Slovenija

Opozicija bi dala več gospodarstvu in več privarčevala

Ljubljana, 10. 02. 2010 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Izhodna strategija, ki jo je pripravila vlada, je po mnenu opozicije premalo naravnana v krepitev gospodarstva, ZSSS pa opozarja, da premalo misli na delavca, zato ne izključuje niti referenduma.

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: Dare Čekeliš

Parlamentarni odbor za gospodarstvo se je seznanil z izhodno strategijo za obdobje od leta 2010 do leta 2013, pri tem pa mu opozicijski poslanci očitajo, da premalo skrbi za gospodarstvo. Gospodarski minister Matej Lahovnik je ob predstavitvi poudaril predvsem, da se je vlada pri oblikovanju strategije zavedala javnofinančnih omejitev. Minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Henrik Gjerkeš je napovedal nekatere spremembe operativnih programov za črpanje sredstev EU, da bi bil tako zagotovljen čim večji učinek sredstev za konkurenčnost in razvoj.

Najtrši oreh bo po mnenji ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs zmanjšanje javne porabe, pri tem pa bo po njenih besedah potrebno sodelovanje koalicije in opozicije. Hkrati dodaja, da je treba javnim uslužbencem sporočiti, da niso krivi za nastali položaj. Potrebno bo zagotoviti, da bo javna uprava lahko z manj zaposlenimi opravljala enak obseg storitev, za kar bosta potrebna optimizacija poslovanja in odprava bremen.

SDS in SLS bi dala več gospodarstvu

Poslanec SDS Andrej Vizjak pravi, da so po mnenju njegove stranke taki dokumenti potrebni, a bi morali biti strukturirani, hkrati pa bi morali vsebovati mešanico različnih stvari. Strinjajo se z javnofinančno konsolidacijo, pogrešajo pa prave korake, ki bi k njej privedli. Ob tem se je tudi vprašal, kako namerava vlada doseči, da bodo prihodki do leta 2013 za 15 odstotkov višji, če pa v tem času ne bo prišlo do zvišanja davkov, pričakovana pa je tudi razmeroma nizka gospodarska rast. Ob tem je vladi očital, da se preveč posveča javnemu sektorju in premalo razbremenitvi gospodarstva. Meni, da bi bilo mogoče v javnem sektorju privarčevati več kot napovedanih 1,2 milijarde evrov. V SDS so namreč prepričani, da so za izhod iz krize ključnega pomena podjetja in jim je zato potrebno prepustiti upravljanje z denarjem, ki ga ustvarijo, vlada pa po besedah Vizjaka napoveduje več pobranih davkov.

Podobno je menil tudi predsednik opozicijske SLS Radovan Žerjav, ki je prepričan, da bi lahko država privarčevala vsaj 900 milijonov letno. Če je tako varčevanje mogoče v podjetjih, je tudi v javni upravi, zagotavlja sam. Tudi on meni, da bi se lahko vlada več ukvarjala z gospodarstvom, razbremenitev tega sektorja pa bi morala biti tudi po njegovih besedah prednostna naloga države.

Delodajalci bi želeli sodelovati pri oblikovanju strategije

V razpravi so sodelovali tudi predstavniki gospodarske in obrtno-podjetniške zbornice ter Združenja delodajalcev Slovenije, ki so obžalovali predvsem to, da v pripravo dokumenta niso bili vključeni, hkrati pa so tudi nasprotovali zvišanju minimalne plače, saj takšna obremenitev v teh razmerah ni vzdržna.

ZSSS ne izključuje referenduma

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Miro Majcen
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič se je odzval na besede premierja Boruta Pahorja, ki je v torek napovedal, da bo vlada implementacijo ukrepov iz izhodne strategije spremljala prek "semaforja reform". Sam je dejal, da je v njej precej takih ukrepov, ki bodo zmanjševali pravice delavcev in jih bolj obremenili. "Tudi mi bomo prižgali delavski semafor in beležili vsako pravico, ki jo bo ta vlada znižala. Najprej bomo sicer v dobro te vlade prižgali dvig minimalne plače, a naprej bomo pri vsaki pravici skrbno pazili," je dejal Semolič.

'Sindikati imamo močno orodje'

Izrazil je upanje, da se bodo politiki spametovali, pri čemer dodaja, da imajo sindikati močno orodje. Pri tem ne izključuje možnosti referendumov, pri tem pa je izrazil mnenje, da bi bil socialni dialog pametnejša pot. V ZSSS so zelo kritični do socialne kapice, postavitve zgornje meje pri plačevanju socialnih prispevkov, ki po mnenju predsednika "na simbolni ravni razgali premik v smer, ki jo želi vlada doseči. Pod temi zelo prijaznimi besedami se skriva kapitulacija vlade pred najbogatejšim slojem v Sloveniji".

Ta sloj bo po njegovih besedah sedaj, poleg znižanja pri dohodnini, dobil še dodaten privilegij. "Socialna kapica pomeni rušitev načela solidarnosti kot temeljne vrednote v Sloveniji," dodaja izvršni sekretar ZSSS za pravno področje in področje delovnih razmerij Andrej Zorko. Kritičen je do tega, da izhodna strategija ne pokaže, koliko od 235 milijonov evrov manka, ki ga bo po izračunih vlade postavitev kapice ustvarila, bodo pokrili na novo uvedeni prispevki npr. pri avtorskih pogodbah ali študentskem delu. Na to po njegovih besedah kažejo tudi napovedane spremembe pri zakonu o delovnih razmerjih – v prvi fazi znižanje odpravnin in odpovednih rokov, v drugi pa znižanja pri malici, regresu, odmorih, dodaja Zorko. Glede odpravnin opozarja, da bi bilo treba najprej preveriti, kdo dobiva najvišje odpravnine in še leto dni po prenehanju funkcije prejema nadomestila plače.

Ivan Svetlik in Borut Pahor
Ivan Svetlik in Borut Pahor FOTO: Blaž Garbajs

Nekaj ukrepov predlagali sindikati

Izvršni sekretar ZSSS za ekonomsko področje Ladislav Rožič pa priznava, da izhodna strategija vsebuje tudi nekaj ukrepov, ki so jih sindikati zapisali v svojem memorandumu. To so npr. centralizacija javnih naročil, spodbujanje obnovljivih virov energije, enotno upravljanje z nepremičninami v lasti države, pri tem pa Rožič pojasnjuje, da preboja ne bo mogoče doseči z gradnjo infrastrukture in zniževanjem stroškov dela, ampak z usmerjanjem v razvoj in spodbujanje inovativnosti.

Pri napovedanih spremembah pokojninskega sistema ter zdravstvene dejavnosti in zdravstvenega zavarovanja izvršna sekretarka ZSSS za socialno področje ter varnost in zdravje pri delu Lučka Böhm pogreša zaveze vlade, da bo strukturne reforme uvajala po posvetovanju s socialnimi partnerji. "Gre za neevropski pristop. Postavlja se vprašanje, ali ta izhodna strategija celo ne prejudicira določenih rešitev pri strukturnih reformah pokojninskega in zdravstvenega sistema," pravi Böhmova.

Predvidene spremembe zdravstvenega zavarovanja kažejo, da si vlada ne prizadeva pomagati prebivalstvu pri premagovanju socialnih posledic krize. "Ravno obratno – vlada zmanjšuje raven socialne varnosti v času recesije, namesto da bi jo dvigovala. Ta leva vlada je pripravila bolj ostre rešitve od nekdanje desne vlade," dodaja Böhmova.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
11. 02. 2010 17.49
M teorija:ok,pol se ti upravičujem.
eizo
11. 02. 2010 15.58
Janšo potrbujemo - NUJNO!!!
M-teorija
11. 02. 2010 14.55
bnam 270711.02.2010, 13:16 M/teorija: pa mene sploh stranke ne zanimajo.Mene zanima stanje v državi,ne pa strankarski golaž.Kaj je pa SU pa samo ti veš~ Ne enako sem distanciran in imam enaka "zanimanja" kot ti. Poznam samo predstavitev stranke, preko medijev.
Ferdo Crni
11. 02. 2010 13.34
Mene pa resno zanima, kaj je Janševa vlada "zasrala"????
bnam 2707
11. 02. 2010 13.16
M/teorija: pa mene sploh stranke ne zanimajo.Mene zanima stanje v državi,ne pa strankarski golaž.Kaj je pa SU pa samo ti veš.
bnam 2707
11. 02. 2010 13.10
M/teorija> bomo videli kako in kaj bo.
M-teorija
11. 02. 2010 13.09
bnam 2707 11.02.2010, 12:01 Mogoče je pa SU prava zate.
TV-MindControl
11. 02. 2010 12.27
bnam 2707
11. 02. 2010 12.01
Brez korenitih spremenb ne bo mogoče rešiti ničesar.Vse kar je danes,se je začelo v letu 91,nadaljevalo 94,doseglo maximum leto 2010.Za vse to je odgovorna vsa politika od leta 91 dalje,brez izjeme.Sedaj,ko je kolaps,pa razglabljajo isti ljudje o temu kako rešiti situacijo.To ne gre.Pahorjeva skupina ne more ničesar,ker je dobila stanje,kakršno je,poleg tega pa je v večini ministrstev cel kup nesposobnih ljudi,ki so ročna zavora te vlade.Ker nobena politična opcija ni sposobna rešiti nakopičenih negativnih elementov,bi morala to storiti povsem druga politična ali civilna opcija,ki ni obremenjena z preteklostjo,ki bo imela pogled v naprej in ne bo tapkala po zgodovini.Ob dejstvu,da so se nekateri mogčneži povzpeli na sam vrh in da gre za eskalacijo oblast,bi ta nova politična opcija morala narediti odločen rez in poseči po restriktivnih ukrepih,ki marsikomu nebodo všeč,so pa nebhodni. vse skupaj pa ne bo mogoče brez padca 1.republike.Ta je blizu,vendar v tem trenutku v Sloveniji še nimamo nove politične skupine,ki bi lahko prevzela odgovornost za bodočnost RS.Padec 1.republike je minorna stvar v kolikor bi za tem stale stare politične in gospodarske strukture.Te bi morale oditi z vseh položajev oz.vsak,ki je kakorkoli na kakršenkoli način škodoval Sloveniji.Takih v drugi republiki slovensko ljudstvo ne potrebuje!
petdan
11. 02. 2010 11.27
Citat: Opozicija bi dala več gospodarstvu in več privarčevala V času svoje vladavine so zasrali vse kar je bilo mogoče, sedaj so pa postali pametni in trdijo, da vedo kako je potrebno pospraviti gnoj, ki so ga tako uspešno sproducirali. Kdo tem demagogom verjame, tistemu se ne piše dobro v prihodnosti.
SherlockH
11. 02. 2010 09.38
Vsi Pahorjevi ukrepi gredo nekako v tej smeri : USTANOVILI BOMO NOVO DELOVNO SKUPINO “ZA PREUČITEV KAKO BOMO ZMANJŠALI JAVNI SEKTOR” v kateri bo zaposlil 8 svojih strankarskih kandidatov in raznih levosučnih profesorjev, ki bodo pač za 8.000€ bruto bruto plače ( oz. 2.000€) neto plače tuhtali (se zastonj in brezdelno greli na toplem), kaj bo vlada leta 2013 nujno morala ukrepati ( zakaj 2013, ker se konec 2012 izteže mandat tej vladi). Vse to je resnično in zelo žaslotno slišati. Za potolažitev ovčic pa se je Pahor spomnil stvar opredmetiti in jo zaviti v besedo semafor. So what, ko pa bo vedno rdeča!
dejkometod
11. 02. 2010 09.36
Toliko let "futramo" sindikate, ne vemo pa kake so njihove plače.
tovarišinajuriš
11. 02. 2010 09.33
- LAŽEJO ! ! ! -
CKKPJ_Milko
11. 02. 2010 09.33
WC- izhodna stategija
SherlockH
11. 02. 2010 09.30
M-teorija
11. 02. 2010 09.27
Tonček Balonček 11.02.2010, 07:48 Kaj te spomin daje?!
SherlockH
11. 02. 2010 08.32
Se spodnji poklicni kričač sploh zaveda, kako butasto je videti, ko mu spomin vedno znova seže le nekaj let nazaj?Vsak predlog pri reformi je potrebo peučiti, ni važno iz katerega pola je. Gre vendar za interes vseh nas. Žal se ne bom zadržal komentarja, da bi bil najbolši ukrep v tem trenutku vsekkor sestop teh neukov iz oblasti.
SherlockH
11. 02. 2010 08.31
Se spodnji poklicni kričač sploh zaveda, kako butasto je videti, ko mu spomin vedno znova seže le nekaj let nazaj?Vsak predlog pri reformi je potrebo peučiti, ni važno iz katerega polja je. Gre vendar za interes vseh nas. Žal se ne bom zadržal komentarja, da bi bil najbolši ukrep v tem trenutku vsekkor sestop teh neukov iz oblasti.
Tonček Balonček
11. 02. 2010 07.48
Mislim da je bila najodličnejša poetza prejšnje vlade tista, ko so Mercator prodali Šrotu ter Bavčarju. Ampak sploh ga ni prodala vlada in kupila ga nista Šrot ter Bavčar ampak Kolonel in drugi nabiralniki, pa Starina Kosem itak ni imela nič s tem, pa še hudobna je bila.
dana123
10. 02. 2010 23.43
Res? Kako pa? JJ mi si še nismo opomogli od Šrota, Bavčerja in orožarskih poslov (prej in potem), tako da... Če z gospodarstvom misliš tiste štajerske tipčke, ki si jih nastavljal tja po elektrarnah, potem se imamo res česa veselit!