Slovenija

'Žrtve priklicati nazaj v spomin'

Teharje, 05. 10. 2008 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Teharske žrtve so bile oropane svojega življenja in dostojanstva, dobrega imena in spomina dolga desetletja," je dejal škof Stres.

Spominski park Teharje
Spominski park Teharje FOTO: POP TV

Celjski škof Anton Stres je danes v spominskem parku Teharje daroval mašo za žrtve medvojnega in povojnega nasilja v Teharjah. V pridigi je povedal, da so bile teharske žrtve oropane svojega življenja in dostojanstva, dobrega imena in spomina dolga desetletja.

Po Stresovih besedah je šele začetek demokracije v Sloveniji teharske žrtve priklical nazaj v naš javni spomin in naše javne molitve. "Poprej je pred njihovo podobo brlela lučka le v tihem in bolečem spominu njihovih mater in očetov, sester in bratov, sinov in hčera, sorodnikov in prijateljev. Njihovega imena se ni smelo izreči v javno besedo in molitev, kraja njihovega trpljenja ni smel obsijati plamen sveč in olepšati šopek rož. Danes tukaj stoji mogočen spomenik in prav je tako," je dejal celjski škof.

Meni tudi, da Teharje prav nič ne zaostajajo za drugimi svetovno znanimi taborišči smrti, zato je potrebno, da se tudi za Teharje in druge kraje v naši domovini s podobnim moralnim madežem izreče tudi na najvišjem mestu v državi vsa resnica o odgovornosti zanje, kakor se je to zgodilo v primeru drugih madežev na vesti človeštva.

Stres je poudaril, da je teharski spomenik poklon trpljenju, poklon trpečim in umirajočim, katerih smrt je povezana s tem krajem. To po ocenah škofa ni zanemarljivo, a je le prvi korak. "Če hočemo obveljati za moralen narod in pravno državo, ne more biti več resnic o tem, ali se je tukaj zgodil zločin ali ne in kdo je zanj odgovoren. Ne more biti nobenega političnega ali kakega drugega opravičila za moralno nesprejemljivo dejanje. Tudi ne more biti zločinov brez zločincev," je prepričan Stres.

Opozoril je, da teharske in druge žrtve pobojev po drugi svetovni vojni trkajo na vrata naših ustanov za varstvo pravičnosti in čakajo na besedo o njihovi nedolžnosti in na povrnitev dobrega imena, kakor nemočna vdova v evangeliju.

Celjski škof Anton Stres
Celjski škof Anton Stres FOTO: POP TV

Stres je dodal, da naš pogled ni obrnjen nazaj, ampak naprej, v spravo in mirno sožitje vseh prebivalcev Slovenije. Vsakoletno srečanje na Teharjah ima prav ta namen in mora vedno bolj dobivati to vsebino, je še povedal celjski škof.

Podpredsednik Nove Slovenske zaveze Tine Velikonja, ki je bil tudi zaprt v teharskem vojaškem taborišču, se je vprašal, kakšen smisel ima sploh spominjanje na tisti čas na kraju, ki ga skoraj več ni. Dejal je, da Teharje krasi sicer spomenik z vencem, za katerega se niso dogovorili, ali pomeni črko omega, torej zadnjo črko grške abecede in s tem konec življenja, ali pa gre za avreolo zmagoslavja, na katerem pa ne piše, kaj se je tukaj dogajalo pred 63 leti.

Spominski park Teharje
Spominski park Teharje FOTO: POP TV

V svojem nagovoru se je dotaknil tudi letošnjih državnozborskih volitev in ob tem poudaril, da so te pokazale, da je veliko katoličanov ostalo doma in tako dalo priložnost političnim potomcem tistih, ki so postavili Teharje in boljševiško državo, da politično pogubijo tistega, ki je bil nedvomno jamstvo, da bo Slovenija zorela v prostor demokratične kulture.

Velikonja meni, da so se nekateri volivci "prodali za skledo leče" in volili tiste, ki so obljubljali raj na zemlji. Pravi tudi, da so Slovenci nasedli obljubam o najnižji pokojnini v višini 1.000 in najnižji plači v višini 2.000 evrov, polni zaposlenosti in drugim čarovnijam, ki so napovedovale socialno državo.

Spomnimo

V Teharjah so med drugo svetovno vojno Nemci zgradili vojaško taborišče, ob koncu vojne pa so tam zaprli ujetnike, ki so sodelovali pri obrambi Celja. Po koncu vojne je bilo taborišče krajši čas opuščeno. Ponovno je začelo delovati konec maja leta 1945, ko so vanj namestili domobrance in nekatere civiliste, ki so se zatekli v zavezniška taborišča na avstrijskem Koroškem. Konec maja leta 1945 so partizanske oblasti v taborišče na Teharjah pripeljale Rupnikov bataljon, v prvih dneh junija 1945 pa še približno 3000 domobrancev. Po ocenah poznavalcev je šlo skupaj za okoli 5000 ljudi, ki jih je povojna oblast brez sojenja usmrtila mesec ali dva po koncu druge svetovne vojne v Evropi.

Na mestu zločinov sta postavljena spomenik in spominski park Teharje, ki naj bi prispevala k spravi. Spominski park Teharje je osrednji državni park RS, ki je posvečen zamolčanim žrtvam povojnih pobojev. Objekt je bil odprt oktobra leta 2004.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (392)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ARTman
08. 10. 2008 12.12
@gozdar2 Tebi se že po nicku vidi da si kmet! V teh komunistničnih berilih je več resnice kot v celotnem Svetem pismu. Oh in ja zelo sem nafopan z njimi celega enega sem prebral pa še to po svoji volji :)
Tonček Balonček
07. 10. 2008 13.46
Bolje potrpeti pod komunizmom par deset let kot za večno postati hlapci tem Lahom ali Jodlarjem!!! Danes bi bili le še turistična zanimivost, neki folkroristi bi plesali in peli po zdraviliščih, tako smo se pa pod vodstvom Janeza Janše osamosvojili in krenili po poti blagostanja, če je zmogel Mojzes, bo pa tudi Janez, Duce in Hitler pač nista bila za ans, le da nekateri tega niso in nikoli ne bodo dojeli! Slovenec si tudi pod komunisti ali npr.Golobičem, pod Ducejem bi bila pa to le še pot v pozabo, doživeli bi usodo kakšnih Rezijancev ali Uskokov!
Goky
07. 10. 2008 10.32
Ja Ja kmalu po tem so po naših vaseh po hišah namalali. \"QUI SI PARLLA SOLLO ITALIANO \" in Eviva il Duce\" Potem se je pa začelo v šole so postavi učitelje iz Sicilije, ki niso znali niti ene same besede slovenske. Nekateri pa bluzijo o neki revoluciji, če seje narod temu uprl. Tisti, ki misli, da bi bilo bolje biti hlapček pa ni vreden, da se predstavlja za slovenca.
Tonček Balonček
07. 10. 2008 09.01
Takole se je maja 41 presvetli dr. G. Rožman zahvaljeval Mussoliniju, ki je bil tako ponosen, da je dal to izjavo objaviti v vseh vidndnejših italjanskih časopisih: \"Duce! Zvedeli smo z velikim veseljem da je, po italijanski vojski, slovensko zasedeno ozemlje vključeno v Italijansko kraljestvo. Prosim Vas, da sprejmete zahvalo v imenu vse duhovščine škofije tega ozemlja zaradi širokogrudne in skrbne ureditve, ki ste jo poklonili slovenskemu prebivalstvu. Sprejmite tudi, Duce, izraze naše brezpogojne vdanosti in sodelovanja. Hkrati prosim, naj božji blagoslov pride na Vaše delo, nad ves veliki italijanski narod ter nad slovensko ljudstvo, ki bo pod okriljem Rimskega imperija lahko živelo in se razvijalo.\" Da, takrat so si domoljubje predstavljali nekoliko po svoje, vsaj nekateri!
pkorosec
06. 10. 2008 23.09
Treba je gledat v prihodnost, ampak tudi preteklosti ne smemo pozabiti. Bolje da smo obremenjeni s preteklostjo, če ta ni razčiščena, kot pa da vse pustimo v megli in prepustimo najlažji rešitvi, namreč tej, da vse skup vržemo v isti koš. Kot narod, ki ne bo znal cenit herojskega narodnoosvobodilnega boja (kot herojskega so nam ga priznavali tudi zahodni zavezniki med sabo vojno!!!) in hkrati ne bo znal obsojat tudi svoje sramotne vloge kot kolaborantke nacifašizma, takšen narod je brez identitete.
pkorosec
06. 10. 2008 23.03
JASNO pa je, da so se na VSAKI strani dogajali zločini! To je jasno in to priznavajo tudi v zvezi Borcev. Jasno je, da so tudi partizani koga vstrelili, ko ga ne bi rabli. Kaj mislite, da je bilokatera vojaška stran iz druge svetovne vojne bila brez zločinov? Američani, Angleži? Sprijaznite se ... komunisti so v času vojne pač imeli jajca, imeli so organizacijo in imeli so goreč ideal, s katerim so lahko premagovali tegobe vojne s premočnim okupatorjem in dobro založenim sodelavcem okupatorja. A ste mislili, da se bodo borili s ostalimi zavezniki proti nacifašizmu zato, da bi pol po vojni na oblast spet prisel kler in stara gosposka, ki je v času vojne dokazala, da se ji gre le za ohranitev svojih privilegijev in se ni sramovala niti ovajanja pripadnikov in simpatizerjev OF tistemu okupatorju, čigar namen je bil iztrebljanje slovenstva? Kje vam je pamet!
pkorosec
06. 10. 2008 22.56
Za kakšno demokracijo pa so se domobranci borili? So se borili za narodno pravičnost, ali pa so se borili za to, da bi obdržali obstoječ režim izkoriščanja, kjer je bogata buržoazija imela absolutno oblast. Kakšna demokracija pa je bila to, kjer je bila komunistična partija prepovedana in so njene člane in simpatizerje zapirali? Kaj je pa takratni režim naredil za Primorce in Tigr? Danes se ideološki potomci belčkov ven mečejo, češ da je povojna komunistična oblast mačehovsko tretirala TIGR. Ja, kako le? Kot spomin? Kaj pa je sama naredila za TIGR, ki je deloval dejansko v tistem času? In kdo je skozi vsa predvojna leta opozarjal Slovenijo na fašistični škorenj na Primorskem? Takratni režim ali ilegalna komunistična partija? In glede izdajalcev ... pozabimo za trenutek na partizane in se spomnimo, kaj je prve dni po invaziji na Jugoslavijo rekel generalštab kraljeve vojske o takratnem narodnem svetu (ki ga je sestavil ban Natlačen)? Da je narodni svet s svojimi naklonjenimi akcijami agresorju dokazal svojo izdajalstvo in da jih je treba kot izdajalce kaznovat. Naj mi nekdo ugovarja, če meni da ni res. Že takratna kraljeva vlada v Beogradu je tole gnilo kleroburžujsko oblast v Ljubljani označila za izdajalce, pa takrat še ni bilo komunističnega upora. Pa še to ... takoj po agresiji na Jugoslavijo je gospoda s banom Natlačenom ustanovila narodni svet s izgovorom, da bo to organ, ki bo skrbel za slovenski narod v času okupacije ... Komunisti so mu takrat predlagali, da v svet sprejme tudi njihove predstavnike in da se zmenijo glede upora. In kaj se je zgodilo? Natlačen jih je zavrnil, da kot prvo nimajo pravice biti v svetu, saj da so ilegalna stranka in drugic, da o uporu ne sme biti niti govora. Eto, pol pa se spet belčki bunijo, češ da komunisti niso dopuščali drugega upora kot komunističnega. Ja kaj zdaj naj jim zamerimo, da niso bili zabiti, ker niso verjeli kleroburžujski gamadi? S kakšnimi kislimi boste še ven prisli?
gozdar2
06. 10. 2008 22.52
artman artman, se vidi da si napumpan s komunističnim čtivom, ki so ga otorci brali v berilih v obdobju med 45 in 91. Svetujem ti, da prebereš knjigo Razdvjeni narod. Tam boš prebral veliko koristnega. Poleg tega, ke komunistična partija izrabila partizane in se posluževala najrazličnješih metod, s katerim je prišla na oblast. Tudi z izvensodnimi poboji, kakršni so se odvijali širom Slovenije. Pa to niso bili samo domobranci, ki so bili pobiti, amk tudi tisti, ki se niso strinjali s komunizmom.
Goky
06. 10. 2008 22.13
Blanka Vem, da so bili tudi v Libiji in Še kje moj oče je bil v Italiji - Bari pilot in še kaj vem. Tudi preko morsko brigado so ustanovili in se borili po Bosni dokler ni bilo konec vojne. Ti prekomorci niso vedeli za nobeno revolucijo in ravno tako jih obsojate. Sprave nebo in nemore biti dokler ne prizna vsaka stran svoje napake. Kolikor vem se je že ena stran opravičila. Izgleda pa, da nekateri ste to preslišali in pojete svoje naprej.
ARTman
06. 10. 2008 21.31
Ok, nevem zakaj uredništvo briše komentarje, ki niso zmerljivi ampak dobro. @pajtlerblanka Kako lahko podpiraš izdajatelje slovenskega naroda, ki so sodelovali z okupatorjem z škofom rožmanom na čelu? Bom tokrat izpustil argentinca.
ARTman
06. 10. 2008 21.25
@pajtlerblanka Kako lahko podpiraš izdajatelje slovencev z \"škofom\" Rožmanom na čelu? Te ni sram, da podpiraš takšne ljudi? Raje se zamisli nad sabo, kot pa da tukaj janši in bajuku v rit lezeš.
de-lay
06. 10. 2008 21.18
# Lagoya 06.10.2008, 18:25 Ups..sori Maksa si citiral, pa sm mal prehitr prebral. Čeprav je tudi bilo v kontekstu, ker je Patria po njegovem zamenjala ideološke delitve.
Buena Vita
06. 10. 2008 20.49
goky poizvej kaj in kako so delali po vojni v prekmurju,koliko deklic so posilili,vštric partizani,in rusi po vojni,prosim eno je vojna povsem drugo pa po vojni vojno so nekako sprejeli in razumeli vsi po vojni pa enostavno nočemo tisti,ki smo proti vsakemu nasilju sprejeti nobene floskule,naj se pokažejo krivci in ,nekaj je ,kar vsi nočete slišat, RIBIČIČ ribičič je bil eden glavnih,vsemogoča pričevanja so bila podana, pa kaj??? če je njegov sin ustavni sodnik,podpredsednik ustavnega sodišča,in je vse pod prag pometeno kaj tako boste kaj zvedeli-razčistili,še lep čas ne
Buena Vita
06. 10. 2008 20.34
goky zato pa so primorski fantje bili na korziki
Lagoya
06. 10. 2008 18.25
Ups..sori Maksa si citiral, pa sm mal prehitr prebral.
de-lay
06. 10. 2008 17.51
# Lagoya 06.10.2008, 17:27 de-lay... Afera patrija in II. sv. vojna imata povezavo???? Ne vem zakaj pišeš meni o tem. Tega nisem namreč jaz napisal....
Lagoya
06. 10. 2008 17.27
de-lay... Afera patrija in II. sv. vojna imata povezavo???? Prvič, to da je levica kriva za to afero je IZMIŠLJOTINA, so jo pa poskušali izkoristiti, manipulirali so z novinarjem, vendar se jim ni niti izplačala. Osebno ne verjamem da je JJ kej pokasiral, sem pa prepričan, da je kasiral kdo drug. Dejte so spomnit kakšen manj bedn razlog zakaj ste zgubl. Sodnik je dal Rožmana na plano... po vaše so vsi sodniki rdeči in zato naj se jih ne upošteva..ali kaj? Po vaše bi imela slovenska zakonodaja en sam zakon: First rule: Janša rule, nobenga problema s sodniki, problem rešen. Meni je bolj zanimivo kako je RTV celo poletje \"odkrivala\" stvari iz polpretekle zgodovine. Razne celice, iz kjer je moral nato hišnik odstraniti svojo kramo, ker so jih \"odkrili\". Senzacionalno odkritje, da je bil Štukelj zaprt pod komunisti (to je bilo splošno znano že pred tem) in podobne bombice desničarskih vojakov neodvisne nacionalke.
ARTman
06. 10. 2008 17.12
JJ je začel gorbove prekopavat* se opravičujem
ARTman
06. 10. 2008 17.12
Žalostno je, da se slovenci še vedno ubadabmo s stvarmi ki so zgodile pred 60leti, kot da ni dovolj drugih težav? JJ je začel grobove pokopavat in mešat drek.Belčke je lahko samo sram da so se rašli z okupatorjem in si zaslužijo kazen, takšno ali drugačno!
Tonček Balonček
06. 10. 2008 16.16
A res ne dojamete, da ste orodje, pribor, \"beštek\" smo včasih rekli takim!!! Kreteni!!!!