Tujina

FOTO in VIDEO: Žrtve super tajfuna Haiyan na Filipinih dva otroka in mati

Manila, 08. 11. 2013 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tajfun Haiyan je na Filipinih terjal najmanj tri žrtve. Prekinjene so bile številne telefonske povezave, drevesa na cestah pa ovirajo dostavo pomoči, tako da je več predelov še vedno nedostopnih. Več milijonov prebivalcev si je moralo poiskati zatočišče.

Osrednji del Filipinov je dosegel in že zapustil tajfun Haiyan, katerega sunki vetra so ob stiku z obalo pihali s hitrostjo 235 kilometrov na uro, posamezni pa so dosegali hitrosti do 275 kilometrov na uro. Terjal je najmanj tri žrtve. Na otoku South Cotabato sta umrla mati in otrok, ki sta se utopila, dečka pa je v mestu Zamboanga zadela strela. Zatočišče si je moralo v 20 provincah poiskati na milijone prebivalcev.

Oblasti so opozorile, da je nevihta pete stopnje ogrožala več kot 12 milijonov ljudi, vključno z 2,5 milijona prebivalcev drugega največjega mesta Cebu. Kot so napovedali, Manile Haiyan ni dosegel.

Na tajfun so bili prebivalci dobro pripravljeni, strokovnjaki pa pojasnjujejo, da je k relativno manjši škodi prispevalo tudi dejstvo, da se je tajfun premikal zelo hitro.

Razsežnosti škode, ki jo je že povzročil tajfun, za zdaj niso znane, saj so, kot poročajo oblasti, v številnih predelih prekinjene telefonske povezave. Oblasti pa se bojijo, da se bo štebilo smrtnih žrtev povečalo.

"Noben tajfun ne more spraviti Filipincev na kolena, če smo združeni," pa je pred hudo uro dejal predsednik Benigno Aquino III. Prebivalcem višje ležečih predelov je zagotovil, da so v pripravljenosti tri vojaška transportna letala C-130, 32 vojaških helikopterjev in letal ter 20 vojaških ladij.

Center za obveščanje pred tajfuni ameriške mornarice, ki je stacioniran na Havajih, je poročal, da so sunki Haiyana na morju, tik preden je tajfun trčil ob filipinsko obalo, imeli hitrost 314 kilometrov na uro, nekateri pa celo hitrost do 379 kilometrov na uro. Ob otokih Leyte in Samar so bili valovi visoki do pet metrov.

Haiyan je 25. letošnji tajfun, ki je dosegel ozemlje Filipinov.

Predstavnica človekoljubne organizacije World Vision Mai Zamora je iz mesta Cebu poročala o zelo močnem vetru. "Veter kar žvižga. Je zelo močan in še naprej močno dežuje. Od svojih kolegov iz mesta Tacloban smo slišali, da tam galvanizirani železni kosi letijo po zraku kot papirnati zmaji," je dejala.

V Cebuju so letala na tleh.
V Cebuju so letala na tleh. FOTO: Reuters

Guverner province Southeren Leyte Roger Mercado je na Twitterju poročal o številnih podrtih drevesih, ki zapirajo ceste in tako onemogočajo pomoč. Pozneje je dodal, da je veter nekoliko oslabel in da vojska po vsej provinci že ocenjuje škodo ter nudi pomoč.

Slovenca poročata o pripravah in zaskrbljenosti prebivalcev

Med drugim naj bi tajfun prešel tudi številna med turisti priljubljena letovišča, kot je otok Boracay. Sinoči sta se nam od tam oglasila slovenska popotnika Darja in Dane. Nameščena sta v mestu Visayas. Poročala sta, da sta morje in veter že precej bolj dejavna kot običajno. Lokalni prebivalci so bili že sinoči precej zaskrbljeni. Z vrečami peska so zaščitili lokale in domove ter obrezali šibke palme in druga drevesa. Vse čolne so umaknili iz morja, živahno dogajanje na plaži pa se je preselilo bolj v notranjost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bruhalnica24
09. 11. 2013 07.04
-3
Potrebno je počakat na podatke zarotnikov in satelitskih slik, saj se je ob več orkanih in potresih (honduras, Fukošima) ponavljal vzorec pravokotnih potekov ciklona in 90 stopinjski zavoji. V bližini je bila vedno ladja z HAARP opremo, seveda to so zarote, gre zgolj za naključje..
beebaby
09. 11. 2013 03.50
+2
sem na severu otoka Palawan v mestecu El Nido,kjer smo vceraj pricakovali zelo mocan tajfun.nakar se je hvala bogu pomaknil bolj severno in nas ni zadel s polno mocjo.smo pa bili seveda v pripravljenosti najhujsega.veter ni dosegel vec kot 100km/h,vsi so preziveli in zivljenje tece naprej.domacini pa so ze pred prihodom tajfuna napovedovali,da se zmeraj pomakne na sever preden pride do otoka..in hvala bogu - prav so imeli :)..je pa bil zelo cuden obcutek cakati nekaj tako mogocnega in neznanega..
nsiirhilnil
08. 11. 2013 19.35
+4
Pomoje se človek, nima pravice igrati z naravo!
nsiirhilnil
08. 11. 2013 23.15
+3
Še pokojni Trontel je dejav, da vreme še zdaleč ni, več v domeni narave!!!
Kimberley Echo
08. 11. 2013 11.10
+6
Veter še vedno piha okoli 250km/h, prešel pa je Filipine in bo čez ca. 2 dni trčil ob obalo Vietnama. Vse do Vietnama veter ne bo popustil pod 200km/h, kar je zastrašujoče, poročajo iz Hong Konga. Težko si je predstavljati takšno moč narave, še posebno ko veš, da ne moreš nič storiti, le evakuiraš se lahko. Potem pa prideš nazaj in doma ni več, si pa vsaj živ in lahko začneš znova.
yaks
08. 11. 2013 10.16
+9
Visayas ni mesto! ampak nekaj takšnega kot Štajerska, Primorska.... sestavljeno iz več otokov. A vam je res težko mal pogooglat preden objaavite tako packarijo?
Kimberley Echo
08. 11. 2013 10.27
+2
Drži! Filipini so razdeljeni na Luzon, Mindanao in Visayas. Visayas je sestavljen iz 9 večjih otokov in številnih manjših. Površina je 61.000km2, ima okoli 11 milij. prebivalcev. Glavno mesto je Cebu City. Tako na hitro, če pogooglaš.
bigapple56
08. 11. 2013 09.28
+9
v angleških medijih piše 235 mph. To pa ni isto 235 km na uro ampak če se ne motim je to 378 km/h...
koka kolca
08. 11. 2013 12.00
+2
google translate z hitrimi popravki tale 24ur.
Amasakul
08. 11. 2013 08.29
+0