Slovenija

'Pokojninska reforma pomeni boljšo prihodnost'

Ljubljana, 19. 05. 2011 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pokojninsko reformo podpirajo tudi v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB. V Združenju za odgovorno prihodnost vseh generacij se pridružujejo in poudarjajo, da reforma pomeni boljšo prihodnost slehernika v naši družbi.

Predsedstvo Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije podpira novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ker demografski in ekonomski razlogi nujno narekujejo spremembe. Z daljšo življenjsko dobo se podaljšuje tudi delovna sposobnost, za najtežja delovna mesta pa je predvideno ugodnejše upokojevanje, so zapisali v zvezi.

Kot poudarjajo, je v novem zakonu ohranjena valorizacija pokojnin, upoštevajoč rast plač in življenjskih stroškov. Poleg tega je pokojninska blagajna razbremenjena nepokojninskih socialnih pomoči, prepovedan je odpis, odlog ali obročno odplačevanje pokojninskih prispevkov, stimulirano je zaposlovanje mladih in drugo.

V Združenju za odgovorno prihodnost vseh generacij pa ocenjujejo, da bodo volivci z odločitvijo za pokojninsko reformo oblikovali boljšo prihodnost slehernika v naši družbi.

Namesto na simpatije do politikov bi se bilo po njihovem mnenju treba pri vprašanjih pokojnin osredotočiti na vsebino in predlagane rešitve, s katerimi bo omogočena varna in odgovorna prihodnost vseh generacij.

'Starejši ne bodo čutili sprememb, mladi bodo v jeseni življenja uživali'

Predlagana reforma ni idealna, je pa zagotovo najboljši približek rešitvam, ki jih potrebujemo. Mladi forum SD

Mladi forum SD poudarja, da bo rezultate reforme čutila predvsem mlajša generacija in ne toliko starejša. Kot pravijo, si mladi želijo, da bi v jeseni življenja zasluženo uživali, ne pa obremenjevali naslednjih generacij.

"Prehodno obdobje bo zagotovilo, da starejša populacija ne bo bistveno čutila sprememb pri njenem upokojevanju, čutila pa bo spremembe pri zaustavitvi padca pokojnin in da bodo, po izračunu Inštituta za ekonomske raziskave, po novem pokojnine od 5 do 19 odstotkov višje. Moramo se zavedati, da ko so naši starši postali delovno aktivni, je bilo razmerje proti upokojencem 3 proti 1 v prid delavnega prebivalstva, danes pa je le še 1,6 in trend padanja razmerja se le še stopnjuje," pojasnjujejo v MF.

Opozarjajo tudi, da se ob nesprejetju pokojninske reforme ne bodo zmanjšale samo pokojnine, temveč se bo znižala tudi socialna varnost, mladi bodo imeli manj socialnih pravic in življenje na sploh bo bolj neugodno. Po njihovem prepričanju bo nesprejetje reforme udarec tudi za gospodarstvo, ki ga bo prinesla nižja boniteta ocene države. To nas po mnenju MF lahko pelje na pot grškega in portugalskega scenarija.

SDM: Vlada mora ustvariti pogoje za preživetje

Slovenska demokratska mladina (SDM) je v sporočilu za javnost zapisala, da si želijo, da bi mladi zasedali stalna delovna mesta. S tem bi dobili "varno zavetje in možnost lažjega prehoda v samostojnost," dodajajo. Kot še pišejo, hočejo le nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, kjer bi mladi lahko izkoristili svoj potencial, se zaposlili in s plačevanjem prispevkov prispevali v pokojninsko blagajno. "Želimo si, da Mladi forum pogleda izven ustaljenih strankarskih okvirov in dejansko začne delovati v prid mladih," so se odzvali na stališča Mladega foruma o pokojninski reformi.

Poleg tega pa v SDM še vedno pričakujejo konkretne ukrepe vlade, s katerimi bodo mladim zagotovili delovna mesta. Dodajajo, da je pokojninski zakon neprimeren, saj mladim ne daje spodbude, da bi vstopili v redno delovno razmerje. "Želimo si, da nam vlada prisluhne in z odpiranjem novih delovnih mest ustvari ustrezne pogoje za preživetje. Potem bomo tudi mladi lahko prispevali svoj delež v pokojninsko blagajno in tako krepili medgeneracijsko solidarnost," zaključujejo svoje sporočilo.

ZSSS: Neusklajenost politik trga dela in pokojninske reforme

Goran Lukič poudarja, da na podlagi negotovih oblik dela, ki vedno bolj prevladujejo na slovenskem trgu dela, ni mogoče oblikovati vzdržnega pokojninskega sistema.
Goran Lukič poudarja, da na podlagi negotovih oblik dela, ki vedno bolj prevladujejo na slovenskem trgu dela, ni mogoče oblikovati vzdržnega pokojninskega sistema. FOTO: Damjan Žibert

Kot je na danes na tiskovni konferenci ZSSS dejal Lukič, delodajalci in država rešitev na trgu dela vidijo v pospeševanju prekernosti, obenem pa zahtevajo vzdržen pokojninski sistem.

Sindikalist ZSSS pravi, da v resoluciji evropske konfederacije sindikatov jasno piše, da so temelj stabilnega pokojninskega sistema stabilna delovna razmerja in stabilni trgi dela. Ti pa ne predstavljajo prekernih oblik dela, poudarja. Na podlagi prekernih oblik po njegovih besedah pokojninski sistem ne more biti vzdržen.

Simona Gros iz odbora za mlade pri ZSSS opozarja na težave pri prehodu na trg dela. Slovenija po njenih besedah zaseda prvo mesto po deležu začasno zaposlenih v EU, prav tako prednjači po deležu mladih v izmenskem, večernem, sobotnem in nedeljskem delu. Kot pravi, delo v negotovih oblikah zaposlitve ne polni pokojninske blagajne, stalno zaposlitev pri nas pa ima le 48 odstotkov mladih v starosti 29 let.

Negotovost pri zaposlovanju se zliva tudi na stanovanjsko problematiko mladih, prav tako bo nanje padlo breme stroškov oskrbe v domovih za starejše za njihove starše, je dejala Grosova. Kot dodaja, "se zdi, da se medgeneracijska solidarnost vse bolj nagiba samo na eno stran".

Lukič tako mlade poziva, naj 5. junija, ko bo šlo za medgeneracijsko solidarnost, glasujejo proti pokojninski reformi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buksl12
22. 05. 2011 19.52
Borci kolikor jih je še imajo tako kar solidne pokojnine zato jih naj uživajo.So pa ti borci kar tiho in ne negrajo kam je pa šel denar iz pokojninske blagajne.Tisti ki so ga pokradli ga naj vrnejo.Samo tukaj je pa že zraven druga politika in s tega nebo nič,ker so to naredila oblastniki ki nam tudi sedaj vladajo,vrana vrani pa tako ne izkljuje oči.
Heidi Engel
20. 05. 2011 22.49
Po "tovariško" bi naj reforma pomenila boljšo prihodnost, za koga? Za NOB-jevce, ki z vsemi mogočimi privilegiji in privilegiranimi penzijami živijo na račun revežev in so jih baje dobili za udeležbo v NOB, čeprav vsi vemo, da je med njimi veliko takšnih, ki v življenju še niso videli partizana in da je bil edini boj v njihovem privilegiranem življenju, boj za privilegije. Zato naj se ne vtikajo v zadeve, ki jih ne razumejo in naj ne poskusijo prepričevati ljudi v "samomor" (ki bi v primeru veljavnosti zakona, pomenil za večino revnih Slovencev).
hotchilipoper
20. 05. 2011 06.17
'Pokojninska reforma pomeni boljšo prihodnost' ZA POSLANCE
orangensaft
20. 05. 2011 06.13
pokojninska reforma je NUJNA. Ampak ne to, kar zdaj ponujajo, da se mormo spet MI odločit o zakonu. Sistem je treba v CELOTI zamenjat, ker ne bo vzdržal. Premalo se množimo. Ko bo razmerje 1 zaposlen na 2 penzionista bo jokat prepozno.
rageinblack
19. 05. 2011 23.45
Pa dejte no, prvi april je že zdavnaj mimo.
wizeman
19. 05. 2011 21.12
Koji kukac je to od faktorja SDM? Kdo je ta ? Kakšni so to zaključki: pokojninski zakon ne daje spodbude, da bi mladi stopili v redno delovno razmerje? Kako, za boga milega pa je prišel do takega zaključka. Meni je spodbuda za vstop v redno delovno razmerje to, da moram preživljati družino, ne pa pokojninski zakon..... In, tisto, kar naj bi ta zakon preprečil navajajo za posledico tega zakona. Totalno skregano z zdravo pametjo...
wizeman
19. 05. 2011 21.03
Ha, ha ,ha . Ljubljeni vodja je rekel, da rabimo delovna mesta, sedaj boste to gonili v nedogled. Seveda si kaj bolj bebavega ni mogel izmisliti. Kot bi rekel, namažite se z faktorjem 30, pa pokojninska reforma ni potrebna. Kaj, ko bi naredili referendum za uvedbo novih delovnih mest? Točno, to bo rešitev. Vnesti v zakon, da morajo delodajalci zaposlovati vse po vrsti. Ni bilo to nekoč že "uzakonjeno"?
periot
19. 05. 2011 20.56
Zanimivo da je vsako leto več borcev ????????Sprašujem vas kako je to možno???????A zdaj bi še pa radi delavce molzli do njihove smrti???????Pravi borci so že vsi mrtvi ostajajo še ponaredki!!!!!!!!
major1
19. 05. 2011 20.23
Priviligiranci, kaj niste do sedaj že dobili zadosti, kaj bi še radi iztržili.
porka.malorka
19. 05. 2011 19.51
Dejte nam mir. Puste mi moje plačo in mi jo nehajte krast. Pa si bom sam poskrbu za penzijo. Ker tko al tko ne bo nič z njo. Če bom pa sam šparu in se mi kaj zgodi bojo meli vsaj moji otroci kaj denarja. Tako mi ga pa kradete po obrokih
titovka
19. 05. 2011 19.31
vseeno se nam piše...mi ZA ALI PROTI, gospoda bo naredila po svoje!
robba
19. 05. 2011 19.15
starejši užival v pokojnini? a se teb blede al kaj. dej mi to razložit,...
Gorazst
19. 05. 2011 19.15
Sem si prebral kaj ta pokojninska reforma prinaša in sem odločno proti! Ta pokojninska reforma ne pomeni nobene prihodnosti! Ta reforma je naslednji korak v pogubo.
robba
19. 05. 2011 19.12
musnic4 19.05.2011, 18:14 3 Ne razumem miselnosti... Zakaj ljudje pravijo, da bodo ZA pokojninsko reformo, potem pa to zagovarjajo bolje to kot pa nič, ampak vejo pa da zadeva ni dobra.... To je nekako tako, kot .... Bolje da se reši "spor" s Hrvaško kot pa da se vleče še nadaljnih n let, pa če takoj zavoljo našega ozemlja... nekako je tudi tukaj... ah pa zakaj bi človek izgubljal besede... heheheh, sej so jih hrvati že streznil. v jadranu boste lahk lovil, ko bo določena meja. do takrat pa...?! a pahorček in podporniki? a je problem rešen? kako fantastičen dan.. hehehehe
robba
19. 05. 2011 19.09
pa kaj so ti resni?! nob-ovci podpirajo pokojninsko reformo v podporo solidarnosti?! pa dejta se odpovedat tem pokojninam, v znak solidarnosti, tovariši borci...
dukenukem
19. 05. 2011 19.02
zakaj edino tukaj nonstop brišete resnico !!!!!!!!!
Igor Hari 1
19. 05. 2011 19.00
Bučkova dežela , gospodje neomejeno kradejo iz vseh možnih blagajn , nekateri tudi svojim najbljižnjim ...
krainburger
19. 05. 2011 18.53
rabimo dobre vile. stanovnik in ribičič potegneta enih 7000 eur. na mesec. postreliti enih 60 000 ljudi res ni bil mačji kašelj, a kar je too much, je enostavno too much! delavka v proizvodnji, ki se je upokojila po 40 letih garanja dobi 432 eur. pokojnine, kardeljeva (brkata) tajnica pa 3500 eur na mesec!
sts11
19. 05. 2011 18.53
boljša bo za tajkunske žepe
Johny231
19. 05. 2011 18.52
'Starejši ne bodo čutili sprememb, mladi bodo v jeseni življenja uživali' PROTI REFORMI!!! VLADA UŽIVA ŽE ZDAJ!!!