj je ležala v blatu, vendar ni bila vsa blatna in da je žival poginila zaradi akutne kolike ali zaradi odpovedi srca. Poginulo žival je še isti dan odpeljala veterinarsko higienska služba. Veterinar je imetnika (lastnika konjev Janeza Hrena, op.a.) pozval, da ostale živali premesti iz poplavljenega pašnika, kar je ta storil še istega dne. Premestil jih je v hlev na Verdu (Vrhnika).

Na treh lokacijah 61 kopitarjev

V ponedeljek so uradni veterinarji UVHVVR opravili nadzor nad bivalnimi razmerami živali na pašnikih med Verdom in Dolom pri Borovnici, v torek pa še nadzor v Hrenovem hlevu. Ugotovili so, da je ta zaradi napovedanih poplav že v petek umaknil žrebice iz sredine Barja proti Bistri. Tam je razmere preveril v petek ob 20. uri – takrat so živali imele na voljo dovolj paše in krme, nobena od njih pa ni kazala vidnih znakov bolezni.

V času inšpekcijskega pregleda je imel Hren 61 kopitarjev vseh kategorij na treh lokacijah:
- v hlevu je bilo 16 žrebic, ki so bile preseljene iz poplavljenega območja,
- na pašniku s površino približno 8 hektarov je bilo 16 žrebcev,
- na drugem pašniku s površino približno 30 hektarov je bilo 29 kopitarjev, od tega 15 kobil, žrebec in 13 žrebet oz. ponijev,
- na pašniku v Bistri s površino približno 8 hektarov pa ni bilo živali.

Pri dokumentacijskem pregledu so inšpektorji ugotovili, da sta v letu 2013 zabeleženi dve mrtvorojeni teleti, letos pa eno. Pri kopitarjih pa je zabeležen en pogin kobile v letu 2013 in omenjen sobotni pogin žrebeta.

'Živali niso plašne in so zaupljive do ljudi'

Inšpektorji so pri pregledu ugotovili, da imajo žrebice v hlevu čisto in suho stojišče, nastilj, dovolj krme in vode, ter da so v primernem rejnem stanju. Pri pregledu živali na paši so ugotovili, da imajo živali na razpolago vodo, dovolj primerne pašne površine in da so v primernem rejnem stanju. Glede vedenja živali pa so ugotovili, da te niso plašne in da so zaupljive do ljudi, kar kaže na lastnikovo primerno ravnanje z živalmi.

Včeraj so inšpektorji pri ponovnem pregledu ugotovili, da je imetnik v hlev premestil tudi 28 goved, 9 goved pa je ostalo na pašniku. Goveda, razen štirih starejših krav, so v primernem rejnem stanju. Skupaj z uradnima veterinarkama OU Postojna kmetijsko gospodarstvo in rejo živali sta si včeraj stanje ogledali tudi generalna direktorica in direktorica inšpekcije UVHVVR. Opravili sta tudi razgovor z veterinarjem, ki je bil na kraju pogina žrebeta in dobro pozna omenjeno kmetijo.

Konji - 3
Konji - 3 FOTO: Društvo za zaščito konj

'Ni vzoren rejec, a mučenja živali mu ni mogoče očitati'

Zadnje zdravljenje je veterinar na gospodarstvu opravil 29. septembra letos, ko je zdravil prašiče. Hren je aprila letos opravil dehelmentizacijo goveda, lani pa je poklical veterinarja za pomoč in oskrbo bolne kobile.

Uradni veterinarji so v letih od 2007 do letos zoper lastnika vodili osem postopkov zaradi zaščite in zdravstvenega varstva živali. V postopkih so ugotovili določene nepravilnosti oz. pomanjkljivosti, ki jih je lastnik na podlagi odrejenih inšpekcijskih ukrepov odpravil. Zaradi ugotovljenih kršitev so mu izrekli globe, ki jih je poravnal. V nobenem postopku pa niso ugotovili takih nepravilnosti ali kršitev, zaradi katerih bi bilo potrebno živali odvzeti, prodati ali oddati v zakol.

Na podlagi vsega tega na UVHVVR zaključujejo, da imetnik živali ni vzoren rejec, vendar kljub temu skrbi za živali na način, da mu ni mogoče očitati dejanj mučenja živali. Reja živali na prostem, če imajo dovolj hrane, vode in možnost umika pred neugodnimi vremenskimi vplivi v zavetje (gozd, dolino ali podobno), je naraven način reje, ki ga stroka vzpodbuja. Bodo pa, pravijo, tudi v prihodnje spremljali stanje živali pri njem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
15. 11. 2014 10.54
+1
Ta primer je lepo pokazal, da nesmemo verjeti veterinarjem in njihovim izjavam, saj samo slika krme, k inaj bi ibla suha za prehranjevanje živali storji v vodi. TAko se ne čudim, če imamo čudne bolezni in potem se čudimo, če je meso čudne kvalitete. Očitno je za ljudi vse dobro. ZAto je potrebno takšne primere javno pokazati, saj naj bi bila zagotoviljena sledljivost izvora mesa. ŽAl pa se opaža, da veterinajri prikrivajo in potem se pojavljajo razne bolezni.
santamaura
14. 11. 2014 11.04
+4
Kaže, da Vida Čadonič Špelič pri temu šintarju zelo poceni nabavlja konjske klobase, zase in za sovje krščansko usmiljene prijatelje
deathbite
14. 11. 2014 09.56
+9
Ni vzoren, pravzaprav je tako dober, da vsake toliko kakšna žival pogine. Veterinarji se poskušajo izvleči iz godlje, ker niso pravočasno ukrepali. Pravzaprav, ne opravljajo svojega dela. Pa zato ni nikomur nič mar. Bo morda kdo od pristojnih odgovarjal? Žalostno.
Timy15
14. 11. 2014 07.42
+8
Ne glede na zaključke na UVHVVR in njihove izkušnje,pri vzornem rejcu ne vidite kaj podobnega,kakor pri tem.Ni pa čudno,da se tudi to dogaja,ko pa naši odgovorni smejo delati po nekih svojih nehumanih merilih.
SkokecPokec
14. 11. 2014 07.25
+0
Eni imaja pač bujno domišlijo in lajajo in mjavkajo in pihajo vsepoprek...
modelx
13. 11. 2014 22.44
+11
sicer ni napisano, kdo je izreke stavek o tem, da ni vzoren rejec in da mu ni moč očitati mučenja? pa da potegnemo paralelo: izstradaj otroka in se brani, da sicer nisi vzoren starš, a mučenja ti ni moč očitati.
Youneed
13. 11. 2014 21.22
+15
Tale Čadonjič pa zna zagovarjati mučenje živali, senco tega mučenja pa povzroča tudi sama s svojimi zafnanimi nastopi, polni puhlic in pretvarjanja. ODSTOPITE JO.
Selma Hren
19. 11. 2014 15.21
emsodine
13. 11. 2014 21.07
+8
"Bojim se dne, ko bo tehnologija prerasla medcloveske odnose. Takrat bo svet dobil generacijo idiotov." A. E.
luckyss..
13. 11. 2014 22.05
+1
Ti si dokaz da je Einstein imel prav, glede na neumnost, ki si jo napisal spodaj.....
emsodine
13. 11. 2014 21.00
-7
Zakaj je pa gospodicna zival snemala, namesto, da bi ji pomagala, poiskala pomoc? In cisto slucajno je sedaj slovenska zvezda? ...kaj je sploh delala tam, tocno v tistih minutah?
modelx
13. 11. 2014 22.42
+1
in kako bi ji ti pomagal? bi si upal notri stopit, če bi te lastnik preko nišana ali pesti gledal?
modelx
13. 11. 2014 22.42
+3
Darko32
13. 11. 2014 20.55
+4
SAmo če gledamo sliko in to balo krme, ki naj bi bila suha, je več kot očitno, da določeni kmetje ravnajo napačno, saj suho krmo dovolijo, da se zmoči in potem s erazvije plesen, katera pa škoduje živali. Zato naj postavi neko streho za krmo in za stojišča za živali. To bi mu morala država dati soglasje brezplačno, saj je v koristi države. ŽAl pa po eni strani napadamo tega kmeta in po drugi strani mu onemogočamo razvoj.
Jasnovidec Cosmos
13. 11. 2014 20.46
+12
Tako se godi samo v državi kjer je skorumpirana direktorica Vursa in podkupljivi inšpektorji.
emsodine
13. 11. 2014 21.14
-3
flojdi
13. 11. 2014 20.45
+5
.grdo, ampak nevzornemu lastniku iskreno želim dolgo in počasno odhajanje brez pomoči zdravnika.
kolo1982
13. 11. 2014 20.43
+3
Uuuuuuuuu....sem brez komentarja glede te osebe in njene izjave na oddaji SVET , ker nazadnje ko sem napisal moje mnenje je moderator izbrisal komentar, čeprav komentar ni bil žaljiv...
Varja Ili?
13. 11. 2014 19.33
+8
Zame je mučenje, če se da eno žival rešit, pa pogine - to je po mojem mučenje? A za njih verjetno žalostna nesreča ... upsi
frenk39
13. 11. 2014 19.27
+4
In zakaj pol imajo rejci krave in konje na prostem, brez strehe kamor bi se lahko zatekla žival ob dežju,če stroka priporoča, da naj imajo neko zatočišče? Tukaj okoli mene je govedo in konji brez strehe, dež pa skoz po njih tolče.Še lansko leto pri -18 je bila govedo zunaj.
emsodine
13. 11. 2014 20.49
+1
Frenk, krave in konji so zivali, ne ljudje. Za njih, posebej iz ekoloske reje, je do minus 20 cisto vredu. Zivali bodo same sle ven. Na zimo se prilagodijo z daljso in gostejso dlako. Pomembno je le, da imajo dovolj hrane, pa se grejejo od znotraj.
frenk39
13. 11. 2014 21.17
+3
lahko pa bi imeli neko zavetje, da gredo v primeru dežja, sonca pod to streho.Sej v naravi imajo vsaj drevje, tuki a nič, samo tisti pastir okol in par kilometrov ravnine
brnika
13. 11. 2014 22.06
emsodine ti si pa iz pokojišča....tam imajo prakso pr minus 20 živali past sred gozda..."zelo pohvalno"
Frankly
13. 11. 2014 19.23
+32
"spostovana" Vida Spelic, ob tem grozljivem dogodku sem slisal vaso izjavo na TV: Tako je v zivljenju. HALO?!? Danes ponavljate FLOSKULE, kako zivali lizejo roke lastniku - tudi jaz bi mu lizal, ko bi bil lacen in premrazen do smrti!! Pogoltnite tisto zadevo, ki vam visi okoli vasega hinavsega goltanca in TAKOJ ODSTOPITE!
frenk39
13. 11. 2014 19.33
-5
Jest sem jo drugač zastopil (jo ne zagovarjam v nobenem primeru) in sicer govorila je najprej, da je to žalostno za videt in da je tako življenje....jest tukaj zastopim, da je mislila, da je taka nrav človeka, ko vidiš nekaj groznega in se ti taka stvar zasmili.
emsodine
13. 11. 2014 20.51
-4
Frankly, ocitno imas probleme s krscanstvom in njenimi simbosli. Sirjenje verske nestrpnosti je kaznivo dejanje,...
mvlm1
13. 11. 2014 18.54
+29
Že ko je Čadonič imela intervju na TV, je bilo več kot očitno da je na strani kmeta. In tako je ves čas. En velik podn od podna, eno veliko razočaranje . Kako jo lahko gledajo, komu ustreza njena pasivnost ???
Sartre
13. 11. 2014 18.53
+3
Vi ne veste kaj je shiranost! Ne uporabljajte te besede če ne poznate pomena!
Tunzl
13. 11. 2014 18.42
+9
Dokler se ne po v celoti spremenil status živali, bodo zmeraj takšni problemi. Žival je v pravnotehničnem smislu le stvar in kot taka predmet lastnine. Njenemu imetniku zato upravičuje, da dela z njo skora vsej kar hoče. Očitno se eni še vedno premalo zavedate, da boj za dobrobit živali ni boj za njihovo "humano" uporabo. prav tako ni to boj le za ene vrste živali. Boj za živalske pravice je boj proti ubojem, mučenju, skratka je boj proti samovolji človeka nad njo brez diskiminacije znotraj različnih vrst. Tako, da v prvi vrsti je treba spremenit prakso če se že zakonodaja rigidno spreminja in je skoraj vedno posledica sprememb stvarnosti. V koliko se ne bo drastično zmanjšal konzum živali, bodisi skozi hrano, oblačila ali kozmetične izdelke, še zdaleč ne moremo govoriti o boljšem položaju živali. orodje je v rokah potrošnikov, torej povpraševanja. Ko se bo to zmanjšalo se bo logično tudi ponudba. Vendar ta ne bo izumrla, samo prilagodila se bo novim alternativam in trendom, tako kot se že zdaj počasi v severnih državah, za kar smo ma tu še vedno "gluhi." Folk odprite oči, da dojamete da na ubojih in zakolih živali ni nič humanega. Takšni termin si lahko le človek zmisli, da lažje upraviči krvni davek. Ta članek, ki je trenutno nekaj časa vroč, se po spet ohladil, kakor se bodo ohladila trenutno razburjena čustva njegovih bralcev. Ta tema ni nič drugega kot uspeli novinarski populizem. Vsi tile , ki pa resnično menite , da se je tu godila živali krivica pa začnite končno razmišljati v zgoraj omenjenih konstruktih. To je za enkrat edina učinkovita pot boja za živalske pravice, ki zaenkrat obstaja le v teoriji.
RožleX
13. 11. 2014 18.40
+27
Od Oražnove ulice naprej ga že biksa tale Špeličeva.....