Slovenija

'Delodajalci s pozivi k socialni kapici skrivajo svojo razvojno lenobo'

Ljubljana, 11. 08. 2014 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Država je delodajalce v preteklosti že razbremenjevala, pa to ni prineslo ne večje konkurenčnosti ne večjega zaposlovanja, so se na pozive delodajalcev po uvedbi socialne kapice odzvali v ZSSS. So naši delodajalci res leni in razvojno nesposobni?

Pritiski delodajalcev po uvedbi socialne kapice so v zadnjih letih ogromni, v zadnjem času pa mejijo na absurd, je poudaril izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Goran Lukič.

Ob tem se je obregnil tudi ob ekonomista Jožeta P. Damijana in njegovo izjavo, da se sindikati borijo, da se podjetja tehnološko ne bi preobrazila, da bi še naprej ohranjala proizvodnjo z nizko dodano vrednostjo in nizkimi plačami ter da bi bila v globalni tekmi obsojena na propad. Takšne trditve so žaljive, zastarele in sprevržene, je ocenil Lukič.

V tej luči je spomnil, da je bilo delodajalcem med letoma 2003 in 2008 za usposabljanje in izobraževanje na voljo 30 milijonov evrov, a so porabili le tretjino teh sredstev, saj da ne vedo, kaj početi s tem denarjem. "In potem mi zaviramo razvoj podjetij," je bil zgrožen.

'Vodstva v večini podjetij niso inovativna'

Kdo bi pridobil s socialno kapico?
Kdo bi pridobil s socialno kapico? FOTO: Damjan Žibert

Poleg tega je po Lukičevih besedah Statistični urad RS leta 2013 med proizvodnimi podjetji našel samo sedem odstotkov takšnih, ki načrtno in stalno razvijajo nove izdelke. "To pomeni, da vodstva v večini podjetij niso inovativna, ker nimajo niti znanja niti domišljije, niti ustvarjalnosti, da bi iskala nove ideje in jih uresničevala po naporni poti raziskav in razvoja," je bil oster.

Kako pa uspeva Danska?

Argument, da se s socialno kapico pridobiva tehnično inteligenco, naj bi medtem dokazoval "izjemno zastarelost slovenskega modela menedžmenta razvoja in inovacij". Dokaz za to naj bi bila Danska, ki je tudi brez socialne kapice konkurenčna po vseh mednarodnih lestvicah. To ji uspeva na račun vlaganja v inkluziven sistem inovacij od spodaj, ki v proces inovacij vključuje vse zaposlene, je pojasnil sindikalist.

"Argument, da smo nasprotniki socialne kapice proti dvigu nizkih plač, je nič drugega kot sprevržen. Delodajalci bi namreč v bistvu dvignili plače zelo omejenemu sloju 'tehnično menedžerske inteligence' na račun neposrednega posega v sredstva za delovanje socialne države," je še izpostavil.

'S socialno kapico prikrivajo lastno nesposobnost in lenobo'

Slovenski delodajalci, tako Lukič, želijo s socialno kapico prikriti lastno razvojno nesposobnost in lenobo. Obljube, da bodo na račun nižjih obremenitev ustvarili gospodarsko rast in bomo vsi živeli bolje, so hinavščina, je zatrdil.

Semolič: od "socialno menedžerske kapice" bi imeli koristi najbogatejši

Razbremenjevanje delodajalcev doslej ni prineslo ničesar, se je strinjal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Kot je spomnil, se je delodajalcem s ciljem privabljanja tujih investitorjev, povečanja konkurenčnosti in zaposlovanja v preteklosti znižalo socialne prispevke s 15,5 odstotka na 8,85 odstotka. Poleg tega se je davek od dohodka pravnih oseb znižal s 25 na 17 odstotkov, kar je ena najnižjih ravni v EU, je pristavil.

Tudi uvedba "socialno menedžerske kapice" naj ne bi prinesla ničesar, temveč še dodatno zajedla v socialno državo, v pravice delavcev, upokojencev in brezposelnih.

Semolič ne verjame, da bi na račun socialne kapice pridobili tudi visoko izobražen mlad kader v razvoju, saj da je med njimi zelo malo takih, ki prejemajo 3000 evrov bruto oz. slabih 2000 evrov neto mesečno, 100 evrov višja neto plača pa da jih ne bi prepričala, da ostanejo doma.

Bi imeli pa od "socialno menedžerske kapice" koristi najbogatejši, tisti, ki prejemajo 10.000, 15.000 evrov plače, menedžerji, bankirji ipd., je zatrdil. Ti so tudi najglasnejši borci za uvedbo tega ukrepa, je dodal.

Ob tem se je vprašal, kako to, da so za "te gospode" vedno problematične samo delavske plače, ne pa tudi denimo 129.000 evrov visoka odpravnina menedžerja, ki je v Družbi za upravljanje terjatev bank delal vsega sedem mesecev.

Če želijo menedžerji res pomagati kadrom v razvoju do višje plače, naj se odpovedo dobičkom, je pozval.

Odprtih še veliko vprašanj

Izvršna sekretarka pri ZSSS Andreja Poje je posvarila, da je, ko gre za razpravo o socialni kapici, veliko odprtih vprašanj - od tega, kateri prispevki bi bili omejeni navzgor, do tega, ali bi bili omejeni samo za delodajalce, samo za delavce ali za oboje.

V ZSSS so glede na vse povedano danes delodajalce pozvali, naj raje začnejo vlagati v vse zaposlene, določijo minimalno plačo kot plačno dno in po vzoru Danske preidejo v vključujoč sistem razvoja in inovacij.

Za ta ukrep se delodajalci borijo že vrsto let, a kaj to sploh je?

Socialna kapica je omejitev socialnih prispevkov – prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za primer poškodbe pri delu in za primer brezposelnosti ter za starševsko varstvo – navzgor.

Do uvedbe socialne kapice, tako ekonomist Damijan, prihaja zato, ker v primeru navzgor neomejenih socialnih prispevkov prihaja do omejenih socialnih upravičenj in stopnjevanja bruto plač.

Omejena socialna upravičenja se nanašajo na pokojnine, nižje od zneska, ki ga posameznik vplača v pokojninsko blagajno, saj je solidarnostno pomagal ostalim, ki so v preteklosti plačevali manj, stopnjevanje bruto plač pa na večjo obremenjenost plač zaposlenih z višjo izobrazbo oz. višjimi kvalifikacijami. Podjetja, ki zaposlujejo večji delež višje izobraženih, imajo zaradi tega sorazmerno višje bruto stroške plač.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (199)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bu?ko Štru?ko
15. 08. 2014 18.04
+1
Jz še zdej ne štekam kwa je to socialna kapica... WTF???
Uporabnik4603
15. 08. 2014 20.08
+2
To pomeni: da ljudje ki imajo visoke plače, recimo od tri tisoč € navzgor, ne bi dajali tolk procentov kot delavec, temveč manj, da bi jih spodbudili, ker od večje vsote plače je recimo 20%, preveč, in se njim ne zdi fer da morajo tolk več denarja dat, kot nekdo ki dobi 700 plače, zato da ne bi šolani in pametni bežali v tujino. Nekaj tazga :)
devlon
14. 08. 2014 15.26
+1
ma kakšna kapica nekaj.... najprej zokni za ostale.
asdfghjklqwertz
13. 08. 2014 12.59
+7
"So naši delodajalci res leni in razvojno nesposobni?" - Če še ne veste, pa vemo mi - kradejo kolikor lahko in dokler lahko ...
Bojan-F
12. 08. 2014 16.16
+2
Bojan-F
12. 08. 2014 16.17
+6
... z nobeno socialno kapico in kreativnim racunovodstvom se ne bomo priblizali nasemu svetilniku Avstriji po produktivnosti. Kot je eden zapisal ... prepisimo avstrijsko delovno pravno zakonodajo in vpeljimo njihovo fiskalno politiko ... kdo bo proti? Sindikati in odvisni delavci zagotovo ... ne!
Bojan-F
12. 08. 2014 16.22
+4
Z vsem zaostrovanjem na strani delavcev in javnega sektorja bomo mogoce dvignili produktivnost iz 31.000 EUR na 35.000 EUR (mogoce!) ... dvig do avstrijske v visini 75.000 EUR pa je v rokah samo managerjev in lastnikov.
Bojan-F
12. 08. 2014 16.23
+4
Pa se to: a nihce iz NSi v zadnjem letu ne poslausa vec radia Vatikan.
PredsednikPepe
12. 08. 2014 12.00
+9
Če pride podjetje v krizo, je krivo vodstvo, ne pa delavci. Delavci delajo tisto, kar jim naroči vodstvo. Zato morajo ta naročila biti dobra, napredna, inovativna. DELAVCI SAMO IZVRŠUJEJO SVOJE NALOGE.
Lordy
12. 08. 2014 11.17
-5
Ma delavci majo še preveč pravic, pa nena trollam ampak dejansko kakšen s.p. da pride v krizo in more odpustit delavce da se lahko pobere na noge, NE MORE ker je zakonodaja glupo spisana v korist delavcev ne samo na tem primeru, vsi vi delavčki pa se bunite nad delodajalci, te pa si najdite drugo službo pa bodite tiho, ampak razlog da je Slovenija tu kjer je je v veliki meri prav v odnosu delavcev ki komaj čakajo da gredo domov, se stalno bunijo in so na istem nivoju "produktivnivnosti" kot v stari Jugi....ite malo v Nemčijo/avstrijo/švico/BILOKAM NA SVETU in bote vidli kak se dela, in potem se res zasluži višja plača ja, trenutno pa si mogoče 1% ljudi na minimalcu zasluži več.
dostojevski II
12. 08. 2014 09.49
+6
Za socialno kapico so moneyžderji, tajkuni, GZS, NSi in SDS. Prava druščina, ki jim je cilj polnjenje lastnih žepov na račun države in delavcev.
PredsednikPepe
12. 08. 2014 12.00
+1
...Kemo...
12. 08. 2014 09.16
+4
So naši delodajalci res leni in razvojno nesposobni? Koliko sem jih jaz spoznal so JA definitivno...ena beseda NESPOSOBNI
PredsednikPepe
12. 08. 2014 12.03
+4
Pred časom so se naši menedžerji razburjali, ko je bilo govora o tem, da bi jim znižali plače in odpravnine. Grozili so, da bodo šli v inozemstvo. Jaz bi jim plačal enosmerno vozovnico in eno dnevnico, pa naj tam delajo škodo in uničujejo podjetja.
sinhron
12. 08. 2014 09.00
+4
Mnogo menagerjev ne ve prav kaj početi z razvojem v svojih firmah , ker jim razvoj "jelmje viške denarja" , ki bi ga sicer lahko vložili v davčne oaze , ne zavedajoč se , da vsak cent vložen v razvoj prinese slej ko prej stotine evrov ! Zato bi morali vsi menagerji imeti tudi nekaj splošne izobrazbe o razvojnih metodah in razvoju nasploh , potem bi pojetja brez socialne kapice zadovoljevala potrebe tako delavcev kot vodstvenih struktur ! Dokler pa je razvoj v pojetju cokla in nebodigatreba je podjetje obsojeno na stopicnje na mestu ali na stagnacijo !
Brundo
12. 08. 2014 08.18
+2
ma to ti je samo ustvarjanje še večjih razlik med bogatimi in revnimi....revolucija je na pragu, pripravite se
Mc Mcmarco
12. 08. 2014 07.38
+3
Spet poskus zavajanja poštenega folka, ki se mu niti ne sanja kaj bi "socialna" kapica, ki sploh ni to kar piše v nazivu, zopet prinesla delavcu in kaj managerju. Saj ne bodo dali mir in pričeli pošteno delati z nami vse dokler jih ne bomo....
butalistan
11. 08. 2014 23.56
+2
kdor zaposluje je nor vse na cesto, pa naj sindikati skupaj z upokojenci in birokrati nahranijo nenasitna usta
Brundo
12. 08. 2014 08.19
+0
stoik12
11. 08. 2014 22.55
+16
Socialna kapica je samo način za delodajalce in managerje, kako si še dodatno izboljšati svoj gmotni položaj in to utemeljujejo s skrbjo za strokovnjake. Strokovnjaki, sam se štejem za enega od njih, imamo od 2000 do 3000 € bruto plače (sem ne štejem zdravnikov, pravnikov in ostalih parazitov, za katere vemo na kakšen način prihajajo do svojih napihnjenih dohodkov). Samo tehnična inteligenca lahko naredi razvojni preboj in s tem ustvari nova delovna mesta. Le tej bi socialna kapica prinesla cca. 100-200€ višje plače, njihovim 'managerjem' pa od 1000-2000€. Vemo, da imajo v Sloveniji prenapihnjene plače, glede na svoje kompetence, predvsem managerji, zdravniki, pravniki itd. Zato bi bilo nujno potrebno spremeniti dohodninsko lestvico in eksponentno povečati obdavčitev dohodkeđov od cca. 5000€ naprej, pod cca. 2000€ pa jo zmanjšati. Če naši 'eliti' to ne bo všeč, gredo lahko na delo v tujino, namesto, da zaradi neperspektivnosti in nore države tja odhajajo strokovnjaki. Tujina željno čaka naš cvet modrosti iz področja managerstva, pravnih znanosti, bluzenja na splošno itd.. V tujini so jim že pripravili krampe in lopate, vendar niso prepričani, če so za normalno delo sploh sposobni. S tem ne mislim žaliti fizičnih delavcev, kajti vsako pošteno opravljeno delo mora biti vrednota. Vendar mnogi iz naše t.i. elite še nikdar v življenju niso pošteno delali, kaj šele razmišljali, zato jim je vedno prvi lastni interes, če je le možno na račun izkoriščanja in poniževanja sočloveka. Zato dam v tem primeru prav Semoliču, čeprav ga je v preteklosti pošteno zasral. Še posebej, ker je prespal obdobje 2004-2008, tako kot ostali sindikalisti. Takrat so se začele dogajati največje svinjarije, ki so sedaj na žalost že postale pravilo. Malo po malo nam režejo dostojanstvo, podobno kuhanju žabe s postopnim dviganjem temperature, nato pa se sprašujejo, zakaj strokovnjaki bežijo in še na ta račun se hočejo dodatno okoristiti. Strokovnjaki bodo še bežali, jaz ostajam, ker sem že prestar in lahko samo stoično opazujem dogajanje v svinjaku, kjer seveda gospodarijo največje 'sv...nje'....
butalistan
11. 08. 2014 23.56
-5
bla bla bla bla bla za to plača samo država ustanovi podjetje in si zasluži plačo!
zajebant2
11. 08. 2014 21.43
+8
90% jih je kupilo šolo
Brundo
12. 08. 2014 08.20
+1
plagijatorjev imamo res ful, v tujino z njimi....
modelx
11. 08. 2014 21.22
+5
mislim, da imajo tile naši delodajalci vsi bolj kapavico, kot si želijo kapice
Shisui
11. 08. 2014 20.42
+26
Torej bogatim še več, procentualno največ od svojega dohodka pobiramo pa tistim z najnižjo plačo? Mater ej, Hitler bi se lahko marsičesa naučil od SDS in NSi.
modelx
11. 08. 2014 20.29
+8
tako ali tako firmo gura sredni menedžmetn. če bi v vseh firmah ne bi bilo leto dni zgornjih 10% vodilenga kadra, se niti ne bi poznalo, le pri stroških, kjer bi bil občutem prihranek.
DarthRevan
11. 08. 2014 20.30
+1
Eh, tud srednji management ma svoje....verjemi.
modelx
11. 08. 2014 20.32
+6
delno tudi. samo tisti zgoraj so praviloma vseeno tolk brihtni, da za ta nivo zberejo delovne mule, da lahko sami okoli svoje riti prodajajo.
modelx
11. 08. 2014 20.23
+13
končno pravi naslov članka. in to je velika resnica. miliććććććć. kdo ustvarja tvojo bruto dodano vrednost? delavci? ustvariti jo mora lastnik in direktor. če ne znata prodati izdelkov po cenah, ki jih dosegajo nemci, avstrijci, ptem ste zanič. ker tako jamrate, kako je v tujini taoko in talo vse super. bi pristali, da v celot prepišemo avstrijsko delovnopravno zakonodajo (z minimalcem vred) in davčno zakonodajo (z nadzorom in kaznimi za neplačcevanjem prispevkov in davkov vred) in vlog zavoda za zaposlovanje? mislim, da bi na to pristali takoj vsi sindikati in delavci. prepričan sem, da b v trenutku temu nasprotovali naši kvazikapitalisti in menedžerji. in hoznetregarji imajo najnižjo brezposelnost pri 1800brutu minimalca.....
SLObunkeljn
11. 08. 2014 20.11
+12
Gledam anketo desno pa kar ne morem verjet, a sami menedžerji tu glasujejo? Ali je folk zaveden, ker se zvito imenuje "soicalna"!? To so naši vrli menedžerji zelo dobro zlobirali NSi in javnost, da bodo lahko izplačevali še večje neto plače, raja pa naj kar pošteno plača svoje prispevke in davke od minimalcev. Me prav zanima koliko bodo plačevali v bodoče inženirje ... zdaj jih poznam celo vrsto, ki so na mainimalcih. A zdaj jim bodo pa kar dvignili plače? Bi jim lahko že prej vsaj malo nad minimalca, je manjši strošek, kot visoka plača z t.i. socialno kapico. Malo morgen, več bodo pobasali v svoj žep!
Nikiiy
11. 08. 2014 19.26
+8
Krokodil lomasti po džungli in sreča slona. "Pozdravljen slon!" reče krokodil. "Imam sijajno idejo, in sicer sem pomislil na to, da bi ustanovili sindikat za živali." "Super ideja" reče slon. "Toda jaz živim na veliki nogi, moja žena živi na veliki nogi, moji otroci živijo na veliki nogi, naša slonovina je dragocena in mislim, da za nas ne bi bilo primerno, da smo člani sindikata." Krokodil se žalosten odpravi naprej. Kmalu sreča leva in ga pozdravi: "Zdravo lev! Imenitno idejo imam! Pomislil sem na to, da bi ustanovili živalski sindikat!" "Dobra ideja, toda jaz sem kralj živali, moja žena je kraljeva soproga, hčere in sinovi so tudi kraljevske krvi. Kje si pa že videl kralja v sindikatu? To ni za našo družino." Še bolj poklapan krokodil nadaljuje pot skozi džunglo. Sreča pavijana in mu reče: "Živijo, pavijan! Imam idejo, da bi ustanovili sindikat za živali. Kaj misliš o tem?" "Super ideja! Jaz imam rdečo rit, moja žena ima rdečo rit, moji otroci imajo rdečo rit... vsi bi sodili v sindikat! Super člani bi bili! Kako pa to, da si prišel na idejo, da bi ustanovil sindikat?" "Ja, veš, jaz imam velik gobec, moja žena ima velik gobec, pa tudi moji otroci imajo velik gobec."
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
11. 08. 2014 19.29
+5
DarthRevan
11. 08. 2014 20.29
+5
...mislim da je situacija v Sloveniji rahlo preveč resna in slaba, da bi lahko nabijali take štose, pa brez zamere. Žal, že lep čas ni smešno, kaj se dogaja.
Shisui
11. 08. 2014 20.37
+11
Torej, če nisi kraljeve krvi in ne živiš na veliki nogi, te bodo žgali v shupak in vse kar ti ostane je velik gobec, saj višjega sloja ne boš mogel nikoli spremeniti? :) Še dobro, da ima večina ljudi socialni čut do sočloveka, za razliko od nekaj odstotokov prebivalstva.